Unde se află cea mai frumoasă livadă din Moldova: Internauții o iau cu asalt pentru a face poze

O livadă de migdale, în plină floare, cu miros îmbietor, face senzație în rândul internauților moldoveni. Imaginile au fost publicate de doi fotografi moldoveni, Roman Friptuleac și Alina Patras.

Livada de migdale se află în raionul Strășeni, localitatea Drăgușeni, la 30 km distanță de Chișinău.

„Dumbrava Veche”, așa îi spun proprietarii Simion și Maria Cerneanu care au plantat livadă încă în anul 2006. Pe parcursul anilor, familia a oferit mai multe interviuri jurnaliștilor moldoveni, în care au menționat că, în mare parte, recolta de migdale este pentru export, scrie realitatea.md

Nu este nici pe departe cea mai profitabilă afacere, întrucât nu au roadă în fiecare an. Condițiile meteorologice ar fi de vină. Pentru cei interesați de o sesiune foto, proprietarii au pus și o taxă simbolică: 50 de lei. În Moldova, preţul unui kilogram de migdale poate depăși suma de 250 de lei.

Srsa foto: Roman Friptuleac; Alina Patras; facebook.com

Un nou Regulament pentru emiterea certificatelor de urbanism și a autorizațiilor de construire

Guvernul a aprobat un nou regulament care stabilește procedura de emitere a certificatelor de urbanism pentru proiectare și a autorizațiilor de construire sau desființare pentru lucrările de utilitate publică de interes național. Documentul va asigura o procedură clară, eficientă și transparentă de autorizare a proiectelor de infrastructură.

Printre beneficiile noului regulament se numără facilitarea colaborării între autoritățile publice și beneficiari, reducerea timpului de așteptare și a birocrației, prin utilizarea Sistemului Informațional Automatizat de Gestionare și Eliberare a Actelor Permisive.

Totodată, va fi asigurat accesul gratuit la toate certificatele de urbanism și autorizațiile emise, acestea fiind publicate pe paginile web oficiale.

Potrivit noului regulament, certificatul de urbanism și autorizația de construire sau desființare pentru lucrările de utilitate publică de interes național se va elibera gratuit de către Instituția Publică Oficiul Amenajarea Teritoriului, Urbanism, Construcții și Locuințe, în termen de 30 zile.

Hotărârea Guvernului privind aprobarea Regulamentului va intra în vigoare la 30 ianuarie 2025.

Autocar cu turiști, implicat într-un grav accident în Turcia: 2 morți și 28 de răniți

Un autocar cu turiști a fost implicat într-un grav accident rutier în localitatea Mugla din Turcia. Preliminar, 2 persoane au decedat, iar alte 28 au fost rănite, patru dintre care se află în stare gravă, scrie presa locală.

Accidentul a avut loc la primele ore ale dimineții. Impactul s-ar fi produs, după ce frâna autocarului s-a defectat.

Transportul cu turiști s-a izbit de o brutărie și un automobil, parcat pe marginea drumului, ulterior a intrat într-o casă.

Martorii au anunțat despre acest caz la 112 și la fața locului au intervenit poliția și medicii.

Un cort s-a prăbușit peste sute de oameni la un festival din Slovacia. Cel puțin 12 persoane au fost rănite

Un festival de muzică din Slovacia s-a încheiat, după ce unul dintre corturile mari s-a prăbușit peste sute de oameni. Cel puțin 12 persoane au fost rănite, opt dintre acestea fiind transportate la spital, transmite Slovak Spectator.

Persoanele au suferit mai multe răni minore la cap și la brațe. În momentul prăbușirii, s-a estimat că zeci de persoane se aflau în cort. Înainte de prăbușire, oamenii care așteptau să înceapă concertul au fost avertizați să nu stea în apropierea stâlpilor cortului din cauza furtunilor care se apropiau și au fost informați că programul va fi întrerupt. Cu toate acestea, mulți au considerat cortul un loc sigur și au rămas înăuntru în timpul furtunii.

Mulți participanți au decis să părăsească festivalul imediat după furtună, deși nu a fost declarată nicio evacuare oficială, ceea ce a dus la blocaje în trafic în jurul aeroportului. Serviciile de autobuz între aeroport și gara au fost suplimentate, iar orașul a deschis o sală de sport pentru festivalierii care nu aveau unde să doarmă. Poliția a anunțat că a inițiat o anchetă penală cu privire la prăbușirea cortului.

Un bărbat căzut la sol, fără cunoștință, a fost ajutat de carabinieri
Articolul anterior
Patru polițiști de frontieră au fost demiși din funcție. Care este motivul?
Articolul următor