Unde va fi construită instituția modernă Spitalul Regional Bălți: S-a ales un teren de 5 hectare

Construcția Spitalului Regional din Bălți ar putea începe în acest an. Terenul a fost deja ales, iar autoritățile negociază cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru un împrumut de 86 de milioane de euro.

Topul celor mai bune spitale din Moldova de care pacienții au fost  satisfăcuți în anul 2019 - #diez

Noua instituție cu o suprafață de 38 de mii metri pătrați va putea acorda asistența medicală necesară pentru 300 de mii de pacienți din nordul țării, transmite NordNews.

„Noul Spital Regional va fi construit pe acest teren de 5 hectare de la periferia orașului Bălți, dar aproape de spitalul deja existent. Autoritățile promit nu doar să construiască spitalul, dar și să dezvolte infrastructura pentru ca pacienții să ajungă fără impedimente.

Această amplasare, departe de centrul orașului, va permite transportarea pacienților grav bolnavi din 11 raioane de nord, la timp, cu ocolirea semafoarelor și evitarea ambuteiajelor”, a relatat Daria Porhnea, reporter NordNews.

„Toți întreabă de ce în Bălți și de ce nu reparăm spitalul deja existent, care are și un bloc vechi. În primul rând, blocul datează din 1989 și nu mai este rezistent, trebuie demolat. Pentru construcția noului spital este nevoie de 4,5 hectare (ha) de pământ. La Spitalul Clinic avem doar 2 hectare”, a menționat deputatul Boris Marcoci, în platoul NordNewsLIVE.

Autoritățile spun că Spitalul Regional va ajuta la descentralizarea serviciilor medicale, iar oamenii din nordul R. Moldova nu vor mai fi nevoiți să meargă la Chișinău pentru a efectuate intervenții chirurgicale complicate. Mai mult, aici va fi creat un centru de tratament al cancerului.

„Vor fi spitale cu diferite tipuri de servicii. Când vorbim de Spitalul Regional care va fi creat noi vorbim de soluții de înaltă performanță, și aici mă refer la intervenții chirurgicale, intervenții de diagnostic și tratament de înaltă performanță care nu poate fi acum realizat în Spitalul Clinic Bălți”, a declarat Ion Prisăcaru, secretar de stat, Ministerul Sănătății.

Suma totală a lucrările de construcție și amenajare a Spitalului Regional Bălți este estimată la 107 milioane de euro, iar contribuția statului este de 20 de milioane.

„Suma împrumutului care este negociată cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (CEB) este de 86 milioane, dintre care șase milioane suntem în proces de depunere a aplicației de grant pentru finanțarea soluției de eficientizare energetică în cadrul Spitalului Regional Bălți. La fel suntem în proces de transmitere a aplicației pentru un grant de 30 milioane de euro în adresa Platformei UE de Investiții pentru Vecinătate, astfel am putea scădea cu mult aportul de finanțare în acest proiect”, a adăugat Ion Prisăcaru.

Oamenii abia așteaptă deschiderea noului spital, doar că nu sunt încrezuți că nordul țării dispune de suficienți specialiști calificați.

„Un spital nou, dotat, este binevenit pentru nordul țării. Există o problemă. Trebuie să caute de pe acum specialiști pentru acest spital. Cei de aici nu vor putea lucra acolo. Peste 3-4 ani trebuie să fie specialiști pregătiți.”

„Poate va fi mai bine și nu vom fi nevoiți să plecăm la Chișinău, poate vom avea mai mulți specialiști. Sper să fie mai bine.”

„Foarte bine, important să avem și calitate.”

„Cred că va fi bine, vom avea tehnică nouă, medici calificați, cu mai mult stagiu”, au spus bălțenii.

În prezent, Spitalul Clinic Bălţi acordă servicii medicale pentru locuitorii celor 11 raioane din nordul Republicii Moldova. Vezi reportajul integral aici.

Poliția solicită sprijinul cetățenilor în identificarea unui tânăr suspectat de furturi de mijloace bănești de pe carduri bancare

Poliția din Bălți solicită sprijinul cetățenilor în identificarea unui tânăr suspectat de furturi de mijloace bănești de pe carduri bancare.

Vă rugăm să furnizați informații relevante pentru identificarea acestei persoane.

Pentru orice informație utilă, vă rugăm să contactați Poliția la numărul 069890901 sau la numărul unic de urgență 112.

Foi gratuite și reduceri grandioase din partea Guvernului pentru odihna copiilor și adolescenților în taberele de vară

Guvernul va acoperi costul integral al 25% din numărul total de bilete în taberele de odihnă pentru copii, iar restul biletelor vor fi comercializate cu o reducere de 80%. Cabinetul de miniștri a aprobat o hotărîre privind organizarea odihnei copiilor și adolescenților în sezonul estival 2024, scrie .

Foile gratuite vor fi distribuite copiilor aflați în dificultate, celor rămași fără ocrotire părintească, copiilor din familii defavorizate și celor din familii numeroase. De asemenea, de odihnă gratuită în taberele de vară vor beneficia copiii cu dizabilități, copiii veteranilor de război, copiii refugiați, precum și elevii care au obținut performanțe la studii sau sînt învingători la olimpiadele școlare și extrașcolare. Totodată, Ministerul Educaţiei şi Cercetării va achiziționa 533 de bilete pentru elevii din instituţiile de învățămînt general din raioanele de est ale Republicii Moldova şi oraşul Bender, subordonate ministerului. Documentul prevede că lucrările de pregătire a taberelor de odihnă vor fi finalizate pînă la data de 15 mai 2024, iar a taberelor cu sejur de zi – pînă la 25 mai. Costul estimativ pentru o zi petrecută la tabăra de odihnă este de aproximativ 357 de lei, iar la o tabără cu sejur de zi – 280 de lei.

ATENȚIE! Poliția solicită ajutorul cetățenilor pentru a găsi un bărbat dispărut la Ștefan Vodă

Poliția solicită sprijinul cetățenilor pentru a găsi un bărbat de 66 ani, din localitatea Feștelița, raionul Ștefan Vodă, care în dimineața zilei de 23 aprilie a plecat de la domiciliu într-o direcție necunoscută și până la moment locul aflării acestuia nu se cunoaște.

Semnalmente: înălțimea 1,70 m și păr cărunt.
În momentul plecării, aceasta purta cămașă gri cu linii albastre, pantaloni albaștri, chipiu negru, încălțăminte neagră din cauciuc.

Persoanele care dețin informații despre bărbatul din imagine sunt rugate să ne contacteze imediat la 112 sau la numărul 067406759.

Bilanţul cutremurului din Turcia şi Siria se apropie de 2.000 de morţi
Articolul anterior
Accident în Sângerei: O tânără mamă a pierdut sarcina și a ajuns la reanimare
Articolul următor