Ungaria, cea mai coruptă țară din Uniunea Europeană. Țările situate pe locul doi și trei

Ungaria este cea mai coruptă ţară din UE, în timp ce ţările scandinave stau cel mai bine la acest capitol, cel puţin asta arată un studiu al Transparency International.

Cele mai corupte 3 ţări din UE sunt Ungaria, Bulgaria și România, cu un indicele de percepţie a corupţiei (CPI) de 42, 43 şi respectiv 46, transmite observatornews.ro.

Danemarca este încoronată ţara cu cea mai slabă corupţie, având un CPI de 90, este urmată de Finlanda (87) și Suedia (83), în clasamentul realizat pe anul 2022.  Danemarca și Finlanda se află şi în fruntea clasamentului mondial la acest capitol, urmate de Noua Zeelandă (87). 

Aceste ţări au un nivel redus de corupţie datorită „instituțiilor democratice puternice și a respectării drepturilor omului”. La polul opus pe plan mondial se află Siria și Sudanul de Sud (13), urmate de Somalia (12), unde sunt şi  „conflicte prelungite”.

Luxemburg, Regatul Unit și Austria au înregistrat o scădere semnificativă a indicelor de percepţie a corupţiei din 2017 încoace, în timp ce Irlanda este singura țară membră UE al cărei scor s-a îmbunătățit. Republica Moldova, care a primit statutul de candidat la UE în iunie anul trecut, și-a îmbunătățit şi ea scorul.

Cu un scor de 28, Rusia are unul dintre cele mai slabe rezultate din Europa de Est, iar invadarea Ucrainei arată „amenințarea puternică pe care corupția și absența răspunderii guvernamentale o reprezintă pentru pacea și securitatea globală”, susţine raportul. Scorul Ucrainei este doar puțin mai mare (33), dar Kievul „a adoptat reforme importante iar situaţia corupţiei s-a îmbunătățit constant” de la începutul războiului, potrivit Transparency International.

Indicele se calculează pe baza unor interviuri cu experți și oameni de afaceri din diverse organizaţii şi instituţii (inclusiv Banca Mondială și Forumul Economic Mondial) şi ordonează 180 de țări din întreaga lume în funcție de nivelul perceput de corupție, pe o scară de la 0 – ceea ce înseamnă foarte corupt – la 100 – cel mai puţin corupt. Definiția „corupției” se concentrează pe exemple concrete care implică funcționari publici, acuzaţi de luare de mită sau deturnare de fonduri publice, precum și pe capacitatea guvernelor de a limita corupția în sectorul public.

Uimitor! Roboți programați de studenții de la UTM ca să danseze hora

Un grup de studenți de la Facultatea Calculatoare, Informatică și Microelectronică, din cadrul Universității Tehnice a Moldovei, au reușit să programeze doi roboți, astfel încât aceștia să danseze hora.

Inedit: Doi roboți au fost programați de studenții de la UTM să dansezeFoto: Fb.com/USAID Moldova

Studenții au explorat capacitățile roboțeilor, pe nume NAO, la laboratorul de robotică CIRCLE de la UTM.

„Roboții au venit în familia UTM-ului recent prin intermediul programului „Tehnologiile viitorului”, finanțat de USAID și Guvernul Suediei. Studenții noștri și-au manifestat acest interes, au studiat ce pot ei, conform instrucțiunilor, chiar și ceea ce nu scrie în instrucțiuni, explorând capacitățile acestor roboți”, a explicat Dumitru Ciorbă, decanul  Facultăţii Calculatoare, Informatică și Microelectronică de la UTM, în cadrul emisiunii „Telemagazin”.

Studenții care și-a manifestat interesul de a explora roboțeii sunt Arina Carauș, Virgiliu Vîlcu, Vladislav Ccorcodel. Ei spun că a fost o experiență interesantă, dar și complicată pe alocuri. La moment, tinerii spun că își doresc să studieze mai detaliat roboțeii, pentru că aceștia au capacități mai mari și pot face o mulțime de lucruri.

Pe lângă dans, roboții pot discuta între ei, fac flotări, răspund la întrebări, dar au și capacitatea de a recunoaște fețele oamenilor și de a reacționa în anumite moduri.

Ar putea fi o imagine cu 11 persoane, persoane în picioare şi interior
Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.
Ar putea fi o imagine cu 8 persoane, persoane în picioare şi interior
Ar putea fi o imagine cu 8 persoane, persoane în picioare şi interior

Meteorologii au emis Cod galben de schimbare bruscă a vremii

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis cod galben de schimbare bruscă a vremii. Avetizarea meteo este valabilă în intervalul 27 martie 2023, ora 21:00 – 28 martie 1023, ora 18:00.

TVR MOLDOVA

Noaptea și dimineața pe 28 martie vor cădea precipitații puternice (15-20 l/m2) în fază mixtă, vântul nord-estic va prezenta rafale de până la 18-23 m/s. 

Temperatura medie zilnică a aerului va scădea cu 5-7°С.

Răniți și locuințe avariate. Rușii susţin că au doborât o dronă ucraineană la 220 de km de Moscova

Ministerul rus al Apărării a anunţat că apărarea aeriană rusă a oprit duminică un atac cu dronă ucraineană asupra unui oraş rusesc situat la 220 de km de Moscova, în urma căruia trei persoane au fost rănite, iar mai multe locuinţe au fost avariate.

Atacul, care ar fi vizat oraşul Kireevsk, din regiunea Tula, la 220 km sud de Moscova, ar fi implicat o dronă ucraineană Tu-141 Strij, transmite news.ro.

„O unitate electronică Polie-21 a acţionat împotriva dronei ucrainene şi, ca urmare, sistemul său de navigaţie a fost scos din funcţiune”, se arată în comunicatul Ministerului rus al Apărării.

 „Drona şi-a pierdut comanda direcţională şi a căzut în apropierea oraşului Kireevsk din regiunea Tula”, precizează sursa citată.

Agenţia de ştiri TASS a citat oficiali locali care au declarat că trei persoane au fost rănite în incident, dar nu este vorba de răni grave. De asemenea, cinci locuinţe ar fi fost avariate.

Kievul nu a reacționat deoacamdată

Explozia, care a avut loc în jurul orei locale 15.20, a provocat un crater mare în centrul oraşului Kireevsk, a declarat pentru TASS un reprezentant al serviciilor de urgenţă locale.

Videoclipurile şi fotografiile de pe reţelele sociale arată un crater plin cu noroi în apropierea unei clădiri cu acoperişul şi pereţii serios avariaţi. Cioburi de sticlă de la ferestrele sparte s-au răspândit pe scara unui bloc din apropiere.

Kievul nu a comentat deocamdată incidentul, dar de obicei neagă că dronele sale ar survola teritoriul rus provocând daune infrastructurii civile.

Rusia a raportat anterior atacuri cu drone în mai multe oraşe şi localităţi, unele dintre ele la sute de kilometri de graniţa sa cu Ucraina.

Trei membri ai forţelor aeriene ruse au murit la 26 decembrie, când o dronă care ar fi fost ucraineană a fost doborâtă la principala bază pentru bombardiere strategice a Rusiei, în apropiere de oraşul Saratov, după ce a zburase sute de kilometri prin spaţiul aerian rusesc.

Jurnalistă din Rusia, violată în Ucraina de un grup condus de nepotul lui Kadîrov. Cameramanul său, bătut crunt: forțele de ocupație nu au nicio reacție
Articolul anterior
O mamă s-a înfometat pentru a avea ce să le pună pe masă celor patru copii ai ei, în Marea Britanie. A făcut mari sacrificii: „Muncesc din greu”
Articolul următor