Ungaria, cea mai coruptă țară din Uniunea Europeană. Țările situate pe locul doi și trei

Ungaria este cea mai coruptă ţară din UE, în timp ce ţările scandinave stau cel mai bine la acest capitol, cel puţin asta arată un studiu al Transparency International.

Cele mai corupte 3 ţări din UE sunt Ungaria, Bulgaria și România, cu un indicele de percepţie a corupţiei (CPI) de 42, 43 şi respectiv 46, transmite observatornews.ro.

Danemarca este încoronată ţara cu cea mai slabă corupţie, având un CPI de 90, este urmată de Finlanda (87) și Suedia (83), în clasamentul realizat pe anul 2022.  Danemarca și Finlanda se află şi în fruntea clasamentului mondial la acest capitol, urmate de Noua Zeelandă (87). 

Aceste ţări au un nivel redus de corupţie datorită „instituțiilor democratice puternice și a respectării drepturilor omului”. La polul opus pe plan mondial se află Siria și Sudanul de Sud (13), urmate de Somalia (12), unde sunt şi  „conflicte prelungite”.

Luxemburg, Regatul Unit și Austria au înregistrat o scădere semnificativă a indicelor de percepţie a corupţiei din 2017 încoace, în timp ce Irlanda este singura țară membră UE al cărei scor s-a îmbunătățit. Republica Moldova, care a primit statutul de candidat la UE în iunie anul trecut, și-a îmbunătățit şi ea scorul.

Cu un scor de 28, Rusia are unul dintre cele mai slabe rezultate din Europa de Est, iar invadarea Ucrainei arată „amenințarea puternică pe care corupția și absența răspunderii guvernamentale o reprezintă pentru pacea și securitatea globală”, susţine raportul. Scorul Ucrainei este doar puțin mai mare (33), dar Kievul „a adoptat reforme importante iar situaţia corupţiei s-a îmbunătățit constant” de la începutul războiului, potrivit Transparency International.

Indicele se calculează pe baza unor interviuri cu experți și oameni de afaceri din diverse organizaţii şi instituţii (inclusiv Banca Mondială și Forumul Economic Mondial) şi ordonează 180 de țări din întreaga lume în funcție de nivelul perceput de corupție, pe o scară de la 0 – ceea ce înseamnă foarte corupt – la 100 – cel mai puţin corupt. Definiția „corupției” se concentrează pe exemple concrete care implică funcționari publici, acuzaţi de luare de mită sau deturnare de fonduri publice, precum și pe capacitatea guvernelor de a limita corupția în sectorul public.

Amenința trecătorii cu un cuțit. Un bărbat, reținut de polițiști, pe o stradă din Capitală

Un bărbat de 41 de ani a fost reținut de oamenii legii după ce amenința oamenii cu un cuțit pe strada Tighina din Capitală.

Reținut, după ce amenința cetățenii cu un cuțit

Cazul a avut loc pe strada Tighina din capitală. Polițiștii au fost anunțați precum că un bărbat amenință cu un cuțit trecătorii.

Imediat, polițiștii Secției asigurare ordine publică s-au deplasat la fața locului și au dezarmat suspectul. Bărbatul de 41 de ani a fost condus la Inspectoratul de Poliție Centru pentru documentare.

Inspectoratul General al Poliției solicită cetățenilor, în cazul în care observă acțiuni ilegale să solicite intervenția poliției la numărul de urgență 112.

Ambasadorul Ucrainei la Chișinău, Marko Șevcenko, retras din funcție. Zelenski a semnat decretul

Ambasadorul Ucrainei în R.Moldova, Marko Șevcenko, a fost eliberat din funcție. Un decret în acest sens a fost semnat de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, scrie deschide.md.

Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe de la Kiev au menționat că retragerea din funcție a lui Marko Șevcenko vine ca urmare a încheierii mandatului de patru ani.

De menționat că Marko Șevcenko a deținut funcția de ambasador al Ucrainei în R.Moldova din februarie 2020.

Delirul Moscovei: Lavrov, indecis dacă R. Moldova vrea să renunțe la regiunea transnistreană sau să o invadeze

Moscova continuă să lanseze falsuri cu scopul de a disemina frică în rândul cetățenilor R. Moldova. De această dată, ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a acuzat guvernarea de la Chișinău că ar pregăti rezolvarea diferendului transnistrean pe cale militară, transmite RIA Novosti citată de deschide.md.

Se pare că R. Moldova a decis să renunțe la Transnistria. Chișinăul a respins multiplele propuneri ale transnistrenilor și Federației Ruse de a relua negocierile în formatul ”5+2”. Maia Sandu a declarat că o să organizeze referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană fără Transnistria. Probabil există dorința de unire cât mai rapidă cu România și obținerea, astfel, a unor posibilități adăugătoare. Poate că autoritățile de la Chișinău contează pe rezolvarea problemei transnistrene pe cale militară” a declarat Lavrov.

De asemenea, șeful MID-ului de la Moscova a acuzat Chișinăul că a decis să distrugă relațiile moldo-ruse.

Amintim că autoritățile de la Chișinău au declarat în repetate rânduri că singura modalitate de rezolvare a diferendului transnistrean este pe cale pașnică, prin intermediul diplomației. În același timp, formatul de negocieri ”5+2” nu mai poate fi aplicat, întrucât un participant al său, Rusia, duce deja de mai bine de doi ani un război de agresiune împotriva altui participant, Ucraina.

În același timp, declarația lui Lavrov precum că guvernarea de la Chișinău vrea să distrugă relațiile moldo-ruse vine la doar două săptămâni după ce Moscova a sfidat autoritățile noastre și a deschis, fără permisiunea R. Moldova, șase secții de votare în stânga Nistrului în vederea alegerilor prezidențiale Rusia.

Jurnalistă din Rusia, violată în Ucraina de un grup condus de nepotul lui Kadîrov. Cameramanul său, bătut crunt: forțele de ocupație nu au nicio reacție
Articolul anterior
O mamă s-a înfometat pentru a avea ce să le pună pe masă celor patru copii ai ei, în Marea Britanie. A făcut mari sacrificii: „Muncesc din greu”
Articolul următor