Unii părinți se tem că s-ar putea îmbolnăvi și vor ca mersul la școală să fie opţional

În România, mii de părinţi din toată ţara cer autorităţilor libertatea de a alege dacă îi trimit ori nu pe cei mici, la şcolile de stat, în toamnă. Mulţi spun că au membri în familie care suferă de diferite afecţiuni şi care ar fi în pericol în cazul în care copilul s-ar infecta la cursuri.

separator
foto: Getty Images

Deocamdată, există doar o propunere, ca şcolarii proveniţi din medii vulnerabile, ori cu probleme de sănătate, să poată învăţa de la distanţă. O decizie finală se va lua însă în câteva zile.

„Sunt mama unei fetiţe de 8 ani care trece clasa a 2-a. Intru la grupa de risc, la fel ca bunicii fetiţei, şi chiar şi ea are o regurgitare la inimă şi nu ştiu cum ar face faţă bolii. Vă rog să oferiţi o opţiune de şcoală online″.

„Mi se pare o iresponsabilitate gravă să trimiţi copiii la şcoală în această perioadă, iar motivele sunt lesne de înțeles″. Mii de astfel de scrisori sunt strânse de asociaţiile de părinţi care le trimit apoi la Ministerul Educaţiei.

Eugen Ilea, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Părinţi: „Am făcut demersuri astfel încât să existe o opţiune a părinţilor de a-şi trimite sau nu copilul la şcoală, acest lucru din mai multe considerente: avem copii în categoria de risc şi nu trebuie să meargă la şcoală, avem copii ai căror părinţi sunt în categoria de risc şi avem părinţi care se tem de evoluţia epidemiologică şi doresc să-şi ţină copiii acasă″.

Ana Maița, Asociaţia Mame pentru Mame: „Ministerul Educaţiei să ia în calcul toate situaţiile familiale speciale care ar putea constitui un risc atunci când copiii merg la şcoală. Este groaznic prin ce traume ar putea trece un copil care ar realiza că a dus boala în sânul familiei″.

Deocamdată, există doar o propunere că în anumite cazuri copiii să poată învăţa de acasă, fără a fi consideraţi absenţi.

Pentru preşcolarii şi elevii cu diferite afecţiuni precum boli respiratorii cronice severe, obezitate severă ori diabet zaharat de tip 1, reprezentanţii şcolilor ar trebui să asigure soluţii pentru participarea lor la procesul educaţional la distanţă.

În cazul copiilor care locuiesc în aceeaşi casă cu o persoană care face parte din categoria de risc, după o evaluare făcută de medici a riscului de contaminare se poate recomanda ca elevul să stea acasă pe o perioadă determinată. Aceste variante sunt însă la nivel de propunere, o decizie finală se va lua în următoarele zile.

Multe dintre şcolile private le-au dat deja libertatea părinţilor de a alege dacă îşi trimit copiii la şcoală fizic pentru a participa la cursuri sau dacă vor învăţa de acasă. Aceştia vor interacţiona cu colegii şi profesorii cu ajutorul unor sisteme performante, vor răspunde la întrebări şi vor scrie inclusiv pe tablă, de la distanţă însă.

sursa: www.stirileprotv.ro

Starea de urgență în sănătate publică va fi prelungită până pe 15 septembrie
Articolul anterior
Cum să-ţi menții bronzul mai mult timp!
Articolul următor
Alte articole interesante