Uniunea Europeană a ales deja fructele moldovenești! Acum este rândul Moldovei să aleagă drumul drept spre Europa

20 octombrie 2024 – data la care cetățenii Republicii Moldova sunt chemați să se pronunțe dacă vor ca viitorul țării lor să fie alături de democrațiile europene.  Evenimentul, unul cu adevărat determinant în istoria zbuciumată a fostei Basarabii, este prezentat românilor de pe ambele maluri ale Prutului într-o campanie Digi 24, intitulată „Moldova, pe drumul european”, scrie digi24.ro.

„Moldova, un gust deosebit” – este sloganul cu care se promovează fructele produse peste Prut. Pământul roditor, investițiile în tehnologie modernă și soiurile noi au transformat fructele de aici în preferatele consumatorilor din toată lumea. Piața UE are prioritate, iar basarabenii au înțeles rapid cât de mare este concurența și fac totul ca la carte. Fermierii din Republica Moldova se dezvoltă cu banii lor în mare parte, dar și-ar dori acces permanent la banii europeni. Referendumul pentru schimbarea Constituției, din 20 octombrie, le poate oferi această șansă.

„Un șir de embargouri impuse de Federația Rusă ne-a orientat pe piața Uniunii Europene”

„Am avut un șir de embargouri impuse de Federația Rusă și aceasta ne-a orientat pe piața Uniunii Europene și alte țări îndepărtate, unde trebuie să intrăm în competiție cu marii producători de fructe din lume, cum ar fi Italia, Franța, Polonia, Olanda, Spania. Și aici, sarcina noastră a producătorilor a fost ca să se reorienteze și să facă acele investiții în a înființa livezi cu soiurile după placul acestor consumatori, adică ne-am orientat la preferințele consumatorilor de pe aceste piețe. Plus la aceasta o trebuit să ne aranjăm și infrastructura de post-recoltare, pentru că aceste fructe trebuie, după recoltare, să fie ambalate, sortate și prezentate cum ne cer acești consumatori”, prezintă situația Iurie Fală, director executiv Moldova Fruct.

„Partenerii noștri, pe care îi descoperim în Uniunea Europeană, găsesc niște bijuterii ascunse în Republica Moldova”

„Fructele care sunt produse în Moldova, mă refer aici, la Moldova din partea dreaptă a Prutului și în Moldova din partea stângă, au același gust, un gust autentic pe care îl formează anume locul nostru, unde noi suntem amplasați. Pământurile sunt foarte bogate, avem o climă care permite ca fructele să-și ia o culoare, o aromă și un gust pe care nu-l uită consumatorul. Noi avem așa lucruri că partenerii noștri, pe care îi descoperim în Uniunea Europeană, găsesc niște bijuterii ascunse în Republica Moldova. Dacă au gustat o dată cireșele moldovenești, ei rămân plăcut surprinși de dulceață și de aromă și de prospețimea pe care o oferă cireșele Moldovei. Dacă gustă merele în aceeași măsură, sau strugurii noștri, adică fructele moldovenești au o autenticitate și ele se deosebesc comparativ cu aceleași fructe care sunt produse în alte țări”, continuă Iurie Fală.

Uniunea Europeană a ales deja fructele moldovenești, acum este rândul Moldovei să aleagă drumul drept spre Europa Uniunea Europeană a ales deja fructele moldovenești, acum este rândul Moldovei să aleagă drumul drept spre Europa. La referendumul din 20 octombrie, basarabenii au șansa istorică să intre ireversibil pe traseul unui viitor stabil „Noi, în cadrul asociației, considerăm că este calea unde putem avea acces la investiții, la ajutor pentru a dezvolta ramura și sigur că la o piață de desfacere din mai mult de 500 de milioane de consumatori care au îndrăgit fructele Republicii Moldova. Piața Federației Ruse și alte țări din zona respectivă euroasiatică au fost de 70 de ani, până nu de mult, o piață de desfacere. Dar în ultimii zece ani a devenit o piață destul de instabilă și cu multe, să spunem așa, riscuri comerciale care prezintă pentru producătorii de fructe…  noi vrem să fie o piață stabilă”, conchide Iurie Fală, director executiv Moldova Fruct .

Patru persoane, încătușate în urma perchezițiilor de la Primăria Orhei

Patru persoane au fost reținute și urmează a fi plasate în izolator, în urma descinderilor efectuate vineri, 11 octombrie, la Primăria municipiului Orhei într-un dosar de corupție. Potrivit CNA, pe parcursul zilei, 18 funcționari publici printre care primarul și viceprimarul orașului Orhei, arhitectul-șef, agenți constatatori și mai mulți consilieri raionali au fost percheziționați.

Toate cele 18 persoane vizate urmează a fi recunoscute în calitate de bănuit.

„Potrivit faptelor investigate, mai multe persoane cu funcție de demnitate publică, funcționari publici și consilieri raionali, în vederea executării obligațiunilor care le reveneau în calitate de funcționari publici din cadrul Primăriei municipiului Orhei, ar fi acceptat și primit sistematic mijloace bănești ce nu li se cuvin de la diferite persoane printre care persoane publice, persoane cu funcție de demnitate publică, precum și de la membrii unui grup criminal organizat care acționau în interesele unei formațiuni politice.

Totodată, aceștia ar fi acceptat și primit remunerații ilicite în vederea susținerii unor formațiuni și persoane politice, participarea în calitate de organizatori și coordonatori la diverse acțiuni politice, acțiunile fiind executate în detrimentul principiilor de bună funcționare a autorității publice locale”, se arată în comunicatul emis de CNA.

Reprezentanții CNA precizează că despre rezultatele perchezițiilor, dar și sumele de bani depistate, vor reveni cu detalii suplimentare.

Notă: Orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.

Un tânăr a rămas blocat sub un strat de pământ. Incident pe un șantier de construcții din țară

O persoană a fost salvată de angajații IGSU, după ce a rămas blocată sub un strat de pământ. Cazul a fost înregistrat în după amiaza zilei de vineri, 11 octombrie, pe o stradă din Chișinău, informează unica.md, cu referire la un comunicat al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență

„Incidentul a avut loc pe teritoriul unui șantier de pe strada Stroescu 24 din municipiul Chișinău. Aici, un bărbat a rămas blocat sub un strat de pământ care s-a surpat în timpul lucrărilor de construcție.

La fața locului au ajuns trei echipe de salvatori, care au stabilit că, în timpul efectuării lucrărilor de izolare a fundației, pământul lutos s-a surpat, iar, în consecință, bărbatul s-a prăbușit într-o groapă sub peretele unei case cu două nivele”, comunică Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Ulterior, tânărul de 24 de ani a fost predat medicilor de pe ambulanță pentru îngrijiri. Cauza și circumstanțele incidentului urmează a fi investigate de autoritățile competente.

MAN îndeamnă moldovenii să voteze „DA” la referendum. Ceban: Această șansă care ni s-a oferit nu trebuie ratată

Partidul Mișcarea Alternativă Națională, în frunte cu Ion Ceban, îndeamnă cetățenii moldoveni să iasă la urne și să voteze „DA” la referendumul privind aderarea Moldovei la Uniunea Europeană, fapt anunțat în cadrul unei conferințe de presă.

„Ideea de integrare europeană a Republicii Moldova a fost introdusă în Programul Politic încă de la crearea Partidului MAN.
Acest deziderat nu trebuie folosit doar în campaniile electorale, ci trebuie să devină idee națională, așa cum am propus de la bun început.

Pentru aceasta, Partidul MAN desfășoară o campanie de informare a cetățenilor din toată țara despre beneficiile aderării la Uniunea Europeană. Această șansă care ni s-a oferit nu trebuie ratată sub nicio formă, chiar dacă mulți cetățeni s-au dezamăgit de felul în care este guvernată țara. Alegerea pe care o facem este pentru viitor, iar viitorul va aparține celor care vor avea capacitatea de a îndeplini, în mod profesionist, toate obiectivele și condițiile în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova”, a menționat Ion Ceban, președintele MAN.

Referendumul constituțional privind aderarea țării noastre la UE va avea loc în aceeași zi cu alegerile prezidențiale, pe 20 octombrie curent. Cetățenii vor răspunde la întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”. Cetățenii vor putea răspunde cu „DA” și „NU”.

15 partide din Moldova au fost înregistrate în calitate de participanți în acest sens. 13 cu opțiunea „DA”, iar alte două partide cu opțiunea „NU”.

Ne mândrim! Încă o victorie uimitoare pentru echipa de fotbal din diaspora moldovenească în Cupa Franței!
Articolul anterior
S-au dat drept angajați ai unei bănci și au sustras bani de pe card. Doi indivizi, reținuți de oamenii legii
Articolul următor