Uniunea Europeană oferă finanţare pentru renovarea a două şcoli din țară

Edificiile liceelor teoretice „Constantin Spătaru” şi „Matei Basarab” din oraşele Leova şi Basarabeasca vor fi renovate graţie a două proiecte de dezvoltare regională finanţate de Uniunea Europeană. 

Astfel, circa 1000 de elevi şi profesori vor beneficia din anul curent de un mediu de studii confortabil şi condiţii de educaţie îmbunătăţite. Valoarea totală a proiectelor constituie circa 73 de milioane de lei.

Conform proiectelor, principalele lucrări de renovare vor contribui la sporirea eficienţei energetice a clădirilor prin reducerea consumului normat de energie în instituţii cu până la 30% şi la reducerea emisiile anuale normate de CO2. Lucrările planificate includ termoizolarea faţadelor şi soclurilor clădirii, reabilitarea acoperişurilor, finisarea pe interior a pereţilor, instalarea unor sisteme moderne de electricitate şi ventilare, precum şi asigurarea cu apă caldă şi rece la robinete. De asemenea, va fi îmbunătăţit aspectul exterior şi interior al clădirilor urmare a lucrărilor de reconstrucţie, reutilare şi modernizare a sălilor de clasă, a spaţiilor de recreere şi agrement, precum şi a infrastructurii de utilităţi publice aferente.

Lucrările în cadrul proiectelor vor fi monitorizate de Agenţia de Dezvoltare Regională Sud.

Suportul financiar necesar pentru renovarea celor două instituţii de învăţământ primar din oraşul Leova şi Basarabeasca este oferit de Uniunea Europeană în cooperare cu proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova”, implementat de GIZ Moldova în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului şi sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ).

Primăria din Bălți a redus programul de lucru pentru economisirea energiei electrice

Primăria municipiului Bălți a decis să modifice programul de lucru al angajaților pentru a reducere consumul de energie electrică în contextul stării de urgență, scrie IPN.

Potrivit unei dispoziții semnate de primarul Alexandr Petkov pe 13 ianuarie 2025, noul program intră în vigoare imediat și stabilește un interval orar fix, între 08:00 și 16:30, cu o pauză de masă de 30 de minute, între 12:00 și 12:30.Decizia vine ca răspuns la recomandările Comisiei pentru Situații Excepționale, din 27 decembrie 2024, prin care au solicitat autorităților publice să adopte măsuri pentru economisirea resurselor energetice.Primăria a suspendat, de asemenea, toate graficele individuale de lucru stabilite anterior.Autoritățile locale mulțumesc cetățenilor pentru înțelegere și colaborare în această perioadă, subliniind că măsurile adoptate au scopul de a sprijini funcționarea eficientă a instituției în condiții dificile.Primarul a subliniat că măsura este temporară și adaptată situației excepționale.

Crește consumul de energie: Astăzi a constituit cu 18% mai mult decât ieri

Energocom estimează pentru astăzi o creștere cu 18% a consumului de energie electrică pe malul drept al Nistrului, în comparație cu ziua de duminică, transmite IPN.

Cifra este mai mare și decât lunea trecută, cu 2%.

Energocom informează că a rezervat capacitatea comercială necesară la hotarul cu România, pentru a suplimenta cererea internă de electricitate cu importuri.Astfel, pentru data de 13 ianuarie, Republica Moldova își va asigura necesarul de energie electrică de la centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, de la instalațiile locale de energie regenerabilă, precum și cu electricitatea importată, pe bază de contracte bilaterale și de pe bursă, notează sursa.

Republica Moldova va apela marți la energie de urgență, în intervalul 16:00-19:00

Pentru 14 ianuarie se planifică un consum de energie electrică pe malul drept al râului Nistru similar cu cel din data de 13 ianuarie. Din cauza limitei de capacitate a interconexiunii cu România (cumulat pe Piața pentru ziua următoare și pe Piața intrazilnică) nu a fost posibilă rezervarea integrală a capacității, anunță Energocom, citat de IPN.

Prin urmare, în intervalul orelor 16:00-19:00, pentru a-și acoperi prognozele de consum, Republica Moldova va apela la energie de urgență.„Pentru a nu avea deconectări de energie, operatorul de transport Moldelectrica va solicita de la operatorul de transport din România Transelectrica energie ca să poată să fie acoperit necesarul de consum. Deconectări nu vom avea”, a precizat pentru IPN consilierul directorului Energocom, Victor Bînzari.Cetățenii sunt îndemnați să reducă consumul de energia electrică pentru a putea micșora presiunea pe întreg sistemul.Potrivit Energocom, restul electricității necesare pentru data de 14 ianuarie va fi livrată de centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, de centralele de energie regenerabilă, precum și suplimentată cu energia importantă, atât în baza contractelor bilaterale, cât și de pe bursă.

Șase moldovence care plecau spre Italia, rănite într-un grav accident produs în România
Articolul anterior
În ianuarie, ai avalanșă de reduceri la Shopping MallDova
Articolul următor