Universitatea de Stat din Moldova împlinește 75 de ani de la fondare

Universitatea de Stat din Moldova a împlinit ieri, 1 octombrie, 75 de ani de la fondare. Cu această ocazie, în cadrul instituției, a avut loc o ședință solemnă a Senatului USM.

La eveniment au participat: Igor Grosu, Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Anatolie Topală, Ministrul Educației și Cercetării, E.S. Daniel Ioniță, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al României în Republica Moldova, E.S. Bartlomiej Zdaniuk, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Polone în Republica Moldova, Ion Tighineanu, Președintele Academiei de Științe a Moldovei, Grigore Belostecinic, Președintele Consiliului Rectorilor din Republica Moldova, senatori ș.a.

Mesaje de felicitare au fost transmise online de către: Ioan Aurel Pop, Președintele Academiei Române, Viorel Barbu, academician al Academiei Române, Klaus Bochmann, Președinte al Moldova Institut Leipzig și Marian Preda, Rectorul Universității din București.

În cadrul ședinței solemne a Senatului USM, rectorul conf. univ., dr. Igor ȘAROV a prezentat Raportul de activitate al USM, vorbind despre perspectivele de dezvoltare și strategiile educaționale, punând în valoare meritul comunității academice care a contribuit la performanțele înregistrate. Totodată, s-a referit și la parteneriatele instituționale de colaborare ale universității, susținute de conducerea țării, de partenerii de dezvoltare ai instituției, de asociațiile foștilor absolvenți etc. „Dacă stau să mă gândesc nu zidurile au făcut Universitatea, ci dumneavoastră, cei de dinaintea dumneavoastră și cei care vă vor urma. Vă exprim toată recunoștința și considerația pentru onorarea obligațiunilor dumneavoastră, pentru munca cu abnegație și dăruire, pentru responsabilitatea de care dați dovadă zilnic. Dumneavoastră aduceți plusvaloare țării noastre. Sunt onorat că fac parte din excepționalul corp profesoral, care și-a menținut locul în elita științifică și pedagogică a țării! Sunt mândru să fiu rectorul celei mai prestigioase instituții de învățământ superior din țară – Universitatea de Stat din Moldova! Vă doresc, în primul rând, multă sănătate, prosperitate, fericire, energie, forță și împliniri profesionale. La mulți ani, USM-iști! La mulți ani, USM!”

Igor Grosu, Președintele Parlamentului Republicii Moldova, absolvent al USM, a subliniat că: „Este o onoare pentru mine să fiu aici, căci am revenit, de fapt, acasă,  să particip la acest eveniment important consacrat celebrării a 75 de ani de la fondarea celei mai de prestigiu instituții de învățământ superior din țară”. În acest context festiv, Președintele Parlamentului a conferit Universității de Stat din Moldova „Medalia Democrației”, cea mai înaltă distincție a organului legislativ.

Anatolie Topală, Ministrul Educației și Cercetării a apreciat buna colaborare dintre instituția pe care o conduce și USM: „Revin cu mare bucurie la Alma Mater. Încerc un sentiment aparte de mândrie pentru instituția care m-a format și unde am activat mulți ani la rând. Transmit un mesaj de prețuire pentru activitatea educațională desăvârșită pe care o realizați cu multă inspirație și dedicație. Să ne unim forțele pentru a oferi studenților studii performante. La Mulți Ani, USM!”

Ministrul Anatolie Topală a decernat Diploma de Onoare a MEC unui grup de profesori și cercetători ai USM.

Mesaje de felicitare au adresat: Petru Chetruș și Gheorghe Rusnac, foștii rectori ai USM, Sergiu Harea, Președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, Andrei Chiciuc, Președintele Agenției Naționale de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare, Ghenadie Donos, Președintele Federației Sindicatelor din Educație și Știință, Gabriel Lazăr, Președintele Autoguvernării Studenților USM și Nadejdî Osmochescu, reprezentanta Asociației Studenților Absolvenți ai USM din Vietnam.

Un moment important al aniversării l-a constituit prezentarea plicului aniversar cu timbru fix elaborat de Î.S. „Poșta Moldovei”. Roman Cojuhari, director general interimar al Î.S. „Poșta Moldovei” a spus că a fost emisă o serie unică de 1000 de plicuri. „Astăzi, punem în aplicație plicul cu timbru fix 75 de ani ai USM, care este în prima zi de emisie și care va reprezenta un moment memorabil în istoria USM”.

Evenimentul a continuat cu un concert aniversar online, susținut de colectivele artistice ale Casei de Cultură a Universității de Stat din Moldova. 

ATENȚIE! Limitați plimbările în aer liber! Ce a acoperit Moldova peste noapte? Agenția Mediului vine cu explicații

Agenția de Mediu informează că, condițiile meteorologice atestate ca precipitații atmosferice, au favorizat dispersarea particulelor de praf în atmosferă și ca rezultat nu au contribuit la acumularea lor în stratul atmosferic. Particulele de praf s-au amestecat cu picăturile de ploaie, astfel, conform observațiilor efectuate de Agenția de Mediu nu s-au înregistrat depășiri ale valorile concentrațiilor PM10 și PM 2,5 la stațiile automate din mun. Chișinău și s. Mateuți, r Rezina.

      Picăturile de ploaie cu praf nu prezinta în aer un pericol semnificativ pentru sănătate, cu excepția persoanele cu afecțiuni respiratorii preexistente, cum ar fi astmul sau bronșita. Particulele de praf vor influența cumulativ clădirile, monumentele istorice, precum și calitatea apelor de suprafață și a vegetației.

      Pe data de 24 aprilie, pe teritoriul țării, în atmosfera inferioară și mijlocie, conform observațiilor Serviciului Hidrometeorologic de Stat al R. Moldova vor predomina masele de aer care se vor deplasa din sectorul de sud-vest. Lipsa precipitațiilor pot crea premise spre majorarea nesemnificativă a concentrațiilor PM10 și PM 2,5 în aer. Însă în data de 25 aprilie influența frontului atmosferic și ploile prognozate vor contribui la dispersia poluanților din aer.

      Agenția de Mediu recomandă persoanelor vulnerabile să limiteze plimbările în aer liber și lucrările fizice pe parcursul acestor zile.

ATENȚIE! Recenzorii trebuie să prezinte obligatoriu legitimația. Circa 4 mii de recenzori merg din casă în casă

În perioada 8 aprilie -7 iulie 2024 în Republica Moldova se desfășoară Recensământul populației și locuințelor (RPL). În această perioadă, circa 4 mii de recenzori merg din casă în casă pentru a colecta date despre populație și locuințe.

În legătură cu întrebările și îngrijorările expuse în cadrul apelurilor la Linia verde a RPL 0800 800 24, precum și în mediul online despre activitatea recenzorilor, Biroul Național de Statistică (BNS) vine cu următoarele concretizări.

Recenzorii sunt echipați cu chipiu, tricou și/sau vestă, rucsac și tabletă – toate cu logo-ul Recensământului. De asemenea, ei trebuie să prezinte obligatoriu legitimația de recenzor.

Orarul de lucru al recenzorilor nu este unul fix, ci unul flexibil, în dependență de specificul activității de bază al fiecăruia (student, angajat cu normă întreagă sau parțială, casnic etc.). Intervalul în care ar putea efectua recenzarea este între orele 08:00 și 21:00. Preponderent, recenzorii vizitează gospodăriile seara, în intervalul 17:00-21:00, și în zilele de odihnă (sâmbătă și duminică), în intervalul 10:00-21:00.

La finalul interviului, înainte ca recenzorul să transmită datele completate în aplicația de pe tabletă, acestea pot fi verificate de către respondent.

Reamintim că, dacă apar îngrijorări sau nelămuriri cu privire la identitatea recenzorului sau calitatea recenzării, populația poate apela la Linia verde a RPL 0 800 800 24 (apel gratuit), scrie la adresa de e-mail rpl2024@statistica.gov.md sau în chatul de pe pagina dedicată recensământului www.statistica.gov.md/RPL2024, pentru a informa despre abaterile în procesul de recenzare, de exemplu, dacă recenzorul:

  • nu a prezentat legitimația de recensământ;
  • nu a purtat nici o piesă de vestimentație cu însemnele recensământului;
  • nu a pus toate întrebările din chestionarele de recensământ;
  • a încercat să expună propriile viziuni, pentru a influența cumva alegerea răspunsurilor;
  • a selectat alte răspunsuri decât cele oferite de persoana recenzată și a refuzat să modifice răspunsurile la solicitarea acestuia;
  • a refuzat să explice persoanei recenzate unele întrebări din chestionar, la solicitare;
  • nu a completat datele colectate direct pe tabletă etc.

BNS informează că, fiecare adresare este analizată minuțios. În cazul constatării abaterilor de la procesul de recenzare stabilit de către BNS, personalul temporar de recensământ va fi sancționat, după caz, eliberat din poziția deținută.

BNS îndeamnă populația țării să fie deschisă și să ofere recenzorilor informația completă și corectă.

Mai multe răspunsuri la întrebările frecvente pot fi consultate pe site-ul oficial web al BNS, la pagina Întrebări frecvente.

Șeful Postului Vamal „Aeroportul Internațional Chișinău” a demisionat

Șeful Postului Vamal „Aeroportul Internațional Chișinău”, Alexandru Vacri, și-a dat demisia. Despre aceasta a declarat pentru unimedia.info, Tatiana Șompol, șefa Secției a Relații cu Publicul al Serviciului Vamal.

„Funcționarul vamal a depus cerere de demisie. La moment se examinează conform prevederilor legale în vigoare”, a declarat Tatiana Șompol, șefa Secției a Relații cu Publicul al Serviciului Vamal.

 Un scandal a avut loc la Aeroport. Mai multe persoane, care se întorceau de la Moscova, unde a fost format blocul politic „Victoria” au fost ținute ore în șir la Aeroport. Potrivit Poliției de Frontieră, pasagerilor li s-a solicitat la controlul vamal verificarea bagajelor, moment în care „aceștia au manifestat opoziție și au încercat agresiv să eludeze controlul, adresând cuvinte jignitoare și provocatoare în direcția funcționarilor vamali și a polițiștilor de frontieră”.

A decedat Valeriu Mițul, participant al Războiului de pe Nistru și fost primar al satului Corjova
Articolul anterior
Video! Moment senzațional. O moldoveancă are mari șanse să devină SuperStar România
Articolul următor