Universitatea de Stat din Moldova împlinește 75 de ani de la fondare

Universitatea de Stat din Moldova a împlinit ieri, 1 octombrie, 75 de ani de la fondare. Cu această ocazie, în cadrul instituției, a avut loc o ședință solemnă a Senatului USM.

La eveniment au participat: Igor Grosu, Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Anatolie Topală, Ministrul Educației și Cercetării, E.S. Daniel Ioniță, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al României în Republica Moldova, E.S. Bartlomiej Zdaniuk, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Polone în Republica Moldova, Ion Tighineanu, Președintele Academiei de Științe a Moldovei, Grigore Belostecinic, Președintele Consiliului Rectorilor din Republica Moldova, senatori ș.a.

Mesaje de felicitare au fost transmise online de către: Ioan Aurel Pop, Președintele Academiei Române, Viorel Barbu, academician al Academiei Române, Klaus Bochmann, Președinte al Moldova Institut Leipzig și Marian Preda, Rectorul Universității din București.

În cadrul ședinței solemne a Senatului USM, rectorul conf. univ., dr. Igor ȘAROV a prezentat Raportul de activitate al USM, vorbind despre perspectivele de dezvoltare și strategiile educaționale, punând în valoare meritul comunității academice care a contribuit la performanțele înregistrate. Totodată, s-a referit și la parteneriatele instituționale de colaborare ale universității, susținute de conducerea țării, de partenerii de dezvoltare ai instituției, de asociațiile foștilor absolvenți etc. „Dacă stau să mă gândesc nu zidurile au făcut Universitatea, ci dumneavoastră, cei de dinaintea dumneavoastră și cei care vă vor urma. Vă exprim toată recunoștința și considerația pentru onorarea obligațiunilor dumneavoastră, pentru munca cu abnegație și dăruire, pentru responsabilitatea de care dați dovadă zilnic. Dumneavoastră aduceți plusvaloare țării noastre. Sunt onorat că fac parte din excepționalul corp profesoral, care și-a menținut locul în elita științifică și pedagogică a țării! Sunt mândru să fiu rectorul celei mai prestigioase instituții de învățământ superior din țară – Universitatea de Stat din Moldova! Vă doresc, în primul rând, multă sănătate, prosperitate, fericire, energie, forță și împliniri profesionale. La mulți ani, USM-iști! La mulți ani, USM!”

Igor Grosu, Președintele Parlamentului Republicii Moldova, absolvent al USM, a subliniat că: „Este o onoare pentru mine să fiu aici, căci am revenit, de fapt, acasă,  să particip la acest eveniment important consacrat celebrării a 75 de ani de la fondarea celei mai de prestigiu instituții de învățământ superior din țară”. În acest context festiv, Președintele Parlamentului a conferit Universității de Stat din Moldova „Medalia Democrației”, cea mai înaltă distincție a organului legislativ.

Anatolie Topală, Ministrul Educației și Cercetării a apreciat buna colaborare dintre instituția pe care o conduce și USM: „Revin cu mare bucurie la Alma Mater. Încerc un sentiment aparte de mândrie pentru instituția care m-a format și unde am activat mulți ani la rând. Transmit un mesaj de prețuire pentru activitatea educațională desăvârșită pe care o realizați cu multă inspirație și dedicație. Să ne unim forțele pentru a oferi studenților studii performante. La Mulți Ani, USM!”

Ministrul Anatolie Topală a decernat Diploma de Onoare a MEC unui grup de profesori și cercetători ai USM.

Mesaje de felicitare au adresat: Petru Chetruș și Gheorghe Rusnac, foștii rectori ai USM, Sergiu Harea, Președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, Andrei Chiciuc, Președintele Agenției Naționale de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare, Ghenadie Donos, Președintele Federației Sindicatelor din Educație și Știință, Gabriel Lazăr, Președintele Autoguvernării Studenților USM și Nadejdî Osmochescu, reprezentanta Asociației Studenților Absolvenți ai USM din Vietnam.

Un moment important al aniversării l-a constituit prezentarea plicului aniversar cu timbru fix elaborat de Î.S. „Poșta Moldovei”. Roman Cojuhari, director general interimar al Î.S. „Poșta Moldovei” a spus că a fost emisă o serie unică de 1000 de plicuri. „Astăzi, punem în aplicație plicul cu timbru fix 75 de ani ai USM, care este în prima zi de emisie și care va reprezenta un moment memorabil în istoria USM”.

Evenimentul a continuat cu un concert aniversar online, susținut de colectivele artistice ale Casei de Cultură a Universității de Stat din Moldova. 

A decedat Valeriu Mițul, participant al Războiului de pe Nistru și fost primar al satului Corjova
Articolul anterior
Video! Moment senzațional. O moldoveancă are mari șanse să devină SuperStar România
Articolul următor
Alte articole interesante