Universitățile de la noi rămân fără studenți. În ultimii aproape 10 ani numărul lor s-a redus în jumătate

Universitățile din Moldova rămân fără studenți. Din 2010, numărul tinerilor care merg la facultate s-a redus la jumătate. Situația s-a remediat parțial în ultimii doi ani, când, din cauza pandemiei, mai mulți studenți au rămas în țară. Este interesantă și evoluția numărului studenților străini care vin să-și facă studiile în Moldova, scrie jurnal.md.

Aceștia varsă anual în buget aproximativ 100 de milioane de dolari. Constatările îi aparțin analistului economic, Veaceslav Ioniță, care a făcut o sinteză a învățământului superior din Moldova.

În anul 2006, Moldova a avut 128 de mii de studenți. Au urmat 13 ani de scădere continuă a numărului, astfel încât, în 2019, numărul studenților s-a înjumătățit, ajungând la 56 de mii. Analistul economic Veaceslav Ioniță a identificat doi factori care au condus la scăderea numărului studenților.

„Primul factor, cel mai dramatic și care cel mai tare a lovit în noi este legat de faptul că nu mai avem pur și simplu tineri în țară. Noi am trecut de la destrămarea Uniunii Sovietice și criza aceea economică profundă a dus la o scădere dramatică a numărului de copii nou-născuți. Lucrul acesta îl simțim din 2010 până în prezent. Universitățile sunt primele care au simțit drama reducerii demografice în Republica Moldova. Al doilea factor care a influențat puternic numărul de studenți în universități este migrația tinerilor. În fiecare an, 4500 de tineri cu vârsta cuprinsă între 19-24 de ani pleacă peste hotare”, susține analistul economic.

În consecință are de suferit piața forței de muncă, susține expertul.

Totuși, în ultimii doi ani, analistul economic a remarcat o creștere a numărului studenților în sălile de curs cu aproximativ 3 mii. Pandemia, creșterea interesului persoanelor de peste 30 de ani față de studiile universitare, precum și studenții străini care preferă să își facă studiile în Moldova sunt motivele ce a generat această creștere.

Potrivit lui Veaceslav Ioniță, fiecare al șaptelea student din sălile de curs este venit din afara țării. Acum, în Republica Moldova își fac studiile 4600 de studenți străini – de trei ori mai mulți decât acum 10 ani. Studenții străini asigură anual statul cu 100 de milioane de dolari și, datorită lor, este asigurată existența universităților din țară.

sursa: www.jurnal.md

Oameni talentați la Negureni! Cum a fost urat Emilian Crețu
Articolul anterior
Michelangelo, în relaţii intime cu Papa? Amândoi au fost acuzaţi de homosexualitate
Articolul următor