Universităţile din ţară ar putea trece la învăţământul online

Pandemia de Coronavirus pune la grea încercare universităţile din ţară. Acestea riscă să treacă la învăţământul online din cauza numărului mare de infectări cu COVID-19.

separator

La Universitatea de Stat din Moldova, Senatul instituţiei a decis să activeze după sistemul mixt de studii, ceea ce prevede desfăşurarea seminarelor în regim online, iar orele practice – în incinta instituţiei.

Totuşi, cadrele didactice spun că sunt pregătite în orice moment să revină la orele la distanţă, relatează Moldova 1.

Studenţii au opinii diferite faţă de noul sistem de învăţământ. Unii susţin că au mai mult timp liber pentru ocupaţii extracuriculare, alţii, însă sunt de părere că învăţământul online îi împiedică să asimileze calitativ programul de studii.

„Seminarele şi laboratoarele le facem aici, în aulele universităţii, iar cursul deja îl facem on-line, unde profesorul vorbeşte, iar noi nu prea înţelegem şi când dăm să răspundem tema, clar că el nu este de acord cu noi, că noi cumva nu am înţeles. Este foarte greu”;

„Ceea ce ţine de regimul on-line, este extrem de dificil, scade randamentul studiilor şi calitatea studiilor în primul rând scade. Este greu elevilor, foarte, foarte greu să se concentreze”;

„Cred că este un sistem destul de eficient cu toate că are şi el provocările lui, deoarece nu întotdeauna putem fi destul de activi la ore, în special în cadrul seminarelor. Însă, noi reuşim să ne pregătim şi plus la asta avem foarte mult timp liber”, spun studenţii.

Conducerea instituţiei spune că universitatea a implementat mai multe platforme de învăţare online pentru studenţi.

„Am cerut cadrelor didactice să-şi plaseze minimul curricular pe platforma „Moodle” pentru ca studenţii să poată deschide acolo în situaţia când acum nu se pot duce acum la bibliotecă, ca să-şi ia acel minim de conţinut, unde poate să comunice, unde poate să vadă care sunt sarcinile, unde pot fi iniţiate nişte forumuri de discuţii, orice. Ceea ce ne-a învăţat această perioadă este, că vom fi mai mult pe cont propriu”, a declarat Otilia Dandara, prorector USM.

Menţionăm că, în prezent, 17 universităţi din ţară funcţionează conform sistemul mixt, iar şapte universităţi doar în regimul online de studii.

Coronavirus: alte 1.194 de persoane au fost externate astăzi din spitale
Articolul anterior
Mai multe străzi din cartierul Poşta Veche nu au fost reparate niciodată
Articolul următor
Alte articole interesante