Uraganul Ida a făcut victime în Louisiana

Uraganul Ida a lovit Louisiana cu o forță devastatoare, exact la 16 ani de la Katrina: cursul fluviului Mississippi, inversat.

A section of a building’s roof is seen after being blown off during rain and winds in the French Quarter of New Orleans, Louisiana on August 29, 2021 during Hurricane Ida. Hurricane Ida slammed into the coast of Louisiana on August 29 as a powerful Category 4 storm, 16 years to the day after deadly Hurricane Katrina devastated the southern US city of New Orleans.,Image: 629388975, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia

Uraganul Ida a atins țărmul, duminică după-amiază, în apropiere de Port Fourchon, în Louisiana, având forța unui uragan de categoria 4, extrem de periculos, cu rafale de vânt ce pot atinge viteza de 240 de km/h, potrivit Centrului Național pentru Uragane din Statele Unite. Specialiștii spun că unele zone de coastă din Louisiana ar putea deveni „de nelocuit” în urma trecerii uraganului Ida, scrie digi24. Forța naturii se dezlănțuie în același loc unde exact cu 16 ani în urmă urganul Katrina producea unul dintre cele mai mari dezastre din istoria Americii.

Waves crash against the New Canal Lighthouse on Lake Pontchartrain as the effects of Hurricane Ida begin to be felt in New Orleans on Sunday, Aug. 29, 2021. Nolaidasun02,Image: 629389756, License: Rights-managed, Restrictions: *** World Rights ***, Model Release: no, Credit line: Profimedia

Președintele Biden declară stare de dezastru major în Louisiana

Președintele Joe Biden a aprobat cererea autorităților din statul Louisiana de a declara de la nivel federal stare de catastrofă majoră.

Măsura luată de Biden pune la dispoziție fonduri federale pentru persoanele afectate din 25 de unități administrative ale Louisianei.

Locuitorii din trei orașe, avertizați să se adăpostească în zone mai înalte

O alertă de inundații iminente a fost emisă pentru orașele Hammond, Tickfaw și Ponchatoula din Louisiana.

În Hammond au căzut deja între 50 și 90 de litri pe metru pătrat de precipitații și se așteaptă încă 40-80 de litri pe metru pătrat.

„Inundații iminente, care pun în pericol viața, sunt pe cale să se producă și siutația va continua să se înrăutățească”, a avertizat Serviciul Național de Meteorologie din New Orleans. „Aceasta este o situație deosebit de periculoasă, iar locuitorii sunt îndemnați să se pună la adăpost pe un teren mai înalt”, se mai spune în alertă.

Ida devine uragan de categoria 2. Un prim deces în Louisiana

Ida a devenit un uragan de categoria 2, după 9 ore de când a atins pământul. Asta înseamnă că nu mai este considerat un „uragan major”, iar rafalele de vânt susținute bat cu 177 de km/h. 

Condițiile meteo rele aduse de uragan se extind însă în interiorul continental, cu ploi puternice, inundații și vânt periculos în întreg statul Louisiana, inclusiv la New Orleans. 

Deja s-a raportat un prim deces în Louisiana. Este vorba despre o persoană pe casa căreia a căzut un copac.

O conductă principală de apă din regiunea Lafourche din Louisiana s-a rupt, deocamdată nu poate fi reparată din cauza condițiilor meteo și multe locuințe au rămas fără apă curentă.

Autoritățile i-au sfătuit pe oamenii din alte regiuni să fiarbă apa, oricum, din precauție.

Aproape un milion de persoane sunt fără curent electric la această oră în Louisiana.

Un bloc de 20 de etaje din Milano a ars ca o torţă
Articolul anterior
Case disponibile la preţul unui espresso…
Articolul următor