Urșii polari ar putea dispărea până la sfârșitul acestui secol, din cauza încălzirii globale

După cum se știe, gheața arctică a scăzut constant în ultimii ani, de când s-a început monitorizarea prin satelit, în 1979, și până acum. Însă un nou studiu vine cu o predicție și mai ”rece”. Astfel, până la sfârșitul acestui secol, gheața de mare arctică ar putea dispărea în timpul verii, ceea ce ar putea conduce la dispariția urșilor polari și a altor specii dependente de gheață.

„Ultima zonă de gheață” este o regiune care conține cea mai veche și cea mai groasă gheață arctică. Se întinde pe o suprafață de peste 1 milion de kilometri pătrați, de la coasta de vest a arhipelagului canadian arctic până la coasta de nord a Groenlandei. Când oamenii de știință au vorbit despre această regiune de gheață de 4 metri grosime, au crezut că va dura zeci de ani. Dar acum, spun cei de la Live Science, în ambele scenarii, cele mai optimiste și pesimiste legate de schimbările climatice, gheața mării se va subția dramatic până în 2050.

Cel mai optimist scenariu, în care emisiile de carbon sunt imediat și drastic reduse, pentru a preveni cea mai gravă încălzire, ar putea duce la o porțiune limitată de gheață care va rezista în regiune.

În cel mai pesimist scenariu, în care emisiile continuă la ritmul lor actual de creștere, gheața de vară – și urșii polari și focile care trăiesc pe ea – ar putea dispărea până în 2100, au anunțat cercetătorii într-un nou studiu.

“Dacă gheața dispare, ecosisteme întregi dependente de gheață se vor prăbuși și va începe ceva nou” – a spus omul de știință.

Deoarece sunt prădători specializați, urșii polari (Ursus maritimus) ar fi deosebit de vulnerabili la dispariție dacă nu ar mai fi gheață. Adaptate pentru a se ascunde pe gheața mării, urșii arctici vânează prin atacarea focilor care ies la suprafață pentru a respira.

Urșii polari au fălcile adaptate pentru consumul de grăsime moale și carne – și, deși urșii au fost văzuți schimbându-și dieta, trecând la ouă de păsări marine și caribou în timp ce erau pe uscat – un studiu din 2015 publicat în revista Frontiers in Ecology and the Environment a constatat că acele calorii pe care le câștigă din aceste surse de hrană nu le egalează pe cele pe care le consumă atunci când caută hrană.

sursa

Andreea Bănică s-a vaccinat cu a treia doză de ser anti-Covid
Articolul anterior
Doi soți, în vârstă de 46 și 48 de ani, au murit de Covid. Cinci copii au rămas orfani
Articolul următor
Alte articole interesante