Ursula von der Leyen, lângă Olena Zelenski la Forumul Economic Mondial de la Davos: ,,Vom fi alături. Ucraina ne-a emoționat și inspirat”

Europa va fi alături de Ucraina „atâta timp cât va fi necesar”, a declarat marți, 17 ianuarie curent, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos, în timp ce delegații occidentali au discutat despre necesitatea de a consolida sprijinul acordat Kievului în lupta sa împotriva forțelor invadatoare ale Rusiei.

„De aproape un an de zile, Ucraina a uimit lumea. În acea dimineață fatidică din februarie, mulți au prezis că Kievul va cădea în câteva zile. Însă această previziune nu a ținut cont de moralul și de curajul fizic al poporului ucrainean. Ați rezistat invaziei rusești și ați respins agresorul împotriva tuturor șanselor. Nici măcar atacurile necruțătoare ale Rusiei asupra civililor sau spectrul unei ierni brutale nu v-au zdruncinat hotărârea. În acest ultim an, țara dumneavoastră a emoționat lumea și a inspirat întreaga Europă. Și vă pot asigura că Europa va fi întotdeauna alături de voi”, a declarat Ursula von der Leyen.

Discursul său de la Davos a fost susținut în prezența Primei Doamne a Ucrainei, Olena Zelenska.

Președinta Comisiei a reiterat, de asemenea, că faptele comise de Rusia în Ucraina nu vor rămâne nepedepsite și a reamintit anunțul făcut luni de Comisia Europeană privind acordarea unui sprijin financiar de 3 miliarde de euro, care va face parte dintr-un pachet de sprijin de 18 miliarde de euro pentru Ucraina în 2023. Această sumă va contribui la susținerea spitalelor și a școlilor, precum și la plata salariilor și a pensiilor.

„Mulți s-au îndoit că acest sprijin va fi atât de neclintit. Dar astăzi, țările europene furnizează tot mai multe arme critice Ucrainei. Noi găzduim aproximativ patru milioane de ucraineni în orașele noastre, în casele noastre și în școlile noastre. Și am instituit cele mai puternice sancțiuni de până acum, care lasă economia rusă să se confrunte cu un deceniu de regres și industria sa lipsită de orice tehnologie modernă și critică. Nu va exista impunitate pentru aceste crime. Și nu vom renunța la sprijinul nostru ferm pentru Ucraina – de la ajutorul pentru restabilirea energiei electrice, a încălzirii și a apei, până la pregătirea pentru efortul pe termen lung de reconstrucție. Și, pentru a reafirma acest sprijin, am anunțat ieri că Comisia oferă un sprijin financiar de 3 miliarde de euro. Aceasta este prima tranșă din pachetul nostru de sprijin de 18 miliarde EUR pentru 2023. Aceasta va consolida stabilitatea financiară a Ucrainei, va contribui la plata salariilor și a pensiilor și va asigura funcționarea spitalelor, a școlilor și a serviciilor de locuințe. Suntem alături de ea – atât timp cât va fi nevoie”, a punctat șefa Executivului european.

Un italian s-a mutat în R. Moldova, în timp ce soția lui moldoveancă lucrează în Italia: „Mă simt de parcă m-aș fi născut aici”

Un cetățean italian, Paolo Lorenzon, a decis în urmă cu 2 ani să se stabilească în Republica Moldova, convins că este locul care îi aduce liniște, pace și mulțumire sufletească. El este căsătorit cu o moldoveancă, dar femeia și-a propus ca până la pensie să continue să lucreze în Italia.

„Viața în Italia este frumoasă, am toate comoditățile, dar nu este bine pentru inima mea”, a spus italianul pentru Radio Europa Liberă Moldova, citat de rotalianul.com.

Paolo Lorenzon are 59 de ani și locuiește în satul Niorcani, din raionul Soroca, unde și-a cumpărat o locuință. Soția sa este dintr-un sat vecin, dar se va întoarce alături de el definitiv abia peste 5 ani, când va ieși la pensie în Italia. Ea lucrează într-un restaurant din Treviso și ține legătura cu soțul său prin telefon.

Paolo a afirmat că iubește mult să trăiască în mijlocul naturii, posibilitate pe care teritoriul moldovean i-o oferă din plin. „Aici pot observa tot ciclul vieții – a spus el referindu-se la arbori și plante. „Starea de dormire, apoi revenirea la viață, încolțirea, creșterea, înflorirea, apariția fructelor, coacerea lor și, iarăși, intrarea în starea de somn. Este viața pe care acasă nu reușeam să o simt. În Italia, nu o mai simțeam așa.”

Italianul a cumpărat o casă în urmă cu doi ani și se gospodărește de unul singur. Face focul cu lemne, își prepară de mâncare și declară că iubește locul respectiv. „Nu știu de ce, dar îl iubesc. Mă simt de parcă m-aș fi născut aici”, a spus el.

„Viața în Italia este frumoasă, am toate comoditățile, dar nu este bine pentru inima mea”, a explicat el. „În Moldova inima este frumoasă, este serenitate, este totul.”

Despre condițiile de viață din Republica Moldova, Paolo a spus: „Aici oamenii spun că nu este de lucru, dar statul nu e obligat să-ți dea un loc de muncă. Trebuie să ți-l creezi singur. În Italia, nu statul dă de muncă oamenilor. Aici, dacă nu vine să ți-l dea statul, nu se face.”

El se adresează cetățenilor moldoveni zicând: „Sunt 31 de ani de când dezmembrați statul vostru. Și nu faceți nimic pentru a înțelege ce e corect și ce e greșit. Vindeți puțin câte puțin, an după an, primiți fonduri întâi dintr-o parte, apoi din alta, acum milioane de euro și în trecut milioane de ruble. Mai devreme sau mai târziu, cei care vi i-au dat o să vă ia altceva în schimb. Și va pune stăpânire pe viața voastră.”

„Dacă nu începeți să creați și să dezvoltați, nu există viitor”, a mai adăugat italianul care este de părere că nu se poate trăi din banii pe care îi oferă statul, pentru că atunci când statul nu mai are venituri și primește bani de la alte țări devine o colonie sub controlul altora.

„Perioada coloniilor s-a terminat acum 200 de ani. Coloniile deja nu mai există, dar voi vă comportați ca niște colonizați.” Video mai jos:

Rușii donează „sume semnificative de bani” prin intermediul criptomonedelor pentru a ajuta Ucraina

Rușii indignați de invazia declanșată de președintele Vladimir Putin trimit „sume semnificative de bani” prin intermediul criptomonedelor, conform adjunctului ministrului ucrainean al Transformării Digitale, Alex Borniakov, relatează Yahoo Finance, citat de adevarul.ro.

La două zile după ce armata lui Putin și-a început invazia, pe Twitter existau postări în care era menționat faptul că Ucraina „acceptă donații în criptomonede”. 

Blockchain-urile sunt registre distribuite public, iar din acel moment Ucraina a analizat de unde sunt trimise donațiile în criptomonede.

Țara devastată de război a reușit să identifice că peste 100.000 de persoane au trimis ajutoare Ucrainei prin intermediul canalelor de criptomonede. 

Donațiile către Ucraina au variat de la un dolar la milioane de dolari„, a afirmat adjunctul ministrului ucrainean al Transformării Digitale, Alex Borniakov, pentru The Crypto Mile de la Yahoo Finance. 

Crypto, în anumite cazuri, oferă o modalitate anonimă de a transfera bani. Am văzut că unii ruși ne-au donat o sumă semnificativă”, a precizat Borniakov. 

Înțeleg că, din interiorul Rusiei, nu există o altă modalitate de a face acest lucru decât prin intermediul cripto”. 

Majoritatea donațiilor în criptomonede primite de Ucraina până în prezent au fost în bitcoin și ether, deși criptomonedele stablecoins au contribuit într-o proporție semnificativă. 

O treime din suma donată a venit prin intermediul inițiativei Crypto Fund Aid For Ukraine. Printre cele mai populare donații de active digitale trimise în Ucraina se numără: bitcoin, ethereum, cardano, solana, polkadot și stablecoins. 

Rebeca, o tânără care a cântat pentru tatăl ei mort, a lăsat-o pe Andra în lacrimi și fără cuvinte la ”Românii au talent“

O interpretare de excepție și emoții extraordinare pentru public și juriu: acesta a fost momentul creat de o concurentă al cărei tată a murit înecat, scrie adevarul.ro.

Rebeca Bană (22 de ani) e din București și cântă de mică, așa cum a mărturisit. Pe lângă povestea dureroasă, tânăra a confirmat că are un talent incredibil și s-a înscris în concursul de la Pro TV, așa cum și-a dorit tatăl său.

S-a simțit că în seara asta nu ne-ai cântat nouă. Ai o voce senzațională, pe mine m-ai lăsat mască.

„Cânt de când eram foarte mică. Părinții mei s-au bucurat foarte mult când au văzut că și eu, și sora mea cântam. De multe ori stăteam cu tata, el m-a învățat să cânt“, a povestit tânăra.

„Acum patru luni, tata a plecat dintre noi. Ne-au sunat niște polițiști să ne spună că s-a înecat. Era la pescuit, și-a scăpat undița în apă, a sărit după ea și n-a mai putut să iasă. El știa să înoate foarte bine. Habar nu am ce s-a întâmplat… Așa a fost să fie. Înainte să se întâmple tragedia asta, și-a dorit foarte mult să mergem împreună la «Românii au talent». Am venit pentru el. Sunt sigură că vede și că se bucură“, a adăugat ea.

Pe scena „Românii au talent“, concurenta nu numai că i-a uimit pe toți cu un timbru absolut special, dar și-a pus tot sufletul în piesa dedicată tatălui ei și a creat o emoție uriașă. „S-a simțit că în seara asta nu ne-ai cântat nouă. Ai o voce senzațională, pe mine m-ai lăsat mască“, i-a spus Mihai Bobonete.

Cu ochii în lacrimi, Andra abia a putut comenta prestația Rebecăi. „Iartă-mă nu pot să vorbesc. Eu, în locul tău, n-aș fi putut cânta. S-a simțit că ai cântat cu sufletul“, a adăugat ea.

Puteți vedea video AICI.

Johy Davis vrea ca paznicul care l-a bătut într-un mall să fie demis. O nouă scenă surprinsă cu camera video
Articolul anterior
Marea Britanie va testa în premieră vaccinul anti-cancer
Articolul următor