Va fi Vladimir Putin judecat pentru crimele de război din Ucraina? De ce este o misiune dificilă, dar nu imposibilă

Curtea Penală Internațională (CPI), tribunale din Ucraina sau justiția din țări terțe ar putea să încerce să-i pună sub acuzare pe președintele Vladimir Putin și pe alți lideri de la Moscova pentru crime de război comise de forțele ruse în războiul din Ucraina, însă judecarea lor va fi un proces complicat, care ar putea să dureze ani de zile și să nu se încheie neapărat cu condamnarea lor la închisoare, susțin experții juridici. Omul forte de la Kremin, cel care a ordonat invadarea Ucrainei la 24 februarie, a fost acuzat de președintele american Joe Biden că este un „criminal de război,” opinie susținută și de alți lideri străini.

Putin și Rusia, acuzate

Administrația de la Washington a declarat miercuri în mod oficial că forțele ruse au comis crime de război în Ucraina, dar s-a abținut să afirme tranșant dacă și când președintele Putin ar putea fi tras la răspundere.

  • „Am fost șocați de imaginile cu forțele și bombardamentele rusești care lovesc locuri civile din Mariupol, inclusiv maternitatea, un muzeu și o școală de artă. Națiunile Unite și alți observatori au confirmat sute de morți în rândul civililor și credem că numărul exact al morților civili va fi de ordinul miilor,” a declarat ambasadorul american pentru Justiția Penală Globală, Beth Van Schaack.

Comentariile ambasadorului au venit la doar câteva minute după ce secretarul de stat Antony Blinken a anunțat că departamentul său a evaluat oficial că forțele ruse au comis crime de război în Ucraina.

Săptămâna trecută, într-o declarație care a provocat furia oficialilor de la Kremlin, Biden l-a numit pe Putin „criminal de război”. Vineri, în timpul unei întâlniri pe care a avut-o cu soldații americani desfășurați în Polonia, liderul american a folosit din nou expresia „criminal de război” pentru a-l descrie pe președintele rus.

O poziție similară a adoptat și Senatul de la Washington, care la 15 martie a adoptat în unanimitate o rezoluție prin care îl acuză pe președintele rus ca fiind „criminal de război”, o demonstrație rară de unitate politică în Congresul american, profund divizat de ani de zile. Rezoluția, prezentată de senatorul republican Lindsey Graham și susținută de senatorii ambelor partide, încurajează Curtea Penală Internațională și alte națiuni să vizeze armata rusă în orice anchetă legată de crimele de război comise în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

Miercuri, Blinken a adoptat o poziție similară cu cea a liderului de la Casa Albă și a Senatului SUA, afirmând:

  • „Săptămâna trecută, am repetat declarația președintelui Biden, bazată pe nenumăratele relatări și imagini cu distrugeri și suferință pe care le-am văzut cu toții, că crime de război au fost comise de forțele lui Putin în Ucraina. Am remarcat atunci că țintirea deliberată a civililor este o crimă de război. Am subliniat că Departamentul de Stat și alți experți ai guvernului SUA au documentat și evaluează potențiale crime de război în Ucraina. Astăzi, pot anunța că, pe baza informațiilor disponibile în prezent, guvernul SUA susține că membrii forțelor Rusiei au comis crime de război în Ucraina. Evaluarea noastră se bazează pe o analiză atentă a informațiilor disponibile din surse publice și de informații”.

În ciuda declarațiilor tranșante făcute, Departamentul de Stat nu a desemnat însă oficial nicio persoană implicată în invazia din Ucraina drept criminal de război – nici pe Putin, nici pe altcineva.

De partea ei, Uniunea Europeană a acuzat și ea Rusia de comiterea de crime de război în Ucraina, declaraţia adoptată joi la summitul de la Bruxelles afirmând că Moscova va fi „trasă la răspundere în conformitate cu dreptul internaţional”.

  • „Rusia întreprinde atacuri împotriva populaţiei civile şi vizează obiective civile, inclusiv spitale, unităţi medicale, şcoli şi adăposturi,” se arată în declaraţia Consiliului European, care a adaugat că „aceste crime de război trebuie să înceteze imediat”.

Incidentele deja documentate includ țintirea de către ruși a școlilor și spitalelor din zone rezidențiale din interiorul Ucrainei cu rachete, bombe și artilerie. Rusia este, de asemenea, acuzată că folosește muniții cu dispersie și rachete termobarice, ambele interzise prin tratatele internaționale privind armele.

Greu de judecat?

Și, totuși, cum ar putea ajunge Vladimir Putin în față justiției și care ar fi pașii necesari pentru ca liderul de la Kremlin și cei din cercul său să fie trași la răspundere pentru cele întâmplate în Ucraina, eventual în fața unui tribunal similar celui de la Nürnberg, așa cum au sugerat unele voci?

Crime de război. Experții încearcă în prezent să determine dacă rușii au comis crime de război în țara invadată. Curtea Penală Internațională de la Haga – înființată în 2002 și diferită de Curtea Internațională de Justiție (CIJ), un organism al Națiunilor Unite care examinează disputele dintre state – definește crimele de război drept „încălcări grave” ale Convențiilor de la Geneva, acorduri care stabilesc legile internaționale umanitare care trebuie urmate în timp de război. Aceste încălcări includ atacarea deliberată a civililor și atacarea țintelor militare legitime în care victimele civile ar fi „excesive,” au afirmat experții juridici, citați de Reuters. Acordurile sunt menite să îi protejeze pe cei care nu participă la lupte, cum ar fi civili, medici, soldați răniți și prizonieri de război.

URSS a ratificat Convenția de la Geneva în 1954. Rusia a revocat în 2019 recunoașterea unuia dintre protocoale, dar rămâne semnatară la restul acordurilor.

Ucraina și aliații săi occidentali au acuzat forțele ruse că vizează civili fără discriminare. De exemplu, în declarația sa de miercuri, șeful diplomației americane a afirmat:

  • „De când a lansat războiul său neprovocat și nedrept, președintele rus Vladimir Putin a dezlănțuit violențe necruțătoare care au cauzat moarte și distrugere în toată Ucraina. Am văzut numeroase rapoarte credibile despre atacuri fără discriminare și atacuri care vizează în mod deliberat civili, precum și alte atrocități. Forțele Rusiei au distrus blocuri de apartamente, școli, spitale, infrastructură critică, vehicule civile, centre comerciale și ambulanțe, lăsând mii de civili nevinovați uciși sau răniți. Multe dintre locurile pe care forțele Rusiei le-au lovit au fost clar identificabile ca fiind folosite de civili”.

În acest context, reamintim că Putin a încercat în mod repetat să justifice invadarea Ucrainei, susținând că forțele sale fac parte dintr-o „operațiune militară specială,” lansată pentru a-i ajută pe etnicii ruși, despre care a susținut că au fost persecutați de guvernul ucrainean. Rusia neagă că ar fi vizat civili și spune că scopul său este „demilitarizarea și denazificarea” Ucrainei.

Posibila punere sub acuzare. Procurorul șef al CPI, Karim Khan, a declarat în această lună că a deschis o anchetă cu privire la posibile crime de război, crime împotriva umanității și genocid comise în Ucraina. Oficialul a și vizitat Kievul. Consiliul pentru Drepturile Omului al Națiunilor Unite a declanșat și el propria sa anchetă, în timp ce procurori din Germania, Lituania sau Polonia se pregătesc să judece suspecți ruși în instanțele lor. De asemenea, patruzeci și cinci din cei 57 de membri ai Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) au sfidat Rusia și au aprobat planurile de a trimite o echipă de experți OSCE pentru a documenta potențialele crime de război din Ucraina.

Nici Rusia, nici Ucraina nu sunt membre ale CPI, iar Moscova nu recunoaște tribunalul. Dar Ucraina și-a dat aprobarea ca CPI să examineze presupusele atrocități comise pe teritoriul său, care datează încă de la anexarea Crimeei de către Rusia în 2014. Ca urmare a acestei cereri din partea guvernului ucrainean, CPI își exercită acum jurisdicția asupra oricărei persoane suspectate de abuzuri în interiorul Ucrainei, indiferent de naționalitatea acestora, care include ucraineni, ruși și Putin însuși. (CPI este singurul tribunal global care are competența de a trage la răspundere indivizi, inclusiv soldați, luptători rebeli și șefi de stat, pentru crime de război, crime împotriva umanității, război agresiv și genocid).

Rusia poate decide să nu coopereze cu CPI, iar orice eventual proces ar fi amânat până când un inculpat este arestat. Acest lucru „nu va împiedica însă instanța internațională să își continue urmărirea penală și să emită mandate de arestare,” a declarat Rebecca Hamilton, profesoară de drept la Universitatea Americană, preluată de Reuters.

Dovedirea acuzațiilor. CPI va emite un mandat de arestare – pe numele lui Putin, al altor lideri politici ruși, al unor comandanți militari sau soldați care au luat parte la ostilități – dacă procurorii pot demonstra că există „motive rezonabile să creadă” că au fost comise crime de război. Pentru a obține o condamnare, procurorul ar trebui să dovedească vinovăția inculpatului „dincolo de orice îndoială rezonabilă,” au spus experții.

Pentru majoritatea acuzațiilor, această necesită dovedirea intenției. O modalitate de a face acest lucru ar fi ca un procuror să demonstreze că nu au existat ținte militare în zona unui atac și că acesta nu a fost un accident. Comentatorii s-au referit de exemplu la cazul teatrului din Mariupol, bombardat de forțele ruse, și unde ar fi murit peste 300 de persoane. Instituția a fost atacată deși fusese marcată clar cu cuvântul „дети” sau „Deti” –  „copii” în limba rusă -, cu litere uriașe, vizibile din cer.

  • „Dacă aceasta se continuă să se întâmple iar și iar și strategia pare să fie de aceea de a viza civilii din zonele urbane, atunci aceasta poate fi o dovadă foarte puternică a intenției de a face acest lucru”, a afirmat Alex Whiting, profesor invitat la Harvard Law School.

Posibilii acuzați. O investigație privind crimele de război, desfășurată de procurorii CPI, se poate concentra pe soldații de pe front, comandanții militari și politici, precum și pe șefii de stat, în acest caz însuși Putin, au spus experții. Nicio persoană implicată în aceste crime, fie că e vorba de cel care a dat ordinul, fie că e vorba de militarii care l-au executat, nu este imună la anchetă.

Un procuror ar putea prezenta dovezi că Putin sau un alt lider rus a comis o crimă de război ordonând în mod direct un atac ilegal ori că știa că se comit crime și nu le-a împiedicat. În acest caz, vor fi emise mandate de arestare.

Astrid Reisinger Coracini, lector la Departamentul de Drept Internațional al Universității din Viena, a declarat că echipa de anchetatori va avea o misiune dificilă să prezinte dovezi care să lege crimele de pe front cu ordinele date de lideri. „Și cu cât se merge mai sus pe lanțul de comandă, cu atât (sarcina) devine mai dificilă,” a afirmat ea.

Un caz dificil. Experții juridici au spus că bombardamentele de la Mariupol asupra unei maternități și a unui teatru marcat ca adăpost pentru copii par să se încadreze în definiția crimelor de război. Dar obținerea unei condamnări poate fi dificilă.

Concluzia. Tragerea la răspundere a lui Vladimir Putin pentru crimele de război comise în Ucraina este o misiune dificilă, dar nu imposibilă. Experții cred că foarte multe lucruri vor depinde de felul în care vor evolua ostilitățile militare și cum se va termina războiul. Punerea sub acuzare și judecarea lui în acest moment sunt greu de realizat. Putin este președintele Federației Ruse, iar până în prezent nu au existat situații ca un șef de stat în exercițiu să fie extrădat pentru a fi judecat de o instanță internațională.

O eventuală înfrângere a Rusiei însă ar putea precipita izolarea lui Putin, înlăturarea lui de la putere de o grupare rivală și chiar trimiterea lui la Haga pentru a fi judecat. Presiunile pe noua conducere ar fi mari, mai ales dacă Vestul amenință că nepredarea lui ar duce la continuarea sancțiunilor care au afectat atât de mult Rusia.

La rândul său, CPI va fi într-o situație ingrată. Dacă rușii suspectați de crime, indiferent că este vorba de Putin sau un comandant de tanc, nu sunt puși sub acuzare, acest lucru ar întări percepția, deja împărtășită de mulți de pe glob, că cele mai mari puteri ale lumii, inclusiv Rusia și Statele Unite, sunt practic imune la urmărirea în instanțe internaționale pentru crime de război și alte atrocități și că justiția se aplică numai țărilor slabe.

Sau așa cum a scris un profesor de drept pentru Tampa Bay Times:

  • „Dictatorii și șefii de stat – de la Augusto Pinochet (Chile) la Slobodan Milosevic (fosta Iugoslavie) la Charles Taylor (Liberia) la Omar al-Bashir (Sudan) – s-au confruntat cu procese penale pentru brutalitatea față de cetățenii lor. Este evident un câmp minat politic și o luptă dificilă pentru a aduce în fața justiției autocrații puternici. Dar, așa cum s-a demonstrat cu brio la Tribunalul de la Nürnberg, un astfel de proces juridic care tinde spre a face dreptate este exact ceea ce separă democrațiile liberale de dictaturi și regimurile fasciste”.

sursa: www.g4media.ro

Tabere de vară gratuite în centrele comunitare și cele de zi din Capitală!

Viceprimarul pe probleme sociale Angela Cutasevici a vizitat ieri centrele comunitare și cele de zi din Capitală. Cu această ocazie, Direcția Generală pentru Protecția Drepturilor Copilului a organizat, împreună cu pedagogii, o ședință de lucru în care a fost definitivat conceptul de organizare a taberelor de vară.

Astfel, în perioada estivală 2024, s-a decis organizarea taberelor în 24 de centre din subdiviziunile DGPDC, unde se vor putea bucura GRATUIT circa 600 de beneficiari. Taberele tematice vor avea, în acest an, genericul ”Drepturile copilului în acțiune”, Ediția II.

”Anul acesta ne propunem să organizăm un spectru larg de activități distractive, culturale, cu profil sportiv și artistic, workshop-uri între artiști și copii cu potențial artistic, masterclass-uri etc, dar și să familiarizăm mai mult copiii despre drepturile lor, să-și dezvolte mai multe abilități de comunicare, lucru în echipă, să își sporească încrederea în sine și să îi ajutăm în procesul de incluziune.”, susține Tatiana Oboroc, șefa DGPDC.

Astfel, 24 de Centre comunitare se vor transforma în adevărate ateliere de creație, cu diverse cercuri pe interese și activități care vor spori creativitatea, spiritul competitiv, originalitatea și ingeniozitatea copiilor în cadrul diverselor competiții artistice, va deschide noi perspective de cunoaștere și abordare a drepturilor copilului aflat în situație de risc. De asemenea, vor fi organizate excursii, la muzee și Galerii de Artă, oferind copiilor oportunității de cunoaștere a naturii, picturii, arhitecturii, sculpturii, istorie orașului.

Cele 24 de Centre vor avea o agendă specifică la fiecare 2 săptămâni, iar în caz de înregistrare a mai multor copii, aceste vor forma două sau trei grupuri după criteriul de vârstă (7-11 ani; 12-17 ani) și disponibilitatea spațiilor.

Perioada de realizare: 

Turul I: 10 – 21 iunie;

Turul II: 24 iunie – 05 iulie;

Turul III: 08 iunie – 19 iulie.

Alpinistul Oleg Chicu a escaladat vârful Island Peak din Munții Himalaya

Alpinistul Oleg Chicu a povestit despre experiența sa din Nepal. Timp de 16 zile, tânărul a escaladat punctele Everest Base Camp și Island Peak din Munții Himalaya, ajungând la cea mai înaltă altitudine de 6189 m, scrie moldova1.md.

Pe parcursul expediției sale, alpinistul în fiecare zi transmitea prin intermediul rețelelor de socializare fotografii și secvențe video.

A fost foarte fain, o experiență și o lume nouă, înălțimi noi. Nu poți reda în cuvinte ceea ce poți vedea cu ochii atunci când ajungi în Nepal”.

Totodată, Oleg Chicu a explicat că pentru o astfel de expediție trebuie să ai o bună pregătire fizică, mentală și de altitudine.

Această expediție nu este pentru începători în primul rând. Mai întâi, oricum, trebuie să urci anumite vârfuri, să faci ceva peste 4-5 mii ca să te aclimatizezi și să fii pregătit. Or, am întâlnit persoane care au fost evacuate cu elicopterul, inclusiv de la noi din echipă, care au crezut în propriile forțe, dar cu puterea naturii nu poți să te lupți și cu anumite situații în care apar la altitudine”.

Vârful Island Peak (o insulă într-o mare de gheață), numit în nepaleză Imja Tse, a fost escaladat pentru prima oară în 1953 de către Tenzing Norgay, Charles Evans, Alfred Gregory, Charles Wylie și încă 7 sherpa.

Percheziții într-un dosar de fraudare a achizițiilor publice la Agenția Rezerve Materiale. Prejudiciul se circa la circa 4 milioane de lei

Ofițerii CNA și procurorii anticorupție ai PA efectuează mai multe percheziții la 4 bănuiți, în această dimineață, într-un dosar de abuz de serviciu, care vizează presupusele ilegalități comise la organizarea procedurilor de achiziții publice la Agenția Rezerve Materiale (ARM) a Ministerului Afacerilor Interne (MAI), desfășurate în perioada 2023-2024.

Potrivit materialelor administrate, persoane publice ale ARM sunt bănuite că ar fi favorizat un agent economic în vederea câștigării licitațiilor publice privind achiziționarea rezervelor de tablă profilată în cantitate de 25 000 m2, în sumă totală de 3 712 500 de lei, care depășește suma prevăzută în contract. În conformitate cu  planul de achiziții publice pentru anul 2023, Agenția urma să achiziționeze tablă profilată în valoare de 3 187 500 lei.

Mai mult, știind cu certitudine că specificațiile tehnice ale agentului economic nu corespund specificațiilor tehnice din caietul de sarcini la tabla profilată, bănuiții ar fi acceptat și primit la păstrare 23 de rulouri de tablă profilată – în total 25 000 m2. În asemenea circumstanțe, persoanele publice din cadrul ARM a MAI au prejudiciat statul în sumă de 3 712 500 lei de lei.

În prezent, Centrul Național Anticorupție și Procuratura Anticorupție desfășoară acțiuni în vederea stabilirii și documentării tuturor persoanelor implicate în acțiunile ilegale menționate și atragerii la răspundere penală a acestora. 

În urma perchezițiilor efectuate în birourile de serviciu ale funcționarilor vizați și la domiciliile acestora, precum și la reprezentanții unei companii beneficiare a licitațiilor presupus a fi trucate, au fost ridicate contracte de achiziție și alți purtători de informație. De asemenea, a fost sigilată marfa.

Procuratura Anticorupție exercită urmărirea penală în comun cu CNA. Amintim că, orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată, iar cercetările în acest caz continuă.

Amintim că pe 3 aprilie 2024, 2 șefi ai Agenției Rezerve Materiale (ARM) a MAI au fost reținuți în cadrul unor cauze privind trucarea achizițiilor publice, soldate cu prejudicierea bugetului de stat în proporții deosebit de mari. Aceștia ar fi favorizat unii agenți economici în vederea câștigării licitațiilor publice privind achiziționarea rezervelor de păcură, grâu, zahăr, a unor utilaje tehnice și autovehicule.

Elevii de la un centru din SUA câștigă bani din clătite pentru a ajuta copiii ucraineni
Articolul anterior
Pronosticuri Oscar, gala din această noapte. Cine are șanse să câștige și cine ar merita să câștige. Un film luminos ia marele premiu?
Articolul următor