Vaccinare fără programare în toate centrele din România începând din acest weekend

Vaccinarea fără programare va fi deschisă în toate centrele din România începând din weekend-ul care se apropie.

Vaccinarea se va face în limita capacității centrelor și a dozelor disponibile, cu utilizarea bonurilor de ordine eliberate în centre, pe tot parcursul programului centrului, pentru persoanele de peste 60 de ani, și după ora 14.00, pentru populația generală, cu vârsta sub 60 ani.

Începând de sâmbătă, 8 mai, persoanele cu vârste de peste 60 de ani care doresc să se vaccineze și au documente de identitate valabile se vor putea prezenta direct la centrele de vaccinare, fără programare, pe tot parcursul intervalului orar de funcționare.

Populația generală cu vârsta de până în 60 de ani care dorește să se vaccineze se va putea prezenta la centrele de vaccinare, după ora 14.00, fără programare, în vederea administrării dozelor de vaccin.

„Important de reținut este faptul că prezentarea persoanelor se poate realiza la orice centru de vaccinare, indiferent de tipul vaccinului administrat, iar imunizarea efectivă și timpul de așteptare pot fi condiționate de capacitatea centrului respectiv și de numărul persoanelor programate la vaccinare în acel centru.

Menționăm că persoanele care optează pentru această modalitate extinsă de înscriere în procesul de imunizare vor fi înregistrate direct în Registrul Electronic Național al Vaccinărilor (RENV) și vor primi adeverința de vaccinare, conform procedurilor”, precizează CNCAV.

Persoanele programate prin platformă și care au locuri rezervate conform planificării dețin prioritate la vaccinare. Suplimentar, în funcție de capacitatea de vaccinare a centrului și disponibilitatea dozelor de vaccin, vor fi eliberate bonuri de ordine celor care se prezintă direct la centrele de vaccinare.

Pentru susținerea ritmului de vaccinare, în perioada 4 – 11 mai, în șapte spitale militare din București, Brașov, Cluj, Constanța, Craiova, Iași și Timișoara se desfășoară maratonul vaccinării, 24 de ore din 24, astfel că orice persoană care dorește să se vaccineze se poate prezenta direct în aceste centre, cu actul de identitate valabil, pentru imunizare cu vaccinul produs de compania BioNTech/Pfizer.

„Vaccinarea rămâne soluția sigură și eficientă pentru învingerea pandemiei COVID-19, iar vaccinurile utilizate în România sunt autorizate de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), cel mai riguros for decizional, care reunește experți la nivel european. Recomandăm raportarea oricărei reacții adverse suspectate atât de către profesioniști cât și de către cetățeni.

CNCAV asigură populația de transparență completă și responsabilitate deplină în comunicarea cu celeritate a tuturor informațiilor de interes, astfel încât procesul de vaccinare să se realizeze într-un mediu favorabil și sigur pentru toate persoanele care doresc să se imunizeze împotriva COVID-19”, se mai arată în comunicat.

Primăria Chișinău anunță lansarea rutei turistice „Chișinău Sightseeing”

Primăria Municipiului Chișinău anunță lansarea rutei turistice nr. 2 a Troleibuzului Turistic „Chișinău Sightseeing”.

”Începând cu data de 20 Aprilie 2024, în fiecare zi de weekend, ne propunem să vă purtăm într-o nouă incursiune captivantă prin inima orașului nostru.

Ce te așteaptă pe noul traseu:

Teatrul Național „Mihai Eminescu”

Sala cu Orgă

Gara Feroviară

Monumentul „Trenul Durerii”

Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron”

Strada București

Casa lui Alexandru Plămădeală

Biserica Sfânta Teodora de la Sihla

Acestea sunt doar câteva dintre atracțiile pe care le vei descoperi de la bordul troleibuzului turistic.

Cu aproximativ 40 de obiective și locații, îți garantăm că fiecare moment va fi plin de surprize și învățăminte despre istoria și cultura Chișinăului. În plus, pe parcursul călătoriei veți fi însoțiti de selecții muzicale remarcabile, care includ piese ale artiștilor autohtoni.

Capacitatea de îmbarcare în troleibuzul turistic este permisă în limita a 22 de persoane, așezate pe scaune, iar copii până la 7 ani circulă gratuit și în mod obligatoriu, urmează a fi însoțiți de un părinte.

– rută: ora 12:00 (audioghid în

l. rusă)

– rută: ora 14:00 (audioghid în

l. engleză)

  • rută: ora 16:00 (audioghid în

l. română)

Startul – Arcul de Triumf

Finalul – Centrul de Informare Turistică

Prețul pentru o călătorie cu troleibuzul turistic constituie – 30 de lei.

Amintim că Troleibuzul Turistic „Chișinău Sightseeing” este un proiect dedicat sărbătoririi a 585 ani de la prima atestare documentară a localității Chișinău (anul 1436), care a început să călătorească pe străzile capitalei în fiecare weekend, începând cu 1 august 2021 și are drept scop promovarea obiectivelor turistice importante din orașul Chișinău, îndemnând astfel locuitorii și oaspeții capitalei să cunoască și să descopere istoria orașului, istoria străzilor și ale personalităților importante, care au marcat evoluția neamului nostru.

Troleibuzul circulă doar în zilele de Weekend! Descoperă Chișinăul alături de noi și fii parte din povestea orașului nostru!”, anunță Primăria.

Uimitor! O tânără din Chișinău produce hârtie din deșeuri

Confecționează hârtie din deșeuri. Este povestea unei tinere din Chișinău, care de mai bine de cinci ani colectează ambalaje și resturi de hârtie, pe care ulterior le transformă în ilustrate, cărți poștale și alte produse de papetărie. Deși procesul este unul meticulos, rezultatul e pe măsură, astfel că aceasta a pus pe roate o afacere, scrie TV8.md.

Natalia Loșmanschi susține că a început să se gândească la reciclarea hârtiei încă de la școală, când auzea cât de important este să economisim resursele naturale. Pornind de la ideea că schimbarea începe de la fiecare din noi, tânăra a început cu utilizarea materialelor reciclate și a renunțat la plastic.

Nu a avut prea mari succese inițial, dar a insistat, iar, cu fiecare încercare, rezultatul era tot mai bun. Acum, după cinci ani, spune că a ajuns la rezultatul cu care se mândrește.

Pentru a obține hârtie nouă, Natalia utilizează mai multe tipuri de materie primă: foi scrise, desenate, imprimate, cărți, facturi, ghiduri, bilete și alte materiale. Spune că în această pasiune are parte de mult sprijin și din partea soțului. El a ajutat-o să facă primele rame și i-a cumpărat și o presă industrială, cu ajutorul căreia presează hârtia. Procesul de transformare a hârtiei utilizate în una nouă este foarte meticulos. Începe de la colectarea materialelor reciclabile și se încheie cu formarea și uscarea hârtiei. Pentru început, deșeurile de hârtie trebuie să stea în apă.

Pentru a asigura o mai bună legare a fibrelor de hârtie și a le face mai elastice, în timpul uscării se adaugă amidon, apoi se trece la următoarea etapă.

Ulterior, hârtia se pune la uscat timp de o zi, apoi foile se îndepărtează de pe pânză și se calcă. Ulterior, acestea sunt transformate în foi A4, A5 de diferite culori, dar și ilustrate, cărți poștale, agende și albumuri. Confecționarea unei felicitări poate dura și o săptămână, așa cum totul se face manual. Natalia spune că mai are un scop, pe care vrea să îl atingă cât mai curând.

Tânăra speră să-și extindă mica afacere, pentru a recicla cât mai multă hârtie, iar asta înseamnă că va salva mai mulți copaci. Prețurile lucrărilor sale pornește de la 25 de lei și poate ajunge la 400 de lei, mai scrie sursa citată.

Chișinău, pe lista finaliștilor la titlul de Capitală Europeană a Tineretului 2027

Orașul Chișinău, Republica Moldova, este pe lista finaliștilor la titlul de Capitală Europeană a Tineretului 2027. Chișinăul concurează cu Fuenlabrada și Malaga (Spania), Parma (Italia) și Skopje (Macedonia de Nord), transmite IPN, cu referință la UE Neighebour East.

Juriul este format din mai multe organizații, printre care Comitetul European al Regiunilor, Comitetul Economic și Social European, Parlamentul European (Comisia CULT), Forumul European al Tineretului, Inițiativa pentru o Societate Deschisă pentru Europa, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică și Consiliul Consultativ pentru Tineret al Consiliului Europei.

Orașele finaliste urmează să prezinte până pe 11 iunie 2024 o viziune mai detaliată asupra unui program amplu de evenimente și activități culturale, sociale și politice dedicate tineretului pentru întregul an 2027.

Finaliștii vor primi apoi recomandări suplimentare privind cererile lor detaliate din partea juriului independent și a unui grup de lucru specializat. În cele din urmă, aceștia vor depune cererile lor finale și actualizate până la data de 1 octombrie 2024.

Ulterior, orașele finaliste vor avea oportunitatea să convingă juriul de selecție al Capitalei Europene a Tineretului 2027 de ce ar trebui să fie alese, în cadrul reuniunii juriului care va avea loc înainte de ceremonia oficială de decernare a premiului din noiembrie 2024.

IPN notează că Ministerul Educației și Cercetării și Agenția Națională pentru Tineret implementează un program național „Capitala Tineretului”, care urmează la nivel de țară experiența europeană și presupune selectarea unei localități în cadrul căreia, pe parcursul unui an, sunt concentrate activități și proiecte cu și pentru tineret.

Orice localitate din Republica Moldova (cu excepția mun. Chișinău și localitățile deținătoarele ale titlului ,,Capitala Tineretului” în ultimii 3 ani de la ediția pentru care se aplică) ce se distinge într-un mod pozitiv și prezintă un program ambițios pentru implicarea și dezvoltarea tinerilor, poate deveni Capitala Tineretului, devenind ulterior un model de dezvoltare pentru alte localități din țară.

La prima ediție națională din 2011 capitala tineretului din Moldova a fost în mun. Ungheni, succesul repetându-se în 2023, iar în 2024 capitala tineretului din Moldova este or. Cahul.

La Bălți, de Paștele Blajinilor, cimitirile vor fi deschise
Articolul anterior
Câte kilograme a adăugat Gloria în timpul sarcinii. Admiratoarele, uimite: ,,Nu se văd deloc”
Articolul următor