Vaccinuri anti-rabice vor fi distribuite din avion în mai multe regiuni ale țării. Atenționarea ANSA către cetățeni

Pe data de 3 octombrie a demarat campania de vaccinare antirabică a vulpilor în Republica Moldova. Acest program este sprijinit de România și cofinanțat de Uniunea Europeană. Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor anunță că vor fi distribuite momeli vaccinale pe cale aeriană, dar și manual de colaboratorii ANSA.

În scopul informării corecte a populației, ANSA a demarat o amplă campanie de informare prin plasarea în locuri publice a afișelor informative aferente Programului respectiv. Distribuirea momelilor pe cale aeriană se desfășoară pe teritoriul întregii țări, din Aeroportul Mărculești.

Momelile sunt distribuite din avion în conformitate cu documentele de zbor pregătite în acest sens, pe baza liniilor de zbor prestabilite. Persoanele numite și instruite, distribuie momelile din avion într-un ritm mediu determinat de viteza de la sol, pe suprafețe întinse, cu o densitate de 25 momeli/km2, cu excepția suprafețelor zonelor locuite, lacuri, râuri și a drumurilor naționale.

Distribuția manuală a momelilor vaccinale se va realiza de către personalul subdiviziunile teritoriale ale ANSA, dar și personalul din cadrul Agenției Moldsilva și a Societății Vânătorilor și Pescarilor din Republica Moldova. Momelile vor fi amplasate la fiecare intrare în vizuină şi pe traseele vulpilor, în imediata apropiere a vizuinilor.

Timp de două săptămâni după distribuirea momelilor se restricționează circulația liberă a câinilor şi pisicilor în zona respectivă, întrucât aceste animale reprezintă competitori pentru momeală. De asemenea, în regiunile în care s-au distribuit momeli, vânătoarea nu se recomandă pentru o perioadă de 14 zile de la distribuirea acestora.

ANSA atenționează populația că vaccinul nu este destinat imunizării animalelor domestice dar, în cazul consumului accidental, s-a constatat că vaccinul nu este dăunător pentru acestea (câini și pisici).

Dacă găsiți o momeală intactă, într-o zonă unde nu sunt copii sau animale de companie, lăsați momeala în acel loc. Dacă găsiți momeala într-o zonă în care sunt copii sau animale de companie, protejați mâinile cu ajutorul mănușilor și cu ajutorul unei pungi de plastic, luați momeala și plasați-o într-o zonă împădurită.

Dacă găsiți o momeală al cărei ambalaj (înveliș) este desfăcut, spart sau distrus, cu mâinile protejate de mănuși plasați momeala într-o pungă de plastic și anunțați medicul veterinar pentru a ridica momeala respectivă.

Mai mult de jumătate dintre moldovenii din diaspora s-ar întoarce acasă pentru un salariu minim de 1.200 de euro
Articolul anterior
O copilă de 15 ani a murit de COVID în ziua în care era programată la vaccinare
Articolul următor
Alte articole interesante