Vadim Ceban: ,,În prezent, tariful real la gaz ar trebui să fie de 34 de lei”

Consumatorii casnici ar putea achita în luna octombrie 29 de lei pentru un metru cub de gaze. Anunţul a fost făcut de preşedintele consiliului de administraţie al întreprinderii „Moldovagaz”, Vadim Ceban, în cadrul emisiunii „Miezul Zilei” de la Moldova 1.

Reactia lui Vadim Ceban, dupa ce ANRE nu a aprobat tariful la gazele  naturale propus de Moldovagaz

Potrivit oficialului, „MoldovaGaz” este în consultări cu Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică pentru procedura de depunere a noii solicitări, transmite trm.md.

„Preţul a crescut în luna septembrie, respectiv noi acum suntem în consultări cu Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică pentru procedura de depunere a noii solicitări, având în vedere că activăm în situaţie excepţională.

Din octombrie când începe perioada rece a anului se schimbă formula care este prevăzută în contract şi, respectiv, urmează să luăm în calcul şi preţul din luna octombrie, cred că adresarea respectivă către ANRE va fi după data de 15-20 septembrie. Adresarea va fi bazată pe calculele efectuate în luna iulie, când am cerut un tarif de 29 de lei”, a relatat Vadim Ceban.

Preşedintele „MoldovaGaz” a precizat că, în prezent tariful real la gazele naturale ar trebuie să fie în jur de 33-34 de lei, dacă ar fi luate în calcul devierile financiare ale companiei.

„Noi am calculat această adresare, având în vedere că nu putem recupera datoriile acumulate într-o perioadă scurtă de timp. Evident, dacă am fi luat în calcul aceste devieri, atunci preţul ar trebui să fie mult mai mare, în jur de 33-34 de lei”, a adăugat Ceban.

Amintim că, preţul de achiziţie al gazelor naturale furnizate de Gazprom în luna septembrie a crescut cu peste 400 de dolari şi a ajuns la 1.882 de dolari per mia de metri cubi, iar în aceste condiţii, „Moldovagaz” ar putea cere o nouă majorare a tarifelor pentru consumatorii finali.

În prezent, consumatorii casnici achită 22,99 de lei pentru un metru cub de gaze, cu TVA inclus.

Au fugit de mobilizare: Doi ruși au ajuns cu barca în Alaska

Paza de Coastă a SUA a reținut doi bărbați pe insula St. Lawrence, statul american Alaska. Ei plecaseră cu barca din Egvekinot, regiunea autonomă Ciukotka, și le-au spus celor care i-au găsit că „au fugit de armată”, scrie Alaska News Source.

Bărbații au fost găsiți de localnicii din satul Gambell, marți, 4 octombrie. Ei au informat polițiștii de frontieră despre descoperirea bărcii cu cei doi cetățeni străini.

Cazul a fost tratat foarte atent, având în vedere tensiunile dintre SUA și Rusia pe fondul războiului din Ucraina.

Un purtător de cuvânt al biroului senatorului Dan Sullivan a declarat că acesta a fost informat despre situație după ce a fost contactat de un lider comunal înalt din regiunea Strâmtorii Bering.

Bărbații au parcurs în jur de 300 de mile marine, peste 500 de kilometri pe mare.

Doi ruși care au fugit cu barca de mobilizare au ajuns în Alaska și au fost recuperați de Garda de Coastă a SUA

„Acești doi oameni care au venit din Rusia cu barca au fost reținuți la Gambell și sunt acum la Anchorage și tratați de autoritățile federale”, a spus guvernatorul Mike Dunleavy.

„Nu anticipăm un flux continuu de indivizi străini. Nu avem nicio indicație că se va întâmpla așa ceva”, a mai spus Dunleavy.

sursa

O mașină a explodat în centrul Moscovei. Două automobile sunt în flăcări

O mașină a explodat în apropierea Turnului Federației din Moscova. Joi seară, două mașini erau în flăcări în centrul Moscovei.

Martorii oculari spun că au auzit o explozie, după care au observat un bărbat care a fugit cu o canistră.

Turnul Federației este un complex de zgârie-nori din Moscova. Turnul a fost proiectat să fie atât cea mai înalta clădire din Europa cât și prima clădire europeană care să depășească 374 de metri.

Patriarhul Kirill a cerut clericilor din toată țara două zile de rugăciuni pentru sănătatea lui Putin

Patriarhul Kiril al Moscovei și al Rusiei i-a binecuvântat pe episcopi, clerici și credincioși să se roage pentru sănătatea președintelui rus Vladimir Putin.

Putin's Altar Boy'—Russian Orthodox Church Leader—Dropped From EU Sanctions

Într-un mesaj publicat pe site-ul Patriarhiei Moscovei, se spune că pe 7 octombrie, ziua în care Putin împlinește 70 de ani, Kirill face apel „să facă acasă rugăciune fierbinte pentru sănătatea șefului statului al Rusiei”.

Pe 8 octombrie, ziua sărbătorii Sfântului Serghie de Radonezh, cu binecuvântarea Patriarhului Moscovei și al Întregii Rusii, bisericile vor asculta și o „petiție specială pentru sănătatea Președintelui Rusiei” și „proclamă mulți ani ” lui Vladimir Putin.

sursa

Moldoveanca Martina Meola, admisă la cel mai prestigios conservator din Italia
Articolul anterior
Reacția Kremlinului la declarațiile vedetelor ruse: ,,S-au pătat impardonabil și inacceptabil”
Articolul următor