Val de caniculă și temperaturi record în Rusia. În Moscova, niciun început de iulie n-a mai fost așa de fierbinte din 1917

Ruşii au înfruntat joi una dintre cele mai fierbinţi zile de mai bine de un secol. În Moscova a fost doborât recordul din 1917, iar în mai multe oraşe din Rusia au fost peste 35 de grade Celsius, informează Reuters.

La Moscova, unde temperaturile pot scădea până la minus 40 de grade Celsius în legendara iarnă rusească, mercurul a urcat la 32,7 grade Celsius, doborând cu jumătate de grad recordul din 1917 pentru acea zi, potrivit centrului meteo FOBOS.

Recordurile au fost doborâte de la coasta Pacifică a Rusiei şi din sălbăticia Siberiei până în regiunile europene ale Rusiei, a spus FOBOS, citat de Digi24.

Vremea caldă a declanşat o cerere în creştere pentru aparate de aer condiţionat şi ventilatoare, în timp ce moscoviţii au consumat cantităţi-record de îngheţată şi băuturi reci.

Apă a fost distribuită călătorilor în metrou şi în multe trenuri. Primarul Moscovei Serghei Sobianin i-a îndemnat pe locuitorii Moscovei, care are o populaţie de peste 20 de milioane de locuitori, să ia măsuri de precauţie şi să evite să iasă afară în cele mai calde momente ale zilei.

„În timpul zilei, temperatura aerului va depăşi norma climatică şi va creşte din nou peste 30 de grade”, a spus Sobianin.

El a afirmat că pentru vineri sunt prognozate furtuni şi că există posibilitatea de grindină.

De asemenea, temperaturi anormal de ridicate sunt aşteptate și vineri, „cu 7 grade Celsius sau mai mult peste norma climatică”, a precizat Centrul de meteorologie din Rusia pe site-ul său.

„E foarte dificil, pentru că este foarte cald şi sufocant. Noaptea, nu putem dormi decât cu aerul condiţionat pornit. E greu, mai ales la vârsta noastră”, a declarat Monira Galimova, o pensionară de 70 de ani, care aştepta, vizibil epuizată, într-o staţie de autobuz.

„Munca mea nu poate să aştepte, de aceea sunt obligată să rămân la Moscova pe această căldură, iar plecarea la ţară rămâne doar un vis”, a declarat la rândul ei Olga Krychina, în vârstă de 34 de ani, care lucrează în sectorul renovărilor de apartamente.

Valul de căldură afectează marea regiune a Moscovei, pe o rază de 200 de kilometri în jurul capitalei ruse, precum şi regiuni aflate mai la sud, Kursk, Belgorod şi Voronej, a adăugat aceeaşi instituţie.

Mai mulți elevi au vizitat Președinția în cadrul programului „Excursia europeană”

Mai multe grupuri de elevi au vizitat Președinția Republicii Moldova datorită programului „Excursia Europeană”. Entuziasmați, copiii au aflat detalii despre atribuțiile președintelui, precum și despre arhitectura și istoria clădirii prezidențiale, potrivit unui comunicat al instituției prezidențiale.

Elevii au fost în sala primului Parlament, locul unde a fost votată Declarația de Independență a Republicii Moldova. De asemenea, copiii au mers în biblioteca prezidențială, care găzduiește o colecție vastă de cărți și documente importante. Vizitatorii au avut ocazia să vadă și colecția de cadouri primite de președinții moldoveni din partea liderilor mondiali.

Programul „Excursia Europeană”, destinat copiilor cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani, se desfășoară până pe 18 august.

O femeie din Telenești, salvată după ce s-a înecat cu o bucată de carne

O femeie de 31 de ani dintr-o localitate din raionul Telenești a fost salvată de la sufocare după ce s-a înecat cu o bucată de carne în timpul mesei. Incidentul a avut loc pe  10 iulie, atunci când a parvenit un apel pentru acordarea asistenței medicale de urgență. 

Apelanta fiind pe fir cu operatorul 112, i s-a făcut legătura telefonică cu dispecerul medical din cadrul Dispeceratului comun de urgență al IMSP CNAMUP, care a luat inițiativa și îndruma ruda de la celălalt capăt al firului ce măsuri și cum să le îndeplinească pentru a debloca căile respiratorii ale pacientei.

Potrivit Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, între timp a fost alocată cea mai apropiată ambulanță disponibilă, care se afla în localitatea Sărătenii Vechi din Telenești.

Ambulanța a ajuns la fața locului în doar șapte minute. Echipa medicală a preluat pacienta și a continuat manevrele de dezobstrucție, reușind să-i salveze viața.

Femeia, în stare stabilă, a fost transportată la Spitalul Raional Telenești. 

Situație critică în secțiile de boli infecțioase. Tot mai mulți copii ajung la spital cu simptome de enteroviroză

Secția de boli infecțioase a spitalului din Comrat nu mai are locuri libere. 24 de paturi din 24 sunt ocupate de minori, care ajung la spital cu simptome de enteroviroză.

Baby Boy Holding Mothers Hand

Potrivit șefei secției pediatrie din cadrul spitalului din Comrat, Evghenia Bratunova, toți pacienții manifestă aceleași simptome – febră, vomă, diaree și dureri abdominale, transmite Newtv.md.

„În fiecare zi avem copii internați, toate paturile sunt ocupate. Vorbim de minori cu vârstele de până la 16 ani. Toți pacienții manifestă aceleași simptome – febră, vomă, diaree și dureri abdominale. Este vorba despre virozele sezoniere, care se transmit pe cale orală și în cazul în care nu se respectă igiena personală. Cel mai des se îmbolnăvesc minorii, care intră în contact cu alți copii, merg la piscină, la teren de joacă”, a explicat Evghenia Bratunova.

Donațiile părinților către școli ar urma să fie legalizate. Proiectul de lege a trecut de etapa consultărilor publice
Articolul anterior
O tumoare gigantă, operată cu succes la Spitalul Clinic Bălți
Articolul următor