Veaceslav Platon, surprins într-un local din Londra de către un jurnalist basarabean de la Euronews. ,,S-a plâns că a rămas fără bani, jumătate de miliard de dolari din averea sa”

Jurnalistul Vitalie Cojocari de la Euronews România l-a surprins pe controversatul om de afaceri Veaceslav Platon într-un local din Londra.

Platon, filmat la Londra. Jurnalist: Unul dintre cei mai căutați oameni

Reporterul care este originar din Republica Moldova l-a recunoscut și i-a luat un scurt interviu pe care îl va publica la ora 12:00 la Euronews România, transmite Replicamedia.md.

„Eram la Londra, în plin eveniment al funeraliilor. Mă aflam în celebra Trafalgar Square, inima capitalei Marii Britanii. Intrasem într-o cafenea și mă pregăteam să plec. Mi-a atras atenția un cetățean. Mi-am dat seama că îl știu de undeva. De unde? De unde? Și atunci m-a înseninat. Ha, este unul dintre cei mai căutați oameni din Republica Moldova”, a scris Vitalie Cojocari.

Jurnalistul spune că nu a putut rata șansa și i-a luat un interviu cu telefonul mobil.

„Din ce zice, pot să vă spun doar că se plânge că a rămas fără jumătate de miliard de dolari, averea sa și că nu poate trăi pe picior mare, așa cum era obișnuit înainte”, spune Vitalie Cojocari.

Interviul poate fi urmărit în transmisiunea directă a postului Euronews de mai jos.

Platon se plânge că autoritățile moldovene l-au deposedat de avere, fiind acuzat nejustificat de participare în furtul miliardului. Acum, controversatul om de afaceri se plânge că a rămas fără bani și este obligat să se mai limiteze în cheltuieli.

„Eu nu doar că am fost învinuit pe nedrept, dar și am suferit pentru asta, am stat închis 4 ani și mi-au luat o avere colosală. Mie și partenerilor mei mi-au furat 2 dintre cele mai mari bănci din țară, MAIB și MICB care împreună formează 52% din piața bancară a Republicii Moldova. Nu știu câți bani, la cât pot fi evaluate 52% din piața bancară din țară? Între 300 și 500 de milioane/ În asigurări noi eram și controlam circa 50% din piață. Nu eram un om sărac. Dar acum? Acum, mă limitez la cheltuieli. Eu mai am niște bani pentru o viață normală, dar nu la volumele pe care le aveam atunci”, a opinat controversatul om de afaceri.

Veaceslav Platon a vorbit și despre șederea sa în Marea Britanie unde spune el, este sigur că nu va avea parte de abuzuri și că-i vor fi respectate drepturile.

„Eu îs în Marea Britanie pentru că la moment sistemul de drept al Marii Britanii dă practic absoluta siguranță că în adresa ta nu vor avea loc abuzuri. În Rusia acum să vorbim despre stat de drept e amuzant, acum în Rusia mie mi-ar fi dificil pentru că acolo am un dosar pe scoaterea de capital, cunoscut drept Laundromat care nu are nicio legătură cu spălarea de bani”, a mai spus Veaceslav Platon.

Vedeți mai jos reportajul cu interviul omului de afaceri, de la Euronews.

Veaceslav Platon a fost achitat, la 14 iunie 2021, de judecătoria Chişinău, sediul Buiucani. La aproape un an după ce a fost eliberat din închisoare, Veaceslav Platon a fost absolvit de toate acuzațiile care au dus la condamnarea sa anterioară în dosarul miliardului. Ulterior, a părăsit teritoriul Republicii Moldova la câteva zile după alegerile din 11 iulie, chiar înainte de a se prezenta la o ședință de judecată în dosarul filării magistratei Angela Bostan.

Acesta și avocații săi au ascuns informațiile despre locul aflării sale. Atunci când au apărut zvonuri că a zburat la Londra unde ar putea cere azil politic, avocatul său, Ion Crețu, a declarat că acesta, de fapt, s-a aflat în Londra doar în tranzit, urmând să ajungă la Praga.

Mai târziu, omul de afaceri a fost surprins de moldoveni pe străzile Londrei. Ulterior, Platon a confirmat că se află în Marea Britanie.

La 24 iunie 2022, Procuratura Anticorupție a anunțat că, urmare a admiterii demersurilor procurorilor anticorupție, cu autorizarea instanței judecătorești s-a dispus punerea sub sechestru a mijloacelor financiare în sumă de 268 054 638,19 lei, deținute atât cu drept de proprietate, cât și prin intermediul terților, de către învinuitul Veaceslav Platon, în cauza penală denumită generic „Laundromat”.

Veaceslav Platon a fost reținut la 25 iulie 2016 la Kiev, în aceeași zi în care autoritățile de la Chișinău l-au anunțat în căutare internațională, fiind învinuit în dosarul privind fraudarea Băncii de Economii, de unde ar fi primit credite neperformante în sumă de aproximativ 800 milioane de lei. Pe 29 august 2016 Platon a fost extrădat în R. Moldova. Procurorul pe acest caz a cerut pentru Platon o pedeapsă cumulativă de 23 de ani de închisoare.

Ulterior, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a declarat într-o conferință de presă că dosarul în privința lui Veaceslav Platon a fost falsificat în totalitate, iar principalul beneficiar al furtului miliardului a fost Vlad Plahotniuc. La 15 iunie 2020, Platon a fost eliberat din penitenciar după ce instanța a acceptat demersul procurorului general de suspendare a executării pedepsei.

Procuratura a solicitat restituirea dosarului penal pentru reluarea urmăririi penale, în vederea identificării făptuitorului infracțiunilor.

Veaceslav Platon a fost deputat în Parlamentul R. Moldova între anii 2009-2010, pe listele Alianţei Moldova Noastră, fiind considerat unul dintre cei mai bogaţi cetăţeni moldoveni. Anterior, în 1998, a fost ales membru al Consiliului Municipal Chișinău pe listele blocului electoral al agrarienilor. În 1994 a devenit vicepreședinte al consiliului de administrare al băncii „Moldindconbank”, apoi și vicepreședinte al consiliului băncii „Investprivatbank”. A avut afaceri în domeniul zahărului în R. Moldova apoi în domeniul atomo-energetic din Ucraina. De-a lungul anilor, acesta a fost acuzat de participarea la diverse scheme dubioase, fiind poreclit „raiderul nr. 1 din CSI”.

În special prin intermediari, Platon deţine afaceri în R. Moldova, Ucraina şi Rusia.

Platon a acuzat că dosarele penale emise pe numele său ar fi o comandă venită din partea fostului său partener de afaceri, Vladimir Plahotniuc.

106 ani de la Unirea Basarabiei cu România! Întreaga suflare românească și-a îndeplinit visul secular, la 27 martie 1918

Astăzi, 27 martie 2023, se împlinesc 106 ani de la Unirea Basarabiei cu România!  Din 2017, această zi a devenit, în urma deciziei Parlamentului de la București, sărbătoare națională.

Termenul de Basarabia a desemnat mult timp o fâșie de teritoriu de la nordul Mării Negre. Acest termen a fost reinventat în anul 1812, când Rusia a cotropit Moldova dintre Prut și Nistru. Până în momentul cotropirii rusești, niciodată Moldova nu fusese divizată de Prut, ci era împărțită între Țara de Sus și Țara de Jos.

Mai mult de un secol, românii dintre Prut şi Nistru au fost supuşi unui proces dur de desnaţionalizare. Opresiunea rusească a atins apogeul la sfârşitul secolului al XIX-lea şi la începutul secolului XX. Şcolile şi Biserica Ortodoxă s-au numărat printre instrumentele folosite de administraţia rusească pentru a-i desnaţionaliza pe români.

Înfrângerea Rusiei în Primul Război Mondial şi prăbuşirea ţarismului au creat premisele unei renaşteri naţionale a românilor din Basarabia. În aprilie 1917, a fost creat Partidul Naţional Moldovenesc, iar în octombrie a fost proclamată autonomia Basarabiei, care avea Sfatul Ţării drept organ legislativ.

Iniţial, liderii românilor basarabeni au proclamat o Republică Democrată Federativă Moldovenească, în cadrul Rusiei. Apoi, sub influența unor cărturari ardeleni refugiați la Chişinău, precum Onisifor Ghibu, lucrurile au evoluat, iar Sfatul Țării a proclamat independența Basarabiei.

Au urmat represaliile bolșevicilor, care au început să jefuiască şi să ucidă în Basarabia. În aceste condiţii, Sfatul Ţării a cerut ajutorul Armatei Regale Române, care a trecut Prutul pentru a proteja vieţile şi avutul locuitorilor Basarabiei. Liderii românilor basarabeni erau ameninţaţi direct de către bolşevici.

Prin urmare, la 27 martie 1918,  a fost convocat Sfatul Ţării, care s-a întrunit în sala mare a Parlamentului de la Chişinău. În sală au fost prezenţi preşedintele Consiliului de Miniştri al Republicii Moldoveneşti, Daniel Ciugureanu, toţi membrii guvernului şi primul ministru român, Alexandru Marghiloman, trimisul special al Regelui Ferdinand I.

Actul unirii Basarabiei cu România a fost citit în faţa Sfatului Ţării de secretarul acestuia, Ion Buzdugan.

Republica Moldovenească (Basarabia), în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Marea Neagră şi vechile graniţe cu Austria, ruptă de Rusia acum o sută şi mai bine de ani din trupul vechii Moldove, în puterea dreptului istoric şi al dreptului de neam, pe baza principiului ca noroadele singure să-şi hotărască soarta lor de azi înainte şi pentru totdeauna se unește cu mama sa, România”, se arată în declaraţie.După dezbateri aprinse, s-a trecut la votare. Reprezentanţii minorităţilor naţionale, 30 la sută din totalul de 150 de deputaţi, au cerut, în general, vot secret, iar apoi s-au abţinut ori au votat împotrivă.

Rezultatul votului pentru unirea Basarabiei cu România a fost concludent: 86 voturi pentru, 3 împotrivă, 36 de abţineri, 13 deputaţi absenţi.

Astfel, pe 27 martie 1918, Sfatul Ţării a votat unirea Basarabiei cu România, Basarabia fiind prima dintre provinciile istorice care s-a unit cu România. Au urmat celelalte provincii românești – Ardealul, Crișana, Banatul, Maramureșul și Bucovina – spre sfârșitul anului 1918, fiind creată România Mare.

Efectele Unirii au fost anulate la 28 iunie 1940, când Rusia a anexat din nou Basarabia, în baza pactului secret Ribbentrop-Molotov.

Pactul pentru Renașterea României a fost semnat! Ce și-au propus inițiatorii

Pactul pentru Renașterea României a fost semnat. În data de 23 martie, la București, Andy Constantin Lupu, Președintele Partidului Lege Educație Unitate (LEU), alături de fosta ambasadoare Iuliana Gorea Costin au inițiat Pactul pentru Renașterea României, scrie evz.ro.

Pactul pentru Renașterea României a fost semnat

Printre semnatarii pactului se numără și Alteța Sa, Prințul Dimitrie Sturdza, Președintele de Onoare al Partidului Lege Educație Unitate (LEU) și senatoarea Rodica Boancă, Vicepreședinte al Partidului Lege Educație Unitate (LEU), Formațiuni politice dar și membrii ai societăților civile s-au alăturat semnării pactului.

Textul pactului pentru Renașterea României:

„Noi, reprezentanți ai POPORULUI ROMÂN, hotărâți să ne unim eforturi în scopul edificării unei noi Românii, bazată pe respectarea normelor moral-spirituale, pe revitalizarea tradițiilor și pe promovarea reperelor culturale, generatoare de valori în slujba națiunii și umanității,

PROPUNEM:

Pactul pentru Renașterea României, ca soluție necesară pentru un salt calitativ nou în conștiință, capabilă să depășească criza actuală cu care ne confruntăm. Pactul pentru Renașterea României consolida propunerea să acționeze pentru acțiunile tuturor forțelor societății civile și politice care împărtășesc și susțin:

  • Realizarea idealului de unitate națională și reîntregire teritorială;
  • ⁠Respectarea normelor moral -spirituale;
  • ⁠Revitalizarea tradițiilor și promovarea reperelor culturale;
  • Angajamentul pentru renașterea României într-o Românie integră prin implementarea unor schimbări majore în întreaga societate.

Documentul este deschis spre semnare fizică și online

Pactul pentru Renașterea României. Sursa foto: pactulromania.ro.

Entități semnatare a Pactului se susțin reciproc și conlucrează împreună în vederea realizării scopului pentru care a fost constituit Pactul-Renașterea României.

Pactul pentru Renașterea României este semnat de către reprezentanți ai societăților civile, ai partidelor politice, de personalități notorii, de cetățeni români, de toți cei care se angajează prin gând, cuvânt și fapte întru edificarea unei noi Românii.

Deschis spre semnare fizică și online, Pactul pentru Renașterea României este semnat de către reprezentanți ai societății civile, ai partidelor politice, de personalități notorii, de cetățeni români,  de toți cei care se angajează prin gând, cuvânt și fapte întru edificarea unei noi Românii, se arată în comuncatul emis de pactulromania.ro.

Cine ar conduce, de fapt, Rusia? „Putin este în frigider”, spune un politolog rus

Un politog rus lansează o ipoteză uimitoare. Valeri Solovei susține că Putin ar mai avea niciun control asupra Rusiei, iar „frâiele” Kremlinului ar fi ținute, de fapt, de 20 de persoane care nu s-au pus de acord cu politicile ruse. Mai mult decât atât, politologul rus Valeri Solovei menționează că atacul terorist  din centrul comercial Crocus de lângă Moscova ar fi urmarea neînțelegerilor de la Kremlin, scrie evz.ro.

„Acum se desfășoară o luptă foarte intensă în Rusia, invizibilă pentru majoritatea lumii. Și mă aștept la o criză politică serioasă în țară. În ceea ce privește consecințele ei, va fi comparabilă și poate chiar depăși criza de la sfârșitul anului 1991 – începutul anului 1992”, a prezis politologul Solovei, în cadrul podcastului realizat de Alexander Demchenko, public  pe canalul You Tube „Visiting Gordon”.

Solovei susține că prețedintele Rusiei, Vladimir Putin, este ”încă în frigider”, iar în locul lui vedem o sosie, pe nume Evgheni Vasilevici, care nu controlează niciun proces în țară, ci joacă exclusiv rolul unei păpuși care vorbește.

Acesta este un tâmplar originar din Belarus, care încearcă să vorbească ca Putin și să-i imite obiceiurile, dar o face foarte prost”, a spus Solovei.

Aceasta este o diferență izbitoare de comportament, iar diferența de voce este vizibilă. În plus, sosia este cu 8-10 ani mai tânără și este într-o formă fizică mult mai bună. El este, de asemenea, mai înalt decât originalul. Acest lucru este vizibil, s-a exprimat politologul Valeri Solovei, conform sursei menționate.

În opinia lui Solovei, „puterea supremă” din Rusia este deținută, la acest moment, de Secretarul Consiliului de Securitate de la Moscova, care își dorește înlăturarea regimului Putin cât mai repede posibil.

„Conducătorul suprem al Federației Ruse de astăzi este Patrușev Sr (Secretarul Consiliului de Securitate. Vrea să legitimeze puterea în țară, așa că a elaborat un plan clar pentru acest an: mai întâi își numește fiul ca prim-ministru, iar apoi după „demisia lui Putin” îl pune pe scaunul prezidențial. Totul părea clar dinainte și dintr-o dată au început conflictele, așa că planul lui Patrușev a fost pus în pericol”, a menționat politologul Valeri Solovei.

‘’Ne bucurăm în ciuda lor” – campania care unește lumile, Carla’s Dreams și Animaliens Wines!
Articolul anterior
Bărbat condamnat la închisoare, printre protestatarii din centrul capitalei. A fost reținut de oamenii legii
Articolul următor