Vedeta cu origini din Moldova a strălucit la festivalul de film de la Cannes

Natalie Portman, actrița americană cu origini basarabene, a fost persoana perfectă pentru a recrea unul dintre cele mai faimoase modele Dior la Festivalul de Film de la Cannes. Pe 20 mai, actrița a pășit pe covorul roșu într-o rochie fără bretele inspirată de o rochie Dior iconică lansată inițial în urmă cu 74 de ani.

Potrivit unor surse, renumita actriță de la Holywood ar avea rădăcini basarabene, pe linia bunicii și a tatălui, dar s-a nascut in Ierusalem, Israel, unde părinții ei au emigrat în anul 1978.

Reimaginată de actualul director de creație al casei de modă, Maria Grazia Chiuri, versiunea lui Portman a prezentat un corset alb din paiete și o fustă stratificată acoperită cu ornamente albastru miez de noapte. Stilizată de Ryan Hastings, ea a accesorizat numărul de spectacol cu cercei cu picătură de diamante Chopard și fard de ochi argintiu pentru premiera filmului său „May December”.

Christian Dior a creat inițial rochia pentru colecția sa de toamnă din 1949, numind-o „Junon” cu referire la zeița romană, Juno (împreună cu o rochie soră pe care a numit-o „Venus”). În timp ce designul original este păstrat în colecția Costume Institute a Muzeului Metropolitan de Artă, potrivit British Vogue, inspirația este evidentă în sclipiciul albastru închis care căptușește fusta, aproape asemănător cu petalele sau penele de păun, pentru care este cunoscută Juno, scrie news24.ro.

Alte celebrități au purtat interpretări ale rochiei Junon de-a lungul anilor, inclusiv Miley Cyrus, care a participat la Premiile Oscar 2009 într-o rochie similară fără mâneci cu un decolteu în V adânc. Dar cea a lui Portman ar putea fi cea mai apropiată copie a originalului. „Este atât de frumos realizată încât am rămas fără cuvinte”, a spus un utilizator Twitter a scris, în timp ce alți fani și-au exprimat recunoștința că Portman a purtat o re-creație în loc să riște orice deteriorare a veșmântului istoric original.

Image
Image

Simulare video. Cum s-a produs implozia submersibilului Titan

Dispărut la 18 iunie, în Atlanticul de Nord, submersibilul Titan, care aparținea companiei Ocean Gate, a suferit o „implozie catastrofală” în adâncurile oceanului, a anunțat, joi, Paza de Coastă a SUA.

submersibil titan

Cele cinci persoane care au urcat la bord – miliardarul britanic Hamish Harding; afaceristul pakistanez Shahzada Dawood; fiul acestuia, Sulaiman Dawood; exploratorul francez Paul-Henry Nargeolet şi directorul executiv şi fondatorul OceanGate, Stockton Rush – sunt considerate decedate.

Mai multe resturi submersibilului Titan au fost găsite la aproximativ 500 de metri de epava vaslui Titanic, scrie protv.ro.

Recent, a apărut pe YouTube un videoclip înfiorător, în care este prezentată o simulare a imploziei pe care a suferit-o submersibilul Titan.

În imagini este prezentat un model 3D al submersibilului Titan în timp ce acesta coboară pe fundul oceanului.

Animația arată o prăbușire bruscă și rapidă, care a determinat vehiculul subacvatic să se transforme într-o minge de foc.

Ambarcațiunea se descompune în bucăți și ulterior cade pe fundul oceanului.

Rusia: Sute de copii vor fi antrenați în tabere militaro-patriotice

În regiunea Tiumen, estul Rusiei, 900 de adolescenţi cu vârsta cuprinsă între 14 şi 17 ani sunt la antrenament în tabere militare-sportive.

Copiii vor face pregătire fizică, vor învăța să tragă cu Kalașnikovul și să arunce grenade de mână, să piloteze drone și vor deprinde elementele de bază ale medicinei tactice, transmite Libertatea.

„La 14 ani, băieții și fetele sunt deja mari, au nevoie de linii directoare în viață. În taberele militaro-patriorice, copiii vor fi învățați ce au nevoie, iar în câțiva ani vor merge cu plăcere să slujească în armată”, au explicat autoritățile locale.

Clasele vor fi conduse de instructori cu experiență din filiala Tiumen a Centrului VOIN, care au fost instruiți la Universitatea Forțelor Speciale Ruse, Centrul Patriotic Multifuncțional al Tineretului Mașuk și Universitatea Pedagogică de Stat din Moscova, cu participarea Centrului de Formare pentru Medicină Tactică.

Elevii vor participa la lecții de curaj, se vor întâlni cu veterani ai Marelui Război Patriotic și ai operațiunii militare speciale, cu reprezentanți ai agențiilor de aplicare a legii sau cu sportivi și antrenori celebri.

„Vor studia istoria Rusiei, cu exemplele isprăvilor sovietice ale soldaților și ofițerilor ruși”, se arată în raportul în Departamentul de Educație Fizică, Sport și Educație suplimentară din regiunea Tiumen.

Taberele vor fi deschise la nivel național, în alte 10 regiuni: Buriația, Kalmuchia, Tatarstan, Cecenia, Habarovsk, Belgorod, Kemerovo, Pskov, Sverdlovsk și Iamalo-Neneț.

Fiecare dintre tabere va dura 21 de zile și va primi până la 300 de copii, băieți și fete, cu vârste cuprinse între 14 și 17 ani.

Rușii așteaptă peste 9.000 de adolescenți-absolvenți

Până la sfârșitul verii, peste 9.000 de adolescenți vor lua parte la cantonamentul unde vor învăța elementele de bază ale securității naționale, să tragă cu arme de foc, medicină tactică, comunicații și pilotaj de drone și vor participa la jocuri sportive militare.

Inaugurarea taberelor militaro-patriotice a avut loc pe 11 mai 2023. În septembrie 2022, ideea a fost susținută și de președintele rus Vladimir Putin.

Scopul taberelor este și de a forma o poziție civică activă, o atitudine pozitivă față de Forțele Armate ale Federației Ruse, față de serviciul militar.

Curatorul proiectului este Daniil Martinov, ofițer în trupele speciale cecene, fost șef al gărzilor de corp ale lui Ramzan Kadîrov, membru al Consiliului de Supraveghere, consilier al ministrului situațiilor de urgență. Amiralul Serghei Avakianț este președintele Consiliului.

Kadîrov organizează tabere militare pentru copii de 6 ani

Ramzan Kadîrov a preluat copii din Ucraina ocupată (regiunile Luhansk și Donețk) și i-a adus în Cecenia pentru reeducare. 200 de adolescenți dificili cu vârste între 12 și 17 ani, au fost supuși la Groznîi unui program de educație militaro-patriotică.

În decembrie anul trecut, liderul cecen Ramzan Kadîrov anunța planuri de a deschide cel puțin zece tabere de pregătire militară pentru copiii în diferite regiuni rusești.

În Cecenia există tabere paramilitare pentru copii încă din 2017, unde adolescenții învață meșteșugul războiului.

La nivel oficial, programul Adolescenții Rusiei este dedicat transmiterii valorilor spirituale, culturale, și patriotice copiilor.

Inițiativa taberelor a fost lansată de Maria Lvova-Belova, comisarul pentru drepturile copilului pe lângă președintele Federației Ruse, pe numele căreia Curtea Penală de la Haga a emis un mandat de arestare.

Atenție, șoferi! Se circulă bară la bară pe strada Pușkin

Strada Pușkin este închisă pe porțiunea dintre Columna și Alexandru cel Bun din cauza lucrărilor de reparație din zonă.

Atenție, șoferi! Evitați strada Pușkin: Se circulă bară la bară

În acest sens, soferii sunt rugați să evite zona, unde se circulă bară la bară, transmite Unimedia.

Amintim că începând de azi, 23 iunie, ora 11:00, și până pe data de 26 iunie, ora 03:00, traficul pe mai multe străzi din Capitală va fi suspendat.

Emilian Crețu, cu plete lungi, acum zece ani! Vezi ce amintire din copilărie a postat actorul de ziua surorii sale
Articolul anterior
Ceban: Tariful final la gaz pentru consumatori, cu TVA, va fi de 18,45 lei
Articolul următor