Vedetele din Rusia cer încetarea imediată a războiului din Ucraina

Prezentatorul TV Ivan Urgant și alte vedete ale show-busines-ului rusesc au publicat mesaje pe rețelele de socializare prin care cer încetarea ostilităților din Ucraina.

Urgant a postat o fotografie complet neagră pe pagina sa de Instagram cu legenda „Frica și durere. Fără război”.

Artistul Valery Meladze: „Astăzi s-a întâmplat ceva care nu s-ar fi putut și nu ar fi trebuit să se întâmple. Istoria va judeca într-o zi și va pune totul la locul său, dar astăzi vreau să vă rog, vă implor să opriți ostilitățile…”

Ksenia Rapoport a scris că i-a fost foarte rușine și speriată. „Acum se va trezi fiica mea cea mică… Și înainte de a o duce la școală, va trebui să-i spun că țara noastră a declanșat un război… Îmi este foarte rușine și foarte speriată. Sunt împotriva războiului. Nu vreau război”, a scris actrița.

Prezentatoarea TV și jurnalista Ksenia Sobchak a spus că rușii vor plăti pentru evenimentele de astăzi din Ucraina mulți ani de acum înainte.

Showmanul Alexander Gudkov le-a spus abonaților că i-a fost rușine că s-a născut în această zi.

Prezentatorul TV Maxim Galkin spune pe rețelele de socializare că este în legătură cu familia și prietenii din Ucraina.

„De dimineața devreme sunt în contact cu rudele și prietenii din Ucraina! Nu pot exprima în cuvinte ce simt! Cum este posibil acest lucru! Nu poate exista nicio justificare pentru război! Fără război!”

Revoltătorul rapper Morgenstern nu a stat deoparte. Acesta se arată nedumerit: ,,Dragi soldați, de ce ar trebui să mergeți să muriți pentru ordinele ,,marilor unchi”.”

Andrey Makarevich, liderul grupului “Машина времени”, a scris pe Facebook.

Nu numai reprezentanți ai showbizului s-au pronunțat împotriva războiului: jurnaliștii ruși, deputații municipali, oamenii de știință și jurnaliştii științifici au publicat scrisori deschise condamnând „operațiunea militară specială” din Ucraina.

Scrisoarea deschisă a oamenilor de știință ruși și a jurnaliștilor împotriva războiului cu Ucraina, publicată pe tjurnal.ru:

„Noi, oamenii de știință și jurnaliștii științifici ruși, declarăm un puternic protest împotriva ostilităților declanșate de forțele armate ale țării noastre pe teritoriul Ucrainei. Acest pas fatal duce la pierderi umane imense și subminează bazele sistemului stabilit de securitate internațională. Responsabilitatea declanșării unui nou război în Europa revine în întregime Rusiei.

Nu există o justificare rațională pentru acest război.

Încercările de a folosi situația din Donbass ca pretext pentru desfășurarea unei operațiuni militare nu inspiră nicio încredere. Este clar că Ucraina nu reprezintă o amenințare la adresa securității țării noastre. Războiul împotriva ei este nedrept și, sincer, fără sens. Ucraina a fost și rămâne o țară apropiată nouă.

Mulți dintre noi avem rude, prieteni și colegi științifici care locuiesc în Ucraina. Tații, bunicii și străbunicii noștri au luptat împreună împotriva nazismului. Declanșarea unui război de dragul ambițiilor geopolitice ale conducerii Federației Ruse, condusă de fantezii istoriozofice dubioase, este o trădare cinică a memoriei lor.

Respectăm statalitatea ucraineană, care se bazează pe instituții democratice cu adevărat funcționale. Tratăm alegerea europeană a vecinilor noștri cu înțelegere. Suntem convinși că toate problemele din relațiile dintre țările noastre pot fi rezolvate pe cale pașnică.

După ce a declanșat războiul, Rusia s-a condamnat la izolarea internațională, la poziția de țară paria. Aceasta înseamnă că noi, oamenii de știință, nu ne vom mai putea face treaba în mod normal: la urma urmei, efectuarea cercetării științifice este de neconceput fără o cooperare deplină cu colegii din alte țări. Izolarea Rusiei de lume înseamnă o degradare culturală și tehnologică în continuare a țării noastre în absența completă a perspectivelor pozitive. Războiul cu Ucraina este un pas către nicăieri.

Ne este amar să realizăm că țara noastră, care a adus o contribuție decisivă la victoria asupra nazismului, a devenit acum instigatorul unui nou război pe continentul european. Cerem oprirea imediată a tuturor operațiunilor militare îndreptate împotriva Ucrainei.

Cerem respectul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a statului ucrainean. Cerem pace pentru țările noastre. ,,Să facem știință, nu război!””.

Amintim că, în dimineața zilei de 24 februarie, președintele rus Vladimir Putin a anunțat o operațiune militară în Ucraina. La începutul lunilor februarie și ianuarie, pe fondul declarațiilor SUA conform cărora Rusia pregătește o invazie a Ucrainei, oficialii ruși au spus în mod repetat că nu intenționează să se orienteze către agresiune împotriva vecinilor lor. După începerea operațiunii de la Moscova, aceștia au spus că decizia a fost un pas forțat, care este legat de asigurarea securității Federației Ruse și de asistență pentru Donbass.

Prima reacție a lui Victor Parlicov după ce a fost demis

Victor Parlicov a fost demis din funcția de ministru al Energiei. Anunțul a fost făcut de premierul Dorin Recean în cadrul unui briefing, scrie paranteze.md.

De asemenea, Recean a cerut demisia șefului AO „Energocom”, Victor Bînzari, și a membrului consiliului de supraveghere „Moldovagaz”, Serghei Tofilat. Premierul i-a acuzat pe aceștia că nu au întreprins măsurile necesare pentru a aproviziona țara cu gaze naturale.

Totodată, premierul Dorin Recean a declarat că va cere Parlamentului să instituie stare de urgență în energetică din data de 16 decembrie curent până la depășirea situației privind alimentarea cetățenilor cu gaze naturale și pentru a depăși situația de criză și de asigura cu energie electrică cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului.„Atunci când accezi în funcția de ministru, accepți din start regulile de joc, atâta timp cât prim-ministrul și echipa de guvernare are nevoie de tine tu ești ministru, când nu au nevoie nu mai ești ministru, eu asta știam de la bun început nu m-am născut ministru și nu am de gând să mor ministru. Este un proces firesc, dar cu detalii voi reveni separat”, a declarat Victor Parlicov pentru „Teleradio-Moldova”.

Scumpirea gazelor: Premierul Recean a cerut demisiile ministrului Victor Parlicov, dar și a lui Victor Bînzari și Sergiu Tofilat

Premierul Dorin Recean a solicitat vineri, demisiile ministrului Energiei, Victor Parlicov, a directorului general interimar al întreprinderii „Energocom”, Victor Bînzari și a lui Sergiu Tofilat din funcția de membru al consiliului de observatori al „Moldovagaz”. Recean i-a acuzat pe aceștia că nu au întreprins măsurile necesare pentru a aproviziona țara cu gaze naturale. Până la identificarea unui nou ministru al Energie, Dorin Recean a spus că va prelua acest portofoliu și va gestiona acest sector important, scrie moldova1.md.

Premierul a declarat că Victor Parlicov era responsabil de sectorul energetic și „a admis greșeli, care ne-a adus în situații de criză”. Referindu-se la Victor Bînzari, prim-ministrul a spus că acesta se face responsabil de faptul că compania nu a achiziționat gaze atunci când a fost posibil, „ascunzându-se în spatele unor proceduri birocratice”. „În felul acesta, ei nu au reușit să asigure necesarul pentru perioada de iarnă la cele mai avantajoase prețuri”*, a spus Recean.

„Dl Tofilat, chiar dacă nu avea competență, totuși, a blocat cumpărarea de gaze de către instituțiile responsabile, atunci când era cel mai convenabil. Am solicitat Agenției Proprietăți Publice să convoace cât mai repede Adunarea generală a acționarilor pentru a numi un nou membru al Consiliului de observatori al „Moldovagaz”, a declarat Dorin Recean.

Premierul a precizat că „aceste persoane, fie au blocat, fie au acționat la momentul potrivit pentru a achiziționa gaz la cel mai convenabil preț”. „În loc să caute vinovați și să paseze vina și responsabilitatea de la unul la altul, sarcina lor era să asigure țara cu gaz”.

Totodată, premierul Dorin Recean a declarat că va cere Parlamentului să instituie stare de urgență în energetică din data de 16 decembrie curent până la depășirea situației privind alimentarea cetățenilor cu gaze naturale și pentru a depăși situația de criză și de asigura cu energie electrică cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului.

„Atunci când accezi în funcția de ministru, accepți din start regulile de joc, atâta timp cât prim-ministrul și echipa de guvernare are nevoie de tine tu ești ministru, când nu au nevoie nu mai ești ministru, eu asta știam de la bun început nu m-am născut ministru și nu am de gând să mor ministru. Este un proces firesc, dar cu detalii voi reveni separat”, a declarat Victor Parlicov pentru „Teleradio-Moldova”.

Solicitat de „Teleradio-Moldova”, membrul Consiliului de observatori al „Moldovagaz” Sergiu Tofilat a spus că nu este la curent cu faptul că a fost demis. „El îmi cere demisia, dar cu ce ocazie? Nu am idee”, a spus Tofilat.

„Nu am auzit de aceasta solicitare, dar acum politicul decide, nu? Ma voi conforma”, a declarat pentru „Teleradio-Moldova”, directorul general interimar al „Energocom”, Victor Bînzari.

Amintim că „Moldovagaz” a solicitat, la finele lunii noiembrie, majorarea tarifelor la gaze, iar ANRE a aprobat noile tarife, care vor fi achitate de populație din 1 decembrie curent. Potrivit deciziei ANRE, consumatorii casnici vor plăti cu 3 lei și 62 de bani mai mult pentru fiecare metru cub de gaz. Noul tarif la gaze este de 16 lei și 74 de bani pentru un metru cub, TVA inclus.

Autoritățile au dat asigurări că vor interveni cu compensații majorate la energie. Mecanismul nu a fost anunțat, deocamdată.

Carambol la Tiraspol: Zece mașini, avariate din cauza poleiului

Carambol pe un pod din Tiraspol. Mai multe mașini s-au lovit, în această dimineață, din cauza poleiului, potrivit presei din stânga Nistrului, scrie unimedia.md.

Conform imaginilor de la locul accidentului, au intervenit oamenii legii, iar pe carosabilul a fost împrăștiat nisip.

Cum arată metroul din Harkov, transformat în buncăr. Sute de ucraineni s-au adăpostit din calea bombardamentelor
Articolul anterior
Iohannis a vorbit cu Zelenski și l-a asigurat de „sprijinul total şi de solidaritatea României”
Articolul următor