Vei reuși și tu! Află cum Uniunea Europeană susține afacerile femeilor în Moldova

Să pornești o nouă afacere nu este întotdeauna ușor, în special dacă pe umerii tăi este casa, grija de copii și părinți, dacă nimeni nu te susține și de multe ori nu este clar cu ce să începi. Există multe programe internaționale care ajută femeile să lanseze o afacere, să primească educație și să-și protejeze drepturile economice.

separator

Cum să le înțelegi pe toate? Adesea este dificil să găsești informația necesară. ‘EU Neighbours East’ au adunat în cartele toate proiectele UE din Moldova, care pot ajuta femeile în dezvoltarea propriei afaceri.

1. Vreau să-mi încep propria afacere, dar nu sunt sigură că ideea mea va funcționa. Cine îmi poate da un sfat?

Uniunea Europeană ajută activ companiile noi în dezvoltare. În special, dacă aparțin femeilor și se află în regiuni. Deci nu este obligatoriu să locuiești la Chișinău, să ai studii universitare sau o afacere deja activă pentru a primi suportul UE. Poți primi nu numai cunoștințe practice și sfaturi, ci și mijloace financiare pentru a iniția propria afacere.

Unul dintre programele de bază este  Women in Business (Femei în Afaceri), coordonat de Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM). Acesta ajută femeile să inițieze propria afacere, oferă consiliere, instruire și granturi.

Există, de asemenea, o rețea a incubatoarelor de afaceri care funcționează în Soroca, Ștefan Vodă, Leova, Rezina, Sângerei, Dubăsari, Nisporeni și Cahul. La incubatorul de afaceri  poți primi consultații, inclusiv de ordin juridic și evidență contabilă. De asemenea, te poți înscrie gratuit la seminare și cursuri despre cum să inițiezi o afacere, să întocmești un plan de afaceri, să găsești clienți și chiar să intri pe piețele externe.

Programul Mayors for Economic Growth (Primarii pentru Creștere Economică), împreună cu autoritățile locale, promovează creșterea economică și crearea locurilor de muncă în toată Moldova. În Edineț,  Găgăuzia și Cimișlia au fost deja lansate proiecte pilot care sprijină antreprenorii începători. Aceste proiecte oferă instruire și asistență în dezvoltarea afacerilor și fac tot posibilul pentru ca femeile să își poată dezvolta companiile la egal cu bărbații.

Antreprenorii moldoveni au acces și la programul UE COSME, care oferă subvenții pentru dezvoltarea afacerilor private și la Rețeaua Europeană de sprijin pentru antreprenoriat, care ajută IMM-urile din Moldova să găsească parteneri de afaceri și tehnologie în toată Europa și în afara ei.

2. Sfaturile, desigur, sunt necesare, dar pentru a începe o afacere proprie este nevoie de bani. Cum pot primi finanțare, dacă nu am nici resurse proprii, nici experiența necesară?

Desigur, multe femei și-ar dori să înceapă propria afacere, dar nu au bani pentru spații și echipamente necesare pentru lucru. Acest lucru este deosebit de dificil pentru femeile care s-au ocupat doar de casă, copii sau au lucrat în birou.

Sprijinul UE poate fi obținut contactând reprezentanții programului ODIMM Women in Business (Femei în Afaceri). Aici se oferă atât subvenții mici care vor ajuta în lansarea afacerii proprii, cât și investiții mai mari pentru companiile în curs de dezvoltare. Programul deja  a acordat subvenții pentru 282 de femei, cu un total de 39,58 milioane de lei.

Un alt program al UE, PARE 1+1, oferă condiții excelente pentru investiții în afaceri locale pentru muncitorii moldoveni care se întorc din emigrare sau trimit remitențe din străinătate familiilor lor din Moldova. Dacă soțul Dvs., cineva dintre părinți sau o altă rudă apropiată lucrează în străinătate, dar dorește să investească o anumită sumă în afacerea Dvs., PARE 1 + 1 vă va oferi suplimentar exact aceeași sumă. Maxim – 200 mii lei. În cadrul acestei scheme, s-au alocat deja 322 milioane de lei pentru 1.500 de proiecte de afaceri mici. Mai multe detalii despre condițiile de finanțare puteți afla pe site-ul organizației.

Lista surselor de finanțare de asemenea este publicată pe site-ul Acordului de Asociere AA/DCFTA cu Republica Moldova.

3. Cum pot aplica pentru un asemenea grant? Există cerințe speciale?

Proiectul programului ODIMM Women in Business (Femei în Afaceri) va susține companiile care sunt fondate și gestionate de către femei – cetățene ale Republicii Moldova. Domenii prioritare de finanțare:

  • Produse inovatoare care pot fi exportate;
  • Întreprinderi ce nu fac parte din sectorul agricol din mediul rural;
  • Sectorul creativ și cultural, agroturismul și meșteșugurile;
  • Servicii TI și comunicare.

Granturile nu pot fi oferite companiilor financiare, bancare și de asigurări, întreprinderilor ce activează în domeniul imobiliar, comerț cu amănuntul și angro, jocurilor de noroc, producerii de alcool și tutun și companiilor militare.

Aici puteți afla cum se depune cererea. La aceeași pagină veți găsi formularul de aplicare.

4. Am deja o afacere, dar am nevoie de ajutor pentru a o dezvolta. Pe ce sprijin UE pot conta?

Dacă deja aveți o afacere și doriți să o extindeți, atunci finanțarea și instruirea pot fi obținute prin programele de inițiativă EU4Business. Acestea sprijină dezvoltarea sectorului privat în toată Moldova.

Atrageți atenția la programul BERD  Women in Business. Acesta oferă împrumuturi, petrece instruiri și oferă servicii de consultanță companiilor conduse de femei. Prime Capital, partener local în program, oferă finanțări care ajută antreprenoarele.

De asemenea, creează servicii bancare specializate. În plus, programul propune utilizarea instrumentului personal on-line Business Lens, ce  vă poate ajuta în evaluarea performanței companiei Dvs. și determinarea suportului pe care puteți conta.

Programul Inițiativa Est ZLSAC oferă împrumuturi avantajoase de până la 25 de mii de euro. Centrul Special de credit Livada Moldovei  investește  în sectorul horticol. Fondul European pentru Europa de Sud-Est (EFSE) de asemenea oferă împrumuturi mici (mărimea medie a împrumutului de 10 mii de euro) companiilor mici cu cel mult 10 angajați.

Cineva a inițiat deja propria afacere cu suportul UE?

Desigur, deja mulți.

Irina Timbur conducea un mic atelier pentru reparația îmbrăcămintei. Acum ea conduce o mini-fabrică textilă și coase haine pentru antreprenori din străinătate. Ea a profitat de spații și de consultările oferite de incubatorul de afaceri din Nisporeni. Apoi a primit o subvenție de la Women in Business.

Аlina Daraban  produce conserve din dovleac și pepene verde, dar și dulceață, fructe și salate. Ea nici măcar nu știa ce este un plan de afaceri, cum să calculeze „veniturile” și „cheltuielile”. A decis să vină la incubatorul de afaceri Sângerei și să participe la instruiri. Acolo a fost ajutată să solicite un grant prin intermediul Women in Business.

Olesea Lisâi înainte cosea rochii la domiciliu, dar a vrut să deschidă propriul  mic atelier. A fost ajutată de mama ei, care lucrează în străinătate. Acest lucru a făcut posibilă dublarea investițiilor cu ajutorul grantului în cadrul programului PARE 1 + 1. Acum are propriul salon de rochii de mireasă și de seară.

Mai multe istorii de succes cu susținerea Women in Business pot fi găsite aici. Aici puteți afla despre femeile care au profitat de programul PARE 1+1, sau istoriile a cinci femei care au  obținut succes datorită sprijinului UE.

5. Nu sunt sigură că vreau să inițiez o afacere, dar aș vrea să învăț ceva nou. Ce îmi poate oferi UE?

Educația și abilitățile practice sunt cele mai importante domenii de cooperare între UE și Moldova. UE ajută la întemeierea unui sistem modern și eficient de educație profesională.

UE oferă oportunități excelente prin intermediul programelor pentru tineret Erasmus+. Peste 3.000 de moldoveni participă deja în proiecte de tineret și activități de voluntariat. După ce au lucrat în străinătate în Corpul European de Solidaritate, au dobândit noi abilități și experiență valoroasă.

6. La cine mă pot adresa după ajutor?

Contactați Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM): Women in Business și PARE 1+1.

Accesați site-ul Mayors for Economic Growth și aflați dacă orașul Dvs. este printre  semnatari  și ce fac autoritățile locale, ca să apară mai multe locuri de muncă și să dezvolte afaceri în apropierea Dvs.

Dacă aveți deja propria afacere și doriți să o dezvoltați, aflați ce oportunități sunt disponibile prin EU4Business in Moldova. Referitor la educație și oportunități pentru tineret, contactați Oficiul național Erasmus+ în Moldova

Un bărbat din Rusia, trimis într-un centru de pregătire militară, s-a sinucis

Trei ruși care au fost mobilizați au murit la un centru de pregătire militară din Poroșino, în regiunea Ekaterinburg, potrivit unor informații citate de Novaia Gazeta, relatează The Guardian.

Novaia Gazeta citează, la rândul său, informații obținute de postul local de știri EAN.

Un deputat din Duma de Stat a Rusiei, Maksim Ivanov, ar fi declarat: „Da, confirm că trei persoane au murit. Unul dintre cei mobilizați a murit din cauza unui atac de cord, iar altul s-a sinucis. Cel de-al treilea a fost externat și trimis acasă, unde a murit din cauza cirozei hepatice”, a spus el.

Postul de știri ASTRA informase anterior despre sinuciderea unui bărbat de 46 de ani din regiunea Kurgan. Cadavrul său a fost găsit pe 1 octombrie în cantina centrului militar de pregătire.

sursa

Kremlinul a împins Ucraina în NATO. Potrivit unui nou sondaj, 83% din ucraineni vor ca țara lor sa adere la NATO

Aderarea Ucrainei la NATO este susținută de un procentaj record de 83% din cetățeni, arată un sondaj de opinie preluat luni de Reuters și citat de Agerpres.

Videografik: Die Nato - Berliner Morgenpost

Potrivit institutului Rating Group din Kiev, sondajul a fost realizat în 1 și 2 octombrie pe un eșantion de 2.000 de persoane, după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat vineri cererea oficială de aderare a țării sale la Alianța Nord-Atlantică.

Conform Rating Group, procentajul este cel mai ridicat înregistrat vreodată la un sondaj pe această tema în Ucraina; doar 4% din cei care au răspuns s-au declarat împotriva, iar 9% au spus că nu ar vota la un referendum pe această tema.

În noiembrie anul trecut, doar 55% din ucraineni erau favorabili intrării în NATO, iar în iunie anul acesta, procentajul era cu 7% mai mic decât în prezent.

Reuters apreciază că este evidență schimbarea opiniei publice după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie. Agenția reamintește că Moscova s-a opus vehement de multă vreme aderării la NATO fostei republici sovietice ucrainene, considerând că extinderea alianței constituie o amenințare de securitate pentru Rusia.

Zbor întors din drum din cauza unui pasager care a fumat țigară electronică în avion

Un zbor al companiei aeriene WizzAir, pe direcția Iași – Tel Aviv, a fost anulat după ce o pasageră a fumat țigară electronică în avion. Pilotul a decis să întoarcă aeronava din drum.

aeroport iasi

Incidentul a avut loc duminică. Pasagera care a fumat țigară electronică în avion are 17 ani și este cetățean israelian. Aceasta a ignorat indicațiile membrilor de echipaj privind interzicerea fumatului la bordul aeronavei, motiv pentru care pilotul a decis să revină la sol.

Alți doi tineri, rude cu tânăra de 17 ani, au devenit recalcitranți în urma acestui incident. Un cetățean israelian în vârstă de 20 de ani a înjurat și amenințat membrii echipajului, iar un tânăr de 17 ani, cetățean american, a manifestat un comportament recalcitrant la adresa autorităţilor.

Poliția de Frontieră, Jandarmeira Iași și Brigada Antitero SRI Iași au intervenit pentru calmarea situaţiei si debarcarea pasagerilor din aeronavă în ordine .

Cetăţeanul israelian în vârstă de 20 de ani, care a adresat injurii şi ameninţări membrilor echipajului, a fost amendat cu suma de 4.000 lei.

Celelalte două persoane, care au manifestat comportament neadecvat, au fost sancţionate contravenţional pentru încălcarea prevederilor legale privind fumatul în spaţii publice, în cazul tinerei care a fumat la bordul aeronavei, precum şi pentru încălcarea ordinii şi liniştii publice pentru cetăţeanul american.

Wizz Air a confirmat acest incident, precizând că „echipajul de cabină a gestionat situația așa cum este instruit și, odată ce aeronava a ajuns în poziția de parcare, a încercat să debarce pasagerul”.

„Pasagerii indisciplinați au fost predați Poliției. Ca urmare a acestor evenimente, zborul a fost anulat din rațiuni operaționale”, precizează Wizz Air.

Pasagerilor afectați li s-a oferit un zbor alternativ, în funcție de disponibilitate, rambursarea completă sau 120% din tariful achitat, sub formă de credit de companie. Pasagerii care au solicitate au primit și cazare, mai precizează compania aeriană.

sursa

Cutremurul din 4 martie 1977. Peste 1.500 de oameni și-au găsit sfârșitul atunci, iar alți 11.000 au fost răniți
Articolul anterior
Istoria de succes a Nataliei, care a slăbit 28 de kg cu ajutorul Centrului Online de Nutriție și Sport!
Articolul următor