Veste bună! Moldova va exporta fructe în Uniunea Europeană, fără taxe vamale

Republica Moldova a obținut cote suplimentare la export în Uniunea Europeană fără taxe vamale pentru struguri de masă – dublu față de cantitatea curentă, prune – în creștere cu 50%, precum și o nouă cotă fără taxe vamale pentru cireșe – 1500 de tone.

separator
Formalitățile necesare pentru aprobarea acordului prin care se extinde gradul de liberalizare a comerțului cu produse agricole reglementate de DCFTA, încheiat pe data de 11 iulie a acestui an cu Guvernul Maia Sandu și UE, au fost aprobate de Consiliul UE, comunică jurnal.md.

Potrivit unui comunicat al UE, ca urmare a acordului, vor crește și oportunitățile de export ale producătorilor din țările membre ale comunității, prin acces suplimentar fără taxe vamale, pe piața din Republica Moldova. De asemenea, ținând cont de modelele comerciale din ultimii ani, se prevede ridicarea pragurilor care declanșează mecanismul anti-eludare pentru grâu, orz, porumb, zahăr și cereale prelucrate.

UE subliniază că acordul se înscrie în angajamentul său față de cetățenii și întreprinderile moldovenești și se înscrie în contextul oportunităților și beneficiilor oferite de Zona de Comerț Liber Profund și Cuprinzător (DCFTA).

Modificările în cauză rezultă și din evaluarea celui de-al treilea an al Acordului de asociere UE-R.Moldova și sunt un răspuns la eforturile Guvernului Sandu de a dezvolta ZLSAC.

UE încurajează Republica Moldova să continue implementarea reforme necesare în spiritul Acordului de asociere. Pentru a intra în vigoare, acordul urmează a fi aprobat de Comitetul de asociere Republica Moldova – UE în domeniul comerțului.

Natalia Barbu a împodobit Pomul de Crăciun, împreună cu fiul ei, Victoraș!
Articolul anterior
Ecologiștii îndeamnă populația să evite utilizarea focurilor de artificii și a produselor pirotehnice în perioada sărbătorilor
Articolul următor
Alte articole interesante