Veste bună pentru moldoveni care vor să facă business! Ministerul Economiei vrea să reducă birocrația la deschiderea unei afaceri

Simplificarea cadrului de reglementare a mediului de afaceri, susținerea în continuare a sectorului întreprinderilor mici și mijlocii, promovarea oportunităților economice ale țării și digitalizarea economiei sunt obiectivele-cheie propuse de Ministerul Economiei în Planul de Acțiuni al Guvernului pentru anul 2023.

Din viziunea strategică a Ministerului Economiei face parte și îmbunătățirea guvernanței corporative a întreprinderilor de stat și societăților pe acțiuni cu capital majoritar de stat. Inițiativele au fost discutate în cadrul unor consultări publice, luni, 23 ianuarie, alături de reprezentanți ai mediului de afaceri, societății civile, partenerilor de dezvoltare și ai altor sectoare relevante.

„Este foarte important să ajutăm mediul de afaceri, prin simplificarea metodelor de raportare. Ministerul Economiei a inițiat o serie de modificări regulatorii pentru a reduce barierele birocratice și a diminua povara administrativă. Lipsa de birocrație încurajează reprezentanții businessului, făcându-i să activeze legal și să progreseze. Astfel, resursele vor fi folosite eficient în dezvoltarea companiilor, optimizarea activității și creșterea competitivității”, a precizat ministrul Economiei, Dumitru Alaiba.

Participanții la consultările publice și-au exprimat opiniile cu privire la acțiunile incluse în Planul de Acțiuni al Guvernului pentru anul 2023 și au venit, la rândul lor, cu sugestii de dezvoltare a economiei și antreprenoriatului. 

Înregistrarea video a evenimentului poate fi accesată pe acest link.

Planul cu acțiunile propuse poate fi accesat aici.

Fotomodelul care vrea să pună capăt războiului: ”I-aș trimite lui Putin o scrisoare”

După ce a pozat în trecut dezbrăcată pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la războiul lui Vladimir Putin din Ucraina, fotomodelul Caprice Bourret (51 de ani) crede că nuditatea ar putea avea un rol important în tentativa de a pune capăt conflictului, scrie ziare.com.

„Aș putea să-i trimit lui Putin o scrisoare prin care să-i promit niște poze nud dacă s-ar retrage din Ucraina. Dacă ar opri războiul, aș face asta”, a declarat modelul cu ocazia lansării unui film, la New York.

Caprice a precizat că i-ar plăcea să-i provoace dictatorului rus un atac de cord, dar se întreabă dacă președintele rus mai este în viață.

„Am auzit un zvon că e mort. Și îmi fac griji pentru înlocuitorul lui. S-ar putea să fie și mai rău”, a declarat ea.

Caprice Bourret este un fotomodel, moderatoare și actriță americană. A apărut până în prezent pe prima pagină a nenumărate reviste ca GQ, Cosmopolitan, Esquire, Vogue, Maxim și FHM. În martie 2000 a pozat și în Playboy. Ea a fost aleasă ca „GQ Magazine’s Woman of the Year” și i s-a acordat de trei ori premiul „International Woman of the Year”.

VIDEO! Rusia a trimis roboți pe frontul din Ucraina

Dmitri Rogozin șeful grupului de consilieri militari și al centrului științific și tehnic ”Lupii țarului”, a anunțat că Rusia a trimis 4 din cele 5 vehicule terestre fără echipaj (UGV) ”Marker” pe care le are pe frontul din Donbas, scrie ziare.com.

Platformele robotice urmează să fie dotate cu arme antitanc.

”Primii patru roboți Marker au sosit în regiune conform programului. Începem să încărcăm imagini-țintă, să dezvoltăm algoritmi de luptă ca parte a unui grup de roboți de luptă și să instalăm arme antitanc puternice”, a scris Rogozin pe Telegram.

Postarea a fost distribuită de analistul militar Sam Bendett, specializat în sisteme robotice și inteligență artificială, care a anunțat că Rogozin ar fi coordonat crearea unor centre întărite în care militarii să fie antrenați pentru folosirea acestor UGV-uri și în care să fie produse unități suplimentare.

Recent, Rogozin declara că roboții Marker vor fi pregătiți pentru distrugerea tancurilor pe care Occidentul a anunțat că le va trimite în Ucraina.

Roboții pot folosi catalogul electronic din sistemele lor de control, cu imagini ale vehiculelor inamice, pentru a recunoaște ținta.

Rusia a mobilizat mai mulți soldați decât a declarat oficial

Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a declarat că oficialii ucraineni estimează că numărul militarilor mobilizați este mai mare decât cifra oficială a Kremlinului de 300.000. Reznikov a declarat că Kremlinul a mobilizat 500.000 de soldați ruși, scrie adevarul.ro.

Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a susținut evaluarea ISW și a sugerat posibil că forțele ruse au mobilizat substanțial mai mult personal pentru o ofensivă iminentă.

Reznikov a declarat pe 2 februarie că forțele ruse se pregătesc să lanseze o ofensivă, probabil în estul sau sudul Ucrainei. Reznikov a declarat că oficialii ucraineni estimează că numărul personalului rus mobilizat este mai mare decât cifra oficială a Kremlinului de 300.000. Reznikov a declarat că Kremlinul a mobilizat 500.000 de soldați ruși, deși nu este clar dacă această cifră se referă la eforturile rusești de generare a forțelor după începerea mobilizării parțiale în septembrie 2022 sau la numărul total de forțe pe care Rusia le-a angajat în războiul din Ucraina. Şeful Direcţiei Generale de Informaţii Militare (GUR) din Ucraina, Kyrylo Budanov, a declarat la 31 ianuarie că în prezent sunt 326.000 de trupe ruse care luptă în Ucraina, cu excepţia celor 150.000 de militari mobilizați, aflați încă pe terenurile de antrenament. În total 476, 000 de militari ar putea fi reprezentativi pentru cifra lui Reznikov, sau cifra de 500.000 ar putea reflecta o evaluare conform căreia eforturile de cripto-mobilizare a Rusiei în curs de la sfârșitul primului val de mobilizare au generat un număr substanțial de forțe suplimentare. ISW nu a observat indicatori că eforturile de cripto-mobilizare din ultimele luni au produs până la 200.000 de personal mobilizat suplimentar, deși este posibil. Mobilizarea a 300.000 de cetățeni ruși a generat ramificații sociale interne și provocări de aprovizionare, iar mobilizarea sub acoperire a altor 200.000 de personal ar produce probabil probleme similare.

Țara care se luptă cu o criză de ouă. Locuitorii și-au cumpărat masiv găini
Articolul anterior
Un asteroid va trece la aproximativ 3.500 km de Pământ. Este al patrulea cel mai apropiat de planeta noastră din istorie. Se va întâmpla vineri
Articolul următor