ipiccy_image-2023-03-09T142546.709

Pentru prima dată, activitatea școlilor auto și a instituțiilor care pregătesc personalul în domeniul transportului rutier va fi reglementată mai strict

Pentru prima dată, activitatea școlilor auto și cea a instituțiilor care pregătesc personalul în domeniul transportului rutier va fi reglementată. Noile prevederi au scopul de a elimina corupția din sistemul de pregătire a șoferilor și de a asigura recunoașterea internațională a permiselor de conducere eliberate în țara noastră.


Guvernul a aprobat, la propunerea ministerului Educației și Cercetării, Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de formare profesională a conducătorilor de vehicule și Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de formare profesională a personalului din domeniul transportului rutier.  

De acum înainte, serviciile de instruire a conducătorilor auto și a personalului din domeniul transportului rutier vor putea fi prestate doar de entitățile legal constituite,  care au programe acreditate de către Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare. Anterior, unele instituții de acest fel, activau în baza unor licențe și programe de studii neautorizate. 

Pentru a preveni înscrierea frauduloasă la examene, aceasta se va face de către Agenția Servicii Publice, prin Sistemul informațional „Registrul unităților de instruire a conducătorilor de autovehicule și al formabililor”. În același timp, pentru prima dată, vor fi instituite taxe oficiale pentru serviciile de formare, acestea urmând să fie stabilite de consiliile de administrație ale școlilor auto, în baza unui deviz de cheltuieli. 

Regulamentele prevăd reguli noi și pentru instructorii în conducerea auto și personalul din domeniul transportului rutier. Aceștia vor fi obligați să dețină un certificat de competență profesională, eliberat de centrele de formare acreditate în domeniu.

37 de percheziții comune în Moldova și România! A fost descoperit primul laborator de produse anabolizante din țara vecină

Astăzi, ofițerii Departamentului Antifraudă și Conformare al Serviciului Vamal, sub conducerea PCCOCS, în baza grupului comun de investigații format cu EUROPOL, DIICOT, BCCO Iași și cu sprijinul EUROJUST, desfășoară 37 de percheziții în Republica Moldova și România, anunță Serviciul Vamal.

Acțiunile de urmărire penală vizează o cauză penală pe faptul contrabandei cu substanțe anabolizante și spălare de bani. Cu ocazia perchezițiilor domiciliare efectuate, a fost descoperit primul laborator de produse anabolizante din România.

Acțiunile sunt desfășurate în vederea destructurării unui grup criminal organizat, cu persoane cu dublă cetățenie română/moldovenească, specializat în fabricarea și comercializarea în spațiul Uniunii Europene a substanțelor anabolizante.

Replici la ședința Guvernului! Premierul Dorin Recean i-a sugerat Irinei Vlah să caute trădătorii de Patrie în împrejurimi

Dorin Recean îi sugerează Irinei Vlah să caute trădătorii de Patrie în împrejurimi. Nici ultima ședință a Guvernului nu a trecut fără replici între cei doi oficiali, de această dată mărul discordiei fiind cetățeniile pe care le pot deține ofițerii SIS, scrie realitatea.md.

Vlah consideră că aceștia trebuie să dețină doar cetățenia Republicii Moldova. Între timp, Recean consideră că acest factor nu reprezintă neapărat un indiciu care ar reprezenta trădătorii.

„Ce vreau să vă spun, sunt din cei cu o singură cetățenie și sunt trădători de Patrie. (…) Pe stradă dacă o să mergem, dacă o să mergem undeva și o să ne adâncim în subsoluri, o să vedem cetățeni ai Republicii Moldova, care sunt trădători de Patrie”, i-a răspuns premierul.

Anterior, replicile dintre Recean și Vlah se refereau la alte subiecte de pe agendă. Era vorba de indexarea pensiilor, renovarea drumurilor naționale și bugetul pentru apărare.