Veste uimitoare! După 4 ani de ”chinuri”, Arena Chișinău se deschide chiar în ajun de Crăciun cu un concert în susținerea Ucrainei

După 4 ani de construcții Arena Chișinău se va deschide chiar în ajunul Crăciunului pe stil nou, 24 decembrie. Primul concert va fi susținut de trupa ucraineană, Okean Elzy, scrie unimedia.md.

„Chișinău Arena se inaugurează cu un concert istoric al Okean Elzy în susținerea Ucrainei! Pe 24 decembrie, în ajun de Crăciun”, a anunțat un deputat PAS.

Pentru darea în exploatare a Arenei Chișinău mai sunt necesari circa 700.000 de euro pentru amenajarea căilor de acces. Guvernul încă nu a decis ce va face, fiind acum în discuții cu investitorul în vederea modificării unor prevederi ale contractului, a anunțat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spânu.

Arena Chișinău a fost ridicată pe o suprafață de 10 hectare. Lucrările de construcție au fost efectuate de o companie din Turcia, în baza parteneriatului public-privat. Aceasta trebuia să fie inaugurată pe 1 mai 2020, lucru care nu s-a mai întămplat. Data inițială de dare în exploatare a lucrărilor era 14 octombrie 2019, de Hramul orașului Chișinău.

Lucrările de construcție au fost lansate oficial în pe data de 14 octombrie, 2018. 

Donald Trump bate în retragere la întâlnirea cu Giorgia Meloni și se declară „100% sigur” că va ajunge la un acord cu UE

Președintele american Donald Trump, care a primit-o joi, la Casa Albă, pe șefa Guvernului italian Giorgia Meloni, s-a declarat „100% sigur” că va ajunge la un acord cu Uniunea Europeană (UE) pe tema taxelor vamale, relatează AFP.

„Nu vom avea probleme să ajungem la un acord cu UE pe tema tarifelor”, a spus Trump. Ba mai mult, președintele american a spus că este „100% sigur” în privința unui acord, dar a menționat că nu se grăbește. „Va fi o afacere corectă”, a spus el, sugerând că ar fi dispus la concesii.

„Toate țările, inclusiv China, își doresc o reuniune. Astăzi este locul Italiei”, a scris Trump pe Truth Social cu câteva ore înainte de întrevederea cu Meloni.

Președintele american susține că va încheia „un acord foarte bun” și cu China

Președintele american a mai spus că Statele Unite vor încheia „un acord foarte bun” și cu China.

Aceste declarații pot fi interpretate ca un semn că președintele american începe să bată în retragere după ce a amenințat întreaga lume cu tarife, inclusiv aliații, pe motiv că Statele Unite nu ar fi tratate în mod corect.

La rândul ei, Giorgia Meloni a caracterizat Statele Unite drept „un partener fiabil” sub administrația Trump.

Donald Trump și Giorgia Meloni s-au întâlnit într-un context complicat în relațiile dintre SUA și UE ca urmare a tarifelor anunțate de președintele american, suspendate între timp parțial pentru o perioadă de 90 de zile, cu excepția Chinei.

Șefa Guvernului italian vrea să găzduiască o reuniune Europa-SUA

În timpul unui prânz de lucru și unei întâlniri în Biroul Oval, cei doi lideri de stat au discutat despre tensiunile comerciale, războiul din Ucraina, NATO, creșterea cheltuielilor militare și cooperare în domenii precum energia și inteligența artificială, notează L’Echo.

Meloni s-a declarat convinsă că se poate ajunge la un acord între UE și Statele Unite și și-a manifestat disponibilitatea de a organiza o „reuniune” în Europa.

„Aș dori să-l invit pe președintele Trump să facă o vizită oficială în țara noastră și am dori să organizăm o reuniune cu Europa. Sunt sigură că se poate ajunge la un acord”, a spus șefa Guvernului italian.

Donald Trump pare să privilegieze relația cu Italia. De altfel, Giorgia Meloni a fost singurul lider de stat din UE invitat la învestirea celui de-al 47-lea președinte al Statelor Unite. Trump a descris-o pe Meloni ca fiind „fantastică”, afirmând despre ea că a luat Europa „cu asalt”. Și Meloni a apreciat relația pe care o are cu Trump, catalogând-o drept foarte puternică.

Administrația Trump laudă relația cu premierul italian

Înainte de întâlnirea Trump-Meloni din Biroul Oval, un oficial american de rang înalt a estimat, potrivit agenției de presă ANSA, preluată de Agerpres, că cei doi au o „relație foarte specială” și intenționează să colaboreze în chestiuni precum încheierea războiului din Ucraina.

Potrivit ANSA, Trump vede în Meloni un aliat apropiat care poate acționa ca intermediar între Washington și Europa pe fondul tensiunilor legate de tarife.

UE se confruntă cu taxe de 25% la oțelul, aluminiul și mașinile exportate în Statele Unite, precum și cu creșteri de tarife la aproape toate celelalte bunuri, în cadrul politicii lui Trump de a „lovi” în țările despre care susține că impun bariere ridicate pentru produsele americane, notează ANSA. Pentru a detensiona această situație, UE i-a propus lui Trump un acord istoric cu tarife „zero”.

Giorgia Meloni îl va primi vineri pe J.D. Vance

Întâlnirea din Biroul Oval are loc cu o zi înainte ca Meloni să-l găzduiască la Roma pe vicepreședintele J. D. Vance, discuții ce ar putea fi esențiale pentru a stabili dacă ea poate juca un rol de mediator între Statele Unite și Europa, subliniază ANSA.

În același timp, pe plan intern, premierul Italiei se confruntă cu presiuni pentru a proteja economia țării sale bazată pe export și care anul trecut a avut un excedent comercial de 40 de miliarde de euro cu Statele Unite.C

Donald Trump spune că așteaptă săptămâna aceasta un răspuns din partea Rusiei privind încetarea focului în Ucraina

Președintele american Donald Trump a declarat joi în cursul unei conferințe de presă cu premierul italian Giorgia Meloni că așteaptă săptămâna aceasta un răspuns din partea Rusiei privind încetarea focului în Ucraina, relatează Le Monde și Libertatea.

Termenul lui Trump expiră pe 30 aprilie

Întrebat despre termenul stabilit pentru Vladimir Putin ca să răspundă la propunerea de încetare a focului, Donald Trump a răspuns: „Îi vom auzi săptămâna aceasta, de fapt foarte curând”. „Dar vrem ca toate acestea (războiul din Ucraina – n.r.) să înceteze”, a adăugat el.

„Împreună, putem construi o pace justă și durabilă. Vă sprijinim eforturile, Donald”, a accentuat premierul italian.

Anterior, Donald Trump a amenințat Rusia cu sancțiuni împotriva întregului său sector petrolier dacă nu va accepta o încetare a focului în Ucraina. Președintele american a spus în repetate rânduri în perioada campaniei că va opri războiul în „24 de ore” odată cu revenirea sa la Casa Albă, dar acest termen a fost prelungit cu 100 de zile și expiră pe 30 aprilie.

Președintele american este de acord cu o „misiune de pace” în Ucraina

Întrebat despre planul franco-britanic privind mobilizarea unei forțe de reasigurare – descrisă de un jurnalist drept „misiune de pace” – în Ucraina, Donald Trump a declarat că „misiunile de pace îmi convin mereu”. „Sunt de acord cu misiunile de pace”, a insistat președintele american.

În ceea ce privește acordul privind resursele naturale ucrainene, președintele Statelor Unite a anunțat că va fi semnat în curând. „Avem un acord privind mineralele, care presupun că va fi semnat joi, joia viitoare, în curând”, a afirmat el.

Donald Trump nu comentează acuzațiile grave făcute de Volodimir Zelenski la adresa Chinei

Chestionat și asupra acuzației lansate de președintele ucrainean Volodimir Zelenski la adresa Chinei, și anume că „furnizează” arme Rusiei și o ajută să le producă, Donald Trump a spus că nu are niciun comentariu pe această temă: „Nu am nicio idee, este declarația lui, nu a mea”.

După ce a refuzat să condamne Rusia pentru atacul soldat cu moartea a 35 de civili la Sumî, în Duminica Floriilor, dar l-a criticat pe Zelenski pentru că a opus rezistență invaziei ruse, Trump a bătut în retragere și a declarat că „nu îl consideră vinovat” pe șeful statului ucrainean. „Nu îl blamez, (…) dar nu sunt un mare fan” al lui Zelenski, a precizat liderul republican de la Casa Albă.

Donald Trump anunță semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele rare, cruciale pentru industriile tech și auto

Statele Unite și Ucraina vor semna un acord privind mineralele rare săptămâna viitoare, conform declarațiilor președintelui Donald Trump, citate de Bloomberg. Acest pas este văzut ca o încercare de a menține relațiile bune cu Kievul în timp ce Casa Albă încearcă să medieze un armistițiu cu Rusia, notează libertatea.ro

Întâlnindu-se cu prim-ministrul italian Giorgia Meloni la Casa Albă, Trump a afirmat: „Avem un acord privind mineralele care presupun că va fi semnat joi. Și presupun că vor respecta acordul”

Acest anunț readuce pe făgașul normal negocierile care eșuaseră anterior, după o dispută între Trump și președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Acordul se concentrează pe planurile post-conflict de exploatare a resurselor minerale ucrainene și reconstrucția infrastructurii țării.

În ultimul timp, Trump a oscilat între a blama Moscova și Kievul pentru continuarea conflictului început în 2022. El a solicitat un acord de dezvoltare comun SUA-Ucraina ca o compensație pentru ajutorul militar și financiar oferit de administrația Biden.

Conform surselor citate de Bloomberg, acordul ar oferi Statelor Unite drepturi prioritare asupra profiturilor dintr-un fond special de investiții pentru reconstrucție, controlat de Washington. Ucraina a încercat să negocieze condiții mai avantajoase, refuzând să considere ajutorul anterior al SUA drept datorie.

În urma negocierilor recente, administrația Trump și-a redus estimarea privind asistența acordată Ucrainei de la 300 de miliarde de dolari la aproximativ 100 de miliarde de dolari. Această cifră se apropie de estimarea Ucrainei de peste 90 de miliarde de dolari.

Sursa citată precizează că semnarea acestui acord ar putea marca un punct de cotitură în relațiile SUA-Ucraina și în eforturile de reconstrucție post-conflict.

China restricționează exportul de 7 metale rare esențiale

Totodată, China a suspendat exporturilor pentru o serie de minerale și magneți esențiali, afectând livrările globale către industrii-cheie precum auto, aerospațială, semiconductori și de apărare.

Pământurile rare, un grup de 17 elemente chimice, joacă un rol crucial în diverse industrii, de la tehnologie la apărare. China domină atât extracția, cât și procesarea acestor minerale vitale, transformându-le într-un instrument geopolitic puternic.

În contextul tensiunilor comerciale cu SUA, Beijing a adăugat recent șapte pământuri rare pe lista sa de control al exporturilor. Deși aceste elemente sunt relativ comune în scoarța terestră, concentrațiile exploatabile sunt rare, iar procesul de izolare a elementelor individuale este complex.

Colaps în sistemul medical din Germania din cauza unui virus. Copiii sunt în mare pericol
Articolul anterior
UE acordă milioane de euro pentru reabilitarea căilor ferate din Moldova
Articolul următor