Vezi ce poți să faci în ultimul weekend al lunii mai

Vezi ce poți să faci în ultimul weekend al lunii mai. iTicket îți prezintă o zserie de evenimente captivante.

Chișinău BBQ FESTIVAL

Nu rata ocazia de a te alătura bucuriei și distracției la Chișinău BBQ Festival. Descoperă gusturi noi, dansează pe ritmul muzicii și creează amintiri memorabile, toate acestea fără nicio cheltuială. Pentru mai multe informații și detalii despre eveniment, accesează link-ul: Chisinau BBQ Festival 

Când? 26-27-28 mai 2023 

Unde? Parcul Valea Trandafirilor 

Mai multe detalii: aici

Femeile POT 

Un eveniment cu femei și pentru femei, organizat de Clubul Nostru

Conferința din 26 mai vine cu 5 istorii a 5 femei care au reușit! Cum, când, de ce, cu ce, cine le-a fost alături, eșecurile, căderile, dar și momentele de glorie. Despre toate se va povesti la ,,Femeile POT” 

Când? 26 mai, ora: 09:00

Unde? Tekwill, str, Studenților 9/11

Mai multe detalii: aici

Tort pentru Napoleon 

Descoperă anecdota istorică, Napoleon fiind într-un moment de cotitură în viața sa, apare o femeie care îl ajută să regândească tot ce a trăit și-i reamintește ce înseamnă iubirea… 

Când? 27 mai 2023, ora: 18:00 

Unde? Teatrul Dramatic rus de stat „A. P. Cehov”

Mai multe detalii: aici

Picnic party 

Umple-ți sufletul de emoții și trăiri memorabile, împărtășite cu cei dragi, la un picnic în oază naturii virgine, la Chateau Purcari. ​​Atmosfera petrecerii o va încinge renumitul și îndrăgitul interpret, reprezentantul R.Moldova la concursul internațional Eurovision- 2023, Pasha Parfeni.

Când? 27 mai 2023, ora: 12:00

Unde? Vinăria Purcari 

Mai multe detalii: aici

Copii pentru copii 

Vino să asculți cover-uri internaționale și melodii din repertoriul autohton împreuna cu ProActiv Orchestra Filarmonicii Naționale “Serghei Lunchevici” sub bagheta dirijorului Mihail Agafița. În preajma zilei internaționale a copilului, studioul muzical InTact Art by Cristina Scarlat, vă invită la un concert de caritate sub genericul: “Copii pentru copii”

Când? 28 mai 2023, ora: 11:00

Unde? Palatul Republicii 

Mai multe detalii: aici

Aida 

Nu rata ocazia de a trăi o experiență unică și impresionantă, oferită de această operă de mare anvergură!

AIDA este o poveste fascinantă despre dragoste, război și sacrificiu, plină de muzică minunată și momente de dans spectaculoase.

Când? 28 mai 2023, ora: 17:00

Unde? Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”

Mai multe detalii: aici

African Fashion Show for Charity 

Ați experimentat vreodată o prezentare de modă africană în Moldova? 

Suntem bucuroși să vă invităm la African Fashion Show În eveniment caritabil unic, care reunește cultura africană și brandurile locale pentru a sprijini o cauză bună!

Când? 27 mai 2023, ora: 16:00

Unde? Muzeul Național de Istorie a Moldovei  

Mai multe detalii: aici 

Festivalul BaTTera – Festivalul internațional al tobelor 

„Dă în tobe pentru pace!” alături de percuționiști din Olanda, Italia, România, Ucraina, India și Moldova, la Festivalul Tobelor BaTTerra 2023. Timp de 3 zile, vei avea ocazia unică să participi la masterclass-urile oferite de muzicieni cunoscuți în toată lumea: Riccardo Merlini, Max Deomin și Claudiu Purcărin. 

 După masterclassuri vor urma și programe de concert. Vedeți detaliile mai jos.

Când? 24-26 mai 2023, ora: 18:30, 19:00, 11:00

Unde? Localul San Mari. Str. Ion Inculeț 105, Chișinău.  

Mai multe detalii: aici 

Sonata Lunii 

Spectacol inspirat din filmul ,,Dineu cu vecinii de sus” și adaptat pe scena de teatru de către regizoarea Daniela Burlaca. O poveste cu patru personaje multiplicate, care reprezintă vecinii de jos și de sus. Muzică clasică, teme picante, situații provocatoare care pun în evidență problema cuplului de la relația de dragoste până la experiență în sex. O comedie 18+ care te va ține pe val.

Când? 27 mai 2023, ora:19:00

Unde? Teatrul Geneza Art 

Mai multe detalii: aici

Miorița Verde Fest 

Pe data de 28 mai, Orheiul Vechi va găzdui festivalul de muzică live „Miorița Verde Fest”, un eveniment important pentru cei care iubesc muzica acustică live, natura, comunicarea, folclorul, tradițiile populare și pentru care nu este indiferentă soarta perlei Moldovei – rezervația naturală și culturală „Orheiul Vechi”. 

Când? 28 mai 2023, ora: 17:00

Unde? Ferma Veche, Butuceni Mai multe detalii: aici 

Aventurile celor Trei Purceluși

Teatrul Planeta Clounella vă invită Duminică, 28 MAI 2023, ora 11:00 la Spectacolul de Animație Distractiv, Interactiv și Educativ pentru copii – „Aventurile celor Trei Purcelusi” – jucat Live.Aveți posibilitatea prin intermediul acestei povești să participați direct la ceea ce se întâmplă pe scenă pentru că accentul primordial este interacțiunea cu copiii.

Când? 28 mai 2023, ora: 11:00

Unde? Cinematograful Odeon Mai multe detalii: aici

Fazanul 

O comedie spumoasă a cărei personaje fascinante, dar cu existențe nesigure, glisează ușor pe muchia ascuțită a riscului și aventurii, este realizat după un text al dramaturgului francez Georges Feydeau, cunoscut drept copilul teribil al teatrului de bulevard, o figură luminoasă şi fascinantă a farsei inteligente.

Când? 27-28 mai 2023, ora: 18:30

Unde? Teatrul Luceafărul Mai multe detalii: aici

Revizorul – Deschiderea festivalului BITEI 2023 

Festivalul Internațional al Artelor Scenice BITEI 2023, ediția a XIII-a, va prezenta în deschidere spectacolulul „Revizorul”. Un scenariu complex adaptat la zilele noastre. O lume dementă, aflată într-o stare de degradare, dominată de copure și abuzurile administrative, dezordine și delasare. Cine e vinovat? De ce se întâmplă toate acestea? Și ar avea oare dreptate Gogol, spunând: „Atunci când Dumnezeu vrea să te pedepsească, îți ia mai întâi mințile!”?

Când? 26 mai 2023, ora: 18:00

Unde? Teatrul Național Eugene Ionesco Mai multe detalii: aici

Curs practic etichetă și protocol 

O activitate utilă pentru familiarizarea principalelor prevederi ale practicii protocolului și a etichetei, normelor de conduită și de salut. Util Este util atât la nivel de conducere și cât și nivel executiv, și cei ce au în atribuții în: comunicare, relații publice, relații diplomatice, relații externe, relații de afaceri, negocieri, imagine. 

Când? 26 mai 2023, ora: 09:00

Unde? Jolly Alon Hotel and Business Center, et.2 str. M. Cebotari, 37Mai multe detalii: aici

Luxuria 

O poveste de dragoste, dorință și tragedie în care protagonistul din Luxuria este mistuit de îndoială, mândrie, nebunie și, în cele din urmă, în care singurătatea și disperarea îi amenință relația cu cea mai mare iubire a vieții sale.

Când? 28 mai 2023, ora: 19:00

Unde? Teatrul Național Eugene Ionesco 

Mai multe detalii: aici 
Îți mulțumim pentru că ai citit recomandările noastre de evenimente și sperăm că ai găsit ceva care să te inspire pentru weekendul ce vine. Pentru a afla mai multe detalii despre evenimentele prezentate și pentru a cumpăra bilete, vizitează site-ul iTicket.md sau blogul iTicket unde poți afla și mai multe detalii interesante.

Moldovenii, îndemnați să sărbătorească Ziua Europei, pe 9 mai

Acum șapte decenii, la 9 mai 1950, a fost pusă piatra de temelie pentru pacea și unitatea de care se bucură țările din Uniunea Europeană. Și în Republica Moldova în această zi este marcată Ziua Europei. Cu acest prilej, Președinta Maia Sandu a venit cu un apel către toți cetățenii să vină în Piața Marii Adunări Naționale pentru a celebra pacea, scrie radiomoldova.md.

„Vă invităm pe toți, alături de familie și prieteni, să celebrăm împreună Ziua Europei în Piața Marii Adunări Naționale la un eveniment organizat de Guvernul Republicii Moldova în colaborare cu delegația Uniunii Europene. Vom discuta despre lucrurile cu care se mândrește Moldova, veți avea ocazia să vorbiți cu cabinetul de miniștri, să vizitați alături de copii Casa Guvernului, să aflați despre proiectele prin care construim Moldova Europeană și să vă bucurați de concertul din seara de 9 mai. Europa ești Tu! Moldova Europeană suntem Noi!”, a menționat Maia Sandu.

Și Ambasadorul UE la Chișinău, Janis Mazeiks a îndemnat moldovenii să sărbătorească Ziua Europei pe 9 mai la Chișinău și pe 19 mai – la Bălți.

„Ziua Europei este despre și pentru oameni! Este ziua în care ne reamintim că solidaritatea ne face mai puternici”, a spus Ambasadorul UE in Moldova, Jānis Mažeiks, într-un apel video.

Amintim că în 2023, Ziua Europei a fost marcată printr-o serie de evenimente pe parcursul lunii mai. Orășelul European a fost inaugurat la Chișinău pe 13 mai. În aceeași zi, a avut loc și concertul din PMAN.

Un elev de 17 ani a murit la spital, după ce i s-a făcut rău într-un autobuz. Adolescentul obișnuia să consume băuturi energizante

Un adolescent în vârstă de 17 ani, din Pașcani, a decedat după ce i s-a făcut rău într-un autobuz. Medicii au încercat să îi salveze viața, dar eforturile au fost în zadar, scrie adevarul.ro.

Conform informațiile apărute până în prezent, se pare că tânărul era consumator de băuturi energizante.

Un elev de 17 ani a murit la spital, după ce i s-a făcut rău într-un autobuz

Un tânăr în vârstă de 17 ani a murit subit luni noaptea, 23 aprilie 2024, în jurul orei 22.00, la Spitalul Municipal de Urgență din Pașcani. Băiatul, care era elev în clasa a Xl-a la un liceu din municipiul Pașcani, a ajuns de urgență la spital după ce i s-a făcut rău într-un mijloc de transport în comun.

Medicii au încercat să-i salveze viața și l-au resuscitat timp de două ore. Cu toate acestea, eforturile au fost zadarnice iar doctorii au fost nevoiți să declare decesul. 

Conform informațiilor apărute până în prezent, se pare că adolescentul obișnuia să consume băuturi energizante, extrem de periculoase pentru organism, mai ales în cazul în care există și alte patologii necunoscute.

La data de 23 aprilie anul curent, Poliția Municipiului Paşcani a fost sesizată de către reprezentanții unei unități medicale cu privire la faptul că un tânăr, de 17 ani a decedat la unitatea respectivă. Din cercetări a rezultat faptul că, în aceeași zi, acestuia i s-a făcut rău în timp ce se deplasa cu un mijloc de transport în comun pe raza municipiului Pașcani. La fața locului s-a deplasat un echipaj medical, acesta fiind transportat la spital. Ulterior, în urma manevrelor de resuscitare, cadrele medicale au constatat decesul tânărului.

Pe corpul persoanei nu au fost identificate urme vizibile de violență. A fost dispusă efectuarea necropsiei medico-legale pentru stabilirea cauzei decesului. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de ucidere de culpă” a anunțat Inspectoratul Județean de Poliție Iași.

Băuturile energizante, o adevărată bombă cu ceas

Conform cadrelor medicale, băuturile energizante pot fi un adevărat pericol pentru sănătate, mai ales dacă este vorba despre persoane care suferă și de patologii nedescoperite.

Există o combinație potențial letală între doze mari de cofeină, taurină și zahăr. În momentul în care au doze de trei ori mai mari decât într-o cafea, la o persoană care nu este obișnuită cu acest tip de excitante pot apărea tulburări cardiovasculare multiple. Totodată, maladiile cardiovasculare nediagnosticate se pot acutiza și complica. Totodată, este conținutul important de zahăr: cam 10 lingurițe de zahăr conține o astfel de băutură. Totodată, apare agitația psihomotorie, dar efectele asupra sistemului cardiovascular sunt extrem de grave”, a precizat dr. Tudor Ciuhodaru.  

Parlamentul Independenței cere guvernelor de la Chișinău și București unirea neîntârziată a Republicii Moldova cu România

Unirea cât mai repede dintre Republica Moldova și România. Asta cer reprezentanții asociației obștești „Parlamentul Independenței”, guvernelor de la Chișinău și București. Ei vor convocarea ședinței comune la care să se adopte Actul Unirii Republicii Moldova cu România – act normativ suprem al dreptății și totodată al lichidării Pactului Ribbentrop-Molotov pentru națiunea română, scrie evz.ro.

Într-o declarație, semnatarii și votanții Declarației de Independență se adresează și guvernelor Statelor Unite ale Americii, Germaniei și Franței. Care ar trebui să ajute la această mutare care să reîntregească națiunea română.

Unirea dintre Republica Moldova și România, cerută de Parlamentul Independenței

Președintele asociației „Parlamentul Independenței”, Alexandru Arseni, doctor habilitat în dreptul constituțional, a prezentat Declarația-apel cu privire la securitatea națională și integritatea teritorială în contextul situației social-politice interne și externe. Potrivit lui, un apel cu privire la adoptarea actului reîntregirii, adresat către guvernele de la Chișinău și București a fost și anterior. Apelul fusese adoptat pe 26 decembrie 2022, fiind semnat de către 101 deputați semnatari și votanți ai Declarației de Independență, dar și subsemnat de mai bine de 50 de personalități marcante din domeniile știință, cultură, medicină, literatură etc.

Au mai existat apeluri cu privire la extinderea și acoperirea teritoriului Republicii Moldova cu emisiunile postului de televiziune nr.1 România. Un al apel s-a referit la încheierea acordului bilateral de asigurare a securității militare.

„Spre regret, guvernarea de la Chișinău, nu numai că nu a răspuns la apeluri, dar nu a întreprins nicio acțiune practică concretă de a executa voința poporului suveran la reunificarea naturală și legală cu Patria-Mamă România, precum și a asigurării securității naționale și integrității teritoriale. În schimb forțele revanșiste, de ocupație, au selectat și identificat persoane școlite și, respectiv, cu suport financiar criminal terorizează locuitorii din sudul, estul și unele orașe din nord, antrenându-i în procese ilegale. Mai mult ca atât, deputații pretinși ai „opoziției”, contrar statutului de deputat, destabilizează și mai mult situația social-politică internă”, a citat din Declarație Alexandru Arseni.

Avertisment după consolidarea Opoziției, la Moscova

Potrivit lui, toate aceste acțiuni ilegale sunt întreprinse în contextul războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei. „Colac peste pupăză, pe 21 aprilie curent, aceste persoane, în mod cinic și-au consolidat acțiunile în capitala „Imperiului răului”, Moscova. Astfel s-a demonstrat încă o dată poziția lor de spioni ai Moscovei, cu planuri clare de a subjuga din nou poporul Republicii Moldova, element constitutiv al Națiunii Române”, a declarat președintele asociației „Parlamentul Independenței”.

În context, citând Declarația-apel, doctorul habilitat le-a solicitat guvernărilor de la Chișinău și București să se convoace de urgență în ședință comună pentru a adopta Actul Unirii Republicii Moldova cu România. „Pe această cale naturală va fi smuls cuțitul ce stă în spatele a două națiuni: română și ucraineană, asigurându-se astfel securitatea națiunilor în cadrul Europei Unite și protecția NATO”, a mai spus citat Alexandru Arseni din Declarație.

​​Explozii în Krasnodar, departe de linia frontului! Ucraina atacă sudul Rusiei, susțin oficialii și presa: ”Toate serviciile de urgență, la fața locului!”
Articolul anterior
O moldoveancă se plânge că nu va face copii niciodată! A fost operată în Italia, iar medicul din greșeală i-a înlăturat ambele ovare
Articolul următor