Viață grea pentru solicitanții de azil politic în Republica Moldova. Ce nereguli raportează ombudsmanul Panico

 Centrul de cazare al Inspectoratului General pentru Migrație (IGM) nu oferă condiții corespunzătoare solicitanților de azil politic. Concluzia se cuprinde în raportul avocatului poporului, făcut public pe 9 septembrie, scrie evz.ro.

Ombudsmanul Ceslav Panico a finalizat monitorizarea activității Centrului de cazare pentru solicitanții de azil politic. Conform datelor colectate, centrul de cazare al IGM este într-o stare tehnică deplorabilă.

În raportul special

„Aceste centre sunt mai bune decât o parte din penitenciare sau multe alte centre, dar nu sunt la nivelul standardelor europene la care noi tindem. Vorbim despre accesul la baie, apă potabilă, avem în vedere și cazarea propriu-zisă, camerele în care urmează să fie cazate persoanele, accesul chiar și la acel cearșaf, plapume”, constată ombudsmanul.

 au fost trecute o serie de neajunsuri care sunt la limita încălcării drepturilor omului.

Panico a constatat că sediul centrului de cazare are nevoie stringentă de reparație. Totodată, spațiile nu sunt adaptate la necesitățile persoanelor cu dizabilități și mamelor cu copii mici.

Totodată, în raport au fost trecute și observațiile privind procedurile de la frontieră.

„Atunci când o persoană vine în Republica Moldova și spune că vrea să fie azilant sau vrea să depună o solicitare de azil, această cerere trebuie să fie preluată nemijlocit mai departe de IGM. La moment, aparent există un filtru din partea Poliției de Frontieră prin care ei mai întâi preiau și apoi analizează din punct de vedere practic și apoi oferă Inspectoratului General de Migrație, ori interacțiunea directă ar trebui să fie după standarde internaționale”, a declarat Panico.

Conform unui studiu, prezentat de Centrul de Drept al Avocaților, Legea nr. 270/2008 nu conține suficiente garanții pentru solicitanții de protecție internațională.

„În special, legea nu conține reglementări cu privire la înregistrarea cât mai curând posibil a cererii de azil și obligativitatea de a informa și consilia persoanele reținute sau care se află la punctele de trecere a frontierei, cu privire la posibilitatea de a depune o cerere de azil. Urmează să fie reglementată responsabilitatea funcționarilor de prim contact de a identifica nevoile speciale ale persoanelor vulnerabile. Respectiv, de a le îndruma către autoritățile naționale, în vederea obținerii sprijinului necesar și/sau pentru o evaluare suplimentară”, se arată în raport.

Omorul cetățeanului turc (10 iulie), care solicitase azilul, a dus la urgentarea legislației care are în vedere azilul politic.

Patru persoane, încătușate în urma perchezițiilor de la Primăria Orhei

Patru persoane au fost reținute și urmează a fi plasate în izolator, în urma descinderilor efectuate vineri, 11 octombrie, la Primăria municipiului Orhei într-un dosar de corupție. Potrivit CNA, pe parcursul zilei, 18 funcționari publici printre care primarul și viceprimarul orașului Orhei, arhitectul-șef, agenți constatatori și mai mulți consilieri raionali au fost percheziționați.

Toate cele 18 persoane vizate urmează a fi recunoscute în calitate de bănuit.

„Potrivit faptelor investigate, mai multe persoane cu funcție de demnitate publică, funcționari publici și consilieri raionali, în vederea executării obligațiunilor care le reveneau în calitate de funcționari publici din cadrul Primăriei municipiului Orhei, ar fi acceptat și primit sistematic mijloace bănești ce nu li se cuvin de la diferite persoane printre care persoane publice, persoane cu funcție de demnitate publică, precum și de la membrii unui grup criminal organizat care acționau în interesele unei formațiuni politice.

Totodată, aceștia ar fi acceptat și primit remunerații ilicite în vederea susținerii unor formațiuni și persoane politice, participarea în calitate de organizatori și coordonatori la diverse acțiuni politice, acțiunile fiind executate în detrimentul principiilor de bună funcționare a autorității publice locale”, se arată în comunicatul emis de CNA.

Reprezentanții CNA precizează că despre rezultatele perchezițiilor, dar și sumele de bani depistate, vor reveni cu detalii suplimentare.

Notă: Orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.

Un tânăr a rămas blocat sub un strat de pământ. Incident pe un șantier de construcții din țară

O persoană a fost salvată de angajații IGSU, după ce a rămas blocată sub un strat de pământ. Cazul a fost înregistrat în după amiaza zilei de vineri, 11 octombrie, pe o stradă din Chișinău, informează unica.md, cu referire la un comunicat al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență

„Incidentul a avut loc pe teritoriul unui șantier de pe strada Stroescu 24 din municipiul Chișinău. Aici, un bărbat a rămas blocat sub un strat de pământ care s-a surpat în timpul lucrărilor de construcție.

La fața locului au ajuns trei echipe de salvatori, care au stabilit că, în timpul efectuării lucrărilor de izolare a fundației, pământul lutos s-a surpat, iar, în consecință, bărbatul s-a prăbușit într-o groapă sub peretele unei case cu două nivele”, comunică Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Ulterior, tânărul de 24 de ani a fost predat medicilor de pe ambulanță pentru îngrijiri. Cauza și circumstanțele incidentului urmează a fi investigate de autoritățile competente.

MAN îndeamnă moldovenii să voteze „DA” la referendum. Ceban: Această șansă care ni s-a oferit nu trebuie ratată

Partidul Mișcarea Alternativă Națională, în frunte cu Ion Ceban, îndeamnă cetățenii moldoveni să iasă la urne și să voteze „DA” la referendumul privind aderarea Moldovei la Uniunea Europeană, fapt anunțat în cadrul unei conferințe de presă.

„Ideea de integrare europeană a Republicii Moldova a fost introdusă în Programul Politic încă de la crearea Partidului MAN.
Acest deziderat nu trebuie folosit doar în campaniile electorale, ci trebuie să devină idee națională, așa cum am propus de la bun început.

Pentru aceasta, Partidul MAN desfășoară o campanie de informare a cetățenilor din toată țara despre beneficiile aderării la Uniunea Europeană. Această șansă care ni s-a oferit nu trebuie ratată sub nicio formă, chiar dacă mulți cetățeni s-au dezamăgit de felul în care este guvernată țara. Alegerea pe care o facem este pentru viitor, iar viitorul va aparține celor care vor avea capacitatea de a îndeplini, în mod profesionist, toate obiectivele și condițiile în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova”, a menționat Ion Ceban, președintele MAN.

Referendumul constituțional privind aderarea țării noastre la UE va avea loc în aceeași zi cu alegerile prezidențiale, pe 20 octombrie curent. Cetățenii vor răspunde la întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”. Cetățenii vor putea răspunde cu „DA” și „NU”.

15 partide din Moldova au fost înregistrate în calitate de participanți în acest sens. 13 cu opțiunea „DA”, iar alte două partide cu opțiunea „NU”.

Caz șocant la Cahul! Un minor l-a ucis pe paznicul şcolii chiar pe terenul de sport
Articolul anterior
Șase persoane, sancționate pentru publicarea online a examenelor de absolvire a gimnaziului
Articolul următor