Viața grea și plină de necazuri a unui profesor moldovean emerit care trăiește cu o pensie de 1.800 lei

Jumătate de secol a învăţat mii de elevi, iar la cei aproape 90 de ani trăieşte cu o pensie de doar 1.800 de lei pe lună. Este drama unui profesor emerit de matematică din Hânceşti, care îşi duce veacul într-un apartament fără apă caldă, cu o baie dezastruoasă şi în mare sărăcie. Iar pentru că pensia nu-i ajunge, bărbatul nici nu porneşte căldura în casă.

Cu ochelarii stricaţi şi într-o haină ruptă. Aşa l-au surprins pe Andrei Tincovan jurnaliştii de la un ziar local din Hânceşti acum câteva zile. La venirea echipei noastre de filmare, însă, bătrânul a fost îmbrăcat în costum, iar în casă au făcut ordine cei de la asistenţa socială din oraş, scrie publika.md. Primul lucru care a ieşit în evidenţă atunci când am păşit pragul, a fost frigul din apartament similar cu cel de afară. Pentru că de 10 ani nu mai aude, am putut comunica doar în scris.

„Am îmbrăcăminte călduroasă când simt frig.”, a spus fostul profesor de matematică şi fizică, Andrei Tincovan. 

Pe masa din bucătărie am găsit doar un colac şi o mandarină, iar restul cratiţelor erau goale. Bătrânul spune că mai mult nici nu mănâncă din cauza problemelor de sănătate. „Sunt la dietă strictă.”, a spus fostul profesor. 

Fostul profesor a fost şi un fotograf cunoscut pe vremea sa. Unele imagini sunt şi acum expuse la un muzeu din Capitală. Nu are un televizor, care să-i ţină de urât, iar din cauza mobilității reduse, nici nu mai ţine minte când a ieşit afară ultima oară. Aşa că singura sa ocupaţie tot cărţile au rămas.

„Citesc literatură artistică şi ştiinţifică.”, a spus Andrei Tincovan.

Deşi duce multe lipsuri, inclusiv de un aparat auditiv care l-ar ajuta să audă, fostul profesor îşi doreşte de sărbători doar un dicționar pentru a învăţa limba româna mai bine.

„Anume româno-rus. Eu am terminat institutul pedagogic în anul 1956, majoritatea obiectelor se predau în limba rusă. De atâta unele cuvinte în limba română nu le înţeleg.”, a spus fostul profesor de matematică şi fizică, Andrei Tincovan. 

e descurcă singur cum poate, iar de mare ajutor îi este asistenta socială, care vine la el de două ori pe săptămână.

„Nu are nici măcar apă caldă pentru că nu a fost conectată.”, a spus asistenta socială, Hânceşti, Tatiana Gavriliuc. 

Cei care doresc să îi facă sărbătorile mai frumoase acestui bătrân şi să îi ofere un ajutor, sunt bineveniți.

Un bărbat din Rusia, trimis într-un centru de pregătire militară, s-a sinucis

Trei ruși care au fost mobilizați au murit la un centru de pregătire militară din Poroșino, în regiunea Ekaterinburg, potrivit unor informații citate de Novaia Gazeta, relatează The Guardian.

Novaia Gazeta citează, la rândul său, informații obținute de postul local de știri EAN.

Un deputat din Duma de Stat a Rusiei, Maksim Ivanov, ar fi declarat: „Da, confirm că trei persoane au murit. Unul dintre cei mobilizați a murit din cauza unui atac de cord, iar altul s-a sinucis. Cel de-al treilea a fost externat și trimis acasă, unde a murit din cauza cirozei hepatice”, a spus el.

Postul de știri ASTRA informase anterior despre sinuciderea unui bărbat de 46 de ani din regiunea Kurgan. Cadavrul său a fost găsit pe 1 octombrie în cantina centrului militar de pregătire.

sursa

Kremlinul a împins Ucraina în NATO. Potrivit unui nou sondaj, 83% din ucraineni vor ca țara lor sa adere la NATO

Aderarea Ucrainei la NATO este susținută de un procentaj record de 83% din cetățeni, arată un sondaj de opinie preluat luni de Reuters și citat de Agerpres.

Videografik: Die Nato - Berliner Morgenpost

Potrivit institutului Rating Group din Kiev, sondajul a fost realizat în 1 și 2 octombrie pe un eșantion de 2.000 de persoane, după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat vineri cererea oficială de aderare a țării sale la Alianța Nord-Atlantică.

Conform Rating Group, procentajul este cel mai ridicat înregistrat vreodată la un sondaj pe această tema în Ucraina; doar 4% din cei care au răspuns s-au declarat împotriva, iar 9% au spus că nu ar vota la un referendum pe această tema.

În noiembrie anul trecut, doar 55% din ucraineni erau favorabili intrării în NATO, iar în iunie anul acesta, procentajul era cu 7% mai mic decât în prezent.

Reuters apreciază că este evidență schimbarea opiniei publice după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie. Agenția reamintește că Moscova s-a opus vehement de multă vreme aderării la NATO fostei republici sovietice ucrainene, considerând că extinderea alianței constituie o amenințare de securitate pentru Rusia.

Zbor întors din drum din cauza unui pasager care a fumat țigară electronică în avion

Un zbor al companiei aeriene WizzAir, pe direcția Iași – Tel Aviv, a fost anulat după ce o pasageră a fumat țigară electronică în avion. Pilotul a decis să întoarcă aeronava din drum.

aeroport iasi

Incidentul a avut loc duminică. Pasagera care a fumat țigară electronică în avion are 17 ani și este cetățean israelian. Aceasta a ignorat indicațiile membrilor de echipaj privind interzicerea fumatului la bordul aeronavei, motiv pentru care pilotul a decis să revină la sol.

Alți doi tineri, rude cu tânăra de 17 ani, au devenit recalcitranți în urma acestui incident. Un cetățean israelian în vârstă de 20 de ani a înjurat și amenințat membrii echipajului, iar un tânăr de 17 ani, cetățean american, a manifestat un comportament recalcitrant la adresa autorităţilor.

Poliția de Frontieră, Jandarmeira Iași și Brigada Antitero SRI Iași au intervenit pentru calmarea situaţiei si debarcarea pasagerilor din aeronavă în ordine .

Cetăţeanul israelian în vârstă de 20 de ani, care a adresat injurii şi ameninţări membrilor echipajului, a fost amendat cu suma de 4.000 lei.

Celelalte două persoane, care au manifestat comportament neadecvat, au fost sancţionate contravenţional pentru încălcarea prevederilor legale privind fumatul în spaţii publice, în cazul tinerei care a fumat la bordul aeronavei, precum şi pentru încălcarea ordinii şi liniştii publice pentru cetăţeanul american.

Wizz Air a confirmat acest incident, precizând că „echipajul de cabină a gestionat situația așa cum este instruit și, odată ce aeronava a ajuns în poziția de parcare, a încercat să debarce pasagerul”.

„Pasagerii indisciplinați au fost predați Poliției. Ca urmare a acestor evenimente, zborul a fost anulat din rațiuni operaționale”, precizează Wizz Air.

Pasagerilor afectați li s-a oferit un zbor alternativ, în funcție de disponibilitate, rambursarea completă sau 120% din tariful achitat, sub formă de credit de companie. Pasagerii care au solicitate au primit și cazare, mai precizează compania aeriană.

sursa

Șoferi moldoveni cu pachete și pasageri blocați în Marea Britanie. ,,Grozăvie”
Articolul anterior
Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, a adresat un mesaj de felicitare cu ocazia Crăciunului
Articolul următor