Viața grea și plină de necazuri a unui profesor moldovean emerit care trăiește cu o pensie de 1.800 lei

Jumătate de secol a învăţat mii de elevi, iar la cei aproape 90 de ani trăieşte cu o pensie de doar 1.800 de lei pe lună. Este drama unui profesor emerit de matematică din Hânceşti, care îşi duce veacul într-un apartament fără apă caldă, cu o baie dezastruoasă şi în mare sărăcie. Iar pentru că pensia nu-i ajunge, bărbatul nici nu porneşte căldura în casă.

Cu ochelarii stricaţi şi într-o haină ruptă. Aşa l-au surprins pe Andrei Tincovan jurnaliştii de la un ziar local din Hânceşti acum câteva zile. La venirea echipei noastre de filmare, însă, bătrânul a fost îmbrăcat în costum, iar în casă au făcut ordine cei de la asistenţa socială din oraş, scrie publika.md. Primul lucru care a ieşit în evidenţă atunci când am păşit pragul, a fost frigul din apartament similar cu cel de afară. Pentru că de 10 ani nu mai aude, am putut comunica doar în scris.

„Am îmbrăcăminte călduroasă când simt frig.”, a spus fostul profesor de matematică şi fizică, Andrei Tincovan. 

Pe masa din bucătărie am găsit doar un colac şi o mandarină, iar restul cratiţelor erau goale. Bătrânul spune că mai mult nici nu mănâncă din cauza problemelor de sănătate. „Sunt la dietă strictă.”, a spus fostul profesor. 

Fostul profesor a fost şi un fotograf cunoscut pe vremea sa. Unele imagini sunt şi acum expuse la un muzeu din Capitală. Nu are un televizor, care să-i ţină de urât, iar din cauza mobilității reduse, nici nu mai ţine minte când a ieşit afară ultima oară. Aşa că singura sa ocupaţie tot cărţile au rămas.

„Citesc literatură artistică şi ştiinţifică.”, a spus Andrei Tincovan.

Deşi duce multe lipsuri, inclusiv de un aparat auditiv care l-ar ajuta să audă, fostul profesor îşi doreşte de sărbători doar un dicționar pentru a învăţa limba româna mai bine.

„Anume româno-rus. Eu am terminat institutul pedagogic în anul 1956, majoritatea obiectelor se predau în limba rusă. De atâta unele cuvinte în limba română nu le înţeleg.”, a spus fostul profesor de matematică şi fizică, Andrei Tincovan. 

e descurcă singur cum poate, iar de mare ajutor îi este asistenta socială, care vine la el de două ori pe săptămână.

„Nu are nici măcar apă caldă pentru că nu a fost conectată.”, a spus asistenta socială, Hânceşti, Tatiana Gavriliuc. 

Cei care doresc să îi facă sărbătorile mai frumoase acestui bătrân şi să îi ofere un ajutor, sunt bineveniți.

Șoferi moldoveni cu pachete și pasageri blocați în Marea Britanie. ,,Grozăvie”
Articolul anterior
Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, a adresat un mesaj de felicitare cu ocazia Crăciunului
Articolul următor
Alte articole interesante