Victorie pentru prințul Harry! A primit permisiunea de purta uniforma militară la funeraliile reginei

Victorie pentru prințul Harry! Ducele de Sussex a primit permisiunea e a purta uniforma militară în timpul funeraliilor suveranei, care vor avea loc în cursul zilei de luni, 19 septembrie 2022.

Sursă foto: Profimedia

Oficialii de la Palatul Buckingham au precizat că Prințul Harry a primit permisiunea specială de a purta uniforma militară, ca un ultim omagiu adus Reginei, transmite The Mirror.  

Prințul Harry, care a servit în armata britanică timp de un deceniu, s-a aflat săptămâna aceasta în centrul unei discuții în legătură cu portul uniformei Blues and Royals. Vă reamintim faptul că după ce a renunțat la titlurile sale din cadrul Casei Regale a Marii Britanii, în anuui 2020, lui Harry i s-a interzis să mai poarte uniforma militară în public. 

În cursul zilei de marți, prințul Harry a cerut să poarte uniforma militară la funeraliile bunicii sale, într-o declarație făcută publică prin purtătorul său de cuvânt. Iată că dorința lui Harry a fost ascultată, iar ducele de Sussex va putea purta hainele militare la înmormântarea bunicii sale. 

Prințul Harry a părăsit Casa Regală a Marii Britanii în urmă cu doi ani și s-a mutat în Statele Unite ale Americii, alături de soția sa, Meghan Markle. Ducele de Sussex a revenit în Marea Britanie pentru a fi alături de Casa Regală în clipele delicate cauzate de decesul suveranei.

Prințul Harry a fost profund afectat de moartea bunicii sale, de care îl leagă atât de multe amintiri, și a transmis un mesaj emoționant la scurt timp după decesul suveranei. 

„Prin celebrarea vieții bunicii mele, regina Elisabeta a II-a și prin plângerea pierderii ei, noi toți ne amintim faptul că a fost un reper de moralitate și loialitate. A fost admirată și respectată la nivel global. Deminitatea și eleganța de care a dat dovadă întreaga viață s-au transformat în moștenirea pe care o lasă tuturor. Să ne amintim cu toții de cuvintele pe care le-a rostit după moartea soțului său, prințul Philip: «Viața este formată din petreceri de adio, dar și prime întâlniri». 

Bunico, deși sunt trist că acum particip la o ultimă petrecere, sunt recunoscătoare pentru toate primele dăți pe care le-am avut împreună: pentru toate amintirile din copilărie, pentru prima dată când m-am afișat în fața ta, iar tu erai comandantul suprem al armatei, pentru prima dată când mi-ai întâlnit soția iubită și mi-ai strâns copiii în brațe. Prețuiesc toate aceste amintiri pe care le-am avut cu tine.

Îți simțim deja lipsa și nu doar eu, ci o lume întreagă. Cât despre prima dată…acum îl onorăm pe tatăl meu în calitate de rege. Îți mulțumesc pentru munca depusă. Îți mulțumesc pentru sfaturile bune. Îți mulțumesc pentru zâmbetul molipsitor. Noi toți zâmbim acum că te-ai reunit cu bunicul și sunteți liniștiți amândoi”, a fost mesajul prințului Harry. 

Înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a va avea loc luni, pe 19 septembrie, iar publicațiile din Marea Britanie estimează că ceremonia va fi urmărită, la nivel mondial, de peste 4 miliarde de telespectatori. 

sursa

Franța: Un miliardar rus sancționat câștigă în instanță dreptul de a-și folosi iahtul pe Coasta de Azur. I se vor plăti și daune

Un tribunal francez a ordonat miercuri agenției vamale a țării să elibereze un iaht confiscat, deținut de un miliardar rus afectat de sancțiuni europene, din cauza unor erori de procedură comise în timpul confiscării navei, scrie Reuters.

Agenții vamali au confiscat iahtul „La Petite Ourse”, de 27 de metri, la 16 martie, după ce proprietarul său, Alexey Kuzmichev, unul dintre principalii acționari ai băncii rusești Alfa Bank, a fost sancționat de UE în martie pentru legăturile sale cu președintele Vladimir Putin.

Curtea de Apel din Paris a decis că ofițerii vamali nu au urmat procedurile corecte atunci când au abordat nava, care era ancorată în orașul Antibes de pe Coasta de Azur.

Agenții au invocat o anchetă de fraudă atunci când s-au prezentat la autoritățile de pe șantierul naval, ceea ce, conform legislației franceze, permite vămii să percheziționeze o navă.

Hotărârea subliniază provocările cu care se confruntă națiunile europene în ceea ce privește înghețarea activelor oligarhilor ruși.

Kuzmichev a dat în judecată autoritățile franceze în încercarea de a recâștiga accesul la cele două iahturi ale sale deținute în Franța, La Petite Ourse și La Petite Ourse II.

În calitate de persoană sancționată ale cărei active sunt înghețate, lui Kuzmichev îi este în continuare interzis să scoată La Petite Ourse din apele teritoriale franceze, dar acum i se permite să aibă acces la iaht și să îl folosească în apele franceze, a declarat avocatul său.

„În interiorul [Franței], i se permite să se deplaseze, fie că este pe jos, pe cal, cu mașina sau cu barca”, a declarat avocatul Philippe Blanchetier.

De asemenea, instanța a dispus ca vameșii francezi să-i plătească magnatului 10.000 de euro drept despăgubiri.

O instanță din Rouen se va pronunța la o dată ulterioară cu privire la cea de-a doua navă, La Petite Ourse II, ancorată la Cannes.

sursa

Descoperire macabră în satele eliberate din Ucraina: o cutie cu dinți de aur smulși de ruși de la prizonieri

O descoperire macabră a fost făcută într-un sat din apropiere de Izium, în regiunea Harkov, eliberat recent de sub ocupația rușilor. Trupele ucrainene au găsit într-un subsol folosit pe post de cameră de tortură dovezi ale chinurilor la care au fost supuși prizonierii rușilor, indiferent că erau civili sau soldați. Cea mai șocantă probă a atrocităților petrecute acolo este o cutie cu dinți de aur smulși de la prizonieri. „Un mini Auschwitz”, a comentat Ministerul ucrainean al Apărării.

„Vecinii auzeau în continuu urlete venite dintr-acolo. Anchetatorii au descoperit o cameră de tortură înfiorătoare în satul Piski-Radkivski”, a scris pe Facebook Serhii Bolvinov, polițist din Harkov, care a participat la misiune, notează Digi24.ro.

El spune că poliția a obținut informații de la colaboratorii rușilor și de la localnici, care, după eliberare, le-au indicat că subsolul unei case din sat a fost transformat în cameră de tortură, unde au fost torturați atât civili, cât și polițiști și soldați luați prizonieri. O metodă de tortură era îngroparea victimei în pământ, cu masca de gaz pe figură, în timp ce era acoperit cu o cârpă care ardea mocnit, potrivit polițistului, care a pozat masca de gaz folosită de torționari.

Cea mai șocantă descoperire a fost o cutie din plastic umplută cu dinți de aur smulși de la prizonieri.

„Un mini Auschwitz”, a comentat Ministerul ucrainean al Apărării imaginile, trimitere la practica naziștilor de a lua toate bijuteriile și obiectele de preț, inclusiv dinții de aur, de la evreii care sfârșeau în camerele de gazare și apoi la crematoriu.

„Câte vom mai găsi în Ucraina ocupată?”, a întrebat ministerul de la Kiev.

În filmarea polițistului Serhii Bolvinov apare, la un moment dat, și o plăcuță de identificare a unui soldat ucrainean.

Soldații ucraineni găsesc tot mai multe camere de tortură în care au fost ținuți și „interogați” prizonierii de război luați de ruși.

Unii dintre ei au povestit prin ce au trecut, însă imaginile filmate în aceste încăperi vorbesc de la sine despre condițiile pe care au trebuit să le îndure prizonierii.

Patru avioane rusești au intrat în spațiul aerian al Poloniei și Suediei

Patru avioane de luptă rusești au intrat miercuri în spațiul aerian european, ceea ce a determinat un răspuns din partea forțelor italiene, care asigură poliția aeriană din partea NATO.

Economica.net - Franţa va trimite o fregată în Marea Neagră şi are  programate zboruri cu avionul de luptă Rafale - Economica.net

Avioane Eurofighter italiene au fost mobilizate rapid pentru a intercepta aeronavele de luptă rusești care intraseră în spațiul polonez și suedez. Aparatele rusești au fost forțate să reintre în spațiul aerian rusesc, mai precis al enclavei Kaliningrad, precizează forțele aeriene italiene într-o postare pe Twitter, transmite digi24.ro.

Matthias Eichenlaub, ofițer de presă al NATO, a declarat pentru „Newsweek” că Italia asigură misiunea de poliție aeriană a Alianței în regiunea baltică. El a mai spus că avioanele NATO din această regiune „interceptează în mod regulat avioane militare rusești care nu respectă regulile internaționale de siguranță aeriană”.

Incidentul survine într-un moment de tensiuni ridicate între Rusia, pe de o parte, și Occident și Ucraina, pe de altă parte.

Declarația Ministerului Apărării în legătură cu apariția unor știri false despre deplasarea tehnicii militare în Republica Moldova
Articolul anterior
Primăria Chișinău, despre insectele care au atacat capitala
Articolul următor