Video! Alexander Koliada: “Ceea ce nu ne omoară… ne face mai nervoși, mai obosiți și mai iritați”

Peste o sută de persoane au participat sâmbătă la seminarul “Reducem Riscurile: Instrucțiuni de supraviețuire în Jungla Urbană”, organizat în premieră de platforma BeBetter. În cadrul evenimentului, experții ucraineni – geneticianul Alexander Koliada și specialistul în cronobiologie Olga Maslova au spulberat miturile legate de alimentație, sport, alcool, fumat, somn.

separator

Într-o atmosfera prietenoasă, Alexander Koliada a povestit despre factorii din “jungla urbană” care accelerează îmbătrânirea și creează probleme de sănătate. Acest subiect a fost împărțit, de speaker, în mai multe subcategorii – dieta pe care o avem, mișcarea fizică pe care o facem, factorul genetic de care dispunem, etc.

Olga Maslova a vorbit despre importanța somnului, cronotipurile umane, adaptarea bioritmului la factorii externi dar și despre influența acestora asupra somnului. Olga a venit și cu soluții relevante din punct de vedere științific cu privire la maniera pe care ar trebui să o adoptăm ca să ne regenerăm după tot stresul de peste zi, prin somn și odihnă.

Câteva lucruri utile pe care le-am aflat, împreună, la acest training:

• Ceea ce nu ne omoară, nu ne face mai puternici, ci mai nervoși, mai obosiți și mai iritați.

• Riscul de a dezvolta cancer este egal atât pentru cei care duc un mod de viață sănătos, cât și pentru cei care nu au timp să se gândească la asta.

• În topul sporturilor ce ajută la prelungirea vieții se află tenisul, apoi badmintonul, fotbalul, mersul pe bicicletă, înotul și abia apoi alergatul.

• Cantitatea zilnică de sare recomandată este de 37 de grame/9 lingurițe pentru bărbați, și de 25 de grame/6 lingurițe pentru femei.

• Cel mai nociv în țigări nu e nicotina, dar substanțele chimice formate în timpul arderii tutunului.

• Telefoanele, tabletele și computerele sunt emițătoare puternice de așa-zisa “lumină albastră”. Folosite înainte de somn, acestea mențin activitatea intensă a creierului, ceea ce predispune la un somn necalitativ și mai puțin regenerator.

• Oamenii se împart în 3 categorii, din punct de vedere al cronotipurilor: oameni-bufniță, oameni-ciocârlii și oameni care nu și-au regăsit propriul bioritm. Cei din urmă se adaptează mai greu la factorii externi.

 

Discuțiile au avut loc într-un format liber, iar participanții au avut posibilitatea de a adresa întrebări la subiectele de interes și a socializa cu invitații. “Reducem Riscurile: Instrucțiuni de supraviețuire în Jungla Urbană” este primul seminar organizat de platforma BeBetter, dar cu siguranță, nu este și ultimul. Vezi video!

Motivația platformei BeBetter de a continua organizarea acestui tip de evenimente este feedbackul extrem de bun oferit de cei care au fost prezenți în sală, dar și interesul sporit față de modul sănătos de viață de care dă dovadă, în ultima perioadă, publicul din Republica Moldova.

Unei femei i s-a făcut rău și a căzut pe trecerea de pietoni și a căzut

Unei femei i s-a făcut rău și a căzut pe trecerea de pietoni. La fața locului a venit ambulanța.

foto: www.unimedia.md

Inițial, a parvenit informația că femeia fusese lovită de o mașină, la Ciocana, în jurul orei 10:57 dimineața, dar poliția a venit ulterior că femeia nu a fost lovită de o mașină, ci acesteia i s-a făcut rău și a căzut pe trecerea de pietoni.

La fața locului au intervenit poliția și ambulanța.

Mister deslușit! S-a aflat cine este tatăl copului născut de fetița de 11 ani

S-a aflat cine este tatăl biologic al bebelușului născut de copila de 11 ani la Institutul Mamei și Copilului. Surse demne de încredere au declarat pentru TV8 că e vorba de tatăl vitreg al fetiței de 11 ani, reținut la sfârșitul lunii ianuarie și pus sub învinuire pentru viol. Asta deși anterior, avocatul acestuia a declarat că el nu-și recunoaște vina. Contactată de noi, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii ne-a confirmat că anchetatorii au primit testele ADN, dar a refuzat să ne divulge rezultatele, invocând că sunt date confidențiale, scrie tv8.md

„Procuratura a recepționat rezultatele expertizei ADN, însă în corespundere cu principiul confidențialității urmăririi penale, acestea nu pot fi divulgate.Urmărirea penală continuă, urmând a fi recepționate și rezultatele altor expertize dispuse. Procuratura Generală asigură că se întreprind toate acțiunile relevante pentru justa soluționare a cauzei”, a spus Violina Moraru.

Potrivit surselor TV8, rezultatele testelor ADN au arătat că tatăl vitreg al fetiței de 11 ani este și tatăl biologic al copilului ei. 

Procurorii au dispus efectuarea mai multor expertize, inclusiv al unui test de paternitate, încă acum aproape două luni, iar rezultatele au venit abia acum. 

Între timp, inculpatul în vârstă de 46 de ani, reținut la sfârștul lunii ianuarie, râmâne în continuare în arest. Ieri, magistrații judecătoriei Chișinău cu sediul Ciocana i-au prelungit măsura preventivă cu încă 30 de zile. 

Cazul copilei de 11 ani a devenit cunoscut în luna decembrie. Oamenii legii au fost sesizați de către reprezentanții unui Centru de sănătate din raionul Călărași. Aceștia au comunicat poliției că în urma examinării medicale, s-a constatat că minora de 11 ani este însărcinată. Copila a născut la Institutul Mamei și Copilului, la exact o lună după ce s-a aflat că e însărcinată. Atât ea, cât și bebelușul se simt bine. Minora a beneficiat inclusiv de consiliere psihologică. Tot atunci oamenii legii au pornit o cauză penală pentru viol, principalul suspect fiind chiar tatăl vitreg al copilei, care potrivit avocatului respinge orice acuzație. 

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, unul din 16 copii veniți pe lume în 2022 în Moldova a fost născut de o mamă adolescentă. Iar 6% din cazurile de mortalitate maternă din ultimii cinci ani au fost tot printre adolescente. 

Un autocar cu copii din Moldova, reținut la hotarul cu Letonia: ”Stăm de 24 de ore, fără vreo explicație, în condiții inumane”

Un autocar cu copii moldoveni a fost reținut la granița lituaniană. Aceștia se întorceau de la un festival din Belarus, la care au luat marele premiu. Potrivit informațiilor, autocarul cu copii stă la graniță de 24 de ore fără vreo explicație. Despre aceasta scrie artistul și prezentatorul Pavel Duganov. Autoritățile de la Chișinău nu au venit cu vreun comentariu, deocamdată, scrie unimedia.md.

„Un autocar cu copii moldoveni, care au cântat la un festival din Belarus, a fost reținut la granița lituaniană și stă la graniță de 24 de ore, fără vreo explicație, în condiții inumane.

Motivul este „amenințarea la securitatea națională a Lituaniei”.

În urmă cu câteva săptămâni, o delegație lituaniană a venit în Moldova și l-a sărutat pe președintele nostru pe mâna dreaptă, au promis dragoste și loialitate! Și asta numesc ei prietenie și valori europene, să-ți bați joc de copii?

Să nu lăsăm soarta copiilor noștri în seama arbitrarilor”, se arată în mesajul plasat de Duganov pe pagina sa de facebook.

O mașină cu moldoveni, implicată într-un cumplit accident în Ucraina: o femeie de 47 de ani a murit pe loc
Articolul anterior
Emoții mari! O femeie din Măgdăcești a adus pe lume cvadrupleți
Articolul următor