VIDEO! Alexandr Lukașenko prezintă ”o minune tehnologică”: Primul computer produs în Belarus, la fabrica de televizoare

Dictatorul bielorus Alexandr Lukașenko a prezentat joi „primul” calculator produs în țara sa, relatând că este produs la o fabrică de televizoare și că doar 12% din componente sunt de fabricație autohtonă, scrie hotnews.ro.

„Am făcut o solicitare specială ca acest produs de aici să fie adus la întâlnirea noastră de astăzi. Acesta este primul computer. Numărul unu! – pe care oamenii noștri isteți mi l-au făcut cadou”, subliniază el.

„Aceștia au fost însărcinați să cutreiere întreaga lume și să găsească cele mai bune din lucrurile pe care noi nu le putem produce – procesoare, software și așa mai departe. Cele mai bune! Și să creeze acel computer”, susține Lukașenko.

El admite apoi că doar în jur de 12% din componentele calculatorului sunt de fabricație autohtonă, promițând însă că până la sfârșitul anului procentul va crește până la 30%.

„Dar ce e important este că simplul fapt că [el există]. Puteți veni să îl atingeți mai târziu”, dă asigurări Alexandr Lukașenko.

„Dacă nu vi s-ar fi spus că el a fost creat la fabrica noastră de televizoare Horizon, atingându-l nu ați fi zis că e produs în Belarus. Asta ne spune că avem potențial enorm”, conchide acesta.

Belarusul a intrat în incapacitate de plată în luna iulie

La fel ca în cazul Rusiei, Uniunea Europeană a impus sancțiuni împotriva economiei bieloruse din cauza sprijinului oferit de Lukașenko „operațiunii militare speciale” declanșate de Vladimir Putin pe 24 fenruarie.

La jumătatea lunii iulie agenția de rating Moody’s evalua că Belarusul a intrat în incapacitate de plată.

Anunțul făcut de analiștii financiari a venit după ce trezoreria de la Minsk a ratat termenul de plată pentru eurobonduri Belarus-27 în valoare de 22,9 milioane de dolari.

Ministerul de Finanțe de la Minsk a efectuat plata în moneda națională, rubla bielorusă, motiv pentru care deținătorii de obligațiuni nu au putut primi plățile.

Moody’s anunțase pe 27 iunie că Rusia a intrat în incapacitate de plată pentru prima dată în mai bine de o sută de ani. Ultimul lucru când acest lucru s-a întâmplat a fost după Revoluția Bolșevică când noua conducere a țării a refuzat să plătească vechile datorii acumulate în timpul regimului țarist.

Comandantul mercenarilor ruși Wagner a fost ucis în Ucraina. El a mai luptat în Cecenia, Siria, Libia și Georgia

Comandantul mercenarilor Wagner, Alexei Nagin (indicativul „Terek”), a fost ucis în Ucraina. El a fost eliminat lângă Bahmut la 20 septembrie, anunță numeroase surse ucrainene.

El era un apropiat al lui Evgheni Prigojin, afaceristul care a înființat gruparea Wagner. Nagin a fost decorat post-mortem cu titlul de Erou al Federației Ruse.

Moartea mercenarului Alexei Nagin în Ucraina a fost confirmată de presă din Rusia.  Evgheni Prigojin a participat de altfel la înmormântarea să.

Un om de afaceri apropiat de Kremlin, Evgheni Prigojin, a admis luni că a fondat, în 2014, grupul paramilitar Wagner pentru a lupta în Ucraina și a recunoscut prezența lui în special în Africa, Orientul Mijlociu și America Latină, transmite agenția France Presse, citată de Agerpres.

Într-o postare pe rețelele sociale ale companiei sale Concord, Prigojin a spus că a fondat grupul paramilitar în scopul trimiterii de combatanți competenți în regiunea ucraineană Donbas, în 2014.

”La acel moment, 1 mai 2014, a luat naștere un grup de patrioți care și-a luat numele Grupul tactic al batalionului Wagner”, a explicat omul de afaceri într-un comunicat.

Grupul Wagner este suspectat de mai mulți ani că pune în practică planurile Kremlinului în diferite teatre de operațiuni, ceea ce Moscova a dezmințit constant.

Evgheni Prigojin este acuzat de numeroase puteri occidentale și de media ruse de finanțarea grupului Wagner, ai cărui combatanți au fost văzuți mai ales în Siria, Libia, Ucraina și Republica Centrafricană.

Kremlinul a respins întotdeauna că are legături cu grupări paramilitare.

sursa

Forţele ucrainene recuceresc oraşul Kupiansk şi alungă trupele ruse de pe malul estic al râului Oskil

Forţele ucrainene au cucerit întreg teritoriul oraşului Kupiansk şi au alungat trupele ruse din poziţiile de pe malul estic al râului Oskil, care desparte oraşul din nord-estul Ucrainei.

soldati ucraina

Cea mai mare parte a oraşului Kupiansk, un nod feroviar strategic, a fost recucerită la începutul acestei luni, ca parte a unei contraofensive uimitoare a trupelor ucrainene în nord-estul ţării, conform presei străine.

Unele trupe ruse au rezistat pe malul estic al râului Oskil, peste un pod rutier distrus.

Civilii au fugit pe teritoriul ucrainean în timp ce bombardamentele continuau zi şi noapte.

Încă un oligarh rus a fost găsit mort. E sinucidere, conform anchetei

Șirul morților suspecte în rândul oligarhilor ruși continuă. Managerul Relațiilor Publice al Căilor Ferate Ruse și-a pierdut viața într-un mod suspect.

Oligarhul, în vârstă de 57 de ani, a fost găsit împușcat în locuința sa din Moscova. Anchetatorii au spus despre moartea sa că este o sinucidere, însă nu au dezvăluit mai multe detalii despre acest caz.

Decesul managerul de PR al Căilor Ferate Ruse face parte dintr-un șir de morți suspecte care a fost declanșat la începutul ofensivei ruse în Ucraina.

Din februarie și până acum zeci de oligarhi ruși au murit, iar decesele tuturor au fost declarate sinucideri. 

sursa

Detalii de ultimă oră despre moartea suspectă a directorului Lukoil din Rusia: anchetatorii au o primă variantă pe care o cercetează
Articolul anterior
Regretul președintelui Maia Sandu la cei doi ani de mandat
Articolul următor