Autorul alertei false cu bombă de astăzi, de la un liceu din capitală, este un elev din respectiva instituție de învățământ.
Amintim că astăzi, polițiștii au fost sesizați precum că un liceu din capitală ar fi minat. În urma verificărilor, obiecte suspecte sau explozive nu au fost depistate.
Adolescentul a declarat ca a recurs la asemenea gest pentru a pleca mai devreme acasă de la ore.
Un fost diacon din Ucraina a deghizat bărbați în misionari pentru a-i scăpa de război
Un fost diacon din orașul-port ucrainean Odesa a fost reținut, pe baza acuzațiilor că ar fi luat mită pentru a ajuta bărbații să se sustragă de la recrutare. Metoda folosită a fost să îi deghizeze în misionari ai bisericii, astfel încât să ei poată părăsi țara.
Potrivit anchetatorilor, cel puțin șase persoane au evadat astfel în țări ale Uniunii Europene, notează The Guardian citat de adevarul.ro.
Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a declarat, săptămâna trecută, că fostul diacon aparține bisericii ortodoxe ucrainene, una dintre cele două ramuri principale ale ortodoxiei din țară și, până de curând, legată de patriarhia Moscovei.
Diaconul riscă până la nouă ani de închisoare
Anchetatorii spun că fostul diacon – al cărui nume nu a fost făcut public – a facilitat cu succes evadarea a cel puțin șase persoane în mai multe țări ale UE.
„Suspectul a întocmit liste cu misionari care urmau să călătorească în străinătate în numele liderului eparhiei și al comunității religioase, cu scopul de a deveni preoți”, a transmis SBU.
Diaconul ar fi băgat în buzunar aproximativ 4.500 de dolari drept mită pentru a certifica faptul că plecarea bărbaților din țară era necesară pentru munca diecezei în Europa. SBU a confiscat computerele fostului diacon, telefoanele mobile, cartelele SIM și o sumă de dolari SUA în numerar. Dacă va fi găsit vinovat, el riscă până la nouă ani de închisoare.
Cazul este cel mai recent dintr-o serie de scandaluri de corupție privind evaziunea în Ucraina. Luna trecută, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a demis fiecare șef regional de recrutare din țară, invocând corupția din sistem.
Certificate medicale, în valoare de zeci de mii de dolari
Săptămâna trecută, Procuratura Generală din Odesa a dezvăluit că zeci de bărbați au fost ajutați să se retragă de la recrutare chiar de către conducerea unei forțe regionale de poliție. Drept urmare, șeful comisiei medicale militare și doi secretari sunt cercetați pentru falsificarea a zeci de certificate medicale pentru a demonstra că persoanele în cauză ar fi fost inapte pentru serviciul militar. Fiecare certificat a costat între 7.000 și 10.000 de dolari.
În primele luni de război, pe măsură ce sute de mii de ucraineni s-au înscris pentru batalioane de voluntari și pentru a ajuta armata în alte moduri nu a fost mare nevoie să se impună regulile de mobilizare.
La optsprezece luni de la începutul războiului, cu zeci de mii de victime și multe trupe pe front obosite și care au nevoie de rotație, armata a necesitat întăriri și a ajuns chiar să facă recrutări pe stradă.
Cetățenii ucraineni, de sex masculin, apți de recrutare, au dreptul să treacă granița numai dacă întrețin financiar trei sau mai mulți copii cu vârsta sub 18 ani, sunt tați singuri ai copiilor sub 18 ani, au copii sau sunt tutori ai copiilor cu dizabilități.
În mai multe orașe, canalele Telegram oferă persoanelor, dornice să evite recrutarea, informații despre locurile în care au fost depistați ofițerii de conscripție în acea zi. Mai multe videoclipuri, devenite virale, arată ofițeri care grupează bărbați în dube. Mulți proprietari de afaceri raportează că bărbații nu sunt dispuși să vină la muncă, speriați că ar putea fi recrutați dacă ies din casă.
Pentru cei cu bani, au existat o mulțime de oportunități de a-și cumpăra „calea de ieșire”. De obicei, prin achiziționarea unui certificat medical care oferă o scutire de serviciul militar și le permite să părăsească țara. Prețul a variat de la câteva sute de dolari la începutul războiului până la aproximativ 5.000 de dolari în Odesa, au declarat mai multe persoane pentru The Guardian.
Un tată cere despăgubiri de un miliard de dolari pentru că a rămas traumatizat după ce a asistat la nașterea copilului său
Un bărbat din Australia a dat în judecată un spital din Melbourne și cere despăgubiri de un miliard de dolari pentru că a rămas traumatizat după ce a asistat la nașterea copilului său, scrie stirileprotv.ro.
Anil Kopulla a dat în judecată Spitalul Regal de Femei din Melbourne, căruia i-a cerut daune de un miliard de dolari australieni reprezentând daune psihologice pentru că a rămas traumatizat după ce a asistat la cezariana soției sale, care a dat naștere copilului lor, scrie Insider.
Bărbatul susține că a fost încurajat de personalul spitalului să-și vadă soția făcând operație cezariană în 2018, iar după ce a văzut sângele și organele acesteia a dezvoltat o ”boală psihotică”.
Cezariana a fost un succes, dar bărbatul a spus că spitalul nu și-a îndeplinit datoria de îngrijire și față de el, lăsându-l să urmărească procedura.
O operație cezariană este o operație obișnuită în care un chirurg ajută la nașterea unui copil printr-o tăietură făcută în pântec. Procedura chirurgicală este adesea efectuată atunci când un alt curs este periculos sau dificil și prezintă un risc pentru mamă sau copil.
Peste 32% dintre copiii care se nasc în SUA sunt prin cezariană
Potrivit Centers for Disease Control and Prevention, 32,1% din toate nașterile de copii din SUA în 2021 au fost prin cezariană.
Koppula a depus procesul la câțiva ani după operație, spunând că „boala psihotică” pe care a căpătat-o a dus la „ruperea căsătoriei sale”. Bărbatul a ales să se reprezinte singur în instanță, unde judecătorul James Gorton a respins acțiunea și a considerat cererea un „abuz de proces”.
Procedura de judecată a inclus o examinare medicală a lui Koppula, completul concluzionând că presupusul efect psihologic asupra bărbatului a fost insuficient probat. Completul a constatat că „gradul de deficiență psihiatrică rezultat din vătămarea reclamantului pretins în cerere nu satisface nivelul de prag”, a raportat presa.
O bătrână a absolvit liceul la vârsta de 90 de ani, apoi a devenit profesoară pentru o zi
O bătrână din Italia, care a obţinut recent diploma de absolvire a liceului la vârsta de 90 de ani, a devenit profesor onorific pentru o zi, săptămâna trecută, în oraşul său natal din regiunea Umbria.
„Am încununat un alt vis al meu”, a declarat Imelda Starnini după ce a deschis anul şcolar într-o instituţie de învăţământ din Citta di Castello, informează agenția ANSA, citată de Agerpres și stirileprotv.ro.
Primarul localităţii a invitat-o să sune clopoţelul cu ocazia deschiderii anului şcolar.
Imelda Starnini a obţinut diploma de absolvire a liceului în luna iulie.