Video. Copiii din Gaza, răniți și uciși în bombardamente: ,,Nu sunt decât un copil, nu mai pot”

Se spune că cel puțin 63 de copii au fost uciși în Fâșia Gaza, iar doi au fost uciși în Israel, de la începutul confruntărilor dintre cele două țări. Din cele 219 de persoane care au fost ucise în Gaza, cel puțin 63 sunt copii, potrivit ministerului regional al sănătății. Dintre cele 10 persoane ucise în Israel, doi sunt copii, potrivit serviciului medical al țării, relatează BBC. O fetiță de numai 10 ani a cărei locuință a fost distrusă este cuuprinsă de durere și neputință.

„De când m-am născut, nu am auzit altceva decât explozii. Nu am cunoscut niciodată fericirea. Nu mai suport! Aș vrea să fiu doctor să îi pot ajuta pe conaționalii mei, dar nu pot. Nu sunt decât un copil. Vedeți, toți acești copii împrejurul meu, nu sunt decât niște copii. De ce ai lansa rachete asupra lor ca să-i ucizi? Nu este corect”, spune fetița în video-ul mai jos.

Mai jos, poveștile unor copii care au fost uciși. Când un atac israelian a lovit strada al-Wihda din centrul orașului Gaza, duminică devreme, cel puțin 13 membri ai familiei extinse al-Kawalek se crede că au fost uciși, fiind îngropați în dărâmăturile propriei case. Multe dintre victime erau copii, dintre care unul se crede că avea doar șase luni. „Nu am văzut decât fum”, a declarat pentru Felesteen Online unul dintre membrii familiei supraviețuitori, Sanaa al-Kawalek.

„Nu-mi puteam vedea fiul lângă mine și îl îmbrățișam, dar nu vedeam nimic”.

Forțele de Apărare din Israel (IDF) au descris bombardamentul ca fiind „anormal” și au declarat că victimele civile sunt neintenționate. Un purtător de cuvânt a declarat că atacurile aeriene au provocat prăbușirea unui tunel, dărâmând case cu el. Printre cei uciși se aflau surorile Yara, de 9 ani și Rula, de 5 ani. Ambele primiseră tratament pentru traume de la Consiliul Norvegian pentru Refugiați (NRC). Al-Kawaleks erau fete politicoase care își făceau întotdeauna temele la timp, a declarat pentru BBC unul dintre profesorii lor.

O imagine care circulă online arată că Aziz al-Kawalek, în vârstă de 10 ani, este singurul membru supraviețuitor al familiei sale directe, așezat lângă corpul mamei sale, relatează BBC.

O organizaţie umanitară a anunţat că 11 dintre cei 60 de copii ucişi în Fâşia Gaza de la începutul ostilităţilor participau la un program psihologic. Cei mici, cu vârste cuprinse între 5 şi 15 ani, erau ajutaţi să treacă peste traumele psihologice cauzate de război.

Karl Schembri, purtător de cuvânt NRC (Norwegian Refugee Council): „Am lucrat cu aceşti copii în cursul anului pentru a-i ajuta să treacă peste traume, să scape de coşmarurile pe care le au în fiecare noapte din cauza violenţei de care sunt înconjuraţi.”

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Norvegian pentru Refugiaţi reclamă că nu se face nimic pentru încetarea violențelor, conform Realitatea PLUS.

Karl Schembri: „Ce am văzut în ultimele zile a fost că administraţia americană a blocat încercările Consiliului de Securitate al ONU să vorbească la unison, să aibă un punct de vedere în această privinţă..”

Copiii care au scăpat cu viaţă din atacuri nu vor uita niciodată prin ce au trecut.

Copil din programul Norwegian Refugee Council: „Eram în maşină când am fost lovit la mână. Am deschis uşa şi am căzut la pământ. A venit o ambulanţă să mă ia. Aici, la spital, mi-au îngrijit mâna.”

Părinţii celor ucişi, dar şi cei ai supravieţuitorilor, sunt furioşi.

Părinte copil din Fâșia Gaza: „Ce au făcut copiii nevinovaţi? Au tras cu rachete spre evrei? Au fost bombardaţi pe când dormeau în siguranţă în casele lor.”

Lumina Sfântă va fi adusă în R. Moldova de Patriarhia Română cu o aeronavă specială

Credincioșii din Republica Moldova se vor putea bucura și în acest an de aducerea Sfintei Lumini de la Ierusalim, scrie jurnal.md.

Mitropolia Basarabiei informează enoriașii că o aeronavă specială va aduce Sfânta Lumină de la Ierusalim la București, Chișinău și Iași, cele trei capitale românești cu importanță istorică deosebită. Astfel, ierarhii Mitropoliei Basarabiei, împreună cu o delegație de clerici și credincioși, vor întâmpina într-o procesiune solemnă Lumina Sfântă la Aeroportul Internațional Chișinău.

Ulterior, Sfânta Lumină va fi distribuită către fiecare protopopiat și parohie din țară prin cele trei Centre Eparhiale (Chișinău, Bălți și Cahul). Detaliile despre programul evenimentului vor fi anunțate ulterior.

„Această aducere a Sfintei Lumini reprezintă un moment de profundă însemnătate spirituală pentru credincioșii din întreaga lume, oferindu-le ocazia să participe la sărbătoarea Învierii Domnului în mod autentic și binecuvântat. În această zi sfântă, credincioșii sunt încurajați să se alăture acestui moment de bucurie și să primească Sfânta Lumină cu inimile deschise și rugăciuni de mulțumire”, se spune într-un mesaj al Mitropoliei Basarabiei..

Reprezentanții instituției se roagă ca Învierea Domnului să aducă lumină, pace și nădejde în inimile tuturor credincioșilor din Basarabia.

Un reputat avocat din Moldova s-a stins din viață

Uniunea Avocaților anunță despre trecerea în neființă a colegei lor, avocata Aurelia Bagrin, scrie telegraf.md.

”În numele Uniunii Avocaților din Republica Moldova, transmitem sincere condoleanțe familiei, prietenilor și colegilor. Suntem alături de ei, oferindu-le susținerea noastră necondiționată și sentimente de profundă compasiune. Fie ca bunul Dumnezeu să-i odihnească sufletul în pace”, este mesajul semnat de către Dorin POPESCU, președintele Uniunii Avocaților din Republica Moldova.

Aurelia Bagrin a deținut o diplomă de master în Drept. Ea a fost consilier juridic la Centrul de Drept al Avocaților și coordonatoarea proiectului “Ajutor Decentralizat pentru Refugiații Ucraineni”, implementat cu sprijinul Oxfam.

.

10 mai nu va fi declarată zi nelucrătoare

Anul acesta, ziua de 10 mai nu va fi declarată zi nelucrătoare. Cu precizări în acest sens vine Ministerul Muncii și Protecției Sociale în contextul în care pe 9 mai este marcată Ziua Europei, aceasta fiind zi de sărbătoare nelucrătoare.

MMPS menționează că au parvenit mai multe solicitări din partea angajatorilor și salariaților. Anul trecut, bugetarii s-au bucurat de o mini-vacanță, întrucât data de 8 mai a căzut luni și a fost declarată zi de odihnă, prin hotărâre de Guvern, anunță IPN.md.

„Anul acesta, ziua de 10 mai nu va fi declarată zi nelucrătoare. În același timp, în scopul utilizării optime de către salariați a zilelor de repaus și de sărbătoare nelucrătoare, conducătorii unităților din sectorul real al economiei sunt în drept să transfere zilele de repaus sau de lucru în alte zile, după consultarea reprezentanților salariaților”, precizează instituția.

În Republica Moldova zile de sărbătoare nelucrătoare sunt: 1 ianuarie – Anul Nou; 7 și 8 ianuarie – Nașterea lui Isus Hristos (Crăciunul pe stil vechi); 8 martie – Ziua internațională a femeii; a doua zi de Paști (luni) conform calendarului bisericesc; ziua de luni la o săptămână după Paști ( Paștile Blajinilor); 1 mai – Ziua internațională a solidarității oamenilor muncii; 9 mai – Ziua Victoriei și a comemorării eroilor căzuți pentru independența Patriei; 9 mai – Ziua Europei; 27 august – Ziua Independenței; 31 august – sărbătoarea „Limba noastră cea română”; 25 decembrie – Nașterea lui Isus Hristos (Crăciunul pe stil nou); ziua Hramului bisericii din localitate, declarată în modul stabilit de consiliul local al municipiului, orașului, comunei, satului.

Reuniunea ambasadorilor UE la Bruxelles. Cetățenii moldoveni vaccinați cu serurile acreditate vor putea călători peste hotare
Articolul anterior
Emilian Crețu, sunat de un individ care voia să-i fure banii de pe card
Articolul următor