Video. Copiii din Gaza, răniți și uciși în bombardamente: ,,Nu sunt decât un copil, nu mai pot”

Se spune că cel puțin 63 de copii au fost uciși în Fâșia Gaza, iar doi au fost uciși în Israel, de la începutul confruntărilor dintre cele două țări. Din cele 219 de persoane care au fost ucise în Gaza, cel puțin 63 sunt copii, potrivit ministerului regional al sănătății. Dintre cele 10 persoane ucise în Israel, doi sunt copii, potrivit serviciului medical al țării, relatează BBC. O fetiță de numai 10 ani a cărei locuință a fost distrusă este cuuprinsă de durere și neputință.

„De când m-am născut, nu am auzit altceva decât explozii. Nu am cunoscut niciodată fericirea. Nu mai suport! Aș vrea să fiu doctor să îi pot ajuta pe conaționalii mei, dar nu pot. Nu sunt decât un copil. Vedeți, toți acești copii împrejurul meu, nu sunt decât niște copii. De ce ai lansa rachete asupra lor ca să-i ucizi? Nu este corect”, spune fetița în video-ul mai jos.

Mai jos, poveștile unor copii care au fost uciși. Când un atac israelian a lovit strada al-Wihda din centrul orașului Gaza, duminică devreme, cel puțin 13 membri ai familiei extinse al-Kawalek se crede că au fost uciși, fiind îngropați în dărâmăturile propriei case. Multe dintre victime erau copii, dintre care unul se crede că avea doar șase luni. „Nu am văzut decât fum”, a declarat pentru Felesteen Online unul dintre membrii familiei supraviețuitori, Sanaa al-Kawalek.

„Nu-mi puteam vedea fiul lângă mine și îl îmbrățișam, dar nu vedeam nimic”.

Forțele de Apărare din Israel (IDF) au descris bombardamentul ca fiind „anormal” și au declarat că victimele civile sunt neintenționate. Un purtător de cuvânt a declarat că atacurile aeriene au provocat prăbușirea unui tunel, dărâmând case cu el. Printre cei uciși se aflau surorile Yara, de 9 ani și Rula, de 5 ani. Ambele primiseră tratament pentru traume de la Consiliul Norvegian pentru Refugiați (NRC). Al-Kawaleks erau fete politicoase care își făceau întotdeauna temele la timp, a declarat pentru BBC unul dintre profesorii lor.

O imagine care circulă online arată că Aziz al-Kawalek, în vârstă de 10 ani, este singurul membru supraviețuitor al familiei sale directe, așezat lângă corpul mamei sale, relatează BBC.

O organizaţie umanitară a anunţat că 11 dintre cei 60 de copii ucişi în Fâşia Gaza de la începutul ostilităţilor participau la un program psihologic. Cei mici, cu vârste cuprinse între 5 şi 15 ani, erau ajutaţi să treacă peste traumele psihologice cauzate de război.

Karl Schembri, purtător de cuvânt NRC (Norwegian Refugee Council): „Am lucrat cu aceşti copii în cursul anului pentru a-i ajuta să treacă peste traume, să scape de coşmarurile pe care le au în fiecare noapte din cauza violenţei de care sunt înconjuraţi.”

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Norvegian pentru Refugiaţi reclamă că nu se face nimic pentru încetarea violențelor, conform Realitatea PLUS.

Karl Schembri: „Ce am văzut în ultimele zile a fost că administraţia americană a blocat încercările Consiliului de Securitate al ONU să vorbească la unison, să aibă un punct de vedere în această privinţă..”

Copiii care au scăpat cu viaţă din atacuri nu vor uita niciodată prin ce au trecut.

Copil din programul Norwegian Refugee Council: „Eram în maşină când am fost lovit la mână. Am deschis uşa şi am căzut la pământ. A venit o ambulanţă să mă ia. Aici, la spital, mi-au îngrijit mâna.”

Părinţii celor ucişi, dar şi cei ai supravieţuitorilor, sunt furioşi.

Părinte copil din Fâșia Gaza: „Ce au făcut copiii nevinovaţi? Au tras cu rachete spre evrei? Au fost bombardaţi pe când dormeau în siguranţă în casele lor.”

Oamenii de știință sunt îngrijorați! Luna aceasta, suprafața globală a apelor oceanelor a atins o nouă temperatură record

Încălzirea recentă și rapidă a oceanelor lumii îi alarmează pe oamenii de știință, care sunt îngrijorați de faptul că acest fenomen neașteptat va contribui la încălzirea globală.

The Seven Seas - WorldAtlas

Luna aceasta, suprafața globală a apelor a atins o nouă temperatură record, notează BBC: ”Nu s-a mai încălzit niciodată atât de mult și atât de repede”.

Oamenii de știință nu înțeleg pe deplin de ce se întâmplă asta. Dar ei se tem că, în combinație cu alte evenimente meteorologice, temperatura mondială ar putea atinge un nou nivel îngrijorător până la sfârșitul anului viitor.

Experții cred că în următoarele luni se va declanșa și un puternic fenomen meteo El Niño – un sistem meteorologic care încălzește oceanul.

Oceanele mai calde pot distruge viața marină, pot duce la fenomene meteorologice mai extreme și pot crește nivelul mării. De asemenea, acestea sunt mai puțin eficiente în absorbția gazelor cu efect de seră, care încălzesc planeta.

Un nou studiu important, publicat săptămâna trecută, evidențiază o evoluție îngrijorătoare. În ultimii 15 ani, Pământul a acumulat aproape la fel de multă căldură ca în ultimii 45 de ani, cea mai mare parte a energiei suplimentare ajungând în oceane.

Acest lucru are consecințe în lumea reală – nu numai că temperatura globală a oceanelor a atins un nou record în luna aprilie a acestui an, dar în unele regiuni diferența față de cea pe termen lung a fost enormă.

În martie, temperaturile de la suprafața mării în largul coastei de est a Americii de Nord au fost cu 13,8°C mai mari decât media din perioada 1981-2011.

„Nu se știe clar de ce are loc o schimbare atât de rapidă și o schimbare atât de mare”, a declarat Karina Von Schuckmann, autorul principal al noului studiu și oceanograf la grupul de cercetare Mercator Ocean International.

„Am dublat căldura din sistemul climatic în ultimii 15 ani, nu vreau să spun că este vorba de schimbări climatice, de variabilitate naturală sau de un amestec de ambele, nu știm încă. Dar observăm această schimbare”.

Un factor care ar putea influența nivelul de căldură care ajunge în oceane este, în mod interesant, o reducere a poluării cauzate de transportul maritim. În 2020, Organizația Maritimă Internațională a pus în aplicare un regulament pentru a reduce conținutul de sulf din combustibilul ars de nave.

Acest lucru a avut un impact rapid, reducând cantitatea de particule de aerosoli eliberate în atmosferă. Dar aerosolii care murdăresc aerul contribuie, de asemenea, la reflectarea căldurii înapoi în spațiu, iar eliminarea lor ar putea provoca o mai mare pătrundere a căldurii în ape.

sursa

SUA avertizează Kievul: „Rușii ar putea lansa în curând o ofensivă pe mai multe fronturi”

Administrația de la Washington transmite un semnal de alarmă pentru Ucraina. „Rușii ar putea lansa în curând o ofensivă pe mai multe fronturi”, a spus purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru Securitate Națională al Casei Albe, John Kirby, potrivit www.protv.ro.

GALERIE Imagini din satelit cu trupele rusești masate la granița cu Ucraina

Iar potrivit ziarului american Wall Street Journal, Moscova își reaprovizionează trupele din Ucraina cu obuze de artilerie și alte muniții, pe care i le expediază Teheranul prin Marea Caspică.

Surse din interiorul Forțelor Armate ale Ucrainei au confirmat că militarii Kievului efectuează „o anumită mișcare peste Nipru, în regiunea Herson”, dar toti responsabili cer „tacere informationala”.

Asta după ce, duminică, Institutul american pentru Studiul Războiului semnala debarcarea soldaților ucraineni pe malul stâng al Niprului. Concret, armata ucraineană ar fi reușit să ocupe poziții la nord de Oleshki și să se deplaseze la periferia nordică a acestui oraș, de-a lungul unei autostrăzi, precum și la vest de satul Dachi.

Pe de altă parte, coordonatorul Consiliului de Securitate Națională al SUA pentru comunicare strategică atrage atenția că și forțele armate ale Rusiei ar putea iniția în curând o ofensivă pe mai multe fronturi.

John Kirby: „Știm că odată ce vremea se îmbunătățește, și deja e pe cale s-o facă, ne putem aștepta ca rușii să vrea să treacă la ofensivă în unele zone. Nu știm exact unde sau cum vor face asta. Dar vrem să ne asigurăm că ucrainenii sunt capabili să se apere mai bine și, dacă aleg propriile operațiuni ofensive, că au capacitățile necesare pentru a le desfășura”.

John Kirby a enumerat nevoile stringente ale Ucrainei, între care blindate, artilerie, sisteme de apărare aeriană și sprijin logistic.

Potrivit lui Kirilo Budanov, șeful Serviciului de Informații al Ministerului ucrainean al Apărării, la sfârșitul lunii martie, o precedentă tentativă de ofensivă rusă a eșuat.

A început procesul în care Donald Trump este acuzat că ar fi violat o jurnalistă în anii ’90

Donald Trump va fi judecat, marți, în procesul în care este acuzat că ar fi violat o jurnalistă, pe E. Jean Carroll, într-un vestiar al unui magazin, la mijlocul anilor 1990.

10 Things You Didn't Know About Donald Trump

Procesul a debutat, marți, cu selecția juriului, la tribunalul federal din Manhattan, unde fosta jurnalistă a revistei Elle îl acuză, de asemenea, pe Trump de defăimare, scrie Reuters.

Trump, în vârstă de 76 de ani, a negat că a violat-o pe Carroll, în vârstă de 79 de ani. Într-o postare pe platforma sa Truth Social, din octombrie 2022, Trump califică acuzația drept „escrocherie”, care urma să o ajute pe Caroll să-și promoveze cartea de memorii. El a mai spus că fosta jurnalistă nu este „genul lui”.

Trump nu este obligat să participe la proces, iar avocații săi au declarat că este posibil să nu se prezinte, invocând probabilitatea unor probleme de securitate și întârzieri în trafic.

Avocații lui Carroll au declarat că nu intenționează să îl cheme pe Trump ca martor. Dacă Trump ar depune mărturie, el s-ar confrunta, cel mai probabil, cu un interogatoriu agresiv.

Trump a atacat-o în mod repetat pe Carroll de când aceasta l-a acuzat pentru prima dată în mod public de viol, în 2019. El a susținut că ea este bolnavă mintal.

Judecătorul districtual american Lewis Kaplan, care supraveghează cazul, a decis să păstreze jurații anonimi, pentru a-i proteja de o potențială hărțuire din partea susținătorilor lui Trump.

Procesul ar putea dura între una și două săptămâni.

Trump, favorit al republicanilor pentru alegerile prezidențiale din 2024, se confruntă cu o serie de procese și anchete.

Printre acestea se numără acuzațiile penale ale procurorului districtual din Manhattan, Alvin Bragg, în legătură cu suma de bani pe care i-a oferit-o unei vedete porno, pentru a-i cumpăra tăcerea.

Trump a pledat nevinovat la aceste acuzații pe 4 aprilie la un tribunal din statul New York, la trei minute de mers pe jos de procesul de marți.

Fostul președinte se confruntă, de asemenea, cu acuzații civile de fraudă formulate de procurorul general al New York-ului, Letitia James, cu privire la compania care îi poartă numele.

Trump se confruntă, de asemenea, și cu anchete penale privind ingerința în cursa prezidențială din Georgia din 2020 și cu documente guvernamentale clasificate recuperate la reședința sa de la Mar-a-Lago, plus anchete privind rolul său în atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului.

În toate aceste cazuri, Trump a pledat nevinovat.

sursa

Reuniunea ambasadorilor UE la Bruxelles. Cetățenii moldoveni vaccinați cu serurile acreditate vor putea călători peste hotare
Articolul anterior
Emilian Crețu, sunat de un individ care voia să-i fure banii de pe card
Articolul următor