Video! Cum și-a luat la revedere de la cetățeni Michelle Bachelet, Președinta Republicii Chile, după încheierea mandatului de președinte

Verónica Michelle Bachelet Jeria a fost președintele statului Chile în două rânduri. A fost prima femeie aleasă președinte al statului Chile. Anterior, aceasta a deținut funcțiile de Ministru al Sănătății și Ministru al Apărării, iar la guvernarea țării s-a aflat timp de 8 ani.

separator

Cel de-al doilea mandat de președinție s-a încheiat pe 11 martie 2018. Președinta a ridicat economia ţării după ce a eliminat şomajul şi a dezvoltat sănătatea şi educaţia, fără corupţie financiară sau administrativă.

Verónica Michelle Bacheleta a părăsit fotoliul de Președinte, fiind scăldată și aplaudată de mulțime. Ea a ieșit din biroul ei ca un președinte loial poporului său, cu dragoste pentru poporului său. Vezi momentul în video-ul de mai jos!

Kremlinul anunță că va urmări răspunsul Chișinăului la afirmațiile unei țări NATO de a livra armament Republicii Moldova

Moscova are mai multe semne de întrebare legate de intenția NATO de a trimite armament Republicii Moldova, a declarat, luni, 23 mai, adjunctul ministrului Afacerilor Externe al Federației Ruse, Andrei Rudenco, scrie telegraph.md.

”Suntem nedumeriți nu atât de declarațiile Marii Britanii, dar de posibila reacție a Chișinăului. Noi vom urmări. În Constituția Republicii Moldova este clar stipulat statutul de neutralitate al țării, iar livrarea de armament, mai ales din partea unei țării membre NATO, desigur, trezește semne de întrebare”, a spus Rudenco.

Șefa diplomației britanice, Liz Truss, a declarat că NATO analizează posibilitatea trimiterii în Republica Moldova a armamentului modern, ”pentru a o proteja de invazia rusă”.

”Mi-aș dori ca Moldova să fie dotată în conformitate cu standardele NATO. În prezent purtăm asemenea discuții cu partenerii din alianță”, a declarat Truss.

Într-o declarație remisă presei, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova și-a exprimat profunda îngrijorare în legătură cu declarația ministrului de Externe al Marii Britanii și cere președintelui țării, Guvernului, MAEIE, majorității parlamentare să ofere de urgență explicații publice pe acest subiect.

Amintim, guvernarea PAS deja a anunțat că va dubla în acest an bugetul dedicat apărării. Despre aceasta a declarat deputatul PAS, Mihail Druță. Parlamentarul a evitat să spună din ce surse urmează să fie majorat din nou bugetul militar al țării, dar a remarcat că aceasta se face pentru că avem un război ”în coasta noastră”. La ultima rectificare a bugetului care a fost făcută recent de guvernare, bugetul pentru apărarea națională a fost suplimentat cu aproape 128 de milioane de lei. Acesta a ajuns acum la peste 1,16 miliarde de lei.

Un tânăr originar din Ceadîr-Lunga a murit în războiul din Ucraina

Un tânăr, originar din orașul Ceadîr-Lunga, a decedat în timpul ostilităților din Ucraina. Acest lucru a fost raportat la Universitatea Agrară de Stat din Breansk, Rusia, scrie cotidianul.md, care citează Gagauz Info.

Potrivit Gagauz Info, Petr Kozhokar avea 24 de ani și era originar din orașul Ceadîr-Lunga. A absolvit facultatea în 2018, după care a făcut serviciul militar pe bază de contract.

„În timpul unei operațiuni militare speciale pe teritoriul Ucrainei, el a dat dovadă de curaj și eroism, a fost un războinic puternic”, se arată într-un comunicat al Universității Agrare de Stat din Breansk, Rusia.

Și în luna iunie Chișinăul va cumpăra energie electrică de la Cuciurgan

Compania de stat Energocom, în baza negocierilor directe, va cumpăra și pentru luna iunie energie electrică de la Centrala termoelectrică de la Cuciurgan din regiunea transnistreană. O decizie în acest sens a fost aprobată de Comisia Situații Excepționale în urma ședinței de luni, 23 mai, scrie replicamedia.md.

„Membrii CSE au mai decis să fie prelungit, pentru perioada lunii iunie, termenul de achiziție a energiei electrice de către SA „Energocom”, în baza negocierilor directe”, anunță Executivul.

Amintim că, după ce licitaţia organizată de compania statului Energocom pentru achiziția energiei electrice a fost anulată, pentru luna mai Energocom a negociat cu Centrala termoelectrică de la Cuciurgan un nou contract privind livrarea energiei electrice, însă doar pentru o lună. Centrala de la Cuciurgan livrează 80% din necesarul de energie electrică al Republicii Moldova. Potrivit contractului de achiziție, Chișinăul cumpără energie electrică la prețul de 5,35 cenți americani pentru un kWh. Actualul contract a expirat la 1 mai 2022.

Săptămâna trecută, ÎCS ”Premier Energy” SRL a semnat acordul adițional la contractul de achiziție a energiei electrice cu furnizorul S.A. „Energocom” ce prevede procurarea a 30% din volumul necesar al energiei electrice în perioada 12-31 mai 2022, la prețul de 84,74 USD/MWh ce va fi asigurat de la UKRHydroenergo, care include și comisionul pentru serviciile prestate de furnizorul S.A. „Energocom”.

Compania motivează decizia ținând cont de majorarea prețului de achiziție a energiei electrice pentru luna mai conform contractelor semnate cu ÎS Energocom și anume creșterea prețului de cumpărare a energiei de la MGRES la 60 USD/MWh pentru un volum de 70% și la 84,74 USD/MWh pentru 30% din volumul de energie achiziționată de la UKRHydroenergo.

De asemenea, „Premier Energy” spune că majorarea ar fi motivată de datoria acumulată la ÎS Energocom din cauza întârzierii ajustării prețului de furnizare a energiei electrice în exercitarea drepturilor sale legale și cu respectarea răspunderii sale față de sustenabilitatea fluxurilor economice în sectorul energetic.

Horia Brenciu mai adoptă un băieţel. „Lui Toma i-ar trebui un frăţior”
Articolul anterior
Xenia Sobchak nu-și mai poate ascunde burtica de însărcinată
Articolul următor