VIDEO! Elon Musk pregătește lansarea roboților umanoizi Optimus. Aceștia vor ajunge și în casele oamenilor, ca să tundă iarba și să facă sex

Tesla se laudă cu planuri ambițioase de a folosi roboți umanoizi, cunoscuți sub numele de Tesla Bot sau Optimus, în fabricile sale, urmând ca la un moment dat să producă milioane de astfel de roboți pentru uz casnic și nu numai, scrie Reuters citat de digi24.ro.

Directorul executiv de la Tesla, Elon Musk, a dat vina pe dependența de roboții folosiți în fabrici pentru „iadul” prin care a trecut compania producătoare de mașini electrice acum patru ani, spunând că oamenii sunt mai buni decât roboții la executarea anumitor sarcini.

Cu toate acestea, în interiorul companiei din Texas este deja multă agitație pe seama faptului că se organizează tot mai multe ședințe despre roboți, potrivit unei surse care lucrează la Tesla. Musk a spus în timpul unui eveniment TED Talk că, în viitor, roboții ar putea fi folosiți în case, la gătit, la tunsul ierbii, la îngrijirea persoanelor vârstnice, putând chiar să joace rolul unui „prieten” sau al unui partener sexual de tip „catgirl” (fată-pisică). Afacerea cu roboți ar putea la un moment dat să devină mai profitabilă pentru Tesla decât vânzarea de mașini, potrivit lui Musk, care crede că viitorul companiei nu va fi limitat de producția de mașini electrice autonome.

Musk: Producția la scară largă a lui Optimus ar putea începe de anul viitor

Elon Musk a spus că Tesla va prezenta pe 30 septembrie, de „Ziua Inteligenței Artificiale”, un prototip al proiectului Optimus, un nume prin care se face aluzie la liderul puternic și binevoitor al Autoboților din seria de filme Transformers. Producția roboților ar putea începe anul viitor, a anunțat Musk. Ideea lui Musk de a introduce roboți de „uz general” în fabrici, casele oamenilor și oriunde ar fi nevoie de ei este privită cu mult scepticism de către experții, investitorii și analiștii din robotică. Musk trebuie să demonstreze mai întâi că tehnologia existentă se ridică la un nivel care să justifice o astfel de investiție majoră.

Tesla folosește deja sute de roboți proiectați special pentru asamblarea de mașini. Roboții umanoizi se află în etapa de dezvoltare deja de mai multe decenii în cadrul companiei Honda Motor și a unității Boston Dynamics a companiei Hyundai Motor.

La fel ca mașinile care se conduc singure, roboții întâmpină probleme când au de-a face cu situațiile imprevizibile. Mașinile autonome s-au dovedit a fi mai problematice decât s-a crezut inițial și același lucru se poate spune într-o anumită măsură și la roboții umanoizi, potrivit șefului Echipei de Robotică Abilă a NASA, Shaun Azimi. „Dacă ceva neașteptat se întâmplă, a fi flexibil și robust în fața acestor tipuri de schimbări este foarte dificil”, a explicat Azimi. În timpul unui eveniment numit „Autonomy”, în 2019, Musk a promis că va produce 1 milion de robo-taxiuri până în 2020, dar Tesla nu a făcut până acum nicio astfel de mașinărie.

Oamenii au așteptări mari de la Optimus

Publicul prezent la evenimentele de prezentare ale Tesla, care se așteaptă ca Musk să arate că Optimus este la fel de capabil ca oamenii, va fi greu de impresionat dacă roboții săi demonstrează că pot îndeplini doar funcții de bază. Pentru a avea succes, Tesla trebuie să arate că roboții săi știu să facă multe lucruri pentru care nu au fost programați dinainte, a spus Nancy Cooke, profesor de ingineria sistemelor umane la Universitatea de Stat din Arizona. „Dacă îi face pe roboți să se plimbe de colo-colo sau să danseze, asta s-a mai făcut deja. Nu este foarte impresionant”, a spus Cooke.

Optimus va îndeplini inițial sarcini plictisitoare sau periculoase, precum transportul de piese grele, potrivit lui Musk, care a recunoscut că roboții umanoizi nu sunt destul de inteligenți pentru a naviga lumea reală fără să primească instrucțiuni explicite. Musk a spus însă că Tesla poate profita de expertiza pe care o are în domeniul inteligenței artificiale și a componentelor esențiale pentru a dezvolta și produce roboți umanoizi mai deștepți și mai ieftini.

Musk recunoaște că oamenii nu pot fi complet înlocuiți de roboți, nici măcar în fabrici

Jonathan Hurst, șeful departamentului de tehnologie de la Agility Robotics, o companie de roboți umanoizi fondată în 2015, a spus că tehnologia a ajuns acum într-un moment de cotitură. „Cu siguranță, o dovadă importantă a succesului este dacă se pot face bani din asta”, a spus Hurst pentru Reuters, referindu-se la eforturile companiei Tesla de a produce roboți umanoizi.

Analiștii sunt de părere că prezentările lui Musk sunt mai degrabă o reclamă decât un mod de a introduce un produs tangibil. „Totul face parte din [încercările de] distragere a oamenilor și de a le oferi un nou obiect strălucitor după care să alerge”, a spus și analistul Guidehouse Insights, Sam Abuelsamid.

„Investitorii nu sunt încântați de Optimus”, a spus Gene Munster, de la firma de capital de risc Loup Ventures, care deține acțiuni Tesla. „Este foarte improbabil ca [roboții umanoizi] să dea randament la scară largă. Este infinit mai greu decât în cazul mașinilor autonome”.

În timpul problemelor de producție întâmpinate de Tesla în 2018, însuși Musk a recunoscut că, în anumite cazuri, este mai eficient să ai pe cineva care se ocupă de procesul de asamblare decât să plătești tehnicieni care să se ocupe de mentenanța unor roboți complicați care să îndeplinească aceeași sarcină.

„Mâinile oamenilor sunt mult mai potrivite pentru a face asta”, a spus Musk despre procesul de izolare cu fibră de sticlă a bateriilor mașinilor electrice, potrivit Quartz. Inițial un robot numit „fluff bot” era programat să se ocupe de această sarcină, dar până și Musk a trebuit să recunoască faptul că unele activități sunt mai potrivite pentru mâinile oamenilor decât pentru brațele roboților.

Ce s-a decis în cazul mega-orașului demn de SF care va costa un trilion de euro. Lucrările au început deja de câțiva ani. FOTO

Proiectul ”NEOM” pe care Arabia Saudită voia să îl termine până în 2030, nu va mai fi gata în timp util, scrie digitalsport.ro

Mega-orașul în care se va investi circa un trilion de euro va avea o infrastructură unică în lume, denumită „Linia” – marginile sale vor fi formate dintr-un lanț de zgârie-nori, de peste 100 de kilometri lungime!

Lucrările au început deja de câțiva ani, dar recent arabii și-au dat seama că proiectul lor este, așa cum credeau mulți, prea ambițios. „Linia” este imposibil de terminat în cei aproape cinci ani rămași, din cauza situației economice a țării. 

Mai exact, pentru anul 2024 se estimează un deficit la buget de peste 21 miliarde de euro, iar liderii statului au redus masiv cheltuielile pentru „NEOM” și vor păstra această măsură timp de câțiva ani, până când țara va fi din nou pe plus. 

Astfel, din cei 100 de kilometri propuși, abia 2,5 vor fi finalizați până în 2030, iar din populația de 1,5 milioane pe care și-au propus-o arabii peste aproape cinci ani, noua estimare este de nici măcar 300.000 de locuitori. 

Spectaculos! Așa ar trebui să arate cele 15 superstadioane din NEOM construite special pentru Cupa Mondială 2034

Tot în „NEOM” ar urma să aibă loc Cupa Mondială 2034. Arabii sunt singurii care și-au depus candidatura, iar pe 11 decembrie FIFA ar urma să confirme oficial că turneul final va avea loc în Golf. 

O parte din investiția masivă o reprezintă construirea a 15 superstadioane, care vor avea design-uri nemaivăzute până acum, în spiritul orașului ultramodern. 

Oficiali din România vor discuta cu reprezentanți ai platformei TikTok la Bruxelles

Comisia Europeană va organiza o reuniune cu autorităţile române şi TikTok. Aplicaţia deţinută de chinezi este supusă unei presiuni tot mai mari pentru a explica modul în care a gestionat conţinutul politic înainte de votul din România, scrie POLITICO citat de digi24.ro.

Votul din primul tur de duminică l-a propulsat pe Călin Georgescu, ultranaţionalist şi pro-rus, către o victorie şocantă, în parte datorită popularităţii sale subite pe TikTok, notează sursa citată.

Bucureştiul a cerut Comisiei Europene să lanseze o investigaţie oficială asupra aplicaţiei, în conformitate cu normele blocului comunitar referitoare la reţelele sociale, iar un deputat european de top a cerut marţi ca directorul executiv al TikTok să se prezinte în faţa Parlamentului European pentru a răspunde la întrebări.

Într-o scrisoare văzută de POLITICO joi dimineaţă, TikTok – deţinut de gigantul tehnologic chinez ByteDance – a respins acuzaţiile că ar fi fost folosit pentru a influenţa alegerile din România.

„Până în prezent, nu am găsit nicio dovadă a unei operaţiuni de influenţă sub acoperire pe platforma noastră, în ultimele câteva săptămâni, pentru alegerile prezidenţiale în curs de desfăşurare din România, nici dovezi ale unei influenţe străine”, a declarat platforma în scrisoarea adresată autorităţilor române. Aceasta a adăugat că a „eliminat peste 150 de conturi de impostură” legate de Georgescu şi peste 650 de conturi legate de alţi candidaţi.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Thomas Regnier, a confirmat săptămâna aceasta că executivul UE a primit o solicitare de a deschide „o investigaţie oficială cu privire la rolul TikTok în alegerile din România”, în temeiul legii emblematice a UE privind social media, Digital Services Act. Masa rotundă între reprezentanţii Comisiei, autorităţile române şi oficialii TikTok este programată să aibă loc înainte de turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din 8 decembrie, a declarat Regnier, joi.

TikTok respinge acuzaţiile că ar fi jucat un rol nepotrivit în victoria lui Georgescu. Purtătorul de cuvânt Paolo Ganino a declarat că „relatările extrem de speculative cu privire la alegerile din România sunt inexacte şi înşelătoare”.

O țară europeană interzice rețelele sociale pentru tinerii sub 16 ani

Camera Reprezentanților din Parlamentul Australiei a adoptat un proiect de lege care interzice accesul pe rețelele sociale pentru persoanele sub 16 ani, o măsură care ar putea transforma Australia într-una dintre primele țări din lume cu o astfel de legislație. Proiectul, promovat de prim-ministrul Anthony Albanese, obligă platformele populare precum X (fost Twitter), TikTok, Facebook și Instagram să implementeze măsuri pentru a preveni accesul tinerilor sub vârsta de 16 ani, scrie voceabasarabiei.md.

Miercuri, proiectul a fost aprobat cu 102 voturi pentru și 13 împotrivă, iar acum va fi discutat și în Senat, unde va trebui să obțină și aprobarea finală. În cazul nerespectării noilor reglementări, companiile de tehnologie riscă amenzi semnificative, care pot ajunge până la 31 de milioane de euro. Conform proiectului, platformele vor avea un termen de un an pentru a implementa filtrele necesare pentru a respecta legislația.

Deși inițiativa a fost întâmpinată cu entuziasm de unele cercuri, a stârnit și critici din partea deținătorilor de platforme, care au semnalat „îngrijorări serioase” legate de „consecințele neprevăzute” ale acestei decizii rapide. Alte țări, precum Statele Unite (în statul Florida) și Spania, au adoptat măsuri similare, iar China impune deja restricții stricte privind utilizarea rețelelor sociale de către minorii sub 14 ani.

Celebrele inele din jurul lui Saturn ar putea fi rămășițele unei luni
Articolul anterior
Scheletul înspăimântător al unei “femei vampir” a fost găsit într-un cimitir din Polonia. Avea o coasă în jurul gâtului și un lacăt la picior
Articolul următor