VIDEO! Elon Musk pregătește lansarea roboților umanoizi Optimus. Aceștia vor ajunge și în casele oamenilor, ca să tundă iarba și să facă sex

Tesla se laudă cu planuri ambițioase de a folosi roboți umanoizi, cunoscuți sub numele de Tesla Bot sau Optimus, în fabricile sale, urmând ca la un moment dat să producă milioane de astfel de roboți pentru uz casnic și nu numai, scrie Reuters citat de digi24.ro.

Directorul executiv de la Tesla, Elon Musk, a dat vina pe dependența de roboții folosiți în fabrici pentru „iadul” prin care a trecut compania producătoare de mașini electrice acum patru ani, spunând că oamenii sunt mai buni decât roboții la executarea anumitor sarcini.

Cu toate acestea, în interiorul companiei din Texas este deja multă agitație pe seama faptului că se organizează tot mai multe ședințe despre roboți, potrivit unei surse care lucrează la Tesla. Musk a spus în timpul unui eveniment TED Talk că, în viitor, roboții ar putea fi folosiți în case, la gătit, la tunsul ierbii, la îngrijirea persoanelor vârstnice, putând chiar să joace rolul unui „prieten” sau al unui partener sexual de tip „catgirl” (fată-pisică). Afacerea cu roboți ar putea la un moment dat să devină mai profitabilă pentru Tesla decât vânzarea de mașini, potrivit lui Musk, care crede că viitorul companiei nu va fi limitat de producția de mașini electrice autonome.

Musk: Producția la scară largă a lui Optimus ar putea începe de anul viitor

Elon Musk a spus că Tesla va prezenta pe 30 septembrie, de „Ziua Inteligenței Artificiale”, un prototip al proiectului Optimus, un nume prin care se face aluzie la liderul puternic și binevoitor al Autoboților din seria de filme Transformers. Producția roboților ar putea începe anul viitor, a anunțat Musk. Ideea lui Musk de a introduce roboți de „uz general” în fabrici, casele oamenilor și oriunde ar fi nevoie de ei este privită cu mult scepticism de către experții, investitorii și analiștii din robotică. Musk trebuie să demonstreze mai întâi că tehnologia existentă se ridică la un nivel care să justifice o astfel de investiție majoră.

Tesla folosește deja sute de roboți proiectați special pentru asamblarea de mașini. Roboții umanoizi se află în etapa de dezvoltare deja de mai multe decenii în cadrul companiei Honda Motor și a unității Boston Dynamics a companiei Hyundai Motor.

La fel ca mașinile care se conduc singure, roboții întâmpină probleme când au de-a face cu situațiile imprevizibile. Mașinile autonome s-au dovedit a fi mai problematice decât s-a crezut inițial și același lucru se poate spune într-o anumită măsură și la roboții umanoizi, potrivit șefului Echipei de Robotică Abilă a NASA, Shaun Azimi. „Dacă ceva neașteptat se întâmplă, a fi flexibil și robust în fața acestor tipuri de schimbări este foarte dificil”, a explicat Azimi. În timpul unui eveniment numit „Autonomy”, în 2019, Musk a promis că va produce 1 milion de robo-taxiuri până în 2020, dar Tesla nu a făcut până acum nicio astfel de mașinărie.

Oamenii au așteptări mari de la Optimus

Publicul prezent la evenimentele de prezentare ale Tesla, care se așteaptă ca Musk să arate că Optimus este la fel de capabil ca oamenii, va fi greu de impresionat dacă roboții săi demonstrează că pot îndeplini doar funcții de bază. Pentru a avea succes, Tesla trebuie să arate că roboții săi știu să facă multe lucruri pentru care nu au fost programați dinainte, a spus Nancy Cooke, profesor de ingineria sistemelor umane la Universitatea de Stat din Arizona. „Dacă îi face pe roboți să se plimbe de colo-colo sau să danseze, asta s-a mai făcut deja. Nu este foarte impresionant”, a spus Cooke.

Optimus va îndeplini inițial sarcini plictisitoare sau periculoase, precum transportul de piese grele, potrivit lui Musk, care a recunoscut că roboții umanoizi nu sunt destul de inteligenți pentru a naviga lumea reală fără să primească instrucțiuni explicite. Musk a spus însă că Tesla poate profita de expertiza pe care o are în domeniul inteligenței artificiale și a componentelor esențiale pentru a dezvolta și produce roboți umanoizi mai deștepți și mai ieftini.

Musk recunoaște că oamenii nu pot fi complet înlocuiți de roboți, nici măcar în fabrici

Jonathan Hurst, șeful departamentului de tehnologie de la Agility Robotics, o companie de roboți umanoizi fondată în 2015, a spus că tehnologia a ajuns acum într-un moment de cotitură. „Cu siguranță, o dovadă importantă a succesului este dacă se pot face bani din asta”, a spus Hurst pentru Reuters, referindu-se la eforturile companiei Tesla de a produce roboți umanoizi.

Analiștii sunt de părere că prezentările lui Musk sunt mai degrabă o reclamă decât un mod de a introduce un produs tangibil. „Totul face parte din [încercările de] distragere a oamenilor și de a le oferi un nou obiect strălucitor după care să alerge”, a spus și analistul Guidehouse Insights, Sam Abuelsamid.

„Investitorii nu sunt încântați de Optimus”, a spus Gene Munster, de la firma de capital de risc Loup Ventures, care deține acțiuni Tesla. „Este foarte improbabil ca [roboții umanoizi] să dea randament la scară largă. Este infinit mai greu decât în cazul mașinilor autonome”.

În timpul problemelor de producție întâmpinate de Tesla în 2018, însuși Musk a recunoscut că, în anumite cazuri, este mai eficient să ai pe cineva care se ocupă de procesul de asamblare decât să plătești tehnicieni care să se ocupe de mentenanța unor roboți complicați care să îndeplinească aceeași sarcină.

„Mâinile oamenilor sunt mult mai potrivite pentru a face asta”, a spus Musk despre procesul de izolare cu fibră de sticlă a bateriilor mașinilor electrice, potrivit Quartz. Inițial un robot numit „fluff bot” era programat să se ocupe de această sarcină, dar până și Musk a trebuit să recunoască faptul că unele activități sunt mai potrivite pentru mâinile oamenilor decât pentru brațele roboților.

MAI neagă informația că ar pune sarcini poliției cu privire la protestele organizate de Partidul ȘOR

Ministerul Afacerilor Interne atenționează că informațiile apărute în unele surse mass-media, în legătură cu o așa zisă ședință, în care ar fi fost trasate sarcini poliției, cu privire la protestele organizate de Partidul Șor și solicitarea de acțiuni ferme, față de participanții la această manifestație, sunt false.

MAI precizează că poliția întreprinde măsuri de respectarea ordinii și liniștii publice, în rândul protestatarilor, conform atribuțiilor legale. Totodată, poliția are grijă ca locuitorilor capitalei să le fie respectate drepturile și să nu le fie perturbate activitățile cotidiene.

Față de persoanele care încalcă legea și care nu au un comportament civic, poliția este obligată să ia masuri, în raport cu încălcările constatate, conform legii.

MAI reamintește că în prezent, principiile după care se ghidează activitatea poliției sunt cele prevăzute de standardele internaționale, care au în vizor respectarea drepturilor cetățenilor.

MAI încurajează cetățenii să se informeze din surse sigure oficiale și să nu de-a crezare știrilor false menite să destabilizeze.


ANRE vine cu precizări despre tariful la gaz pentru populație

În contextul modificării formulei contractuale de formare a prețului de achiziție a gazelor naturale al SA „Moldovagaz” de la SAP „Gazprom”, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) vine cu mai multe precizări pentru consumatorii finali, scrie realitatea.md.

Așadar, modificarea formulei de stabilire a prețului de achiziție a gazelor naturale de către SA „Moldovagaz” de la SAP „Gazprom” nu are un efect similar și imediat în prețurile reglementate de furnizare către consumatori, impactul fiind deja inclus în structura prețurilor reglementate aprobate la nivelul unui an calendaristic.

Astfel, chiar dacă prețul de achiziție va fi mai mic, consumatorii finali au la bază prețul mediu ponderat anual de achiziție al furnizorului. Prin urmare, în calculele de ajustare a prețurilor reglementate de furnizare, ANRE a inclus prețurile prognozate de import ale SA „Moldovagaz” pentru trimestrul IV al anului 2022, precum și o parte din devierile tarifare negative acumulate în perioadele precedente.

În ceea ce privește forma de formare a prețului de achiziție, pentru trimestrele I și IV ale anului calendaristic, formula prevede 30% preț referință stabilit de indicatorii Front Month de pe platforma TTF și 70% – mixul de produse petroliere. Pentru trimestrele II și III, formula se inversează, după cum urmează: 70% preț referință platforma TTF și 30% – mixul de produse petroliere.

„În condițiile anului 2022, când prețul de bursă urmează un trend continuu ascendent, inversarea formulei pentru trimestrele I și IV ale anului curent, asigură pentru SA „Moldovagaz” un preț de achiziție mai mic decât în trimestrul II și III, cât și o diferență substanțială față de alternativele din piață. Specificăm că, în luna octombrie prețul pentru furnizorul din Republica Moldova este de 1074$/1000m3, față de 1883$/1000m3 în luna septembrie, până la modificarea formulei.” se arată într-un comunicat de presă al ANRE.

Un iPhone 14 a alertat autoritățile despre un grav accident în care șase persoane au murit

Șase persoane au murit după ce mașina lor s-a izbit de un copac în Nebraska, într-un accident grav care fost detectat cu ajutorul noului iPhone 14, potrivit autorităților citate de stirileprotv.ro.

Cinci bărbați aflați într-o Honda Accord și-au pierdut viața într-un accident duminică, în Lincoln, Marea Britanie, în jurul orei 14:15, potrivit New York Post. 

Printre victimele accidentului se numără șoferul de 26 de ani și femeia de 24 de ani. Ceilalți care au murit au fost doi tineri de 22 de ani, unul de 23 de ani și unul de 21 de ani, potrivit rapoartelor.

Limita de viteză afișată este de 40 de kilometri pe strada unde a avut loc accidentul, a raportat Journal Star local.

Anchetatorii nu au reușit să găsească niciun martor la accident.

„Ne va lua ceva timp pentru a stabili cauza acestui accident. Luăm în calcul toate posibilitățile, inclusiv alcoolul, viteza sau distragerea atenției”, a declarat polițistul.

Celebrele inele din jurul lui Saturn ar putea fi rămășițele unei luni
Articolul anterior
Scheletul înspăimântător al unei “femei vampir” a fost găsit într-un cimitir din Polonia. Avea o coasă în jurul gâtului și un lacăt la picior
Articolul următor