VIDEO emoționant! Zelenski a vizitat în secret soldați ucraineni grav răniți, internați în SUA. Ce le-a transmis

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a sosit la New York pentru a se adresa Adunării Generale a ONU, a vizitat militari ucraineni grav răniţi, pe care i-a îndemnat să se întoarcă în Ucraina pentru a învinge Rusia, relatează AFP citat de news.ro.

Această vizită excepţională, înainte de participarea la AG a ONU, a fost păstrată secretă.

Volodimir Zelenski a vizitat timp de câteva minute Spitalul Universitar din Staten Island, cel mai mic district al megalopolisului, în prezenţa unui dispozitiv de înaltă securitate al forţelor de ordine americane, unde a discutat cu militari ucraineni cu picioare sau mâini amputate şi cu dizabilităţi puternice.

El i-a privit cu empatie, într-o sală uriaşă de reeducare, echipată cu numeroase aparte medicale şi sportive, pe unii dintre militarii săi, în uniformă, care făceau exerciţii pentru a putea merge din nou, a se ţine pe picioare, a reface mişcări simple sau a ridica greutăţi cu noile lor proteze de picioare sau mâini.

”Ce mai faci? E greu?”, l-a întrebat el pe unul dintre oamenii săi, care purta un hanorac şi pantaloni kaki.

”Bine”, i-a răspuns simplu tânărul militar, grav rănit, originar din Zaporojie.

”Rămâi puternic”, i-a spus Zelenski ca mângâiere şi încurajare.

”Vă suntem recunoscători și suntem mândri de voi”

El s-a adresat apoi unui mic grup de ucraineni îngrijiţi în această instituţie americană, sub privirile personalului medical şi reprezentanţilor ţării în război.

”Vă suntem recunoscători şi suntem mândri de voi”, le-a spus el în ucraineană.

Nouă pacienţi ucraineni sunt îngrijiţi în prezent, iar 35 au fost îngrijiţi de la începutul lui octombrie, potrivit unor cadre ale Spitalului Universităţii Staten Island şi ONG-ului ucraineano-american ”Kind Deeds”, care au creat acest program de furnizare de proteze militarilor amputaţi.

În scurta sa luare de cuvânt în engleză, Zelenski le-a ”mulţumit medicilor” americani şi şi-a exprimat recunoştinţa faţă de ”întreaga noastră ţară”.

Apoi a înmânat fiecărui militar, unul dintre ei vizibil slăbit, într-un scaun cu rotile, câte o decoraţie şi s-a fotografiat şi filmat cu grupul de răniţi şi îngrijitorii.

El le-a spus oamenilor săi, personalului medical şi câtorva jurnalişti că ”n-a văzut niciodată oameni care vor atât de mult să se întoarcă acasă”.

”Avem absolută nevoie de voi pentru a ne înfrânge inamicul”

”Vă aşteptăm pe toţi să vă întoarceţi acasă. Avem absolută nevoie de fiecare dintre voi, de fiecare combatant ucrainean solid pentru a ne înfrânge inamicul”, a subliniat el, declarându-se ”convins” că victoria împotriva forţelor armate ruse ”evident va sosi”.

”Vă doresc să câştigaţi victoria şi să vă întoarceţi acasă. Slavă Ucrainei!”, a spus Volodimir Zelenski, căruia militarii i-au răspuns în cor ”Slavă eroilor!”.

Preşedintele Ucrainei urcă marţi pentru prima oară de când a început războiul la tribuna ONU.

În urmă cu un an, el a fost autorizat în mod excepţional să intervină prin intermediul un mesaj video.

De această dată, el va fi prezent personal la sesiunea la nivel înalt a AG a ONU şi la o reuniune specială a Consiliului de Securitate, miercuri, după care urmează să fie primit, joi, la Casa Albă, la Washington.

Întrebat de către jurnalişti care este sensul acestei prezenţe la ONU, Zelenski a răspuns că ”pentru noi este foarte important ca vorbele noastre, toate mesajele noastre să fie auzite de către partenerii noştri”.

Însă, ”dacă la ONU, şi este păcat, rămâne un loc pentru teroriştii ruşi, atunci întrebarea nu trebuie să-mi fie pusă mie, ci cred că trebuie să fie pusă tuturor membrilor ONU”, a conchis el, în contextul în care este unul dintre cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate.

O bombă, descoperită de localnicii unui sat din Fălești în timpul lucrărilor agricole
Articolul anterior
Femeie din armata rusă condamnată la 6 ani de închisoare pentru dezertare după ce a rămas însărcinată. Ce va păți copilul
Articolul următor