image-274

Atac armat la cel mai mare post de televiziune din Albania. O persoană decedată

Un agent de securitate a fost ucis în noaptea de duminică spre luni într-un atac cu armă automată asupra celui mai mare post de televiziune privat din Albania, Top Channel, care a denunţat un „act terorist”, a anunţat poliţia.

Atac armat la cel mai mare post de televiziune din Albania: O persoană, decedată

Au fost trase focuri de armă cu un kalaşnikov dintr-o maşină de teren care a trecut prin faţa imobilului televiziunii la Tirana, omorându-l pe acest bărbat de 60 de ani, care se afla într-o cabină din curtea imobilului, transmite protv.ro.

„Persoane care nu au fost încă identificate au tras rafale cu arme automate în direcţia imobilului Top Channel”, a precizat poliţia într-un comunicat.

O maşină care a fost probabil folosită de atacatori a fost găsită calcinată la circa 40 de kilometri vest de Tirana. A fost de asemenea găsit un kalaşnikov, conform unei surse poliţieneşti.

De asemenea, anchetatorii au descoperit la faţa locului cel puţin 25 de carcase de calibrul 7,62 mm, a precizat sursa citată.

Poliţia nu s-a exprimat în legătură cu posibilul mobil al atacatorilor.

Postul a denunţat un „act terorist fără precedent (…) comis cu singurul scop de a distruge şi de a ataca misiunea unor media libere şi libertatea de expresie”.

„Crima (…) cere un răspuns imediat, responsabil şi sever din partea poliţiei şi a instituţiilor judiciare”, conform unui comunicat al Top Channel.

Premierul Edi Rama a denunţat o „agresiune criminală” şi şi-a exprimat „solidaritatea” cu echipele postului. Atacul a fost condamnat de toate partidele politice.

Atacuri de acest gen asupra media şi jurnaliştilor sunt foarte rare în această ţară din Balcani.

Centrul European pentru Libertatea Presei şi a Media (ECPMF) le-a cerut autorităţilor să desfăşoară o „anchetă independentă şi profesionistă”.

Ambasada SUA din Albania le-a cerut forţelor de ordine să desfăşoare o anchetă minuţioasă care să permită aducerea în justiţie a autorilor.

Parlamentarii ruși și fiii lor au fost mobilizați într-o unitate din Donbas

Unitatea secretă „Cascade”, cu sediul undeva în Donbas, a fost înființată după ce Vladimir Putin a dat ordin de mobilizare în octombrie.

Parlamentarii ruși și fiii lor au fost mobilizați într-o unitate din Donbas

Liderii Kremlinului le-au cerut parlamentarilor ruși să susțină invazia pentru a atrage respectul publicului, precum și pentru a primi sprijin financiar din partea partidului Rusia Unită al lui Vladimir Putin, transmite protv.ro.

De atunci, o serie de politicieni și fiii lor s-au oferit voluntari pentru a servi în misterioasa unitate „Cascade” pentru o perioadă scurtă de aproximativ o lună.

„Acesta este o ‘unitate de amici’ care include deputați și copiii lor care vor să se înscrie ca fiind în război, dar nu au chef să meargă în linia întâi. Cel mai confortabil loc pentru ‘serviciul de trecere’ este în detașamentul de drone din ‘Cascade’, deoarece îți permite să stai la o distanță sigură de linia frontului”, au notat jurnaliștii britanici.

Politicianul Dmitri Sablin a fondat unitatea și au fost fotografiați servind în ea alături de fiul său și de alți membri ai partidului Rusiei Unite.

Unitatea „Cascade”, vizitată de personalități de top ale Kremlinului

„Cascade” a fost înființată în octombrie, la o lună după ce soldații lui Putin au început să se mobilizeze de-a lungul graniței cu Ucraina.

Imagini ale unității arată soldați pregătind drone și uitându-se la computere, aparent departe de carnagiul din tranșee.

Unitatea „Cascade” este prezentată ca o unitate de recunoaștere secretă, ceea ce îi permite să își păstreze locația la adăpost de control. Cu toate acestea, într-o postare pe platforma Telegram, Sablin a spus că soldații săi lucrează în Rubizhne, la aproximativ 80 de kilometri de lupte.

În ciuda lipsei sale de acțiune, „Cascade” este considerată a fi cea mai apropiată unitate militară și primește vizite din partea unor personalități de profil înalt, inclusiv Serghei Kiriyenko, care a ocupat de trei ori funcția de șef adjunct al administrației prezidențiale ruse.

Sablin a scris cum își menține „personalul în siguranță”, precum și o introducere pe care a făcut-o între Kiriyenko și un soldat din unitatea pro-Rusia din Republica Populară Donețk (DNR).

„Acești băieți eroici poartă greul luptelor pentru eliberarea DNR”, a spus Sablin.

Atenție, chișinăuieni! O stradă din centrul Capitalei se închide pentru următoarele două luni

Poliția atenționează că pe o porțiune de drum din centrul capitalei va fi suspendat traficul rutier. Este vorba despre strada 31 August 1989, și anume tronsonul cuprins între străzile A.Pușkin și M. Eminescu.

Potrivit informației oferite de către reprezentanții Inspectoratului General de Poliție, restricțiile de circulație se impun în legătură cu desfășurarea unor lucrări de reparare a drumurilor.

Circulația va fi sistată pentru perioada 28 martie – 31 mai, curent.

În context, oamenii legii solicită tuturor participanților la traficul rutier să ocolească zona respectivă și să se conformeze indicațiilor agenților de circulație.