(Video) Genele și dependența. Cum scăpăm de viciile care provoacă plăcere?

Dependența este, probabil, cel mai mare „păcat” cu care se confruntă omenirea în prezent. Aproape 30% din populația globului adoptă anumite dependențe, fie că este vorba de jocuri de noroc, droguri, fumat, alcool, sau chiar sport. Oamenii se îndrăgostesc patologic de anumite obiceiuri și se conformează foarte ușor cu deprinderile. Dar, ce este dependența, de unde provine și, mai ales, cum putem să reducem efectele acesteia?

separator

Dependența poate fi definită drept un impuls, sau o reacție greu de controlat, generată de obișnuința și de obiceiul de a face anumite acțiuni în mod repetat, fie ele nocive, sau nu. Potrivit mai multor studii, genetica este cea care stă la baza păcatelor umane primordiale și provoacă viciile la care au fost predispuși oamenii pe parcursul dezvoltării civilizațiilor.

Dacă va încerca să fumeze, sau nu, o persoană, de decizia sa va fi responsabil în proporție de 75% factorul genetic, iar 25% din proporția deciziei sale îi revine mediului social.

Dopamina – cel mai „păcătos mediator

Cel mai “seducător” neurotransmițător al materialului genetic este dopamina, o substanță responsabilă de motivarea noastră, care mai este numită și „hormonul fericirii”. Dar, asocierea acestei substanțe și denumirea ei ca așa-zis “hormon al fericirii” este greșită, întrucât aceasta presupune mai mult decât fericire – anticipare și dorință. Ea este cea care provoacă ființa umană să căute mereu ceva nou, ceva mai interesant, ceva mai palpitant. De altfel, dopamina explică și problemele cu care oamenii ajung să  se confrunte de cele mai multe ori în raport cu dependența. Asta, pentru că foarte mulți receptori în care există caracteristici genetice, sunt conectați cu dopamina. Din acest motiv, cineva este mai predispus la dependențe – devine fumător înrăit după primul fum de țigară, altcineva este predispus să renunțe la fumat în orice moment. Dopamina stă, deci, la baza păcatelor “clasice” care sunt legate de lăcomie, plăcere și desfrâu.

Cum scăpăm de dependențele care aduc plăcere?

Din punct de vedere al biologiei celulare, putem spune că toți putem cădea pradă păcatului și că, cel mai probabil, atunci când se va ivi ocazia, vom păcătui. Dar dincolo de această predispunere nativă, trebuie să ținem cont de faptul că, de cele mai multe ori, orice păcat provoacă daune sănătății. Iar, în momentul în care înțelegem “cum funcționează păcatul și viciile”, devenim conștienți și de metodele de luptă împotriva consecințelor lor, dar și de reducerea riscurilor asociate acestora.

Există două strategii de combatere a daunelor provocate de viciile umane. Prima ține de tăria de caracter și puterea de a renunța dur și definitiv. Un exemplu elocvent în acest caz este renunțarea la fumat. A doua opțiune este reducerea riscurilor – atunci când înțelegem că ne este greu să renunțăm, din anumite motive, și trebuie să reducem riscurile asociate fumatului. Nu este grav că suntem dependenți de țigări, ci este grav faptul că fumul inhalat provine din arderea tutunului. Nu e grav consumul de alcool, este grav faptul că, ipotetic, o facem des și alegem alcool tare.

Nici un om de știință nu va putea demonstra că un pahar de vin pe săptămână este dăunător pentru sănătate. Dar, dacă vorbim despre 2 pahare de vin pe zi sau mai mult, atunci până și știința va putea oferi dovezi cu privire la o eventuală dependență față de alcool.

Nu putem lupta cu genele moștenite, dar putem lupta cu efectele viciilor și dependenței, cu pași mici, prin intermediu reducerii nocivității acestora. Nu putem renunța definitiv la dulce, dar putem consuma zilnic o cantitate mai mică de dulciuri. În acest mod, vom ajunge la un consum minim, optim pentru organismul uman.

Despre toate acestea, dar și despre alte aspecte cel puțin curioase cu privire la subiectul viciilor și păcatelor umane, au vorbit trei oameni de știință din Ucraina, în cadrul seminarului online „Genetica Păcatelor”, organizat de BeBetter. Speakerii evenimentului sunt recunoscuți pentru meritele lor în domenii precum genetica, biologia și antropologia. Este vorba despre Alexander Koliada, Olga Maslova și Natalia Krivda.

Evenimentul a avut loc într-un studio din Ucraina și a fost transmis în direct pe opt pagini de Facebook din Moldova. Înregistrarea video a seminarului o puteți găsi aici.

BeBetter este o platformă online care are scopul de a informa publicul larg despre necesitatea de a duce un mod de viață mai sănătos, prin reducerea riscurilor din viața cotidiană.

Primul rus proaspăt mobilizat care se predă ucrainenilor: „Nu ascultați de propagandiștii lui Putin”

Un soldat rus s-a predat forțelor ucrainene la doar câteva zile după ce a fost trimis pentru a lupta în cadrul mobilizării parțiale la nivel național a președintelui Vladimir Putin, anunță Newsweek UȘA.

Anton Gerascenko, consilier al ministrului ucrainean de interne, a postat marți pe canalul sau Telegram o înregistrare video în care apare un soldat rus care a fost mobilizat în urmă cu cinci zile din regiunea vestică Rostov, care se învecinează cu Ucraina.

El a spus că este primul caz de predare a unui soldat mobilizat în Ucraina de la decretul lui Putin din 21 septembrie.

„Soldații brigăzii 92 au capturat un ‘soldat mobilizat’ speriat și înghețat în pădurea de lângă Kupiansk [în estul Ucrainei]. El a dezertat din unitatea sa militară și a încercat să se întoarcă în Rusia, dar s-a rătăcit”, a scris Gerascenko.

În clip, bărbatul a spus că a fost recrutat în rândurile forțelor armate ruse în baza unui contract. De asemenea, el și-a îndemnat compatrioții ruși să nu asculte propagandistii și să nu participe la războiul lui Putin împotriva Ucrainei, subliniind numărul mare de victime de partea rusă.

Rusul a spus că a fost capturat de forțele ucrainene în a treia zi de serviciu și că l-a văzut doar o singură dată pe comandantul unității sale.

Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a anunțat pe pagină să de Facebook că rușii sunt trimiși pe front fără o pregătire corespunzătoare.

Pervy Otdel, un grup juridic recent înființat de avocatul exilat pentru drepturile omului Ivan Pavlov, a informat, de asemenea, că trupele rusești mobilizate sunt trimise pe linia frontului fără a fi instruite sau fără a fi supuse unor controale de sănătate.

Grupul a publicat marți o înregistrare video cu un soldat mobilizat care spune că unitatea să a fost informată că va fi trimisă pe linia frontului fără pregătire.

„Bună ziua tuturor, va vorbește Regimentul 1 Blindat. Plecăm la Herson pe 29 septembrie. Așa că… Gândiți pentru voi înșivă. Faceți din asta ceea ce doriți. Fără antrenament la țintă, fără teorie – nimic”, a spus el.

Cu o zi mai devreme, postul de știri independent de limba rusă Mediazona a vorbit cu soția unui rezident mobilizat din Lipetsk, în vestul Rusiei, care a declarat că regimentul soțului ei a fost trimis „pe linia frontului” în Donbas după o zi de instrucție.

sursa

Explozie puternică în Rusia. Cel puţin 14 persoane au fost rănite

Cel puţin 14 persoane au fost rănite, miercuri, în urma unei explozii de muniţii în regiunea rusă Belgorod, situată în apropiere de frontiera cu Ucraina, a anunţat guvernatorul regiunii.

Foto cu caracter ilustrativ / Pixabay

„Din cauza unei erori umane, s-a produs o detonare de muniţii în districtul urban Valuiki. Sunt victime: 14 persoane cu răni de gravitate diferită”, a indicat Viaceslav Gladkov pe contul său de Telegram, relatează France Presse.

În prezent, la locul exploziei acţionează servicii operative, care investighează împrejurările producerii incidentului, a mai indicat el în aceeaşi postare.

Distanţa de la Valuiki până la graniţa cu Ucraina este de 15 km.

Rușii care așteaptă zile întregi la frontiera kazahă dorm în colibe din crengi și celofan

Bărbații fug cu zecile de mii din Rusia, de teama mobilizării lui Putin. Aceștia fac cozi kilometrice la vamele cu Finlanda, Kazahstan sau Georgia, unde așteaptă zile în șir să treacă frontiera, trăind asemeni refugiaților care în anii trecuți dădeau năvală în Europa. La punctul de trecere ”Teploe” de la granița ruso-kazahă, rușii și-au făcut colibe din celofan și crengi și se încălzesc și gătesc la focuri de tabără.

Presa internațională descrie scenele de la fața locului drept o catastrofă umanitară, iar pe rușii care fug de mobilizarea lui Putin – refugiați. În timp ce unii și-au făcut colibe, alții dorm sub cer deschis. Ei gătesc și se încălzesc la foc de tabără și sunt nevoiți să-și facă nevoile prin tufișurile din apropiere. 

Potrivit unor date preliminare, în ultima săptămână, din Rusia au fugit peste 200 de mii de oameni, dintre care majoritatea sunt bărbați care pot fi mobilizați și trimiși să moară în Ucraina. 

Săptămâna trecută, Putin a anunțat că a semnat un decret privind mobilizarea a 300 de mii de bărbați pentru a-i trimite să lupte în Ucraina. Presa însă scrie că ar fi vorba despre 1 milion de oameni prost echipați, nemotivați și nepregătiți. 

sursa: www.deschide.md

Nutriție și sport în sarcină, online, de acasă: Înregistrează-te la un webinar și antrenament gratuit pentru graviduțe!
Articolul anterior
Tone de creveți și pește mort în regiunea Odessa. Care sunt cauzele?
Articolul următor