Video incredibil la televiziunea rusă: în fața înfrângerilor din Ucraina, mai mulți invitați contestă războiul: „Nu o să câștigăm niciodată!”

În cel mai rău caz pentru Kremlin, din când în când apărea câte un expert la marile televiziuni care-și exprima dubiul. Dar după retragerea dezordonată a trupelor ruse din regiunea Harkov, într-una dintre emisiuni, trei invitați au făcut front comun și au spus, iritați: „Cum ne țin nouă lecții analiștii care ne spuneau, înainte de 24 februarie, că singura amenințare pentru Armata Rusă când va cuceri Odesa e să nu fie strânsă prea tare în brațe de locuitorii entuziaști?!”.

După victoriile urcrainene în regiunea Harkov, la o televiziune rusă care se bucură de o populariate mare în țară au loc conversații de neînchipuit la începutul războiului și luni mai târziu. Boris Nadejdin, un fost politician liberal și un invitat obișnuit al unui talk-show difuzat de canalul NTV, deținut de Gazprom, spune că președintele Putin a fost indus în eroare de consilierii săi, care l-au făcut să creadă că Ucraina se va preda repede, și a cerut demararea unor negocieri de pace pentru încheierea conflictului, relatează Newsweek, preluat de Hotnews.ro. „Oamenii care l-au convins pe președintele Putin că operațiunea specială va fi rapidă și eficientă, că nu vom lovi populația civilă, că va intra și Garda noastră Națională, alături de kadâroviți (luptătorii ceceni aflați sub comanda lui Ramzan Kadîrov, n.r.), că vom face ordine – toți acești oameni ne-au întins o capcană”, a afirmat Boris Nadejdin în emisiunea de la NTV.

„Cineva i-a spus președintelui Putin că ucrainenii se vor preda, că vor fi liberi, că vor vrea să se unească cu Rusia. Cineva i-a spus asta. Au spus același lucru și la televizor. Suntem acum pe punctul de a înțelege: este absolut imposibil să învingem Ucraina, folosind acele resurse și metode coloniale, folosind soldați angajați pe bază de contract, mercenari și fără mobilizare”, a adăugat fostul deputat rus.

Prezentatorul TV l-a întrebat dacă sugerează Rusiei să se mobilizeze pe deplin împotriva Ucrainei, însă Nadejdin a răspuns: „Sugerez discuții de pace pentru oprirea războiului și trecerea la tratarea problemelor politice”.

Emisiunea de dezbateri de la NTV este foarte populară în Rusia, ca și postul de televiziune, care se deosebește de canalele de stat prin faptul că nu abordează subiectele într-o manieră puternic ideologizată, precum Russia 1 sau altele care țin linia impusă de Kremlin. De altfel, în timpul emisiunii, invitații au făcut aluzii la emisiunile lui Vladimir Soloviov de la postul Russia 1, unul dintre cei mai vocali susținători ai președintelui Putin, în care rușilor li se spunea că totul va fi bine și că Rusia va învinge în „operațiunea militară specială”.

Trupele ucrainene au obținut în acest weekend victorii importante în frontul de est, prin recuperarea controlului asupra orașelor Kupiansk și Izium. Duminică, Rusia a recunoscut că forțele sale au fost împinse înapoi din aproape toată regiunea Harkov, Ministerul Apărării rus publicând o hartă a retragerii. Moscova a susținut însă că este vorba despre o retragere strategică menită să consolideze poziția trupelor sale în estul regiunii Donbas.

Trupele ruse au fost depășite numeric „de 8 ori”, afirmă un oficial prorus din Harkov Afirmațiile făcute de Nadejdin nu sunt singurul exemplu al faptului că starea de spirit de la televiziunile ruse s-a domolit, în urma contraofensivei fulgerătoare a trupelor Kievului. Narațiunea se îndreptă acum către modul în care forțele ucrainene i-au depășit cu o majoritate covârșitoare pe soldații ruși din nord-estul Ucrainei, scrie Reuters. Vitali Ganchev, un oficial numit de Rusia în regiunea Harkov, a spus la postul de televiziune de stat Rossia 24 că trupele ruse au fost depășite numeric „de opt ori”. El a mai spus, fără a furniza dovezi, că forțele ucrainene au fost întărite de „mercenari occidentali”. Ganchev a recunoscut că forţele ucrainene au reușit să ajungă la graniţa cu Rusia şi a spus că „aproximativ 5.000 de civili au fost evacuaţi în Rusia”.

”Situaţia devine tot mai dificilă de la o oră la alta”, a mai afirmat Ganchev, adăugând că graniţa cu regiunea Belgorod din Rusia a fost închisă. Acesta a reluat retorica Moscovei în încercarea de a prezenta „retragerea” ca o decizie de regrupare a trupelor mai departe de linia frontului. „De aceea, pentru a ne conserva personalul, cred că s-a decis retragerea, regruparea”, a adăugat Ganchev.

Schimbarea de ton, vizibilă în mare parte a presei de stat

În emisiunea „60 Minutes”, gazda Olga Skabeeva a deschis ediția de luni dimineață, descriind bombardamentele rușilor de duminică asupra centralelor electrice ucrainene și întreruperile de curent care au rezultat în estul Ucrainei drept „un punct de cotitură în operațiunea militară specială”.

Câțiva oaspeți au adus în discuție și afirmațiile lui Putin din iulie, conform cărora Rusia „nu a început încă nimic serios”, spunând că Moscova va intensifica acum acțiunea militară. Retragerea Rusiei de pe unele teritorii a fost încadrată de unele ziare de discursul Ministerului Apărării despre o „redistribuire tactică” a trupelor sale, deși unele publicații citau experți militari care sugerau că nu totul a mers conform planului. Ziarul Izvestia, în rezumatul său de weekend, a spus că Rusia a ucis 4.000 de soldați ucraineni, iar armata „a redistribuit forțele pentru a se concentra asupra Donbasului”. Nezavisimaya Gazeta a fost mai critică, spunând că Ministerul rus al Apărării nu a comentat „rapoartele extrem de tulburătoare din Ucraina… timp de câteva zile”.

Ziarul a menționat că, pe măsură ce forțele ucrainene înaintau la granița de vest a Rusiei, conducerea militară a Moscovei se afla la mii de kilometri distanță, în estul îndepărtat al țării, pentru exerciții anuale de război care implicau 50.000 de soldați.

Jurnalista rusă Marina Ovsyannikova a evadat din arestul la domiciliu, împreună cu fiica ei de 11 ani

Fosta jurnalistă de la Pervîi Canal, Marina Ovsyannikova, a evadat din arestul la domiciliu. Fostul soț al femeii a spus că aceasta a dispărut într-o direcție necunoscută împreună cu fiica ei de 11 ani.

марина овсянникова, одиночный пикет, журналистка первого канала, российская журналистка, овсянникова сбежала

„Aseară, fosta mea soție a părăsit domiciliul, împreună cu fiica mea de 11 ani”. Anterior, jurnalista a declarat că vrea să părăsească Rusia împreună cu fiica ei.

Igor Ovsyannikov i-a interzis femeii să facă acest lucru. Fiul cel mare al cuplului locuiește deja cu tatăl său.

Marina Ovsyannikova a fost plasată în arest la domiciliu până pe 9 octombrie, după ce a protestat singură împotriva războiului pe digul Sofiyskaya.

Ea a ieșit la protest cu un afiș cu fotografii cu copii uciși în Ucraina și inscripția: „Câți copii mai trebuie să moară înainte să te oprești?”.

Марина овсянникова, журналистка первого канала, одиночный пикет

Anterior, Marina Ovsyannikova a fost amendată de două ori în temeiul unui articol administrativ despre „discreditarea armatei ruse”. Prima dată, când a vorbit la tribunal unde a fost arestat politicianul Ilya Yashin, a doua oară, când a scris o postare împotriva războiului pe rețelele de socializare.

Marina Ovsyannikova a devenit cunoscută după ce a ieșit pe spatele prezentatoarei Ekaterina Andreeva în direct pe 14 martie cu un afiș „NO WAR (no war). ,,Opriți războiul, nu credeți propagandei, vă mint aici”.

Ulterior, ea a demisionat de la Pervîi Canal „din proprie voință”.

Un oligarh rus își vinde de urgență iahtul ascuns în Maldive

Miliardarul rus Igor Kesaev, care are o avere de peste 2,6 miliarde de dolari, și-a scos iahtul MySky la vânzare. Oferta de cumpărare a fost trimisă unui număr semnificativ de cumpărători.

Despre acest lucru informeză agenția de presă TASS.

Oferta de vânzare a superyacht-ului a fost trimisă de brokerul de iahturi Merle Wood & Associates unor potențiali cumpărători anonimi.

Kesaev nu a intrat sub sancțiunile SUA, dar a fost inclus pe lista de sancțiuni de către UE, Canada, Marea Britanie și Australia.

Iahtul MySky este vândut cu 29,5 milioane de euro.

Putin ar avea cel puțin trei dubluri: „Au comportamente diferite, uneori chiar înălțimi diferite”

Kirill Budanov, șeful Direcției principale de informații a Ministerului Apărării al Ucrainei, consideră că președintele rus Vladimir Putin are cel puțin trei dubluri.

Владимир Путин президент двойник Россия Кремль

„Eu personal nu sunt un „expert în Putin”, să spunem așa. Dar, pentru mine, sunt exact trei dubluri, pe care personal le observ imediat. Câți sunt cu adevărat – trebuie doar să avem mai multe informații”, a adăugat Budanov, într-un interviu citat de presa ucraineană.

Nu este pentru prima dată când șeful direcției de informații din ministerul ucrainean al Apărării vorbește despre dublurile lui Putin. Acesta spunea în urmă cu două luni că Putin folosește dublurile în funcție de evenimentele la care participă.

„Au comportamente diferite, maniere diferite, mișcări diferite, uneori chiar înălțimi diferite, dacă te uiți cu atenție”, a menționat șeful serviciilor de informații militare ucrainene. Dublurile se pot schimba în funcție de evenimentul la care trebuie să apară liderul de la Kremlin.

The ceremony of signing agreements on joining the Donetsk and Lugansk people's republics, as well as the Kherson and Zaporozhye regions in the Grand Kremlin Palace.

Subiectul dublurilor lui Putin a fost ridicat în mod repetat în mass-media. Oamenii au observat schimbări ale feței și ale comportamentului său.

În online a apărut chiar și un tabel cu dublurile lui Putin. Anterior, activistul rus pentru drepturile omului Mark Feigin a spus că Putin folosește periodic dubluri care îndeplinesc funcții operaționale.

Într-un interviu din urmă cu câțiva ani, întrebat despre dubluri, Vladimir Putin a spus că „am refuzat să apelez la dubluri, Am primit această propunere într-una dintre cele mai dificile perioade, în timpul luptei împotriva terorismului”, spunea acesta, referindu-se la perioada de început a anilor 2000.

Budanov a mai spus că o mulțime de oficiali ruși au încercat să prevină o invazie pe scară largă a Ucrainei, pentru că au înțeles la ce ar putea duce acest lucru.

„Dar, după cum știți, în Rusia deciziile sunt luate de o singură persoană. Și i s-au oferit informațiile pe care dorea să le vadă. În plus, au existat anumite ciocniri în interiorul administrației de la Kremlin, care au avut o influență puternică asupra deciziei finale”, a adăugat el. el.

Budanov a menționat că decizia finală privind o invazie la scară largă a fost luată în jurul orei 15:00 pe 23 februarie.

Gardianul Cetății Soroca a fost adus pentru ultima dată în fața acesteia. Sute de oameni au venit să își ia rămas bun de la Nicolae Bulat
Articolul anterior
VIDEO! Corpul neînsufleţit al reginei Elisabeta a II-a ajunge pentru ultima oară la Palatul Buckingham
Articolul următor