Video! Lia Taburcean a lansat o piesă dedicată cuscrelor. Ascult-o și tu!

Lia Taburcean a revenit în atenția publicului drag cu o nouă piesă plină de energie și dinamism. Piesa intitulată ,,Cuscră” va încinge, cu siguranță, atmosfera de sărbători, fiind știut faptul că moldovenii sunt un popor iubitor de petreceri și veselie.

separator

O piesă colorată și plină de voie bună, cu Lia Taburcean și Marin Crețu, alias Kapushon, o echipă de dansatori, alături de actrițele Angela Ciobanu, Liudmila Crăciun și echipa de producție au realizat un videoclip de nota zece!

Vezi video!

Raritate! Un exemplar superb de lalea sălbatică, găsit într-o pădure din Anenii Noi

Un exemplar superb de lalea sălbatică (Tulipa sylvestris/biebersteiniana) a fost găsit într-o pădure din raionul Anenii Noi, anunță Societatea Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii, scrie realitatea.md.

colaj foto: www.realitatea.md

Astfel, potrivit responsabililor, această specie de lalea este specifică habitatului de silvo-stepă, cu alte cuvinte se poate întâlni în păduri dar și în locuri deschise unde există arbuști. Înflorește în lunile aprilie-mai, iar florile galbene prezintă uneori urme de culoare roșie pe vârful petalelor.

„Specia din imagini este una periclitată și rară, fiind în prezent protejată prin Legea privind fondul ariilor protejate de stat. Factorii care i-au determinat acest statut se datorează în primul rând degradării habitatelor în care aceasta crește, și anume exploatarea economică a acestor locuri: fie transformarea lor în terenuri agricole, fie incendierea intenționată a stepelor, sau chiar colectarea intenționată a plantelor cu tot cu flori și bulbi”, se arată în nota informativă.

Societatea Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii roagă ca, în cazul în care găsiți lalele sălbatice sau știți locuri în care acestea cresc, să nu le rupeți, să nu le colectați și să nu deranjați zona sub nici o formă!

„Lăsați-le să adauge un strop de culoare naturii din Republica Moldova, însă ne vom bucura dacă le veți face fotografii și le veți împărtăși cu noi”.

Student la ASE în București, descoperit mort în camera de cămin în urma unei supradoze de droguri

Drogurile fac victime în rândul tinerilor. Un student în vârstă de doar 20 de ani a fost găsit mort în camera de cămin. El ar fi fost fiul unui cunoscut antrenor de tenis din Focșani, scrie realitatea.net.

Camin

Anchetă imensă după ce a fost descoperit trupul neînsuflețit al unui student chiar în camera sa de cămin. Tânărul era student la Academia de Studii Economice din București și potrivit unor surse era fiul unui cunoscut antrenor de tenis din Focșani.

Din primele informații se pare că tânărul ar fi murit din cauza unei supradoze de droguri.

Costel Stan a început să joace tenis de câmp la vârsta de şase ani şi jumătate la Clubul Sportiv Unirea Focşani sub îndrumarea profesorului George Bucuroiu. 

A făcut parte şi din lotul lărgit al echipei naţionale a României, performanţele sale fiind apreciate de specialiştii din domeniu.

Cât a fost sportiv de performanţă, Costel Stan s-a aflat tot timpul în topul tenismenilor români luptându-se pentru locurile fruntaşe cu Adrian Voinea şi Andrei Pavel.

Costel Stan face parte din noul val al antrenorilor de tenis de câmp care a reuşit să se impună în lumea bună a „sportului alb” din România. Sportivii săi au obţinut numeroase medalii la concursurile naţionale.

China a depășit Germania în domeniul exporturilor de vehicule și este pe punctul de a surclasa și Japonia

China a depășit Germania în domeniul exporturilor de vehicule și este pe punctul de a surclasa și Japonia. Chinezii estimează că intrarea vehiculelor electrice va reduce industria auto mondială la doar zece companii mari, în următorul deceniu.

China este cea mai mare piață de vehicule electrice în prezent, cu aproape 6 milioane de modele vândute anul trecut, dar producătorii chinezi au avut dificultăți atât în privința aprovizionării cu componente americane de înaltă tehnologie, cât și cu acceptarea modelelor pe piețele occidentale.

Brian Gu, vicepreședintele companiei chineze Xpeng, unul dintre cei mai mari producători de mașini electrice din China, a declarat pentru Financial Times că firmele chineze ar trebui să aibă vânzări anuale de cel puțin 3 milioane de vehicule (electrice și termice), pentru a putea “rămâne în picioare”, în următorul deceniu. Cel mai mare producător auto din lume, Toyota, a vândut 10,5 milioane de mașini în 2022, în timp ce Tesla a vândut doar 1,3 milioane, scrie Biziday.

China este pe punctul de a depăși Japonia și de adeveni cel mai mare exportator mondial de mașini, după ce a depășit Germania anul trecut. În același timp, încetinirea creșterii economice și un război intens al prețurilor îi împing pe producătorii de automobile low-cost din China în pragul colapsului, observă FT.

“Pentru a face parte din acel “club de 3 milioane” nu poți juca exclusiv pe piața chineză, ci trebuie să fii un jucător global. Credem că, în acest scenariu, aproape jumătate din încasări trebuie să vină din afara Chinei”, a mai declarat Gu. “În cinci până la zece ani, va fi o piață mult mai concentrată. Cred că numărul producătorilor auto se va reduce probabil la mai puțin de zece, la nivel global”.

Fondată în 2014, Xpeng este al treilea cel mai mare producător de vehicule electrice din China, cu 120 de mii de bucăți vândute anul trecut. După ce Tesla a tăiat prețurile, vânzările Xpeng s-au prăbușit cu 50%. În ianuarie, Xpeng a fost nevoită să urmeze exemplul, reducând prețurile a trei dintre cele patru modele ale sale cu până la 13%.

Gu a recunoscut că deteriorarea relațiilor dintre SUA și China a complicat planurile de extindere ale companiei în străinătate. Intrarea pe piața din Statele Unite a mărcilor chinezești “poate fi dificilă în prezent”, a declarat Gu, adăugând că “trebuie să ne luăm timp să o studiem și să găsim o modalitate de a accesa această piață”.

Xpeng, la fel ca toți producătorii chinezești de mașini electrice, depinde de producătorii americani, cum ar fi Nvidia și Qualcomm, pentru cipuri avansate. Acest lucru a alimentat îngrijorarea că producătorii chinezi de automobile ar putea fi expuși în condițiile în care guvernul SUA extinde restricțiile privind accesul Chinei la tehnologia de vârf.

Caz șocant în Rusia. Un preot şi-a ucis cu cruzime soţia, fiindcă voia să-l părăsească
Articolul anterior
Anunțul echipei de la Jurnal TV. Postul de televiziune pleacă în vacanță forțată
Articolul următor