Video. Lumina Sfântă s-a aprins la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim

După mai multe ore de rugăciuni, Lumina Sfână s-a aprins la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, fiind considerată una dintre minunile creştine care se petrec în Biserica Ortodoxă.

Lumina Sfântă a fost adusă credincioşilor de Patriarhul Ierusalimului şi urmează să fie trimisă în toată lumea ortodoxă, inclusiv în România şi Republica Moldova. Sute de creştini ortodocşi s-au adunat la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim.

Sfânta Lumină de la Ierusalim este considerată cea mai clară dovadă a dreptei credinţe, cea mai evidentă dintre minunile creştine care se petrec în Biserica Ortodoxă. 

Străzi inundate, copaci doborâți și mașini distruse după ploaia torențială din București

Furtuna care a durat aproximativ o oră a provocat mai multe pagube în București, unde pompierii din cadrul ISU au fost nevoiți să intervină în mai multe zone pentru a îndepărta copaci și stâlpi căzuți, relatează News.ro. Prefectul Capitalei, Toni Greblă, a anunţat că a fost afectat în special Sectorul 6, iar primarul sectorului, Ciprian Ciucu, a precizat că toate echipajele poliției locale au verificat aseară toate sectoarele pentru transmiterea situației create din cauza furtunii.

Primarul sectorului 6, Ciprian Ciucu, a anunţat, pe Facebook, că furtuna din această seară afectat în special vestul Bucureștiului, cel mai afectat fiind Sectorul nostru.

„Toate echipajele poliției locale verifică în acest moment sectorul pentru transmiterea situației create din cauza furtunii în vederea intervenției ADPDU Sector 6. ADPDU Sector 6 are în teren echipele serviciului de defrisari/toaletari. Începand cu ora 07:00 (mâine dimineață, duminică), mai multe formații ale serviciului de intretinere spatii verzi o sa efectueze operatiuni de repozitionarea/replantare a unor arbori afectati. Serele din Parcul Drumul Taberei au fost afectate de furtună”, a transmis Ciucu, pe Facebook.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti – Ilfov a transmis că, în urma furtunii de sâmbătă seara, s-au înregistrat 39 de copaci căzuţi şi 26 de maşini avariate. De asemenea, o locuinţă a fost inundată, un stâlp a căzut, iar un acoperiş de la o clădire din oraş s-a desprins parţial, conform Agerpres.

„A fost o vijelie cu ploaie, în anumite părţi ale Capitalei, în special sectorul 6 a fost afectat. Am avut 29 de copaci doborâţi, 19 autoturisme avariate, un stâlp de electricitate doborât şi un acoperiş al unui bloc”, a spus prefectul Toni Greblă. El a precizat că în prezent, toţi pomii au fost toaletaţi iar acoperişul care a fost smuls de vânt a fost îndepărtat.

ISU precizează că 29 de copaci au căzut şi 19 autovehicule au fost avariate, în urma furtunii din Capitala României.

Condiția pe care le-o pune Putin liderilor europeni pentru a redeschide portul Odesa

Președintele rus Vladimir Putin a sugerat că Moscova ar putea redeschide portul ucrainean Odesa de la Marea Neagră pentru exportul de cereale, cu condiția ridicării sancțiunilor occidentale la adresa țării sale, scrie libertatea.ro.

Liderul de la Kremlin a făcut aceste propuneri sâmbătă, 28 mai, în timpul unei convorbiri telefonice de 80 de minute cu președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz. Totul, în contextul în care la nivel internațional există îngrijorări tot mai mari cu privire la criza alimentară care se profilează din cauza incapacității Ucrainei de a exporta cereale pe fondul conflictului.

În discuția cu Putin, Macron și Scholz au insistat „asupra urgenței ridicării blocadei de la Odesa pentru a permite exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră și pentru a evita o criză alimentară mondială”, potrivit unui comunicat emis de Palatul Elysée.

Cei doi lideri europeni „au luat act de promisiunea președintelui rus de a acorda navelor accesul în port pentru exportul de cereale fără ca acesta să fie exploatat militar de Rusia, dacă va fi mai întâi curățat de mine”, se mai precizează în comunicat. În același timp, Kremliul a transmis că Putin le-a spus lui Macron și Scholz că „Rusia este pregătită să ajute să găsească opțiuni pentru exporturi nestingherite de cereale, inclusiv exportul de cereale ucrainene din porturile Mării Negre”.

„Putin a explicat motivele reale ale dificultăților cu aprovizionarea cu alimente, care au fost rezultatul politicilor economice și financiare eronate ale țărilor occidentale, precum și al sancțiunilor anti-ruse impuse de acestea. (…) Creșterea ofertei de îngrășăminte și produse agricole rusești va reduce, de asemenea, tensiunile pe piața mondială a alimentelor, ceea ce, desigur, va necesita ridicarea sancțiunilor relevante”, mai precizează Kremlinul.

Potrivit Politico, în comunicatul Moscovei nu există nicio mențiune despre operațiunea de deminare din zona portului Odesa. În urmă cu câteva săptămâni, comisarul european pentru agricultură a propus „rute alternative” pentru a transporta cerealele prin porturile Poloniei de la Marea Baltică. Înainte de război, Ucraina putea să exporte în jur de cinci milioane de tone metrice de cereale și până la 700.000 de tone de ulei de floarea-soarelui pe lună prin Marea Neagră. În luna aprilie, a reușit să exporte mai puțin de un milion de tone de cereale.

Un super-iaht de peste 7 milioane de euro a ars ca o torță într-un port din Anglia. Lumea s-a adunat ca la spectacol

Un super-iaht de 26 de metri, care valora 6 milioane de lire sterline și era ancorat în portul Toquay din comitatul Devon, Anglia, s-a scufundat sâmbătă după ce a luat foc din motive inexplicabile. Ambarcațiunea a ars ca o torță, relatează BBC, citat de libertatea.ro.

Incidentul s-a petrecut în jurul prânzului. Mai întâi s-a auzit o bubuitură, apoi flăcări uriașe și o coloană enormă de fum negru s-au înălțat în portul de agrement Princess Pier. 

„A fost un adevărat spectacol, a fost pur și simplu o priveliște incredibilă”, a declarat un martor ocular. Oamenilor care se strânseseră în jur li s-a spus să părăsească zona pentru că ar putea avea loc o nouă explozie, iar mulțimea a fost îndrumată spre o distanță sigură.

Serviciile de urgență au declarat că este un incident major, iar poliția a evacuat apoi plaja și drumurile din apropiere.

Deflagrația a smuls ambarcațiunea din ancoră, iar pompierii s-au străduit să asigure vasul, pentru a nu pluti în derivă. Pompierii au stins focul după aproape șase ore, dar în cele din urmă, iahtul s-a scufundat.

Din fericire nu au fost victime. În schimb, Agenția de Mediu crede că la bord se aflau aproximativ 9 tone de motorină. Locuitorii din apropierea portului au fost sfătuiți să stea cu ferestrele închise din cauza degajărilor de fum și gaze.

Deocamdată, cauza incendiului nu a putut fi explicată, dar atenția autorităților se concentrează acum pe posibila poluare cauzată de incident.

Super-iahtul se numea „Rendezvous”, era construit în 2010 și era ancorat în port de cel puțin o lună.

Microbuz din Moldova, implicat într-un grav accident în Bulgaria
Articolul anterior
O noră i-a furat cardul soacrei şi scotea bani de câte ori avea nevoie. A cheltuit aproape 40.000 de euro
Articolul următor