Video! Moment senzațional. O moldoveancă are mari șanse să devină SuperStar România

Victoria Peșterean are 25 de ani și este profesor de pian. A început din clasa I să meargă la concursuri de muzică și evenimente. Moștenește talentul de la ambii părinți, dar niciunul nu a studiat în domeniu. Tânăra a decis să participe la SuperStar, iar jurații îi prevăd un parcurs lung în competiție.

„Cred că nu am avut niciodată un job serios, îmi place să trăiesc liber. Cânt, studiez, sunt eu și mă redescopăr mereu”, povestește tânăra.

Prima piesa a fost suficientă pentru a cuceri jurații, însă i-au cerut să interpreteze și o piesă acapela.

Smiley a spus că a fost convins și după prima cântare, iar Carlas i-a oferit „un da puternic chișinăuian”. Raluka și Marius Moga la fel i-au spus „da”. Tânăra a luat ticketul auriu și va evolua în etapa următoare a showului.

Un raport ONU arată că forțele rusești au agresat sexual și torturat copiii ucraineni

Vârsta victimelor violențelor sexuale și de gen comise în Ucraina de către forțele ruse a variat între 4 și 82 de ani, a constatat o comisie independentă.

Istorii copleșitoare cu copii goniți din calea războiului din Ucraina -  Stiri.md

Comisia internațională independentă a investigat atrocitățile comise în aceleași zone.

Comisia continuă să investigheze execuțiile din 16 orașe și așezări, raportează alephnews.ro.

Trupele rusești au violat și torturat copii în Ucraina și au executat cu brutalitate un „număr mare” de civili, printre o listă îngrozitoare de „crime de război” descoperite într-o anchetă șocantă pentru ONU.

Comisia internațională independentă de anchetă privind Ucraina – convocată în martie și alcătuită din experți juridici internaționali – a raportat vineri la Geneva concluziile tulburătoare, descriind o listă lungă de abuzuri și atrocități îngrozitoare comise de forțele rusești.

„Pe baza dovezilor adunate de comisie, aceasta a ajuns la concluzia că în Ucraina au fost comise crime de război”, a declarat Erik Mose, un judecător norvegian și președintele comisiei formate din trei membri, într-o declarație adresată Consiliului ONU pentru Drepturile Omului. printre cele mai tulburătoare crime pe care comisia le-a documentat se numără cazurile în care copiii au fost „violați, torturați și închiși ilegal”, potrivit constatărilor.

Vârsta „victimelor violenței sexuale și de gen a variat între 4 și 82 de ani”, a precizat Mose în declarație. În unele cazuri, „rudele au fost forțate să asiste la crime”, a precizat Mose în declarația sa. Copiii au fost, de asemenea, uciși și răniți în „atacuri nediscriminatorii” asupra civililor de către forțele rusești care au folosit arme explozive, a constatat ancheta.

Membrii Comisiei „au fost frapați de un număr mare de execuții și de alte încălcări comise de forțele rusești, iar Comisia a primit relatări consistente de tortură și rele tratamente”, a precizat Mose în declarația sa.

Comisia continuă să investigheze execuțiile din 16 orașe și așezări și are „acuzații credibile cu privire la multe alte cazuri de execuții, pe care le documentăm în continuare”, a adăugat Mose.

Multe dintre cadavrele examinate prezentau dovezi ale „detenției anterioare a victimelor, precum și semne vizibile de execuții… cum ar fi mâinile legate la spate, răni prin împușcare la cap și gâturi tăiate”, a constatat comisia.

Constatările au fost în concordanță cu rapoartele privind crimele de război ale altor grupuri internaționale pentru drepturile omului, ale guvernelor occidentale și ale autorităților ucrainene. Misiunea ONU de monitorizare a drepturilor omului în Ucraina de la începutul acestui an a documentat ucideri ilegale – inclusiv execuții sumare ale civililor – în peste 30 de așezări din regiunile Kiev, Cernihiv, Harkov și Sumy de către forțele armate rusești în timp ce acestea controlau aceste zone la sfârșitul lunii februarie și în martie.

Comisia internațională independentă condusă de Mose a investigat, de asemenea, atrocitățile comise în aceleași zone. Potrivit raportului, anchetatorii au vizitat 27 de orașe și așezări și au intervievat peste 150 de victime și martori. Ei au inspectat, de asemenea, „locuri de distrugere, morminte, locuri de detenție și tortură”, precum și rămășițe de arme, a precizat Mose.

Experți: Republica Moldova a semnat cu Gazprom un contract păgubos şi şi-a asumat, timp de un an, plata pentru gazul consumat de regiunea transnistreană

Nu există transparenţă în privinţa livrării gazelor naturale în stânga Nistrului. Sunt îngrijorările Comitetului pentru Unitate şi Bunăstare, care precizează că Republica Moldova a semnat cu Gazprom un contract păgubos şi şi-a asumat, timp de un an, plata pentru gazul consumat de regiunea transnistreană. În opinia lor, acest lucru a dus la slăbirea economiei naţionale şi la o inechitate faţă de consumatorii de pe malul drept al Nistrului.

Gazprom amenință să oprească livrările de gaze naturale către R. Moldova

Membrii Comitetului pentru Unitate şi Bunăstare precizează că în contractul vechi cu Gazprom nu se stipula clar cine plăteşte pentru gazul livrat în regiunea transnistreană. În schimb, în noul document semnat cu gigantul rus este specificat expres că Republica Moldova decide dacă livrează sau nu gaz în stânga Nistrului. În cazul în care răspunsul este pozitiv, MoldovaGaz este responsabilă şi de achitarea datoriilor.

De la semnarea contractului cu Gazprom, regiunea transnistreană a acumulat datorii pentru gazul consumat de peste 1,1 miliarde de dolari.

VEACESLAV IONIŢĂ, expert economic, membru CUB: „Guvernul Republicii Moldova este minoritar în alte subiecte de gestionare a întreprinderii MoldovaGaz dar în ceea ce ţine de finanţarea regimului din stânga Nistrului Gazprom şi Federaţia Rusă a spus nu dragi moldoveni, vă dăm vouă dreptul exclusiv voi decideti, voi vă asumati, a voastră e datoria şi voi o achitati.  Deci, noi ne-am asumat expres, se aduce o claritate că noi vom achita, din momentul în care s-a semnat acest acord adiţional.”

Experţii spun că argumentele despre catastrofa umanitară ce ar putea avea loc în regiunea separatistă transnistrieană, odată cu sistatarea livrărilor de gaze, nu sunt justificate. Mai ales că evaluările arată că sectorul economic din stânga Nistrului este apt să plătească acest consum. Iar scutirea de plată nu face altceva decât să finanţeze autorităţile nerecunoscute de la Tiraspol.

În opinia Comitetului pentru Unitate şi Bunăstare, nici argumentul că Republica Moldova beneficiază de energie electrică mai ieftină din regiunea transnistreană nu este valid. Or, posibilul avantaj este de doar 20-30 de milioane de dolari, în comparaţie cu scutirea de peste un miliard de dolari pentru gaz.

VEACESLAV IONIŢĂ, expert economic, membru CUB: „Cât este de etic ca noi să ne luăm angajamentul de a ne asuma o datorie, să dăm gaz şi acolo e 1,3 lei da la noi e 29, 5 lei.”

GALINA BOSTAN, director, Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției, membru CUB: „În această anexă sunt prevăzute şi cheltuielile privind transportul gazului. Întrebarea e cum de s-a ajuns să fie prevăzute cheltuieli suplimentar pentru transport. În contract este reglementat foarte clar furnizarea gazului pentru malul drept al Nistrului, cu consecinţele neachitării utilizării gazului.  Întrebarea mea este de ce MoldovaGAZ nu întrerupe gazul dacă în partea stângă nu se achită gazul. Organele de drept au teren de lucru pentru anchetarea acestei situaţii atât din perspectiva actelor de corupţie, care cu certitudine au avut loc.”

Membrii Comitetului se întreabă dacă în contractul cu Gazprom există o prevedere privind achitarea de către aşa-numitele autorităţi de la Tiraspol a gazului consumat în stânga Nistrului, în ce condiţii şi care este interesul Republicii Moldova. În replică, autorităţile de la Chişinău spun că acuzaţiile sunt nefondate.

PRIN TELEFON: ALINA MERLICI, consilierul vicepremierului Andrei Spânu: „Regretăm aceste declaratii  care nu au nimic cu realitatea. Îndemnăm actorii politici să nu speculeze pe criza energetică în care se află întreaga Europă.”

Iar reprezentanţii Moldovagaz spun că, de fapt, compania TirasapolTransGaz este cea care are datorii.

VADIM CEBAN, preşedinte, Moldovagaz: „Furnizarea de gaze naturale către regiunea transnistreană nu se realizează direct de către Moldovagaz, ci este condiţionată de încheierea unui acord între TirasapolTransGaz şi Moldovagaz. Iar diferenţa dintre preţul livrărilor de gaze către regiunea Transnistreană şi tarifele stabilite de autorităţile din regiune pentru consumatori este datoria TiraspolTransGaz faţă de Moldovagaz.”

IGOR MUNTEANU, fondator, Comitetului pentru Unitate și Bunăstare: „Cerem modificarea componenţei reprezentanţilor statului în Consiliul de Administratie a Moldova GAZ şi instituirea unui control public prealabil asupra tuturor indicatiilor sau politicilor care le sunt transmise şi pe care trebuie să le adopte în cadrul şedinţelor.”

În următoarele zile, Republica Moldova va plăti concernului Gazprom un avans de peste 33 de milioane de dolari pentru gazul furnizat în septembrie. Deocamdată, concernul rus nu a confirmat daca va asigura Republica Moldova cu gaze şi după întâi octombrie. Oficialii de la Chişinău spun că dacă ruşii vor refuza, vor fi folosite rezervele de 35 de milioane de metri cubi de care dispune Chişinăul.

Alain Delon, conversație cu președintele ucrainean. Actorul se arată uimit de ,,curajul și profesionalismul” lui Vladimir Zelenski

Legendarul actor Alain Delon și-a arătat încă o dată sprijinul pentru poporul ucrainean, într-o conversație cu președintele Ucrainei. Printre altele, actorul a admirat ,,curajul și profesionalismul” de care dă dovadă Vladimir Zelenski.

În special, în timpul conversației, șeful statului ucrainean l-a numit pe Alain Delon ,,un actor genial” și a spus că ,,nu a fost niciodată un actor atât de mare ca el”.

La rândul său, Alain Delon a spus că el nu va deveni niciodată același ,,președinte înțelept și demn al țării ca el”.

„Vă mulțumesc pentru sprijinul incredibil pentru oamenii noștri, sprijinul unor oameni măreți ca dumneavoastră este extrem de important pentru noi”, a spus Vladimir Zelenski.

Universitatea de Stat din Moldova împlinește 75 de ani de la fondare
Articolul anterior
SuperStar! Moment emoționant pe acorduri de chitară, oferit de o moldoveancă din Bălți
Articolul următor