Video! Președintele Igor Dodon, fidel tradiției. Și în acest an, s-a scufundat în apa rece a unui lac

Chiar dacă e frig de crapă pietrele, iar apa din râuri este rece ca gheața, președintele țării nu renunță la scăldatul de Bobotează. A făcut din acest ritual o tradiție și spune că o respectă an de an, indiferent de vremea de afară.

separator

Președintele a postat filmulețul pe pagina sa de facebook, iar din imagini se vede că momentul a fost surprins cu două camere din unghiuri diferite.

„Aşa cum obişnuiesc în fiecare an de Bobotează, indiferent de timpul de afară sau starea organismului, neapărat fac baie în apa rece a unui lac. Este o tradiţie frumoasă prin care ne călim trupul şi sufletul. Senzaţia de după scăldat este deosebită. Încă o dată felicitări cu prilejul acestei frumoase sărbători religioase. Botezul Domnului să ne aducă lumină în viaţă, linişte în suflet, binecuvântare în casă şi armonie în familie”, a menționat șeful statului pe facebook.

Și în 2017, președintele țării s-a scăldat în lac. Atunci el a îmbrăcat un halat de culoare albă cu stema Republicii Moldova pe care scria Presedinte.

Minune! O învățătoare din Stăuceni a revenit la viaţă după ce a stat trei luni la Terapie Intensivă. Medicii îi dădeau puţine şanse

A revenit la viaţă după ce a stat aproape trei luni la Terapie Intensivă iar medicii îi dădeau puţine şanse de supravieţuire. Vorbim despre o învăţătoare din comuna Stăuceni, diagnosticată cu pancreatită necrotică, boală care îi afectase toate organele. Femeia a primit a doua şansă la viaţă datorită eforturilor supraomeneşti ale personalului medical de la Institutul de Medicină Urgentă din Chişinău, scrie tvrmoldova.md.

Pentru Victorina, zilele petrecute între pereţii spitalului au fost ca un vis urât. Aproape trei luni, ea a fost în stare de inconştienţă.

VICTORINA PÎNZARI pacientă: „A început o isterie. Era foarte greu pentru mine să realizez că am stat atât de mult în spital. Soţului îi spuneau că nu aveam şanse să trăiesc. Era foarte grav. Necroza pancreatică a afectat toate organele. Funcţiona practic doar creierul, inima.”

A putut simţi, însă, dragostea şi susţinerea soţului său, pompier de profesie. Obişnuit, la rândul lui, să salveze vieţi, bărbatul nu a putut acum decât să-i transmită soţiei puterea de a lupta.

VIOREL PÎNZARI soţ: „La copii le-am spus doar că mama este bolnavă, nu le spuneam toate detaliile. Eu, desigur, că eram fiecare zi aici, seara după serviciu. Iniţial se dădeau foarte puţine şanse la viaţă. Dar s-a depus o muncă enormă pentru a fi acum alături de familie… soţia.”

În perioada în care spitalul i-a fost casă, Victorina ar fi trebuit să sărbătorească zilele de naştere ale celor doi copii dar şi aniversarea ei de 36 de ani. Pentru că a învins boala, însă, poate spune că s-a născut a doua oară.

VICTORINA PÎNZARI pacientă: „Când mi-am revenit, practic, muşchii erau atrofiaţi, nu puteam să merg, nu puteam să strâng mâinile. Mi-am dat seama că trebuie încetişor să mă ridic, că trebuie să ajung acasă, să-mi văd copiii.”

În cazurile de pancreatită acută, timpul poate fi un aliat sau un duşman, pentru că inflamaţia pancreasului duce rapid şi la afectarea altor organe. Victorina a fost salvată datorită eforturilor unei echipe de peste 30 de medici şi asistente, care au folosit echipamentele moderne cumpărate în ultimii ani.

SERGIU COBÎLEŢCHI şef, Departament Anestezie și Terapie Intensivă, IMU: „Aşa s-a primit că copilul ei era la spital. Ea a fost nevoită să îngrijească de copil. Ca orice mama, mai puţin de ea. A fost adusă deja într-o stare critică, când procesul era…. evoluţie terminală.”

OLGA GHERASIM medic anteziolog-reanimatolog, IMU: „Moment important este acela că au fost foarte multe extreme, să zic aşa. Mai ales că pancreatita necrozantă, în ziua de astăzi, prezintă un challenge pentru toţi noi.”

SERGIU ŞANDRU şef, Catedra Anesteziologie și Reanimatologie Nr.1 ,,Valeriu Ghereg”: „În cazul dat, am avut succes, luând în consideraţie că situaţia pacientei a fost abordată multidisciplinar, în echipe din diferite specialităţi. Ea a suportat mai multe intervenţii chirurgicale prin care s-au înlăturat masele necrotice şi care au dat posibilitate ca pancreasul să-şi revină, partea ceea care a supravieţuit.”

Costul total al tratamentului Victorinei a fost de peste un milion de lei, bani de la Compania Națională de Asigurări în Medicină. Pancreatita poate fi cauzată de stres şi de un mod nesănătos de viaţă.

O barză rănită, care stă de două săptămâni în parcarea unui supermarket, i-a copleșit pe oameni

O barză stă de cel puțin două săptămâni în parcarea unui supermarket din județul Brăila, România, fără ca nimeni să o preia de acolo. Cel mai probabil pasărea este rănită și nu poate zbura, scrie adevarul.ro.

„De săptămâni, în Însurăței (județul Brăila), în parcarea supermarketului Penny este o barză. În urmă cu 2 săptămâni era în picioare, lângă o găleată cu apă. Astăzi zăcea la pământ, încă în viață. Distribuiți, vă rugăm! Trebuie sunat la 112, trebuie ca Poliția Animalelor din Brăila, autoritățile să intervină și să o ducă într-un adăpost pentru a fi îngriită”, au transmis reprezentanții Asocieției pentru Protecția Animalelor „Ajutați-l pe Lăbuș“ din Galați.

După ce mesajul a fost postat pe rețelele de socializare, iubitorii de animale s-au mobilizat pentru a căuta transport și, ulterior, să preia barza din parcarea supermarketului.

Pentru a fi bine îngrijită, barza trebuie să ajungă la Fundaţia „Visul Luanei” de la București sau la „Prietenii Berzelor“ din Sibiu. 

„Mă puteți ajuta, vă rog? Contra cost, evident. Barza ar trebui să ajungă din Însurăței la părinții mei în Căldarușa. Apoi o vom trimite mai departe la Sibiu, la organizația Prietenii Berzelor”, susține o femeie. 

Unii s-au arătat revoltați de faptul că autoritățile nu intervin pentru salvarea berzei.

„Ce păzesc autoritățile și politia animalelor? Este prea călduț și bine în birou, nu?

„Halal țară!!! Multă lume, niciun OM…”

Reprezentanții Poliției Animalelor din Brăila spun că nu au fost sesizați, însă Garda de Mediu trebuie să intervină în acest caz. 

Ca urmare a creșterii numărului de cazuri de animale sălbatice rănite, în 2015 Fundația a creat în București Centrul de Salvare și Reabilitare a Animalelor Sălbatice care, până în prezent, a oferit îngrijiri medicale la mai mult de 6000 de animale sălbatice din peste 140 de specii provenite majoritar din zona urbană și peri-urbană și oferă zilnic consiliere telefonică”, se arată pe site-ul Fundației „Visul Luanei”.

Un deputat moldovean, pe câmp, la volanul tractorului său: ,,Dacă vom da din coate, vom avea ce mânca la toamnă”

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Gheorghe Agheorghiesei, s-a filmat astăzi în timp ce se afla în câmp, în plin proces de lucru. Parlamentarul, agricultor de profesie, și-a arătat tractorul său fanilor de pe Facebook.

VIDEO Un deputat PAS se filmează în timp ce conduce un tractor: ”Dacă vom da din coate, vom avea ce mânca la toamnă”

A avut și un mesaj pentru prietenii săi virtuali, transmite realitatea.md.

”Prieteni, ne folosim de timpul frumos și de câteva ore libere pentru a face un pic de agricultură. Dacă vom da din coate, vom avea ce mânca la toamnă. Spor la treabă la toți agricultorii care sunt acum pe dealuri și muncesc pământul. O zi bună tuturor!”, a menționat parlamentarul.

Gheorghe Agheorghiesei este deputat PAS în Parlamentul Republicii Moldova. Acesta este originar din comuna Vărzărești, raionul Nisporeni. A fost în diasporă peste 20 de ani, împreună cu familia și copiii. În 2013 a revenit, a investit în agricultură, iar acum este deputat.

Tradiții de Bobotează: moldovenii s-au scăldat în apa rece ca gheața
Articolul anterior
Accident grav la Edineț: o mașină, făcută zob, iar șoferul a fost găsit fără suflare
Articolul următor