VIDEO! Protest neobișnuit în Shenzhen împotriva unei noi carantine

Zeci de persoane au manifestat într-un cartier din Shenzhen, în China, împotriva unei noi carantine după descoperirea unor cazuri de Covid-19, potrivit unor imagini postate pe rețelele de socializare și verificate de AFP, transmite La Figaro.

Megaorașul de peste 18 milioane de locuitori din sudul Chinei a raportat marți 10 noi infecții, determinând autoritățile, aflate sub presiune cu doar câteva săptămâni înainte de un important congres al Partidului Comunist Chinez la Beijing, să reacționeze pentru a preveni o epidemie de cazuri.

Videoclipuri verificate de AFP care circulă pe site-urile chineze Weibo și Instagram arată zeci de persoane care strigă „ridicați carantina” în fața polițiștilor în uniforme medicale albastre în districtul Shawei, în apropiere de sediul guvernului local. Stația de metrou Shawei a fost închisă până la noi ordine luni, la ora 22.00 (14.00 GMT), „ca parte a prevenirii și controlului pandemiei”, a anunțat operatorul de metrou al orașului într-un comunicat. Locuitorii din 14 „zone cu risc ridicat” din trei districte au fost carantinați începând de marți, au anunțat autoritățile sanitare, fără a preciza numărul de persoane afectate.

În alte 15 districte considerate a fi de risc moderat locuitorii nu au voie să se deplaseze decât în interiorul reședințelor. Shenzhen, un centru tehnologic extins care se învecinează cu Hong Kong, tocmai relaxase restricțiile sanitare de câteva săptămâni, după ce școlile și locurile de divertisment au fost închise la începutul lunii septembrie. Locuitorii pot folosi transportul public, pot intra în restaurante sau pot avea acces la serviciile publice, inclusiv la spitale, doar dacă au un test PCR negativ în ultimele 24 de ore.

China este singura economie majoră care menține o strategie „Covid zero”, folosind măsuri de izolare specifice, limitate în timp, carantine lungi și teste în masă. Aceste măsuri au un impact negativ asupra economiei sale. La începutul acestui an, un blocaj de două luni în Shanghai, unul dintre cele mai populate orașe din lume, cu peste 25 de milioane de locuitori, a fost marcat de penurie de alimente, decese cauzate de lipsa accesului la asistență medicală și proteste dispersate. De asemenea, peste 80.000 de turiști au rămas blocați în orașul-stațiune Sanya în luna august din cauza unui val de Covid. Mulți oameni au ieșit în stradă, cerând să fie primiți de liderii locali pentru a-și exprima nemulțumirile.

Încă un proiect frumos la Măgdăcești! În sat au fost instalate bănci de relaxare pentru oameni

Locuri de relaxare pentru locuitorii din Măgdăcești, raionul Criuleni! 30 de bănci noi au fost instalate de-a lungul principalelor alei din sat, anunță primarul localității Liuba Cojocaru.

”Această inițiativă este dedicată în special persoanelor în etate, persoanelor cu mobilitate redusă, dar și pentru toți locuitorii care simt necesitatea să se odihnească în drumul lor către casă, serviciu, biserică și alte instituții.

Pentru a menține curățenia și ordinea, ne pregătim să instalăm alături și urne de gunoi.

Stimați locuitori, vă invităm să vă bucurați de noile amenajări, de asemenea, să lucrăm împreună pentru a menține spațiul curat și primitor pentru toată lumea.”, mai spune primarul de Măgdăcești.

Măgdăcești este unul dintre cele mai moderne sate din țară.

Este un sat cu tradiții, oamenii frumoși, infrastructură dezvoltată și cu un viitor care inspiră încredere. Este una din puținele localități din Republica Moldova care a reușit să se ridice din ruinele anilor 90 și să se dezvolte uimitor.

Vă invităm să urmăriți un VIDEO inedit despre satul Măgdăcești de ieri și de astăzi. Astfel ar trebui să arate toate satele din țară!

Curtea Constituțională a DECIS: Referendumul privind aderarea Moldovei la UE este constituțional! Mesajul Maiei Sandu

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a avizat pozitiv legea deputaților PAS privind organizarea referendumului de aderare la Uniunea Europeană, care ar urma să aibă loc pe 20 octombrie 2024.

”Curtea Constituțională a decis – referendumul privind aderarea la UE este constituțional, poate avea loc pe 20 octombrie și va conține întrebarea: „Sunteți pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană?.

Avem nevoie de unitate, avem nevoie de implicarea fiecărui partid, organizație civică, cetățean, ca împreună sa garantăm pacea și bunăstarea pentru moldoveni. Uniți pentru Moldova Europeană vom reuși să îndeplinim obiectivul nostru comun – ca moldovenii să trăiască în pace, demn și liber într-o țară europeană puternică.”, a fost mesajul Maiei Sandu la scurt timp după pronunțarea deciziei CC.

Magistrații Curții Constituționale au iprecizat că nițiativa de revizuire a Constituției nu contravine prevederilor Legii Supreme și corespunde limitelor temporale de revizuire stabilite de legislație.

De asemenea,  inițiativa respectivă nu depășește limitele materiale de revizuire a Constituției și, respectiv, poate fi prezentată Parlamentului spre examinare.

PAS s-au adresat la Curtea Constituțională cu propunerea privind inițierea plebiscitului privind integrarea europeană a R.Moldova. Parlamentarii au propus ca referendumul să aibă loc la data de 20 octombrie.

Circa 40 de copii care vagabondau sau cerșeau în stradă au ajuns, de la începutul anului, într-un centru din Capitală

Viceprimarul pe probleme sociale Angela Cutasevici, împreună cu șefa Direcției Generale pentru Protecția Drepturilor Copilului, Tatiana Oboroc, au mers într-o vizită de lucru la Serviciul Asistență Stradală din Capitală, potrivit unui comunicat al DGPDC.

Angela Cutasevici s-a interesat despre activitatea acestui serviciu, s-a informat despre condiţiile de aici și, totodată, a avut o serie de discuții constructive cu personalul despre provocările întâmpinate în activitate, dar și situația copiilor.

Pe parcursul anului trecut, 135 de minorii au ajuns în cadrul Serviciului Asistență Stradală, iar de la începutul anului – circa 40.

Serviciul Asistență Stradală a fost lansat de Primăria Chișinău în anul 2019,  în subordinea DGPDC, pentru găzduirea copiilor depistați în situație de stradă,  care vagabondează sau cerșesc, și are drept scop consolidarea sistemului de protecţie a acestora. De la începutul activității, peste 400 de copii au trecut prin acest serviciu. Centrul oferă un mediu prietenos, unde fiecare copil beneficiază de asistența specialiștilor, încadrarea în activități socio-educative, cât și spații de recreere amenajate.

Situația minorilor aflați în asemenea dificultăți a fost mereu în vizorul viceprimarului Angela Cutasevici, care a dat asigurări că municipalitatea va sprijini și va monitoriza acest serviciu.

”Marea evadare”. Rușii plătesc peste 25.000 euro pentru a fugi din țară cu avioane private
Articolul anterior
Kremlinul vrea să unească teritoriile ocupate în Ucraina într-un nou district al Federaţiei Ruse
Articolul următor