VIDEO RISE: Străinii ne cumpără pământul, chiar dacă legea interzice acest lucru!

Chiar dacă legea interzice vânzarea terenurilor agricole cetăţenilor străini sau companiilor cu capital strain, totuși țara își vinde pământul bucată cu bucată, prin diverse metode de a ocoli legea.

Un calcul estimativ efectuat de Asociaţia Investitorilor Străini arată că în jur de 15% din terenurile agricole sunt deţinute de străini. Altfel spus, am cedat deja echivalentul a patru raioane din nordul ţării, se arată într-o investigaţie RISE Moldova.

CUM ESTE OCOLITĂ LEGEA?

Legea privind modul de vânzare-cumpărare a pământului interzice companiilor al căror capital social conţine investiţii străine să achiziţioneze terenuri agricole. Această prevedere, însă, este uşor de ocolit. Potrivit lui Alexander Koss, preşedintele Asociaţiei Investitorilor Străini, una dintre metode este utilizarea lanţurilor de companii.

Alexander KOSS: Dacă un agent economic străin fondează o companie în Republica Moldova şi această companie, fiind o companie locală, chiar şi cu capital integral străin, fondează o altă companie, iată această a treia companie este un agent economic sută la sută moldovenesc, care are dreptul să cumpere pământ.

O altă metodă descrisă de Koss este folosirea unor cetăţeni moldoveni în tranzacţiile de vânzare-cumpărare.

Alexander KOSS: Ei cumpără pământul pe numele lor şi, în acelaşi timp, împrumută bani de la străini pentru achiziţia acestor terenuri. Pentru a garanta întoarcerea împrumutului, pun în gaj pământurile achiziţionate. Gajarea pământurilor este posibilă şi, de facto, străinul este proprietarul acestui pământ.

SUA condamnă deschiderea secțiilor de vot ale Rusiei în stânga Nistrului. „Kremlinul nu respectă integritatea și neutralitatea Republicii Moldova”

Statele Unite ale Americii, prin intermediul reprezentanței sale diplomatice din R. Moldova, au condamnat faptul că Rusia a deschis secții de votare în regiunea necontrolată constituțional a Republicii Moldova.

„Condamnăm decizia Rusiei de a deschide secții de votare pentru alegerile prezidențiale din Rusia în regiunea transnistreană fără acordul guvernului moldovean. Această acțiune este încă un exemplu al modului în care Kremlinul nu respectă neutralitatea, suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova”, se menționează în mesajul publicat de diplomația americană.

Anterior, cu mesaje similare au venit și reprezentanții Ministerului de Afaceri Externe al României, precum și cei ai Ministerului de Externe de la Chișinău. Oficialii au condamnat acest gest, din motiv că R. Moldova a solicitat ca secțiile de votare să fie deschise doar în limita reprezentanțelor diplomatice și în regiunile controlate de autoritățile de la Chișinău.

sursa: www.deschide.md

Alegeri în Rusia: Momentul în care un soldat intră peste un alegător să vadă cum votează

Imagini incredibile continuă să apară de la secțiile de vot din Rusia, unde niciun efort pentru realegerea lui Vladimir Putin pentru a cincea oară nu este considerat abuz.

La o secție de vot, soldați înarmați, cu cagulă pe față, intră pur și simplu în cabina de vot și se uită peste umărul alegătorului să vadă cum votează, transmite Digi24.ro.

Clipul video a fost înregistrat într-o secție de vot din Rusia, iar cel care a filmat se aude comentând „Uite ce se întâmplă, așa a fost toată ziua”.

Clipul a fost postat pe mai multe rețele sociale, iar Anton Gherașcenko, consilier al ministrului ucrainean de interne, a comentat că „am văzut deja falsificări ale alegerilor în Rusia, dar este pentru prima dată când văd un soldat cu pușcă care se uită peste umărul alegătorului”.

La alte secții din Rusia alegătorii au fost îmbiați să vină la vot oferindu-li-se un păhărel de vodcă și o plăcintă, o tradiție de corupere alegătorilor care datează din epoca sovietică.

În Rusia a început ultima zi a scrutinului prezidenţial, în care Vladimir Putin vizează să obțină al cincilea mandat de președinte. Și tot azi e ziua în care opoziția dă un nou test, chemându-i pe ruși să protesteze împotriva regimului de la Kremlin într-o acțiune denumită „Prânz împotriva lui Putin”. 

Patriarhia rusă ,,face legea” în Moldova: a decis să mai facă doi episcopi pentru Mitropolia Moldovei

Patriarhia rusă a decis să mai facă doi episcopi pentru Mitropolia Moldovei. Decizia a fost luată săptămâna aceasta de sinodul bisericii ruse, la care a participat și Mitropolitul Vladimir.

Patriarhul Kiril și-a dat acordul să-l facă episcop de Ceadîr-Lunga pe arhimandritul Nicolae Roșca, în prezent administrator al mănăstirii Ciuflea și pe arhimandritul Patroclu Porumbac, ce va fi episcop de Dondușeni, transmite Tv8.md. 

Conducerea bisericii evită să discute pe marginea subiectului, însă, Anatol Țăranu, fost ambasador al Moldovei în Federația rusă susține că în acest fel biserica rusă își consolidează structura sa de la Chișinău.

Mitropolia Basarabiei, la poarta căreia bat tot mai mulți preoți ai Mitropoliei Moldovei, susține că nu o privește deciziile Moscovei. 

„Mitropolia Basarabiei nu face speculații în acest sens, este o formă de organizare pe care Patriarhia Moscovei o decide. Ca și până acum, toate deciziile din interiorul altei mitropolii sau altei patriarhii, în cazul de față, Mitropolia Basarabiei nu se implică în ele”, a spus purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Basarabiei, Constantin Olariu.

O pildă înțeleaptă! Învațătorul i-a rugat pe elevi să scrie numele oamenilor, pe care îi urăsc…
Articolul anterior
Testul cheii nu minte! Alege o cheie și descoperă personalitatea ta ascunsă!
Articolul următor