Video. Șoferul unui taxi din Capitală, surprins la volan în stare avansată de ebrietate după consum de droguri

Un șofer de taxi din Chișinău a urcat în stare de ebrietate la volan, cel mai probabil după consum de droguri. Aceasta era cât pe ce să provoace un accident. Femeia care se afla la volan a avut un șoc când a oprit automobilul și s-a dus să-i ceara șoferului socoteală.

separator

Conducătorul auto abia lega două cuvinte. Femeia spune că era la semafor, când o mașină, ce venea din spate, avansa fără discernământ. Aceasta a claxonat, însă nicio reacție. Șoferul inadecvat a oprit în automobilul său. Urmează ca poliția să se autosesizeze după detaliile apărute în presă.

sursa video: Facebook/chișinău.fail, via Anna

Morminte cu schelete din epoca bronzului și fierului, descoperite la Ungheni

În raionul Ungheni, arheologii au descoperit cinci morminte – din epoca bronzului și prima epocă a fierului. Se întâmplă după ce Agenţia Naţională Arheologică a inițiat cercetarea unei movile funerare preistorice, scrie NM.md.

Într-unul dintre morminte a fost găsit scheletul unui adult dar și un vas, specific pentru culturile din primele secole ale primului mileniu înainte de Hristos. Într-un alt mormânt, numit de arheologi „principal”, s-a depistat că oasele defunctului care erau acoperite cu o vopsea roșie „s-au păstrat foarte bine” și că acesta ar avea „practic toți dinții”. Agenţia a prezentat mai multe imagini din timpul cercetării. 

Pe 23 februarie, Agenţia Naţională Arheologică a inițiat cercetarea unei movile din satul Morenii Vechi, care se află în componența comunei Valea Mare din raionul Ungheni. Instituția a raportat că este vorba despre o movilă funerară preistorică, afectată prin lucrări agricole anuale. Totodată, potrivit Agenției, movila se află acum în zona unui proiect de instalare a unui parc de panouri solare fotovoltaice.

În aceeași zi, instituția a declarat că a descoperit mai multe morminte. Unul dintre acestea conținea un schelet de adult, depus în poziție întinsă – pe spate, cu craniul orientat spre vest. În groapa mormântului a fost găsit și un vas ceramic, specific pentru mormintele și culturile din primele secole ale primului mileniu înainte de Hristos. Potrivit Agenției este un mormânt din epoca fierului. „Asemenea descoperiri sunt înregistrate mai rar în această parte a Republicii Moldova”, au comunicat reprezentanții Agenției.

Pe 25 februarie, instituția a declarat că în total au fost descoperite 5 morminte – din epoca bronzului și prima epocă a fierului. „În afară de morminte au fost semnalate și o serie gropi, cele mai multe lipsite de inventar, a căror destinație urmează încă a fi stabilită”, susțineau reprezentanții Agenției Naționale Arheologice.

Pe 27 februarie instituția a relatat despre „mormântul principal”, descoperit în raionul Ungheni. Acesta datează din perioada timpurie a epocii bronzului (prima jumătate a mil. III i. Hr.) și se atribuie purtătorilor culturii Iamnaia răspândită pe un întins spațiu din estul Europei. Pe teritoriul Republicii Moldova sunt cunoscute peste 2 mii astfel de morminte. „Oasele defunctului sunt acoperite cu o vopsea roșie, e vorba de ocru roșu. (…) Este de remarcat că s-a păstrat foarte bine, inclusiv și oasele nazale. Sunt practic toți dinții”, a precizat un reprezentant al Agenției Naționale Arheologice.

Un document al Ministerului Apărării a ajuns pe internet

În spațiul public a apărut documente ale Ministerului Apărării din care reiese că întreprinderile din Republica Moldova trebuie să predea vehiculele și piesele de schimb pe care le dețin în cazul în care în țară va fi declarată mobilizare militară, scrie NM.md.

Contactată de NM, reprezentanta Ministerului Apărării Alla Diaconu a confirmat veridicitatea documentelor, explicând faptul că statul, conform legislației în vigoare, duce evidența resurselor tehnico-materiale din dotarea întreprinderilor, care ar putea fi rechiziționate. Alla Diaconu a precizat faptul că companiile din țara noastră sunt obligate să trimită anual centrelor militare şi serviciilor de mobilizare a economiei, date despre existența și starea bunurilor rechiziționabile. 

Pe 27 februarie, un canal de Telegram a publicat imagini cu un ordin trimis unei întreprinderi autohtone de Ministerul Apărării. Din documente reiese că, în cazul în care va fi anunțată mobilizare, compania trebuie să predea toate vehiculele și piesele de schimb de care dispun armatei. Bunurile trebuie predate în cel târziu două ore de la anunțarea mobilizării.

NM a contactat-o pentru un comentariu cu referire la documenetele apărute pe online pe purtătoarea de cuvânt a Ministerului Apărării Alla Diaconu.

Reprezentanta ministerului a declarat că Centrele Militar-Teritoriale (CMT), în conformitate cu legislația, țin evidența mijloacelor de transport aflate la gestiunea agenților economici și instituțiilor publice. În scopul actualizării informației referitoare la tehnica menționată CMT solicită de la agenții economici și instituțiile publice informația cu privire la lista resurselor tehnico-materiale din dotarea acestora, ce ar putea fi rechiziționate (prin înmânarea ordinelor de predare).

Ministerul Apărării informează că măsura respectivă este întreprinsă în conformitate cu Hotărârea de Guvern nr. 77 din 31.01.2001 pentru aprobarea Regulamentului privind activitatea administrativ-militară și efectivul-limită al organelor administrativ-militare, dar și în scopul actualizării bazei de date a CMT-urilor. Pentru stabilirea cantităţilor de bunuri ce pot fi rechiziţionate, în condiţiile Legii nr.1384-XV din 11 octombrie 2002 cu privire la rechizițiile de bunuri și prestările de serviciu în interes public, agenţii economici, instituţiile publice sunt obligate să transmită în fiecare an, până la finele primului trimestru, centrelor militare şi serviciilor de mobilizare a economiei, date privind existenţa şi starea bunurilor rechiziţionabile, conform fişelor de evidenţă.
Menționăm că acțiunea se efectuează anual”, a menționat Diaconu.

În acest context, Ministerul Apărării a îndemnat agenții economici, instituțiile publice și cetățenii să nu speculeze pe marginea subiectului respectiv.

Românii își vor putea înmatricula mașinile online

Camera Deputaţilor a adoptat, marți, un proiect de lege care prevede crearea unei aplicații prin care cetățenii care doresc să înmatriculeze un vehicul, să transcrie dreptul de proprietate sau să radieze un vehicul, să poată face acest lucru fără a mai fi nevoie să se deplaseze la un sediu al serviciilor de înmatriculare. Legea merge la promulgare, scrie digi24.ro.

Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, proiect de lege privind aprobarea ordonanţei de urgenţã a Guvernului 38/2023 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în scopul furnizării de servicii publice electronice aferente înmatriculării vehiculelor în România.

Aplicaţia va fi gestionată de Direcţia Generală Permise de Conducere şi Înmatriculări din Ministerul Afacerilor Interne şi va permite cetăţenilor să introducă un set minim de date necesare identificării vehiculului şi, după caz, eventuale înscrisuri în formă electronică necesare operaţiunilor de înmatriculare, transcriere a transmiterii dreptului de proprietate asupra unui vehicul, emitere a unui nou certificat de înmatriculare, radiere din circulaţie, precum şi declarare fiscală sau radiere din evidenţele fiscale (documente de transfer al dreptului de proprietate încheiate în afara platformei, dovada declarării furtului vehiculului, certificat de distrugere, etc.).

Pe 21 iunie 2023, Senatul a adoptat proiectul, în calitate de prim for sesizat, votul Camerei fiind decizional. Astfel, legea merge la promulgare.

Video. Un copil din Capitală a fost salvat în ultimul moment, din fața unei mașini
Articolul anterior
Cabral și Andreea Ibacka și-au încreștinat fiica. Vezi ce ținute au purtat la botez!
Articolul următor