VIDEO! Zelenski, în lacrimi la înmormântarea care a îndurerat toată Ucraina

Volodimir Zelenski a participat în lacrimi, sâmbătă, la o slujbă de comemorare a șapte înalți oficiali ai Ministerului de Interne care au murit miercuri într-un accident de elicopter, relatează Reuters, citată de g4media.ro.

Ministrul de interne Denys Monastyrskyi, adjunctul său și alți cinci oficiali de rang înalt ai ministerului au fost uciși când elicopterul lor Super Puma, de fabricație franceză, s-a prăbușit pe fondul ceții într-o pepinieră de la periferia estică a Kievului.

Alte șapte persoane au fost ucise, inclusiv un copil, în accident. Oficialii investighează în continuare cauza acestuia.

Elicopterul s-a prăbușit la doar câteva zile după ce cel puțin 45 de persoane au fost ucise într-un atac cu rachete rusești care a distrus parțial un bloc de locuințe în orașul Dnipro din sud-estul țării.

Pe câmpul de luptă, forțele ucrainene se opun unui atac rusesc neîncetat în est, unde Moscova a cheltuit resurse masive pentru progrese treptate la 11 luni de la invazia sa la scară largă.

„Tristețea de nedescris acoperă sufletul”, a scris Zelenskiy într-o postare pe Telegram sâmbătă. „Ucraina își pierde cei mai buni fii și fiice în fiecare zi”.

Zelenski și soția sa, Olena Zelenska, au adus un omagiu rudelor victimelor în interiorul impozantului centru cultural Casa Ucrainei din centrul Kievului.

Colete din Republica Moldova, trimise către conaționalii de peste hotare, reținute de polițiștii de frontieră

Colete din Republica Moldova, cu bunuri în valoare de peste 25.000 lei românești, echivalentul a peste 100.000 de lei moldovenești, care urmau să ajungă la moldovenii de peste hotare, au fost reținute pe 25 ianuarie de către poliţiştii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi.

Potrivit Poliției de Frontieră din România au fost supuse controlului patru autoutilitare încărcate cu bagaje şi colete. Astfel, au fost depistate 1248 litri de vin, 230 litri cu alcool şi 218 kilograme de produse alimentare de origine animală (carne, lapte, ouă, brânză), de provenienţă Republica Moldova, pentru care persoanele nu deţineau documente legale.

Alcoolul a fost confiscat, iar bunurile de origine animală au fost predate autorităţii sanitar veterinare pentru a fi distruse.

Persoanele care transportau coletele au fost sancţionate cu amenzi în valoare de 30.000 lei românești, echivalentul a peste 125.000 de lei moldovenești.

Camioane cu lemne din România, în drum spre Chișinău

Primele cinci camioane cu lemne de foc din România urmează sa ajungă astăzi în Republica Moldova. E o primă tranșă din cei 130 mii de metri cubi de lemn cumpărați din România cu sprijinul Înaltului Comisariat a Organizației Națiunilor Unite pentru Refugiați.

Doar 24 de camioane cu 307 metri cubi de lemn confiscate în 2021 în urma  apelurilor privind transporturi suspecte de lemn

Reprezentanţii Ministerului Mediului de la Chișinău au declarat că lemnele vor fi distribuite solicitanților din raioanele Glodeni și Cantemir, deoarece în aceste regiuni este mai puţin teren împădurit. Lemnele vor ajunge la primării și apoi vor fi distribuite pensionarilor, veteranilor de război şi persoanelor vulnerabile.

Lemnul de foc a fost cumpărat din România la un preţ preferenţial. Deşi iarna şi-a intrat de mult în drepturi, mulţi dintre cetăţenii care au vrut să cumpere lemne de la stat și sunt inscriși pe listele de aşteptare, nu au primit nimic.

Moscova recunoaște că a trimis din greșeală la moarte mii de ruși. Bilanțul procurorului general privind ”mobilizările ilegale” pentru Ucraina

Procurorul general al Rusiei, Igor Krasnov, a anunțat marți, 31 ianuarie, că peste 9.000 de cetăţeni ruşi care au fost ”mobilizaţi ilegal” pentru a fi trimişi să lupte în Ucraina au revenit la casele lor, relatează EFE.

Anunțul a fost făcut în timpul unei întâlniri cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Krasnov a precizat că unii dintre aceștia, ”din motive de sănătate, nu ar fi trebuit să fie mobilizaţi în niciun caz.”

Pentru susţinerea trupelor ruse angajate în campania militară declanşată împotriva Ucrainei anul trecut în februarie, Putin a ordonat în septembrie mobilizarea a circa 300.000 de rezervişti. Au fost mobilizaţi în total circa 318.000 de soldaţi, dintre care aproximativ 150.000 s-au alăturat contingentului desfăşurat în Ucraina, ceilalţi fiind în instrucţie.

Anunţul mobilizării a generat plecări masive ale bărbaţilor ruşi cu vârsta de încorporare către ţări precum Kazahstan, Georgia, Mongolia, Finlanda sau Armenia. Au survenit, de asemenea, protestele, mai ales în regiunile îndepărtate de Moscova şi Sankt Petersburg, după ce au fost mobilizaţi rezervişti cu probleme de sănătate sau taţi cu familii numeroase.

Mai mult, unii dintre cei mobilizaţi sau familiilor lor s-au plâns de insuficienţa echipamentelor şi de condiţiile precare din cazărmi, neajunsuri recunoscute în cele din urmă de oficialii ruşi, care au promis măsuri de îndreptare a lor.

”Mobilizarea s-a desfăşurat într-o perioadă scurtă de timp şi a relevat numeroase probleme importante, care au devenit o lecţie pentru mulţi”, a semnalat procurorul general. Acesta a subliniat necesitatea reorganizării evidenţelor militare şi crearea unor baze de date adecvate.

sursa

I-a bătut pe toți predecesorii săi! Bijuterii de 40.000 de euro în muzeul Guvernului, unde sunt colecționate cadourile primite în străinătate de premierul Gavrilița
Articolul anterior
Misterul din jurul morții lui Christian Dior. Lucruri neștiute din viața designerului
Articolul următor