Viile Moldovei – faima țării în lume! Care sunt cele 4 regiuni vitivinicole IGP ale Moldovei și cum ajunge un vin bun să fie calificat cu această mențiune?

Cunoscută pe plan internațional grație tradițiilor milenare de vinificație, Republica Moldova excelează tot mai mult la acest capitol, unul de o mare valoare pentru economia și prestigiul țării. Așa se face că, pe parcursul timpului, sectorul vitivinicol și Vinul Moldovei a ajuns să fie înregistrat chiar și în Cartea Recordurilor, iar datele statistice, de altfel extrem de satisfăcătoare, ne prezintă situația reală din această ramură a industriei: la nivel mondial Republica Moldova are cea mai mare densitate a viilor, iar la nivel european, după suprafața plantațiilor viticole, țara noastră ocupă cea de-a șasea poziție. Cum arată, în cifre, industria vinificației din Moldova?

separator

Viile Moldovei

Situate la aceeași latitudine, ca cele mai renumite regiuni vitivinicole din Europa, viile Moldovei cresc pe un teritoriu propice producerii unui vin de calitate.

Vița-de-vie ocupă 4% din teritoriul țării sau 7% din totalul suprafețelor agricole

La ora actuală, podgoriile Moldovei ocupă o suprafață de 140.000 de hectare, dintre care, pe 30.000 de hectare, cresc plantații noi de viță-de-vie.

 • Vinul Moldovei este produs din 35 de soiuri tehnice, iar autenticitatea produsului este asigurată de soiurile autohtone, care reprezintă 10% din totalul viței-de-vie plantate.
 • Sectorul vitivinicol reprezintă 3% din PIB-ul țării și 12% din totalul exporturilor.
 • Peste 250.000 de oameni muncesc în acest domeniu, care cuprinde 224 de întreprinderi agricole, 215 vinării și 10 cooperative agricole.
 • În ultimii ani, pentru dezvoltarea sectorului vitivinicol, dar și pentru asigurarea calității Vinului
  Moldovei au fost făcute investiții de 600 de milioane de dolari.

Care sunt cele 4 regiuni vitivinicole IGP ale Moldovei?

La nivel național, arealul viticol al Republicii Moldova este împărțit în 4 regiuni vitivinicole cu
Indicație Geografică Protejată (IGP), care au fost înregistrate la nivelul Uniunii Europene.

 • Regiunea IGP „Codru”: este situată în centrul țării și s-a remarcat de-a lungul timpului prin
  producerea vinurilor albe, de o calitate excepţională;
 • Regiunea IGP „Ștefan Vodă”: este amplasată în sud-estul țării și este cunoscută încă din
  cele mai vechi timpuri pentru vinurile sale roșii – de soi și de cupaj;
 • Regiunea IGP „Valul lui Traian”, situată în sud-vestul țării, se deosebește prin
  producerea vinurilor licoroase şi a vinurilor roşii de o calitate excepţională;
 • Regiunea IGP „Divin”: este cunoscută pentru producerea rachiurilor din distilate de vin,
  maturate în baricuri de stejar; aceasta se extinde pe tot teritoriul geografic al Republicii
  Moldova.

Cum ajunge un vin bun să fie calificat cu mențiunea IGP?

Pentru a fi calificat drept un produs cu indicaţie geografică protejată, vinul trebuie să fie originar din aria geografică respectivă, să posede caracteristici care pot fi atribuite originii geografice și să corespundă tuturor rigorilor legale.

Însemnul „IGP” de pe sticlă reprezintă o garanție a faptului că produsul este original și de calitate, protejând consumatorul de falsuri și produse contrafăcute.

Datele statistice ale Oficiului Naționale al Viei și Viei (ONVV) arată că, în prezent, 55 de producători de
vinuri cu IGP dețin 6.300 de hectare de viță-de-vie clasificate pentru vinuri IGP și structurate pe 390 de loturi. Astfel, la nivel național sunt produse 40 de vinuri cu IGP, ceea ce constituie 10% din volumul total de vin.

Acum, pentru că ai aflat care sunt cele 4 regiuni vitivinicole IGP ale Moldovei, vino la festivalul „DeVin&DeGust” și savurează aroma licorilor, descoperă potențialul vitivinicol, gastronomic, turistic și cultural caracteristice fiecărei dintre cele patru zone IGP. Evenimentul unic îți oferă posibilitatea inedită de a descoperi vinurile de calitate cu IGP ale Moldovei!KV_RO-1024x597

Pe 26 august 2017, Complexul Etno-Cultural VATRA (șos. Chișinău-Ungheni, km 32) te invită să călătorești imaginar și gustativ în fiecare regiune IGP la festivalul „DeVin&DeGust”.

Festivalul „DeVin&DeGust” este organizat de Oficiul Național al Viei și Vinului, Uniunile Viti-Vinicole cu IGP „Codru”, „Ștefan Vodă” , „Valul lui Traian” și Asociația Producătorilor de Brandy și Divin, cu suportul partenerului său strategic, Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei, și cu susținerea partenerilor: Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.

Paris Hilton, cadou de lux pentru mama sa, în loc de scuze pentru că a ținut secretă nașterea fiului ei

În ianuarie 2023, Paris Hilton a anunțat că i s-a născut primul copil cu soțul ei, Carter Reum, scrie tabuhighlife.ro.

Paris Hilton gustă bucuriile maternității. Pe 24 ianuarie, vedeta în vârstă de 42 de ani a anunțat pe contul ei de Instagram că i s-a născut primul copil alături de soțul ei, Carter Reum.

„Ești deja iubit dincolo de cuvinte”, a scris starleta în descrierea unei fotografii în care apărea mâna bebelușului ei prinsă în jurul degetului ei. Alături de un emoticon inimă albastră, vedeta a dezvăluit și că este un băiețel. 

O lună mai târziu, ea a dezvăluit lumii prenumele fiului ei, și anume Phoenix, precum și două primele fotografii ale băiețelului. Foarte discretă cu privire la nașterea acestui prim copil, Paris Hilton a susținut atunci că nici măcar nu și-a anunțat propria familie că va deveni mamă . Într-un interviu recent pentru „Rolling Stones”, vedeta de reality TV a dezvăluit felul în care și-a anunțat mama că a devenit bunică și a recunoscut că i-a oferit un cadou pentru a digera mai bine vestea.

Paris Hilton a povestit că i-a oferit o geantă Chanel albastră mamei sale înainte de a i-l prezenta pe fiul său. „M-am gândit că dacă i-aș da mai întâi Chanel-ul, poate că nu ar fi atât de supărată pentru că nu i-am spus despre asta”, a spus ea. 

Un cadou care până la urmă a fost inutil de când Kathy Hilton a devenit bunică: „Am ținut copilul pe umăr cu o pătură peste el, apoi m-am așezat. Ea mi-a spus: „Ce este? ” I-am răspuns: „Un copil… iată-l pe nepotul tău”. Ea mi-a spus: „Este al tău?”. Și începe să plângă. Ea mi-a spus: „Să-l iau în brațe. Este cel mai frumos copil pe care l-am văzut vreodată în viața mea. E atât de frumos. „Era în lacrimi. Un al doilea cadou neprețuit.”

Au învățat îndeletniciri vechi despre care doar au auzit! Elevii de la Măgdăcești, încântați să ia parte la o șezătoare ca pe vremuri

Le place cartea și sunt dornici să cunoască totul! E vorba despre elevii extrem de curioși din clasa a II-a ai Liceului Teoretic din satul Măgdăcești, care au vrut să afle ce înseamnă o șezătoare adevărată ca pe vremuri, dar și ce ocupații aveau strămoșii lor în era când nu exista tehnologia și Internetul.

Ghidați de profesoara lor, Daria Ursu, și ajutați de părinți, picii s-au pregătit intens de prima lor șezătoare. În straie naționale, cu emoții și înarmați cu scule de tot felul, aceștia au ieșit în fața publicului.

”Nu le-a fost deloc ușor să înțeleagă ce înseamnă, de fapt, o șezătoare din bătrâni. Așa că am decis să organizăm împreună una ca pe vremuri, la care să ia parte și părinții, care încă mai țin minte unele lucruri și să îi ajute. Sunt uimită de entuziasmul lor, ei vor să cunoască totul.”, a spus pentru unica.md profesoara Daria Ursu.

”Șezătoarea-i din bătrâni”, așa s-a numit sărbătoarea de primăvară de la Liceul din Măgdăcești care a adunat azi zeci de spectatori.

Toți elevii au fost ocupați cu lucru manual, îndeletniciri despre care doar au auzit, dar le-au trezit interes.

Și asta nu e tot! Aceștia au cântat cântece populare, au spus snoave, s-au prins în hore tradiționale și au aflat de ce strămoșii noștri organizau pe timpuri aceste șezători.

Fetițelor le-a plăcut să poarte cosițe, iar băieții și-au prins floare la pălărie.

”Mă bucur că am reușit să le aduc sărbătoare în suflet nu doar copiilor, dar și părinților și celor prezenți la șezătoare. Vreau să le mulțumesc în mod special mămicilor care s-au implicat, fără ele ar fi fost dificil.

Îmi exprim speranța că astfel de evenimente vor deveni o tradiție, pentru că am fost rugați să venim cu această șezătoare și la Adunarea Generală a Părinților. Avem cele mai frumoase tradiții și obiceiuri, care nu trebuie să se piardă. Generațiile care vin merită să le cunoască, iar noi, adulții, avem datoria să le transmitem mai departe.”, ne-a mai spus dascălul Daria Ursu.

Pamela Anderson a atras toate privirile la deschiderea prezentării de modă Hugo Boss

Vedeta hollywoodiană – care și-a lansat recent propriul documentar Netflix – emana încredere și a oferit cea mai bună poziție de model în timp ce ajungea la capătul podiumului. Părul blond decolorat al sex-simbolului a fost dat pe spate într-un coc dezordonat. Pamela a purtat o versiune atenuată a caracteristicii sale de ochi fumurii negri și buze nude palide, scrie alephnews.ro.

Pamela Anderson a avut toți ochii ațintiți asupra ei când a deschis miercuri seară, în Miami, Florida, prezentarea de modă Hugo Boss. Vedeta Barb Wire, în vârstă de 55 de ani, a condus haita de modele pe podiumul din fața Herald Plaza, care a fost înconjurat de apă și însoțit de un spectacol de lumini uimitor.

Alături de ea s-au alăturat veterana supermodel Naomi Campbell, actrița și cântăreața Demi Lovato, fostul înger Victoria’s Secret Candice Swanepoel și DJ Khaled. Pamela a purtat o versiune atenuată a caracteristicii sale de ochi fumurii negri și buze nude palide, care a inclus o strălucire sărutată de soare și o sprânceană ușor umplută.

Părul blond decolorat al sex-simbolului a fost dat pe spate într-un coc dezordonat, cu părul de bebeluș lăsat intenționat pe spate pentru a crea un aspect de vânt.

Ea și-a îmbrăcat silueta zveltă într-o ținută business chic, completată cu un sacou ușor, pantaloni semi-transparenți și pantofi nude din piele întoarsă. O cămașă transparentă cu decolteu în V era ascunsă sub jachetă, la fel ca și mânecile unei cămăși cu nasturi care servea drept eșarfă unică.

Vedeta hollywoodiană – care și-a lansat recent propriul documentar Netflix – emana încredere și a oferit cea mai bună poziție de model în timp ce ajungea la capătul podiumului.

Pamela nu a fost singura celebritate care a defilat pe podium pentru brandul german de modă de lux, care datează din anii 1920 și este cunoscut pentru modelele sale „inovatoare”. Naomi Campbell a arătat eteric în timp ce și-a strecurat silueta statuară într-o rochie neagră plonjantă structurată ca un blazer.

Aceasta avea revere și buzunare la șolduri. Ea a stat pe tocuri înalte negre stiletto și a purtat o brățară verde la încheietura mâinii drepte. Părul lung, de culoarea corbului, al reginei podiumului îi cădea pe spate în șuvițe elegante. Campbell părea să se distreze de minune deoarece a fost surprinsă deseori zâmbind la colegele modele și la cei din primul rând. De asemenea, a fost însoțită pe podium de DJ Khaled, care i-a oferit un braț copertinetei Vogue.

Cei doi s-au plimbat braț la braț, în timp ce în jurul lor se desfășura un uimitor spectacol de lumini și apă. De asemenea, producătorul a avut ocazia de a participa singur la prezentarea de modă, îmbrăcat într-un sacou blazer negru peste o bluză albă.

Look-ul lui Khaled a constat, de asemenea, într-un pantalon negru și pantofi clasici negri de rochie. Candice Swanepoel a făcut să cadă fălcile în stil bluză și fustă albastru deschis, cu un set de bluză și fustă, cu tocuri cu barete și șosete bej. Seara s-a dovedit a fi una plină de vedete, cu vedete precum Demi Lovato, Bella Thorne și Camila Morrone, care au luat loc în primul rând la eveniment. Înaintea spectacolului, vedetele de top au pozat pentru fotografii în fața decorului Hugo Boss.

Un angajat al întreprinderii municipale „Apă-Canal”a fost găsit fără suflare
Articolul anterior
Ne-a fost dor! Nata Albot revine din această toamnă pe micile ecrane
Articolul următor