Viile Moldovei – faima țării în lume! Care sunt cele 4 regiuni vitivinicole IGP ale Moldovei și cum ajunge un vin bun să fie calificat cu această mențiune?

Cunoscută pe plan internațional grație tradițiilor milenare de vinificație, Republica Moldova excelează tot mai mult la acest capitol, unul de o mare valoare pentru economia și prestigiul țării. Așa se face că, pe parcursul timpului, sectorul vitivinicol și Vinul Moldovei a ajuns să fie înregistrat chiar și în Cartea Recordurilor, iar datele statistice, de altfel extrem de satisfăcătoare, ne prezintă situația reală din această ramură a industriei: la nivel mondial Republica Moldova are cea mai mare densitate a viilor, iar la nivel european, după suprafața plantațiilor viticole, țara noastră ocupă cea de-a șasea poziție. Cum arată, în cifre, industria vinificației din Moldova?

separator

Viile Moldovei

Situate la aceeași latitudine, ca cele mai renumite regiuni vitivinicole din Europa, viile Moldovei cresc pe un teritoriu propice producerii unui vin de calitate.

Vița-de-vie ocupă 4% din teritoriul țării sau 7% din totalul suprafețelor agricole

La ora actuală, podgoriile Moldovei ocupă o suprafață de 140.000 de hectare, dintre care, pe 30.000 de hectare, cresc plantații noi de viță-de-vie.

  • Vinul Moldovei este produs din 35 de soiuri tehnice, iar autenticitatea produsului este asigurată de soiurile autohtone, care reprezintă 10% din totalul viței-de-vie plantate.
  • Sectorul vitivinicol reprezintă 3% din PIB-ul țării și 12% din totalul exporturilor.
  • Peste 250.000 de oameni muncesc în acest domeniu, care cuprinde 224 de întreprinderi agricole, 215 vinării și 10 cooperative agricole.
  • În ultimii ani, pentru dezvoltarea sectorului vitivinicol, dar și pentru asigurarea calității Vinului
    Moldovei au fost făcute investiții de 600 de milioane de dolari.

Care sunt cele 4 regiuni vitivinicole IGP ale Moldovei?

La nivel național, arealul viticol al Republicii Moldova este împărțit în 4 regiuni vitivinicole cu
Indicație Geografică Protejată (IGP), care au fost înregistrate la nivelul Uniunii Europene.

  • Regiunea IGP „Codru”: este situată în centrul țării și s-a remarcat de-a lungul timpului prin
    producerea vinurilor albe, de o calitate excepţională;
  • Regiunea IGP „Ștefan Vodă”: este amplasată în sud-estul țării și este cunoscută încă din
    cele mai vechi timpuri pentru vinurile sale roșii – de soi și de cupaj;
  • Regiunea IGP „Valul lui Traian”, situată în sud-vestul țării, se deosebește prin
    producerea vinurilor licoroase şi a vinurilor roşii de o calitate excepţională;
  • Regiunea IGP „Divin”: este cunoscută pentru producerea rachiurilor din distilate de vin,
    maturate în baricuri de stejar; aceasta se extinde pe tot teritoriul geografic al Republicii
    Moldova.

Cum ajunge un vin bun să fie calificat cu mențiunea IGP?

Pentru a fi calificat drept un produs cu indicaţie geografică protejată, vinul trebuie să fie originar din aria geografică respectivă, să posede caracteristici care pot fi atribuite originii geografice și să corespundă tuturor rigorilor legale.

Însemnul „IGP” de pe sticlă reprezintă o garanție a faptului că produsul este original și de calitate, protejând consumatorul de falsuri și produse contrafăcute.

Datele statistice ale Oficiului Naționale al Viei și Viei (ONVV) arată că, în prezent, 55 de producători de
vinuri cu IGP dețin 6.300 de hectare de viță-de-vie clasificate pentru vinuri IGP și structurate pe 390 de loturi. Astfel, la nivel național sunt produse 40 de vinuri cu IGP, ceea ce constituie 10% din volumul total de vin.

Acum, pentru că ai aflat care sunt cele 4 regiuni vitivinicole IGP ale Moldovei, vino la festivalul „DeVin&DeGust” și savurează aroma licorilor, descoperă potențialul vitivinicol, gastronomic, turistic și cultural caracteristice fiecărei dintre cele patru zone IGP. Evenimentul unic îți oferă posibilitatea inedită de a descoperi vinurile de calitate cu IGP ale Moldovei!KV_RO-1024x597

Pe 26 august 2017, Complexul Etno-Cultural VATRA (șos. Chișinău-Ungheni, km 32) te invită să călătorești imaginar și gustativ în fiecare regiune IGP la festivalul „DeVin&DeGust”.

Festivalul „DeVin&DeGust” este organizat de Oficiul Național al Viei și Vinului, Uniunile Viti-Vinicole cu IGP „Codru”, „Ștefan Vodă” , „Valul lui Traian” și Asociația Producătorilor de Brandy și Divin, cu suportul partenerului său strategic, Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei, și cu susținerea partenerilor: Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.

Halucinant! O femeie a plătit o sumă colosală unui fals atronaut rus care i-a cerut bani de rachetă să se întoarcă pe Pământ şi să se căsătorească cu ea

O femeie din Japonia, înşelată de un fals astronaut rus care a cerut bani să se întoarcă pe Pământ şi să se căsătorească cu ea.

O femeie japoneză în vârstă de 65 de ani a fost victima unei escrocherii romantice internaționale puse la cale de o persoană care pretindea că este un astronaut rus care are nevoie de fonduri pentru a se întoarce pe Pământ, a anunțat poliția locală.

Poliția prefecturii japoneze Shiga a afirmat că victima din orașul Higashiomi i-a trimis escrocului aproximativ 4,4 milioane de yeni (aproximativ 41.340 de dolari) pe parcursul a mai multor luni, potrivit Global News.

Cei doi s-au cunoscut pe Instagram în iunie, când falsul astronaut i-a trimis femeii un mesaj și a pretins că lucrează la Stația Spațială Internațională, susține poliția.

Rețeaua de televiziune japoneză TV Asahi a afirmat că profilul escrocului includea mai multe fotografii făcute din spațiu.

Kyodo News, o agenție de știri cu sediul la Tokyo, a relatat că cei doi au comunicat și prin intermediul unei aplicații de mesagerie numită Line. Acolo, escrocul a pretins că este îndrăgostit de victimă și că vrea să se întoarcă pe Pământ pentru a se căsători cu ea.

Dar exista o capcană: escrocul pretindea că trebuie să plătească din buzunar pentru mai multe elemente ale călătoriei de întoarcere, inclusiv o rachetă și „taxele de aterizare” ale acesteia, a relatat Kyodo News.

Bani de rachetă pentru a se întoarce pe Pământ

Escrocul i-a spus femeii că o iubește și că vrea să înceapă o nouă viață cu ea în Japonia, dar că acest lucru se poate întâmpla doar după ce cumpără racheta pentru a zbura în țară, a susținut el. Femeia s-a conformat și i-a trimis „astronautului” tranzacții monetare repetate într-un cont bancar specificat.

Când escrocul a continuat să insiste ca ea să trimită mai mulți bani, victima a devenit suspicioasă și a alertat poliția.

Escrocheriile romantice online – deși rareori prezintă astronauți – au crescut în popularitate în ultimii ani.

Poliția regală canadiană încurajează utilizatorii rețelelor de socializare să rămână sceptici cu privire la mesajele venite de la persoane necunoscute. Organizația recomandă efectuarea unei căutări amănunțite pe internet cu privire la identitatea unei persoane. De asemenea, aceștia susțin că, dacă o persoană s-a „îndrăgostit repede” sau cere bani, ar trebui să fie privit ca un semnal de alarmă.

sursa

Mod sănătos de viață după gratii: Cursuri gratuite de fitness pentru deținutele de la Rusca

Pentru prima oară în istoria penitenciarului de femei din Rusca sunt organizate și desfășurate cursuri de instruire fitness. O antrenoare celebră în lumea sportului din Republica Moldova, Natalia Șveț s-a oferit să instruiască, gratis, timp de 6 săptămâni, femeile aflate în detenție, scrie unimedia.info.

„În scop de solidaritate, dar și de promovare a unui mod sănătos de viață după gratii, la prima ședință de sport, alături de femeile din detenție s-au antrenat și doamnele din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor, în frunte cu directoarea adjunctă Liuba Jignea-Suveica. 

Înainte de a purcede la antrenamentul propriu-zis, directoarea adjunctă a ANP și-a exprimat mulțumirea pentru un astfel de eveniment, menționând că cea mai bună pastilă antistres este efortul fizic, îndemnând persoanele din custodia penitenciarului gazdă să practice sportul, indiferent de starea  de spirit. 

Pe lângă antrenamentele performante, trainer-ul Natalia Șveț, a venit cu un șir de recomandări în fața celor prezenți ce ține de o poziționare corectă, respirație corespunzătoare, stare de sănătate pozitivă și altele. Totodată, antrenoarea a dat promisiuni că timp de 6 săptămâni va depune toată străduința ca să transmită femeilor din detenție o parte din dragostea sa față de sport, dar și experiența acumulată, astfel încât, pe viitor, aceste antrenamente să aibă continuitate în cadrul penitenciarului. 

„Rănile câștigătorilor se vindecă mai repede, este un fenomen stabilit științific. La fel ca și faptul că frica și stresul slăbesc imunitatea. Trăim un stres continuu și acest lucru este cu certitudine dăunător pentru sănătate. A venit timpul să schimbăm lucrurile!„ a menționat înainte de a purcede la „treabă„ Natalia. 

Administrația Națională a Penitenciarelor aduce sincere mulțumiri antrenoarei Natalia Șveț pentru efortul și contribuția sa la reintegrarea persoanelor din detenție”, menționează ANP.

Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Onlin de Nutriție și Sport al Galinei Tomaș, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

Condiții moderne la Hubul educațional de la Colegiul „Iulia Hasdeu” din Cahul, renovat și dotat cu mobilier. Ce alte instituții urmează

Hubul educațional de la Colegiul „Iulia Hasdeu” din Cahul a fost renovat și dotat cu mobilier modern pentru elevi și profesori. Încăperea are o suprafață de 500 de metri pătrați și cuprinde mai multe laboratoare și săli de clasă, un spațiu de consiliere psihologică, un laborator de creație video și o sală multifuncțională.

Modernizările au fost făcute din cadrul proiectului „Învățământul Superior din Moldova”, implementat de Ministerul Educației și Cercetării și finanțat de Banca Mondială. Suma investițiilor alocate colegiului din Cahul se ridică la 339 175 euro.

În total, în cadrul Proiectului „Învățământul Superior din Moldova” sunt prevăzute aproape 25 mln euro pentru modernizarea a 7 universități și 6 colegii pedagogice din țară.

Un angajat al întreprinderii municipale „Apă-Canal”a fost găsit fără suflare
Articolul anterior
Ne-a fost dor! Nata Albot revine din această toamnă pe micile ecrane
Articolul următor