În contextul avertizărilor meteorologice pentru fenomene severe, zăpadă şi înghețuri, specialiștii ANSA prezintă un şir de recomandări pentru fermierii şi crescătorii autohtoni de animale, precum şi pentru transportatorii de animale şi organizatorii târgurilor în care se comercializează sau se expun animale vii. Pe timp de iarnă, provocările sunt însă mai mari, fiind nevoie ca gospodarii să acorde o atenție sporită animalelor care suferă din cauza frigului extrem.
În context, ANSA vine cu unele recomandări pentru întreținerea animalelor în perioada de iarnă.
Pentru crescătorii de animale:
În această perioadă este necesar de ținut cont de necesitățile fiziologice ale animalelor, menținerea productivității lor, dar și de faptul că ele au de suferit din cauza frigului extrem. Pentru a menține animalele într-o stare de sănătate optimă este necesar de acordat o atenție deosebită condițiilor de microclimat dar și furajării adecvate.
Hrana se administrează la timp, de dorit la discreție, iar calitatea acesteia trebuie să fie acceptabilă pentru a fi consumată cu plăcere. Cantitatea de hrană trebuie să fie suficientă pentru asigurarea necesităților fiziologice ale animalului, asigurarea producției obținute, plus un adaos de până la 10%. Totodată, nu trebuie de administrat prea mult furaj pentru a evita risipirea acestuia. Se administrează o cantitate mai mare de concentrate, din care prevalează boabele de porumb, deoarece acestea conțin un nivel sporit de energie metabolică.
Adăpatul animalelor se face la discreție și cu apă proaspătă, dar caldă. În prezent se pot utiliza adăpători cu corp de încălzit încorporat, care mențin temperatura constantă a apei chiar și când temperatura de afară este mult sub zero grade.
Condițiile de microclimat sunt la fel de importante. Astfel, animalele trebuie adăpostite și ferite de curenți puternici de aer rece și precipitații, aceasta însă nu înseamnă că ele trebuie închise ermetic în grajduri. Este absolut necesar să li se asigure aer proaspăt prin ventilație, dar a se evita formarea de curenți în încăperi. Umiditatea aerului trebuie menținută în limita 65-75 %, iar aceasta se obține prin evacuarea zilnică a dejecțiilor și aplicarea așternutului uscat (paie, coceni, etc.). Pentru porcine stratul de așternut poate fi mai gros (peste 0,5 m), acestea se astupă cu paie și își mențin căldura.
Nu trebuie de neglijat și iluminarea grajdului. Raportul dintre suprafața podelei și suprafața geamului trebuie să fie de cel puțin 1:10 sau 1:12.
Se recomandă ca adăposturile să fie amenajate astfel încât animalele să aibă acces liber atât în încăpere cât și afară.
Asigurarea unui adăpost corespunzător pentru animale, care să poată oferi protecție faţă de acțiunea directa a frigului si zăpezii;
Asigurarea unor cantități suficiente de apă şi furaje corespunzătoare;
Verificarea bunei funcționări a echipamentelor de adăpare şi de furajare, în mod special în ceea ce ţine de instalația de adăpare, având in vedere riscul de îngheț al acesteia;
Verificarea disponibilității echipamentelor de rezervă, in special a generatoarelor de energie electrică;
La orice modificare a stării de sănătate a animalelor precum şi la apariția unor modificări comportamentale, deținătorul trebuie sa anunțe urgent medicul veterinar din localitatea respectivă.
Pentru transportatorii de animale vii:
Sa nu efectueze transporturi de animale în condiții meteo cu temperaturi foarte scăzute, vânt puternic sau căderi masive de zăpadă;
Transportatorii sunt obligați să nu transporte animalele intr-un mod care le-ar putea provoca răni sau suferințe inutile;
Înainte de a pleca la drum, se verifica daca exista condiții adecvate de microclimat in mijlocul de transport si daca acestea sunt asigurate pe întreaga durata a transportului;
Transportatorii trebuie sa verifice traseul si alte aspecte legate de călătorie înainte ca animalele să fie încărcate in mijlocul de transport, iar plecarea să se facă cât mai repede pentru a micșora durata călătoriei;
Pentru organizatorii târgurilor în care se comercializează animale vii:
Padocurile unde sunt ținute animalele în vederea comercializării trebuie să fie suficient de spațioase pentru a asigura libertatea de mișcare minimă necesară animalelor cazate;
Daca e disponibilă doar o sursă limitată de apă potabilă, trebuie de avut în vedere nevoile zilnice ale unui animal in funcție de specie, talie, rasă şi stare fiziologică.